UA | RU
Іван Павленко Журналіст, політичний оглядач info@regionews.ua
16 жовтня 2020, 17:00

"Зелені" кандидати. Хто представлятиме президентську партію на Хмельниччині

Хмельницька обласна організація партії «Слуга народу» на виборах до облради зробила ставку на бізнесменів – саме представники цієї когорти, переважно, є першими номерами територіальних списків партії. Але серед списочників-лідерів є й обов’язковий головлікар. А також малопомітний доцент університету, який за сумісництвом також є чоловіком народної депутатки
Хмельницька обласна організація партії «Слуга народу» на виборах до облради зробила ставку на бізнесменів – саме представники цієї когорти, переважно, є першими номерами територіальних списків партії. Але серед списочників-лідерів є й обов’язковий головлікар. А також малопомітний доцент університету, який за сумісництвом також є чоловіком народної депутатки

RegioNews продовжує досліджувати виборчі списки владної партії по регіонах. На черзі – Хмельниччина.

Звичка орієнтуватись на перші номери партійних списків при дослідженні їх якості на цих виборах, як відомо, себе не виправдовує, оскільки партії наповнюють першу десятку людьми без неприємного шлейфу: вчителями, науковцями, лікарями. Але реальних кандидатів, які у територіальних списках стануть першими номерами і майже гарантовано пройдуть у раду, в єдиному списку треба шукати в непримітних його частинах.

На Хмельниччині чітко проглядається орієнтованість партійних босів "СН" на грошових мішків, яким віддали прохідні місця в округах. Адже шестеро з восьми перших номерів територіальних списків "Слуги народу" на Хмельниччині – є представниками бізнесу. Переважно – аграрного.

Очолює єдиний список нардеп від "Слуги народу" Сергій Мандзій, який балотувався до Верховної Ради 136-м номером і отримав мандат в грудні 2019 року, коли склав депутатські повноваження нинішній керівник "Укравтодору" Олександр Кубраков. Мандзій - доволі відомий у Хмельницькому політичний діяч, адже кілька скликань поспіль обирався депутатом міськради обласного центру від різних партій. А у 2015-му навіть балотувався на посаду хмельницького мера, щоправда, невдало. Мандзій сам є бізнесменом і опосередкованим власником кількох підприємств. Він вкладається, зокрема, у будівництво та маршрутковий бізнес.

Першим номером серед "зелених" кандидатів у територіальному виборчому окрузі №1 Хмельниччини є Володимир Копанчук – доцент кафедри кримінального права та процесу Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова. Копанчук, який скромно представився доцентом університету, раніше працював у прокуратурі і окрім цього має дружину-нардепа, що перемогла в 189-му виборчому окрузі на Хмельниччині. А також – доволі успішний бізнес у кількох сферах діяльності, включаючи енергетику. Його дружина перед тим, як стати народною обраницею, рахувалася бенефіціаром більше десятка компаній, у власності яких є піщані кар’єри і кар’єри з видобутку вапняку, об’єкти малої гідроенергетики, сільськогосподарські угіддя та інші привабливі активи.

Перше місце у списку в територіальному окрузі №2 керівники партійної організації "Слуги народу" віддали Сергію Вавринчуку, який у передвиборчий анкеті також проявив скромність і зазначив, що працює фізичною особою – підприємцем. Але Вавринчук є знаним у Хмельницькому чиновником зі сфери захисту екології, адже він багато років пропрацював на керівних посадах у місцевій ОДА. А пару останніх років керував Державною агенцією з управління зоною відчуження. Родина Вавринчука також володіє багатьма цікавими активами, в тому числі у сфері нерухомості.

В третьому територіальному окрузі області список "слуг" очолює Сергій Зозуля, заступник генерального директора ТОВ "Волочиськ-Агро". Зозуля разом з родиною є власником сільськогосподарських угідь на Хмельниччині, займається також тваринництвом. Фірма, в якій працює кандидат, входить до складу потужного аграрного холдингу "Астарта" з доволі потужним земельним банком. Сергій Зозуля окрім цього є чинним депутатом Хмельницької облради від Аграрної партії України.

У 4-му ТВО першим номером "зелених" кандидатів йде Михайло Демчишен - директор, як зазначено в його анкеті, ТОВ "Клуб мисливців Поділля". Підприємство користується великими мисливськими угіддями, але, схоже, є швидше хобі, аніж основним видом діяльності Демчишена. За даними реєстрів його прізвище фігурує у ряді інших фірм: він значився головою наглядової ради ПАТ "Старокостятинівський спеціалізований кар’єр", засновником житлово-будівельного кооперативу "Щасливий", яке тримає у суборенді землю площею 1,74 га у Хмельницькому, тощо. Також прізвище Демчишена згадується в якості власника компанії-підрядника, що займається будівництвом доріг на Хмельниччині.

Наступний лідер списку, в ТВО №5, Володимир Романюк, схоже, пов’язаний з попереднім кандидатом, адже є головою правління ПАТ "Старокостянтинівський спеціалізований кар’єр", де мав посаду і Демчишен.

А от перший номер серед "слуг" в територіальному виборчому окрузі №6 Оксана Бочкарьова, судячи з усього, - єдина в досліджуваній групі кандидатів, котра не має стосунку до видобутку корисних копалин, будівництва та аграрної сфери. Адже Оксана Валеріївна працює директором Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни. Але з будівництвом, як виявилося, вона також пов’язана, хоч і дещо специфічним чином. В 2019 році, коли директорка госпіталю балотувалася від "Слуги народу" по 188-му виборчому округу, спливла інформація про наявність щодо неї кримінального провадження щодо привласнення коштів, які було виділено з бюджету на виконання робіт із реконструкції системи стічних вод ввіреного їй закладу. А ще однією "перчинкою" в біографії Оксани Валеріївни є те, що вона – дружина Сергія Вавринчука, кандидата від "СН" у Хмельницькому ТВО №2, про якого ми згадували вище.

В ТВО №7 "зелений" список очолив чинний голова Кам’янець-Подільської РДА Анатолій Бернашевський, який також є вихідцем з бізнесу – в його активі, зокрема, підприємство "Дворянські ковбаси".

Нарешті, в останньому, восьмому, територіальному окрузі Хмельниччини від "слуг" першим номером йде ще один аграрний бізнесмен Володимир Присяжний. Він є директором ПП "Україна Агро-2С". Присяжний перейшов в "Слугу народу" з Радикальної партії Олега Ляшка, від якої він нині є депутатом Хмельницької облради.

Місцеві експерти говорять, що весь цей сімейно-політичний підряд, який йде першими номерами від президентської партії, значною мірою є командою славнозвісного "господаря" Хмельниччини Олександра Гереги. А Герега, як відомо, має тісні стосунки з Банковою, частина яких випливла на публіку під час так званого гуманітарного рейсу з Китаю, котрий зустрічав особисто президент Володимир Зеленський і який виявився більшою частиною комерційним замовленням для мережі "Епіцентр". Герега планує й надалі укріплювати свої позиції на Хмельниччині, а тому зацікавлений у тому, аби якнайбільше своїх людей просунути у списки партій, що мають шанси потрапити в тутешню обласну владу.

Читайте також: "Зелені" кандидати. Хто представлятиме партію президента на Рівненщині

"Зелені" кандидати. Хто представлятиме партію президента у Київській області

"Зелені" кандидати. Хто представлятиме президентську партію на Волині

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Тернопільщині

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Львівщині

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського в Києві

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Вінниччині

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Одещині

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Сумщині

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Буковині

"Зелені" кандидати в Харкові: електоральні карлики проти велетня Кернеса

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Закарпатті

"Зелені кандидати": кого "Слуга народу" відправляє в бій із старими мерами

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Миколаївщині

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Херсонщині

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Запоріжжі

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Кіровоградщині

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...