UA | RU
16 червня 2020, 13:51 574

Мандзій Сергій

Керівник Хмельницької обласної організації партії «Слуга народу»
Керівник Хмельницької обласної організації партії «Слуга народу»

Народний депутат 9 скликання від партії "Слуга народу". Входить до складу Комітету з питань прав людини, деокупації реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Сергій Мандзій народився  28 листопада 1974 року в Хмельницькому. 

Профіль у "Facebook"

Освіта і кар`єра

Закінчив Технологічний університет "Поділля" (економічний факультет) та Хмельницький університет управління та права (юридичний факультет). Навчався у аспірантурі Хмельницького університету. Має сертифікат аудитора з правом аудиту підприємств та господарських товариств.

1990 -1991рр. – працював вантажником магазину № 86 Хмельницького об'єднання "Продтовари".

1991-2000 рр. – програміст Хмельницького комбінату будматеріалів.

2000-2001 рр. − директор ТОВ "Фенікс-центр".

2001 р. – директор ТОВ "Рембуд".

За даними  pep.org.ua Мандзій на сьогоднішній день є бенефіціарним власником, співвласником або одноосібним власником майже двох десятків фірм.

Громадська діяльність

Голова ГО "Хмельницька платформа" та "Сильне місто".

Голова Федерації хокею Хмельницької області, Голова Ради Федерації хокею України.

Політичний бекграунд

1998 р. - балотувався до Хмельницької міськради за мажоритарним округом як самовисуванець.

2002 р. - обраний депутатом Хмельницької міськради за мажоритарним округом.

2006 р. - обраний депутатом Хмельницької міськради за списком "Народного блоку Литвина", був головою однойменної фракції.

2010 р. - депутат Хмельницької міської ради 6 скликання від "Народної партії", голова постійної Комісії з питань соціально-економічного розвитку, промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики та підприємництва.

У Верховній Ради 7 скликання був помічником-консультантом на громадських засадах народного депутата Сергія Лабазюка.

2015 р. - балотувався на посаду Хмельницького міського голови від Блоку Порошенка як безпартійний. На виборах мера програв свободівцю Олександру Симчишину. Член виконавчого комітету міської ради.

2019 р. – негласний керівник виборчого штабу партії "Слуга народу" на Хмельниччині на парламентських виборах.

З 6 грудня 2019 - народний депутат України 9 скликання, 136 номер у списку партії "Слуга народу", член партії. Мандзій замінив у парламенті Олександра Кубракова, який очолив Укравтодор.

Сім'я

Дружина – Мандзій Ірина Миколаївна, працює у Хмельницькому міському перинатальному центрі. Син Олександр (2000 р. н.) навчається на юридичному факультеті Київського національного університету ім. Шевченка.

Декларація

Згідно декларації у власності Мандзія і його дружини перебувають 20 земельних ділянок у селі Крупець Хмельницької області, площею 2 тис. кв.м. кожна (разом 40 тисяч кв.м).  До цього додається 5 ділянок в селі Цвітоха по 2 тис. кв.м. кожна, одна ділянка в Ставичанах (2 тис. кв.м), три – в Малиничах (9430 кв.м), одна – в Климівцях (2500 кв.м) Хмельницької області.

Також дружина нардепа має ділянку в Хмельницькому і дві ділянки землі в селі Давидківцях Хмельницької області і 5 тисяч кв.м. землі в Шаровечці Хмельницької області. На неї ж записаний недобудований гараж у Хмельницькому.

З нерухомості Сергій Мандзій задекларував пять квартир в Хмельницькому і житловий будинок дружини в Давидківцях.

Родина має два легковика – "Ніссан" і новеньку, придбану 2019-го за 1,4 млн грн "Тойоту". Для її придбання нардеп узяв в "Укргазбанку" 979,7 тисяч грн кредиту.

У декларації зазначені 8 фірм Мандзія, на які він передав корпоративні права, але залишився кінцевим бенефіціарним власником. Також нардеп декларує оплачуване сумісництво на чотирьох фірмах.

Доходи від підприємницької діяльності нардепа і отримана на фірмах зарплата за 2019 рік становлять 925,7 тис. грн. У Верховній Раді нардеп заробив за грудень 31,1 тисяч грн, ще 22,3 тисячі отримав як допомогу на навчання від партії "Слуга народу".

Крім того, 891 тис. грн нардеп отримав від продажу рухомого майна, 42,8 тисячі грн – від здавання майна в оренду.

Дружина Мандзія сумарно отримала 118,6 тис. грн зарплати та продала нерухомість на 57 тисяч грн.

У декларації вказано, що депутат позичив третім особам $570 тисяч та 75 тис. євро. Готівкою подружжя Мандзій тримає $102 тис, 23 тис. євро та 380 тис. грн. На банківських рахунках зберігає майже 30 тис. грн.

Скандали

Транспортний бізнес нардепа Мандзія пов’язаний з низкою великих скандалів. На початку 2000-х його фірма "Рембуд" отримала дозвіл на будівництво в Хмельницькому бізнес-центру "Атріум". Проект взяв свій старт по рішенню виконкому "Про надання дозволу товариству з обмеженою відповідальністю "Рембуд" на будівництво соціально-культурного бізнес-центру на ділянці 0,6 га по вулиці Проскурівського підпілля, 63" від 27.12.2001 року. Фірма Мандзія отримала ласий шматочок землі у самісінькому центрі Хмельницького.
Однак, вже у рішенні від 14 червня 2002 року міська рада вирішила дещо скоригувати умови договору. У пункті 5,2 рішення виконкому значилося доповнення до дозволу: "з 3-ма гаражами та офісом з послідуючою передачею гаражів у комунальну власність".

Таке рішення цілком зрозуміле, оскільки, отримавши від міста хорошу преференцію у вигляді землі в центрі Хмельницького, фірма Мандзія повинна була зробити щось і для самого обласного центру та його громади.

Однак, після того як міський голова Михайло Чекман, який підписував рішення виконкому, трагічно загинув, нова влада не ставила перед Мандзієм питання повернення гаражів. Три гаражі, які мали стати комунальною власністю міста, залишилися у власності Мандзія, про що свідчать відомості з Державного реєстру прав на нерухоме майно.

ТОВ "Гранд-Альянс", яке належить члену виконкому Хмельницької міської ради і бізнесмену Сергію Мандзію, програло справу у Вищому господарському суді за ділянку, яка входить до зони природно-заповідного фонду.  В обласній прокуратурі повідомили, що у 2013 році, на підставі рішення сесії міської ради, без проведення земельних торгів з ТОВ "Гранд-Альянс" укладено договір про передачу в користування 1,2 тисячі квадратних метрів землі, розташованої на вул. Володимирській, 58/2 на території парку-пам’ятки  садово-паркового мистецтва місцевого значення "Сквер імені Т. Г. Шевченка".
"Гранд-Альянс" мав намір зводити у сквері торговельне приміщення з підземною парковкою. Цікаво також, що серед засновників вищезгаданої фірми у 2011 році значився і син колишнього міського голови Сергія  Мельника — Юрій.

В  2014 році регулятор на ринку транспортних перевезень країни – Укртрансінспекція – зробив заяву, в якій тодішній голова інспекції Валерій Черненко звинуватив компанії, зв’язані з Мандзієм, "Рембуд-транс" і "Купаву" в побудові сірих схем на ринку пасажирських перевезень Хмельницького.

Окрім транспортних скандалів, Мандзій став головною дійовою особою в політичних іграх щодо призначення голови Хмельницької ОДА після обрання президента Володимира Зеленського. Навесні 2019 року Сергія Мандзія називали ТОП-претендентом на посаду голови Хмельницької ОДА, який має за своїми плечима не лише бізнесову, а й політичну кар'єру в Хмельницькому. Призначення на цю посаду Дмитра Габінета стало доволі неочікуваним сюрпризом для місцевих політичних гравців і для самого Мандзія.


24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
НАБУ взялося перевіряти елітну нерухомість генерала СБУ Вітюка після розслідування ЗМІ
25 квітня 2024, 16:59
Двоє прикордонників допомогли втекти з України більш ніж 200 ухилянтам — як працювала схема
25 квітня 2024, 16:22
На Запоріжжі ЗСУ знищили три російські гармати та одну САУ
25 квітня 2024, 16:20
Росія обстрілює Донеччину: зросла кількість жертв та постраждалих
25 квітня 2024, 16:00
Правоохоронці спіймали на хабарі голову райсуду на Дніпропетровщині
25 квітня 2024, 15:40
Литва заявила про готовність допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку
25 квітня 2024, 15:26
Росіяни завершують будівництво залізничного мосту біля Маріуполя
25 квітня 2024, 15:20
Російська армія вдарила КАБами по Сумах — інформація від ОВА
25 квітня 2024, 15:05
Росіяни накрили Нікополь артилерією: постраждали двоє людей, є руйнування
25 квітня 2024, 15:00
Київщину накрила гроза із градом, негода суне на столицю
25 квітня 2024, 14:55
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »