UA | RU
26 квітня 2020, 11:45 771

Садовий Андрій

Міський голова Львова
Міський голова Львова

Народився 19 серпня 1968 у Львові.

Профіль на Wikipedia

Профіль на Facebook

Канал на YouTube

Освіта

1995 р. – випускник Львівської політехніки, інженер електронної техніки.

1997р. – у тому ж вузі отримав диплом економіста за спеціальністю "Фінанси і кредит".

1999 р. – закінчив  Академії державного управління при Президентові України, магістр державного управління.

Кар’єра та бізнес

1987–1989 рр. – строкова  військова служба в полку зв'язку військово-повітряних сил.

1989 р. – регулювальник радіоелектронної апаратури виробничого об'єднання "Львівприлад".

1992-1995 рр. – заступник директора Львівського відділення Фонду соціальної адаптації молоді при Кабінеті Міністрів України.

1993 р. - заснував радіостанцію "Люкс".

1995-1998 рр.  – член наглядової ради ЗАТ ІК "Галицькі інвестиції".

1997-2005 рр. – голова правління ВАТ "Південьзахіделектромережбуд".

2002-2006 рр. – голова ради ЗАТ "Телерадіокомпанія "Люкс".

2002-2003 рр. – директор ГО "Інститут розвитку міста".

2006 - заснував канал новин "24".

Сім’я

Мати політика вчителька, батько – інженер.

Садовий з дружиною, мистецтвознавцем Катериною Кіт-Садовою, виховують п'ятеро синів — Івана-Павла, Тадея-Луку, Михайла, Йосипа і Антонія.

А ще у політика чимало відомих кумів. Серед них Петро Соболь, Андрій Федоренко, Віталій Ломакович, Ксенія Курилишин, Андрій Сарахманевич. 

Політичний бекграунд

1998-2002 рр. – депутат, голова комісії економічної політики Львівської міської ради.

2000 р.  – як самовисуванець балотувався на проміжних виборах до Верховної Ради.

2002 р. – балотувався на посаду Львівського міського голови, у виборчій гонці зайняв третє місце.

2004 р. – ініціював створення громадського об'єднання "Самопоміч".

2004 р. – став членом політсили "Народний Союз "Наша Україна".

2009 р. – Садового виключили з політради партії на його прохання.

2006 р. – вперше обраний міським головою Львова.

2010 р. – Андрія Садового, який висувався від Республіканської християнської партії, вдруге обрали мером Львова.

У грудні 2012 став головою ним створеної політичної партії "Самопоміч".

Садового пов’язували з людьми Януковича. Борис Колесников захищав мера від звинувачень з махінаціями під час ремонту доріг до Євро-2012. Хоча уже зимою 2013 року Садовий підтримав Євромайдан, закликав людей виходити на протест. Фігурує інформація про з’язок Садового з російським олігархом, засновником "Альфа-груп" Михайлом Фрідманом.

У ЗМІ повідомляється про відносини Садового з Віталієм Антоновим, головним акціонером "Концерну "Галнафтогаз", що володіє мережею АЗС "ОККО". І з Юріє Назаруком, Дмитром Герасімовим, Андрієм Худо, засновниками холдингу "!ФЕСТ", до складу якого входять понад 20 ресторанів, мережі магазинів продуктів та одягу, готелі, будівельна компанія. Зростання бізнес-імперії, яке розпочалося у 2007 році з маленького закладу на площі Ринок, співпало зі зростанням політичної кар’єри Андрія Садового. 

2014 р. – балотувався до Верховної Ради від "Об’єднання Самопоміч" (№ 50 у списку).

2015 р. – балотувався на пост мера від партії "Самопоміч" і втретє став головою Львова.

2018 р. – Садовий заявив, що не має наміру претендувати на крісло мера, натомість братиме участь у президентських виборах.

2019 р. - балотувався на посаду Президента України від партії "Об'єднання "Самопоміч". Знявся з реєстрації у ЦВК на користь Анатолія Гриценка.

2019 р. – На парламентських виборах очолив виборчий список "Самопомочі"  У липні того ж року після провалу "Самопомочі" на виборах Андрій Садовий заявив про відставку з посади очільника партії і необхідність обрання нового лідера політсили.

2020 р. – у другому турі переміг на місцевих виборах Львівського міського голови.

Декларація

Андрій Садовий в декларації за 2020 рік, яку подав 29 березня 2021-го, зазначив дружину Катерину Кіт-Садову, п’ятьох дітей і тещу.

Практично усім майном родини Садових володіє дружина - перед початком виборчої кампанії 2006 року Садовий переписав на неї свою власність. Катерина Кіт-Садова володіє земельними ділянками 702 та 301 кв. м у Львові, житловим будинком 660 кв. м, яким користується вся родина.  Ще одну земельну ділянку 43 кв. м дружина мера орендує у міської ради.

Також у її власності дві автівки: Merсedes-Benz Viano SDI 2.2 TRE/L 2012 року випуску та SKODA KODIAQ 2017 року випуску.

Ще у власності дружини цінні папери двох приватних акціонерних товариств: ПАТ "Телерадіокомпанія "Люкс" (17089 шт. номінальною вартістю 170890 грн) та ПАТ "Радіокомпанія "Люкс" (1750 номінальною вартістю 1750).

Дружина ж мера є і кінцевим бенефіціаром 12-ти компаній: ТОВ "Контакт-інформ", ПАТ "Радіокомпанія "Люкс", ПП "Вісма Радіо-ТБ", ТОВ "Телерадіокомпанія Белком", Дочірнє підприємство "Телевізійна та радіомовна компанія "Люкс", ТОВ "Телерадіокомпанія "Світ", ПАТ "Телерадіокомпанія "Люкс", ТОВ "Телерадіокомпанія "Радіо великих доріг", ТОВ "Радіо "Континент", ТОВ "Захід.Нет", ТОВ "Радіомовна компанія "Армянське радіо-Україна", ПП "Телерадіоорганізація "Софія".

Андрій Садовий володіє комерційним найменуваням "Самопоміч".

За рік мер заробив 694 992 грн зарплати. Його дружина заробила 2 336 804 грн за основним місцем роботи на ПАТ "Телерадіокомпанія "Люкс", ще 60 556 грн – за сумісництвом у ПАТ "Радіокомпанія "Люкс", теща отримала 27 283 грн пенсії. Дружина мера отримувала проценти в Приватбанку: 128 698 грн та 4 886 грн, а також дивіденди 3 455 270 грн від ПАТ "Телерадіокомпанія "Люкс".

У готівці пані Катерина Кіт-Садова зберігає 10 тис. доларів США і 150 тис. грн, ще 54 534 грн тримає на рахунку в Приватбанку, і 1 939 757 грн в УкрСиббанку.

Андрій Садовий є членом Громадської організації Об’єднання "Самопоміч" (перебуває в Раді громадського об’єднання), благодійної організації Громадська організація "Інститут розвитку міста" і Громадської організації "Інститут просвіти" (у наглядовій раді).

 

Скандали

Стрімку кар'єру Андрія Садового пов’язують із не зовсім правомірними діями щодо вкладників ЗАТ "Галицькі інвестиції", таким чином мер та його однодумці отримали контроль над важливими підприємствами Львівщини. 

2007-2008 р.р. – львівські посадовці закупили у Німеччині старі трамваї, їх звинуватили у розтраті 2 млн грн. За фактом привласнення бюджетних коштів було порушено кримінальну справу, у 2009 році провадження закрили. 

2011 р. – один із депутатів міськради публічно звинуватив Садового в організації бандитських нападів на львівських підприємців.

25 липня 2014 р. – невідомі обстріляли з протитанкового гранатомета РПГ-18 будинок Андрія Садового на вулиці Стрілецькій. Після інциденту суд розпорядився встановити біля дому мера цілодобовий пункт Державної служби охорони. 26 грудня напад повторився. У той час Садовий з сім'єю відпочивали на курорті "Буковель" у Карпатах.  Ще один напад стався 29 жовтня 2015 року: у двір будинку кинули гранату. У результаті вибуху ніхто не постраждав, руйнувань будинок не зазнав. Садовий повідомив, що отримував погрози.

2016 р. – один із найгучніших сканадалів, тісно пов’язаний з іменем Садового –  трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова. Внаслідок пожежі стався зсув, загинули троє пожежників та еколог. Полігон закрили, а місто, яке щоденно продукувало понад 500 тонн сміття, потопало у непотребі. Невдовзі Садовий заявив, що Львів 100 днів перебуває у "сміттєвій блокаді", звинуватив президента Петра Порошенка і прем’єра Володимира Гройсмана. Компромісу досягли, коли функції вивезення сміття взяла на себе облдержадміністрація. Львівське сміття тоді знаходили по цілій країні. Водночас постало питання будівництва полігону. Садовий заявив, що не міг нічого зробити - у міста не було на це коштів, жоден із інвесторів також не вселив йому довіру. У березні 2017 р. Гройсман дорікнув, що за 11 років роботи на посаді мера Садовий не зміг вирішити цю проблему, додав, що бюджету розвитку Львова в 1,8 млрд грн. для цього достатньо.

Колишній депутат міськради Любомир Мельничук розповів виданню "Гроші", що усі питання щодо будівництва вирішує в місті лише одна людина – Садовий. Він реально контролює всі фінансові потоки, всі ласі шматки у Львові – і щодо комунального майна, і щодо земельних ділянок. Прикладів із незаконним будівництвом у центрі Львова десятки. За словами активістів, Андрій Садовий має у місті прізвисько Доля, оскільки з усього, що відбувається у Львові, він отримує свою частку (долю).

2018 р. – опубліковано аудіозапис, на якому Садовий назвав стервою, "лідером корупції в міській раді" херсонську активістку Катерину Гандзюк. І звинуватив її у розвалі місцевого осередку "Самопомочі".

2019 р. – представники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оголосили меру Львова Андрію Садовому та іншим чиновникам ЛМР підозру у зловживанні владою по справі будівництва індустріального парку в Рясному. Про це повідомив сам Садовий на своїй сторінці у Facebook.Прокурори вимагали призначити мерові Львова 50 млн грн застави, однак суддя Сергій Мойсак знизив цю суму до 1,056 млн грн. Сторона захисту обіцяла оскаржити це рішення. Зрештою ВАКС скасував заставу.


28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
 
Шарій Анатолій Анатолійович
Проросійський пропагандист; підозрюваний у державній зраді
Карауш Андрій Петрович
Голова Рівненської обласної ради
Кацуба Олександр Володимирович
Екс-заступник голови НАК "Нафтогаз" (2012-2014)
Всі досьє »