UA | RU
22 квітня 2020, 10:44 684

Козицький Максим Зіновійович

Начальник Львівської обласної військової адміністрації, керівник Львівської обласної організації "Слуга народу"
Начальник Львівської обласної військової адміністрації, керівник Львівської обласної організації "Слуга народу"

Профіль у Facebook

Канал у Telegram

Максим Козицький народився 19 лютого 1981 року у Львові.

Освіта

Очільник Львівщини має три вищі освіти. Перша – медична, у 2004 році він закінчив Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького. Втім, із медициною Козицький своє життя вирішив не пов’язувати, пропрацювавши всього п’ять років за фахом. Паралельно з цим він навчався одразу у двох вишах країни.

У 2007 році Максим Козицький закінчив Києво-Могилянську академію за спеціальністю Менеджмент організацій. Того ж року закінчив ще один виш – Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю Облік і аудит.

Кар’єра

Після закінчення медуніверситету Максим Козицький на два роки стає лікарем-інтерном за напрямком хірургії, а згодом – заступником директора компанії "Укрмедресурс", яка торгувала медичним обладнанням. До речі, свого часу директором цієї фірми був батько Максима Козицького, який свого часу вважався досить відомим лікарем на Львівщині, але потім вирішив податися у бізнес, до якого долучив і сина.

Надалі Козицький одночасно працює і лікарем-методистом Львівського обласного центру здоров’я, і членом спостережної ради ТОВ "Укрнафтогазінвест", що займалася видобутком газу на заході України та засновником якої також був його батько. Із 2008-го до 2010 років Козицький стає членом спостережної ради цієї фірми. Робота в медичній галузі Львова у Козицького відходить на другий план, а в 2010 році він остаточно вирішує пов’язати своє життя з бізнесом, ставши заступником генерального директора "Укрнафтогазінвест". У компанії він пропрацював до 2014 року. Паралельно був й одним із керівників ТОВ "Прикарпатська енергетична компанія", де зрештою працював аж до 2016 року.

Восени 2016-го Максим Козицький стає директором ТОВ "Еко-Оптіма". Ця компанія однією з перших на Львівщині почала займатися відновлювальною енергетикою, виробляючи електроенергію за допомогою сонячних і вітрових установок. Ця компанія також була заснована батьком Козицького. У цій фірмі Максим працював фактично до самого свого призначення в лютому 2020 року головою Львівської обласної державної адміністрації.

На той час у Максима Козицького були частки у понад десяти приватних компаніях, що так чи інакше пов’язані з енергетикою, а більшість з цих компаній належать батькові чиновника. Втім, наприклад, у декларації за 2022 рік Максим Козицький вже не вказує жодної компанії, в якій мав би частку.  

Критика

Ще в часи президентства Януковича відомий регіонал Андрій Клюєв разом зі своїм братом Сергієм через власні фірми почав розвивати в Україні виробництво альтернативної енергії. Одна з таких фірм була фактично найбільшим виробником сонячної енергії в Україні. Оскільки у західному регіоні дуже перспективним на той час був видобуток енергії завдяки вітрякам, брати Клюєви кинули око на цей ласий шматок. Проте, щоб закріпитися у регіоні, за даними ЗМІ, вони вийшли саме на Зіновія Козицького. Зіновій Ярославович на той час вже займався альтернативною енергетикою, а однією з фірм, що вела цей сімейний бізнес, свого часу керував якраз Максим Козицький.

На початку літа 2023 року журналісти провели розслідування, в якому йшлося про те, що Львівська обласна військова адміністрація фактично сприяла виїзду за кордон псевдоволонтерів за допомогою системи "Шлях". Своєю чергою, у самій ОВА довгий час відмовлялися надавати списки людей, які за цією схемою виїжджали за межі країни.

Один із найбільших скандалів, в якому дотично фігурував Максим Козицький, є так звана "справа Гринкевичів". Нагадаємо, що наприкінці 2023 року ДБР затримало львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, фірми якого були одними з найбільших постачальників товарів для Міністерства оборони. Затримали бізнесмена через те, що він нібито пропонував хабар у розмірі 500 тис. доларів одному з керівників Головного слідчого управління ДБР за сприяння у поверненні майна, що було раніше вилучено у підконтрольних бізнесмену компаній у межах кримінального провадження, яке ДБР порушило восени 2023 року щодо незаконних оборудок із закупівлею одягу та білизни для Збройних сил України. Згодом цей клубок махінацій почав розплутуватися, і слідчі прийшли до висновку, що компанії Гринкевича завдали збитків державному бюджету на 1,2 млрд гривень. Самого Ігоря Гринкевича відправили до СІЗО із можливістю внести заставу в розмірі 430 млн гривень. Згодом був затриманий і син бізнесмена, якому також загрожує в’язниця, адже він теж є фігурантом справи щодо закупівель для Міноборони.

Одразу після затримання Ігоря Гринкевича очільник Львівщини заявив, що фірми скандального бізнесмена ще з 2012 року працювали на території Львівської області. Причому чиновник нагадав, що стосовно двох фірм були порушені кримінальні провадження через те, що вони на замовлення влади Львівщини або не виконували тендери, або виконували їх у неповному обсязі. Згодом суд постановив із фірм Гринкевича стягнути майже 1 млн гривень. Втім, Козицький каже, що тендери фірми Гринкевича вигравали ще до його призначення на посаду голови Львівської області. 

Після затримання Гринкевича суспільство обурила фотографія, на якій скандальний бізнесмен у компанії Максима Козицького підписує певні документи. Сам чиновник тоді пояснив, що це був меморандум між Львівською ОВА, Львівською облрадою та одним із благодійних фондів, який представляв саме Гринкевич. За словами Максима Козицького, згідно з цим меморандумом, шляхом реорганізації "Журавненського будинку підтриманого проживання психоневрологічного типу" має бути створений обласний центр соціальної реабілітації дітей на Львівщині. І реставраційно-ремонтні роботи цього об’єкту мав на 70% профінансувати саме благодійний фонд, представником якого є Ігор Гринкевич, а ще 30% мала надати Львівська ОВА. Тоді ж Максим Козицький заявив, що якщо йому стане відомо про протиправні дії цього фонду, то меморандум із ним буде в односторонньому порядку розірваний владою Львівщини.

Також Максим Козицький визнав, що вже за його каденції на посаді очільника області з компаніями Гринкевича Львівська облдержадміністрація підписала одразу три угоди. Йдеться про угоду 2022 року, коли одна з компаній Гринкевича завершувала роботи з реконструкції школи-довгобуду у селищі Гірник. Ці роботи були виконані у повному обсязі, а станом на початок 2024 року очікувався сертифікат від Державної інспекції архітектури та містобудування, щоб діти почали навчання у цій школі.

Крім цього, у 2023 році з однією з компаній Гринкевича було підписано договір щодо заміни вікон та часткового утеплення перекриття горища у школі-довгобуді у селі Черниця. За ці роботи фірма скандального бізнесмена отримала 3,8 млн гривень з бюджету Львівщини.

Також у 2024 році у разі повного фінансування планувалось відкрити центр безпеки громадян у селі Східниця, будівництвом якого займається фірма Гринкевича, а цю угоду було укладено у 2023 році.

Згодом Максим Козицький заявив, що всі тендери, які заключала Львівська ОВА з фірмами Ігоря Гринкевича, будуть переглянуті й розірвані.

Оцінка діяльності

Політична кар’єра Максима Козицького була досить різноманітною з огляду вибору політичних сил, які він представляв.

Наприклад, ще у 2010 році Козицький балотувався до Львівської міської ради від партії "Фронт змін" Арсенія Яценюка, але депутатом він так і не став. У 2015 році як мажоритарник балотувався до Львівської облради від партії "Самопоміч", яку створив багаторічний мер Львова Андрій Садовий. Втім, тоді до облради Козицький також не потрапив.

У 2020 році він все ж був обраний депутатом Львівської облради як перший номер у списку партії "Слуга народу". Влітку 2020 року його було обрано керівником обласної партійної організації партії "Слуга народу" у Львівській області.

Якщо ж брати до уваги діяльність на посаді очільника Львівської області, то, наприклад, влітку 2020 року Львівщина посіла останнє місце у рейтингу Кабінету міністрів щодо боротьби з коронавірусом, який тоді вирував в Україні.

У той самий час з початку повномасштабного вторгнення росії на територію України Львівщина стала одним з лідером за кількості зареєстрованих на її території внутрішніх переселенців. Усім, хто потребував, було надано тимчасове житло та харчування. Не останню роль в цьому зіграла саме влада Львівської області.

Окремо слід сказати про дружні стосунки між Козицьким та чинним очільником уряду Денисом Шмигалем. Про це у лютому 2020 році казав особисто Максим Козицький. Проте родини Шмигаля та чинного очільника Львівщини пов’язують не лише дружні відносини, але й ділові. Річ у тому, що ще у 2016 році у ЗМІ писали про те, що Зіновій Козицький відкрив у Львові бізнес із велопрокату. Однією зі співвласниць цього бізнесу була Катерина Шмигаль – дружина чинного очільника уряду. Варто зазначити, що на той час, у 2016 році, Денис Шмигаль не працював у державному секторі, але у 2014 році він був заступником начальника Головного управління Міндоходів на Львівщині.

Також подейкували, що у 2019 році Денис Шмигаль та Максим Козицький були кандидатами на посаду голови Львівської облдержадміністрації, але зрештою її зайняв Маркіян Мальський. Козицький тоді продовжив працювати у бізнесі, а от Дениса Шмигаля у 2019 році президент Володимир Зеленський призначив головою Івано-Франківської ОДА. 2020 рік став знаковим для двох товаришів – Дениса Шмигаля та Максима Козицького. Перший вже у лютому того року буквально на місяць стає віцепрем’єрміністром в уряді, а у березні 2020 року призначається вже очільником Кабміну. А от Максима Козицького у лютому 2020 року призначено очільником Львівщини.

Статки

Звісно, працюючи довгий час у бізнесі, Максим Козицький став досить заможною людино. Згідно з його декларацією за 2022 рік, у Львові Козицький має гараж та дві квартири, площа яких становить 80 та 175 кв. метрів. Власного автомобіля у начальника Львівської ОВА немає, але у дружини є AUDI Q-5 (2021 року випуску), який вона придбала на початку 2022 року.

У декларації за 2022 рік Козицький вказав, що має у банках близько 25 тис. євро, понад 75 тис. доларів, а ще понад 1,4 млн гривень. У готівці він тоді тримав 21 тис. євро, 11 тис. доларів та 85 тис. гривень. У дружини чиновника було понад 650 тис. гривень на рахунках у банках, а також 25 тис. доларів.

За 2022 рік Максим Козицький на посаді очільника Львівщини заробив понад 850 тис. гривень, а ще він декларував, що отримав від батька у подарунок 1 млн гривень.

Сім’я

Очільник Львівщини має дружину Оксану та двох дітей: сина Зіновія та доньку Софію. Дружина чиновника працює у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького, який свого часу закінчував її чоловік. Крім цього, дружина очільника Львівщини має стосунок до деяких родинних бізнесів Козицьких, адже у своїй декларації за 2022 рік Максим Зіновійович декларував, що його дружина отримувала зарплатню від такого собі ТОВ "Самбірська сонячна станція" та ТОВ "Самбірська сонячна станція-2". До того, як стати головою Львівської облдержадміністрації, Максим Козицький мав частку у цих двох компаніях.


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
У Дніпрі кількість постраждалих зросла до 24 людей
19 квітня 2024, 14:29
Лікарка зі Львова організувала схему оформлення фіктивної інвалідності військовозобов’язаним, — ДБР
19 квітня 2024, 14:11
В Одесі прогриміли вибухи
19 квітня 2024, 14:02
Вдарили цеглиною по голові: у Києві судитимуть чоловіків, які побили військового
19 квітня 2024, 13:55
На Одещині морські прикордонники збили Shahed
19 квітня 2024, 13:44
Хотіли продати Росії секретні українські розробки: у Харкові затримали інженерів-конструкторів
19 квітня 2024, 13:37
Зеленський проінспектував будівництво фортифікацій в Донецькій області
19 квітня 2024, 13:06
Удар по Дніпропетровщині: інформація про смерть третьої дитини не підтвердилася
19 квітня 2024, 12:50
Зеленський відвідав Донеччину: про що говорив із бійцями ЗСУ
19 квітня 2024, 12:34
Після збиття російського Ту-22М3 другий літак з ракетами розвернувся, – ГУР
19 квітня 2024, 12:29
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Самойленко Олександр Степанович
Голова Херсонської обласної ради
Всі досьє »