UA | RU
28 квітня 2020, 11:51 1505

Коломойський Ігор Валерійович

Бізнесмен, співвласник групи "Приват"
Бізнесмен, співвласник групи "Приват"

Український олігарх, співвласник групи "Приват", екс–голова Дніпропетровської ОДА. На даний час його статки оцінюють у $835 млн.

Сторінка Wikipedia

Народився 13 лютого 1963 року в Дніпропетровську (з 2016 року – Дніпро)

Освіта

1985 рік – здобув фах інженера теплотехніки й автоматизації металургійних печей у Дніпропетровському металургійному інституті та має диплом із відзнакою.  

Кар'єра і бізнес

1986 рік – після закінчення університету працював у торговому кооперативі "Фіаніт", хоча за розподілом отримав направлення у проектну організацію. 

1989-1991 рік – разом із Олексієм Мартиновим та Геннадієм Боголюбовим створив кооператив "Сентоза" – філію радянсько-американо-фінсько-болгарського підприємства "Новінтех" та почав торгувати оргтехнікою.

1992 рік – Коломойський, Боголюбов та Мартинов організовують групу "Приват". У цьому ж році разом із Сергієм Тігіпко та Леонідом Мілославським засновує "Приватбанк".

Середина 90-х років – купує акції гірничо-збагачувальних комбінатів у Марганці та Орджонікідзе (з 2016 року – місто Покров Дніпропетровської обл), Нікопольського феросплавного заводу та Дніпропетровського заводу металевих виробів.

Володів "Укрнафтою", "Укртатнафтою", Кременчуцьким нафтопереробним заводом до 2022 року, відколи підприємства націоналізувала держава. Є колишнім власником гірськолижного курорту "Буковель" та ФК "Дніпро" (припинив існування в 2019 році). Коломойському також належали медіахолдинг "1+1", права на який він офіційно передав колективу в 2023 році, а також авіакомпанія "МАУ".

Сім'я

Батько – Валерій Григорович, мати – Зоя Ізраїлівна, обидва – інженери за фахом. Сестра – Лариса, власниця галереї мистецтв у Женеві (Швейцарія).

1983 рік – одружився з Іриною, з якою познайомився ще в піонерському таборі. Жінка веде закритий спосіб життя, про неї майже нічого не відомо.

Дочка – Анжеліка. Закінчила College du Leman (Швейцарія). 2011 року вийшла заміж за Олега Бокоєва, з яким невдовзі розлучилася. Мешкає в Женеві. Син – Григорій, громадянин Швейцарії. Професійно займається баскетболом, грає за команду Університету штату Клівленд (США).

Благодійність

Спонсорував відновлення історичної синагоги "Хурва" в Єрусалимі та ремонт тунелів під "Стіною плачу".

2014 рік –  з ініціативи та фінансовій підтримки Коломойського почали формуватися загони добровольців "Дніпро", "Штурм", він допомагав також у створенні батальйону "Донбас".

Політичний бекграунд

2004 рік – під час "Помаранчевої революції" підтримував кандидата у президенти Віктора Ющенка. Стверджує, що витратив на допомогу Майдану $5 млн.

2006 рік – відмовився від місця у списку "Партії регіонів", яку очолював Віктор Янукович.

2014-2015 ррік – голова Дніпропетровської ОДА. Був звільнений з посади через загострення конфлікту з тодішнім президентом Петром Порошенком.

28 березня 2015 року Ігор Коломойський заявив, що завершує свою політичну кар'єру.

2019 рік – в інтерв'ю BIHUS.Info заявив, що на Сході України – "громадянський конфлікт, можна сказати і громадянська війна, але це занадто глобально, а це громадянський конфлікт".

Скандали

Ігор Коломойський неодноразово опинявся у центрі скандалів, деякі із них були пов'язані навіть із криміналом. 

Початок 2000-х років – бізнесмен Ігор Григоришин звинуватив Коломойського у погрозах фізичною розправою. Згодом уже адвокат Григоришина Сергій Карпенко заявив, що олігарх організував на нього замах. Слідство просувалося повільно. Повторно справу почали розглядати у 2005 році. Сам Коломойський заявив, що так із ним хотів звести рахунки тодішній секретар РНБО Петро Порошенко. Окрім цього, під час засідання Лондонського суду Григоришин показав, що Коломойський причетний до вбивств свого бізнес-партнера Мілославського, головного виконавчого директора Українського кредитного банку Юрія Ляха, міністра транспорту Георгія Кірпи та інших.

2004 рік – між українським бізнесменом Віктором Пінчуком і Коломойським розгорівся конфлікт навколо Криворізького залізорудного комбінату. Він був у складі державного підприємства "Укррудпром", але внаслідок приватизації був проданий одній із компаній групи "Приват".

2009 рік – виграв конкурс на приватизацію Одеського припортового заводу, результати якого анулював уряд Юлії Тимошенко.

Березень 2009 рік – лідер нині забороненої в Україні КПУ Петро Симоненко звинуватив Коломойського у фінансуванні виборчої кампанії партії "Свобода" Олега Тягнибока у Тернопільській області. Олігарх ніяк на це не відреагував.

2019 рік – був внесений до бази сайту "Миротворець" за спробу дестабілізації ситуації в Україні та за потрійне громадянство (має паспорти України, Ізраїлю та Кіпру).

Справа проти Коломойського

На початку вересня 2023 року Бюро економічної безпеки і Служба безпеки України оголосили Коломойському підозру в шахрайстві та відмиванні коштів. Правоохоронці інкримінують бізнесмену легалізацію впродовж 2013–2020 років понад пів мільярда гривень, які він вивів за кордон через "Приватбанк", власником якого він був свого часу, та через інші підконтрольні банки.

Також уже за кілька днів, 7 вересня, Національне антикорупційне бюро оголосило Коломойському й п’ятьом його спільникам підозру, яких звинувачують у виведенні понад 9,2 млрд гривень із вже згаданого "Приватбанку".

Станом на початок 2024 року Ігор Коломойський перебуває під вартою в СІЗО. Розмір застави становить 2,6 млрд гривень, які ні сам бізнесмен, ні хто інший за нього не внесли.


25 липня 2024
Київський тролей-убивця: як його власники розвинули цілу мережу атракціонів та неодноразово потрапляли у скандали
Після того, як 21 липня у Києві, над Дніпром, обірвався трос канатної переправи, що призвело до загибелі людини, правоохоронці провели вже низку слідчих дій. Власники атракціону обіцяють співпрацювати...
15 липня 2024
На ВЛК медичний огляд не проводять – уся інформація про хвороби має бути у "HELSI". Юрист Катерина Аніщенко – про те, як відбувається ВЛК
16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста ...
12 липня 2024
Чому влада звільнить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля
В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом
04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
У Запоріжжі правоохоронець вкрав у померлого чоловіка майже 800 тисяч гривень
27 липня 2024, 01:35
На Вінниччині 17-річний юнак вбив молоду жінку
27 липня 2024, 00:12
Відпочивав разом із друзями: на Закарпатті чоловік втопився в озері
26 липня 2024, 23:23
Росіяни атакували дроном житлові будинки в Запорізькому районі: поранені 3 цивільних
26 липня 2024, 22:06
У застосунку Резерв+ став доступним статус бронювання від мобілізації, — Міноборони
26 липня 2024, 21:44
За тиждень Сили оборони знищили майже 8000 ворожих БпЛА
26 липня 2024, 21:15
Злочинних наказів не виявили: у 59 ОМПБр завершили службову перевірку
26 липня 2024, 20:45
Я нічого не робив: підозрюваний у вбивстві Фаріон заперечив свою причетність
26 липня 2024, 20:15
Гауляйтер Пасічник отримав підозру за організацію примусової "мобілізації" на Луганщині
26 липня 2024, 19:42
Війська Росії вдарили по Нікопольщині: серйозні поранення отримав чоловік
26 липня 2024, 19:00
 
Парамонов Денис Юсупович
Український бізнесмен, меценат, член Української ради бізнесу, власник компанії SMK Group
Труханов Геннадій Леонідович
Міський голова Одеси
Боголюбов Геннадій Борисович
Український підприємець, співвласник групи "Приват"
Всі досьє »