UA | RU
29 вересня 2020, 12:00

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Львівщині

Партія «Слуга народу» не може похвалитися великою популярністю у Львові та області. Це пов’язано із традиційно невисоким рейтингом у цьому регіоні чинного президента
Партія «Слуга народу» не може похвалитися великою популярністю у Львові та області. Це пов’язано із традиційно невисоким рейтингом у цьому регіоні чинного президента
Фото: Facebook

RegioNews продовжує проєкт, в якому розповідає про те, хто і як намагатиметься отримувати довіру виборців восени цього року від президентської партії. На черзі – Львівщина.

Якщо у першому турі президентських виборів-2019 Володимир Зеленський здобув більшість голосів виборців у всіх областях за винятком трьох галицьких, то в другому турі він переміг ще й на Івано-Франківщині та Тернопільщині. Єдиним реґіоном, де Зеленського не підтримали, була саме Львівщина, де понад 60% виборців проголосували тоді за Петра Порошенка. Сьогодні ця область продовжує залишатися політичною вотчиною пятого президента, де зосереджена більшість його прихильників.

За даними усіх соціологічних досліджень "Європейська солідарність" матиме найбільші фракції у Львівській облраді та раді Львівської ОТГ. Відтак "Слуга народу", маючи значний адмінресурс у вигляді президентської вертикалі влади, попри це починає виборчу кампанію у не надто комфортних умовах. Можливо, саме тому "зелених" кандидатів доручили повести у "бій" особисто голові Львівської ОДА Максиму Козицькому, який також керує обласним осередком "Слуги народу" та очолює партійний список кандидатів до облради.

Призначений на посаду у лютому, бізнесмен Козицький до цього часу не був відомим широкому загалу. Перед цим він працював директором низки компаній у галузі зеленої енергетики, у 2019 році задекларував 2,4 млн грн доходу, 1,6 млн грн готівки та енергетичні компанії. При цьому двоє із нинішніх заступників Козицького раніше також значилися у його фірмах.

Це вже не перша спроба Козицького потрапити у місцеву політику. Раніше він висувався "Фронтом змін" кандидатом у депутати до Львівської міськради. Також цікаво, що під час попередніх місцевих виборів-2015 теперішній голова ОДА та лідер львівських "слуг народу" балотувався до Львівської облради від партії "Самопоміч" мера Львова Андрія Садового.

До того ж важко сприймати Максима Козицького як самостійну фігуру, з огляду на особу його батька - керівника групи компаній "Еко-Оптіма" та "Західнадрасервіс", які працюють у сфері енергетики. Сонячні та вітроелектростанції львівського бізнесмена Зіновія Козицького торік згенерували електроенергії на 655,4 млн грн. Один з найбагатших підприємців області потрапив до ТОП-10 власників українських зелених електростанцій, котрі у 2019-му отримали найбільший прибуток.

Але це - не головний бізнес Козицького-старшого. Його головні активи розташовані у Львівській та Івано-Франківській областях, де зареєстрована група компаній "Західнадрасервіс". Вони займаються видобутком нафти, торгівлею паливом і технічними послугами в галузі видобутку газу і нафти. Відтак в минулому львівський губернатор був просто працівником у батьківському бізнесі. Зараз усі п'ять радників, яких обрав собі Козицький-молодший, дотичні до його колишнього бізнесу або працювали чи працюють на його батька.

Крім Максима Козицького у першій десятці списку "Слуги народу" до Львівської облради - двоє його заступників, це – Юрій Холод та Юрій Бучко. А також двоє керівниць департаментів ОДА – Олена Василько та Юлія Шопська та військовий комісар Львівського обласного військового комісаріату Олександр Тіщенко. Компанію ним складають двоє довірених осіб Зеленського під час президентських виборів – Роман Фединяк та Олена Остимчук. Варто також згадати в обласному списку наявність головного епідеміолога Львівщини Наталію Іванченко-Тімко.

Не менш цікавий список "Слуг народу" до ради Львівської ОТГ, а точніше його перші дві особи. Це - двоє чинних міських депутатів, які потрапили до міськради як висуванці партії "Самопоміч" і нещодавно вийшли з партійної фракції. Так, першим номером йде Тарас Кльофа - заступник начальника медичної частини Військово-медичного клінічного центру Західного регіону. Він також кандидує на посаду міського голови Львова.

Кльофа є учасником АТО. В кінці серпня він переміг у партійному праймеріз як кандидат на посаду голови Львівської ОТГ, при цьому він змагався зі своїм колегою з міської ради, ще з одним вихідцем із "Самопомочі" Олегом Березою, який зараз займає посаду начальника Служби автомобільних доріг Львівської області.

Щодо Львова, то тут ситуація у "слуг" особливо сумна. Судячи з соціологічних досліджень, наразі до міськради вони не потрапляють, а рейтинг Кльофи як кандидата у мери не дозволяє йому навіть потрапити до трійки фаворитів перегонів. Втім, з міського списку варто згадати ще начальницю відділу Львівської дирекції АТ "Укрпошта" Ірину Чех та командира військової частини Нацгвардії Сергія Шуляка.

Читайте також: "Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського в Києві

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Вінниччині

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Одещині

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Сумщині

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Буковині

"Зелені" кандидати в Харкові: електоральні карлики проти велетня Кернеса

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Закарпатті

"Зелені кандидати": кого "Слуга народу" відправляє в бій із старими мерами

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Миколаївщині

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Херсонщині

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Запоріжжі

"Зелені" кандидати. Хто буде представляти партію Зеленського на Кіровоградщині




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
На Сумщині знешкодили авіаційну ракету Х-59, яку знайшли в лісі
29 березня 2024, 17:02
Наслідки обстрілу дачного кооперативу на Дніпропетровщині: частина будинків зруйновані вщент
29 березня 2024, 16:47
В Одесі зросла кількість постраждалих через ракетну атаку, двоє з них – діти
29 березня 2024, 16:37
Ворог атакував ракетами Дністровську ГЕС — подробиці від Чернівецької ОВА та фото
29 березня 2024, 16:25
Окупанти атакували об'єкти критичної інфраструктури на Буковині
29 березня 2024, 16:10
Скандальна колишня очільниця Слов'янська Неля Штепа змінила прізвище
29 березня 2024, 16:04
Росіяни атакували Одесу двома ракетами: постраждала дитина
29 березня 2024, 15:57
На Одещині прикордонники затримали водія та трьох "мандрівників"
29 березня 2024, 15:34
У Дніпрі чоловік зберігав у квартирі понад 100 кг вибухівки
29 березня 2024, 15:32
На Херсонщині внаслідок підриву на міні загинув тракторист
29 березня 2024, 15:20