UA | RU
Іван Павленко Журналіст, політичний оглядач info@regionews.ua
21 вересня 2020, 17:00

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Одещині

Загін «Слуги народу» у поході в Одеську міськраду очолює відомий актор і шоумен Олег Філімонов, а головним «зеленим» кандидатом у боротьбі за місце в Одеській облраді став міністр охорони здоров’я Максим Степанов
Загін «Слуги народу» у поході в Одеську міськраду очолює відомий актор і шоумен Олег Філімонов, а головним «зеленим» кандидатом у боротьбі за місце в Одеській облраді став міністр охорони здоров’я Максим Степанов

RegioNews продовжує проєкт, в якому розповідає про те, хто і як намагатиметься отримувати довіру виборців восени цього року від президентської партії. На черзі – Одещина.

Такий представницький склад президентської команди в Одесі і області міг би лише порадувати око завзятого прихильника шостого президента. Якби за цими поважними представниками партії президента Володимира Зеленського "Слуга народу" не проглядалася фігура Ігоря Палиці – лідера партії "За майбутнє". Політичні спостерігачі вже відкрито говорять, що Одесою Банкова, як і деякими іншими регіонами, по-дружньому поступилася політичному проєкту, за яким стирчать вуха "сірого кардинала" Ігоря Коломойського.

ЗеКоманда одеських КВК-шників

На фото: Олег Філімонов

Отже, кандидатом у мери Одеси від "Слуги народу" є народний артист і доктор філологічних наук Олег Філімонов. Перед ним стоїть завдання скласти достойну конкуренцію чинному одеському градоначальнику Геннадію Труханову та завести у міськраду Одеси якомога більше "багнетів". Про виграш Філімонова, з огляду на сьогоднішню соціологію, поки що не йдеться, адже Труханов користується підтримкою одеситів на рівні 50%. Щоправда, не можна списувати з рахунків і великий антирейтинг Труханова, адже в другому турі він може зіграти на користь конкурента – Філімонова, якщо тому вдасться обійти інших кандидатів і дістатись фіналу змагань. Але, повторимося, мета "Слуги народу" в Одесі - взяти свої "законні" 15-25% і завести в міську раду з десяток депутатів.

На фото: Вадим Мороховський

У першій п’ятірці представлених кандидатів є доволі відомі в місті та за його межами прізвища. З числа тих, хто заслуговує на особливу увагу – банкір і співвласник мережі супермаркетів Fozzy Group ("Сільпо", "Фора" і "Фоззі") Вадим Мороховський, який перебуває у списку найзаможніших та найвпливовіших одеситів. Він займається благодійністю, організовує шахові турніри, спонсорує проект "Що? Де? Коли?" та одеський КВК. Також банкір Мороховський захоплюється мистецтвом (він - засновник Музею сучасного мистецтва Одеси) та є віце-президентом єврейської громади Одеси.

З Зеленським Мороховський пов’язаний саме через КВК. А зв’язковою ланкою між ними є одеський КВК-шник Олександр Андросов, якому президент наполегливо пропонував балотуватись у мери Одеси перед тим, як зупинитись на кандидатурі Філімонова. Нещодавно Андросов отримав посаду заступника міністра молоді та спорту в уряді Дениса Шмигаля, але, схоже, досі не реалізував цей "сертифікат" і не зайняв належний йому кабінет у міністерстві. Відомо також, що він міцно занурений і у одеські вибори.

Крім Мороховського у списку "Слуги народу" до Одеської міськради фігурують заступниця директора художнього музею Одеси Олександра Ковальчук, шахістка Наталя Жукова та ректор Одеського національного університету імені Мечникова Ігор Коваль. Всі ці люди в тій чи іншій мірі пов’язані з Мороховським. І працюватимуть у новій раді у визначеному ним фарватері.

Треба сказати, що Філімонов та Мороховський з Андросовим є представниками різних груп. Мороховський і Андросов з самого початку уникали необхідності сваритись з Трухановим – їм цікаво на даному етапі посилитись у владі, але у "війні" вони участь брати не готові. Натомість Зеленський мав на меті вичистити нинішнього міського голову з міста і, схоже, не полишає надії це зробити – як не руками КВК-шників, так інших діячів.

Степанов та тінь Палиці

На фото: Максим Степанов

За даними інсайдерських джерел, Філімонов – креатура лідера партії "За майбутнє" та колишнього голови Одеської ОДА Ігоря Палиці. Палиця і його бізнес-партнер Коломойський розглядають Одесу як один зі свої "кормових" полігонів, а Філімонов – спроба дещо потіснити в місті інших гравців. Тому участь артиста-філолога у виборчій боротьбі може розглядатись як поступка Коломойському з боку президента. Але ще більшою поступкою з боку Зеленського є те, що "Слуга народу" віддає на відкуп Палиці вибори до обласної ради, де список президентської партії очолить кум лідера "За майбутнє", міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

На фото: Сергій Колебошин

Окрім міністра у списку в облраду фігурує нинішній нардеп Сергій Колебошин, який працював у Степанова заступником під час його головування в Одеській ОДА. Інших учасників списку також в більшості своїй можна віднести до групи впливу Палиці-Коломойського.

Третім номером обласного списку "Слуги народу" на Одещині є підприємець Григорій Діденко - чоловік нардепки від "СН" Юлії Діденко, котра в Раді голосує переважно в унісон з депутатами, яких відносять до "групи Коломойського" в парламентській фракції монобільшості.

Четвертою у списку йде депутатка місцевої облради від "Опозиційного блоку" Ірина Коваліш, яку важко було назвати симпатиком Зеленського на виборах минулого року. Але, видно, щось змінилося у позиції депутатки.

Закриває першу п’ятірку кандидатів директор одеського обласного департаменту соціальної та сімейної політики Лілія Коваленко. Вона є людиною Степанова, який призначив її на посаду директора департаменту через три місяці, як став очільником Одеської області. Цю посаду вона обіймає й досі.

Схоже, йдучи в облраду двома колонами ("Слуга народу" та "За майбутнє") дует Палиця-Коломойський хоче потіснити там представників так званої "гвардії регіоналів" і створити міцний осередок свого впливу. Не виключено при цьому, що у разі втрати Степановим крісла міністра, він може перейти після виборів на свою попередню посаду - голови ОДА, або спробувати очолити обласну раду після її формування.

Читайте також: "Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Сумщині

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Буковині

"Зелені" кандидати в Харкові: електоральні карлики проти велетня Кернеса

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Закарпатті

"Зелені кандидати": кого "Слуга народу" відправляє в бій із старими мерами

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Миколаївщині

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Херсонщині

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Запоріжжі

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Кіровоградщині

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Смерть від рук вітчима: житель Миколаївщини забив 6-річного пасинка
20 квітня 2024, 01:24
В ДТП біля Львова загинув 12-річний велосипедист
20 квітня 2024, 00:32
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02
Буданов розповів подробиці знищення російського бомбардувальника Ту-22М3
19 квітня 2024, 21:19
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45
На Одещині працювала ППО: що вдалося збити військовим
19 квітня 2024, 19:33
На Дніпропетровщині посадовиця ДПС "звільнила" підприємця від податків на майже 55 млн грн
19 квітня 2024, 19:20