UA | RU
22 квітня 2020, 10:44 1262

Труханов Геннадій Леонідович

Міський голова Одеси
Міський голова Одеси

Профіль у Facebook

Сторінка в Instagram

Канал у Telegram

Народився 17 січня 1965 року в Одесі.

Освіта

1986 р. – закінчив Одеське вище артилерійське командне училище за спеціальністю інженер по ремонту та експлуатації автомобільної техніки.

2006 р. – закінчив Київський національний університет внутрішніх справ, отримав кваліфікацію юриста.

2013 р. – закінчив Одеський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

Кар'єра і бізнес

1986-1992 рр. – Північно-Кавказький військовий округ, лейтенант, а потім капітан.

1993-1996 рр. – охоронна фірма "Капітан", засновник і директор.

Із 1995 р. – Українська національна федерація тайського боксу, президент.

2000-2004 рр. – представництво компанії "Лукойл" в Україні, помічник представника президента компанії з питань безпеки.

2004-2007 рр. – апарат Верховної Ради України.

2008-2010 рр. – державний комітет України у справах ветеранів в Одеській області.

Із травня 2014 р. та донині – міський голова Одеси.

Політичний бекграунд

2005 р. – Труханов був уперше обраний депутатом Одеської міськради за списком "Народної партії". Згодом кілька разів переобирався.

У 2010-му році Труханов очолив фракцію "Партії регіонів" у міськраді.

2012 р. – став народним депутатом VII скликання, пройшовши у Верховну Раду по мажоритарці від "Партії регіонів".

2014 р. – обраний мером Одеси.

2019 р. – разом з Геннадієм Кернесом заснував партію "Довіряй справам", куди увійшло чимало колишніх представників "Партії регіонів".

2020 р. – вчергове переміг на місцевих на виборах Одеського міського голови з результатом понад 54% голосів.

Сім'я

Колишня дружина Тетяна Колтунова є співзасновницею телерадіокомпанії "Одеса Плюс". Раніше була співзасновницею ТОВ "Новий кабельний" (Донецьк), а також ТОВ "Прайм-Тайм", ТОВ "Квітковий пасаж" та МП ТОВ "Рубител" (Одеса). Ці компанії вже закрилися. Тетяна Колтунова має статус ФОП.

Труханов має двох дочок: Катерину (1986 р.) й Алісу (2000 р. н.).

Декларація

У своїй декларації за 2023 рік Геннадій Труханов вказав, що у 2023 році мав готівкою 72 861 гривню та 176 тисяч доларів, на рахунках у банку – 445 656 гривень та 2 526 доларів. У матері міського голови готівкою було 686 140 гривень та 502 782 доларів, а також 25 979 євро та 33 691 гривня на банківських рахунках.

Нового майна в родини мера у 2023 році, згідно з декларацією, не з’явилось. Він, як і раніше, має спільний з матір’ю будинок та земельну ділянку в Одесі, власну квартиру, квартиру, у якій проживає молодша донька з матір'ю. Окрім цього, його мати має земельну ділянку в селищі Піщанка Вінницької області.

У декларації за 2022 рік було вказано, що у Геннадія Труханова був автомобіль, який для нього орендувала старша донька, у 2023 році цього майна немає.

Також у міського голови так і залишається пʼять годинників фірм Rolex, Ulysse Nardin, Patek Philippe, Breguet та A. Lange & Sohne. У його матері теж незмінним залишається годинник Bovet, дві каблучки, дві пари сережок та підвіска.

З декларації за 2023 рік стало відомо, що там більше не вказаний вітчим Микола Данилюк, який був присутній у деклараціях за 2021 та 2022 роки. У 2021 році чоловік подарував матері Геннадія Труханова 11,5 мільйонів гривень. У 2022 році він взяв у матері в борг 200 тисяч доларів і у 2023, як вказано в документі, виплат не робив.

Із доходів родини Труханова за 2023 рік:

293 169 гривень – зарплата мера;
388 386 гривень – дохід мера від оренди;
63 572 гривень – пенсія матері Марії Труханової;
10 731 гривня – дохід матері від оренди.

Скандали

У Геннадія Труханова є досить сумнівні епізоди в біографії. Його ім'я навіть фігурувало у міжнародному офшорному скандалі з паперами Paradise Papers. Документи з викриттям у 2017 році опублікувала видання Süddeutsche Zeitung. Згідно з ними, політик володів частками чотирьох компаній у "податкових гаванях".

Згідно з публікаціями в зарубіжних ЗМІ, на початку 90-х Труханов входив у склад банди, яка контролювала морський транзит нафти через Одесу. Крім цього, групуванню приписували торгівлю наркотиками та зброєю, а також вимагання грошей та відмивання доходів. Дружба з кримінальним світом, як стверджують, все ще триває. Крім того, політичні опоненти заявляли, що в очолюваної нинішнім мером Федерації тайського боксу молодих спортсменів використовують для розбірок.

Сумнівна біографія мера Одеси стала причиною того, що в 2016 році в місті зібрався "антитруханівский майдан". Втім, протестувальників швидко розігнали. До речі, часті випадки нападу на активістів в Одесі теж назвали справою рук Труханова.

Політику приписували зв'язок з російськими спецслужбами. Співпраця з ГРУ нібито почалося в період служби в армії. ЗМІ також з'ясували, що у нього було або ж все ще є російське громадянство. Свідчення цього зустрічаються у все тих же паперах Paradise Papers. Сам Труханов переконує, що він патріот України, який ніколи не мав ані російського, ані іншого паспорта. 

Геннадій Труханов виявився центральною фігурою гучної кримінальної справи про розтрату державних коштів. У 2016 році Одеська міськрада придбав у приватної фірми будівля завод "Краян". При цьому компанія-продавець купила завод за 11,5 млн грн, а от мерії продала вже за 185 млн грн. Гроші змогли заблокувати, коли продавець збирався перерахувати їх на рахунки фіктивної структури. Розслідуванням махінації займалося Національне антикорупційне бюро. Справа Труханового передали в суд у 2018-му році, а вже через рік Малиновський райсуд Одеси виправдав і мера, і інших чиновників, які фігурували у справі. Однак уже в 2021 році ВАКС скасував рішення попередньої інстанції, а в 2023 році мера Одеси взагалі затримали та призначили заставу в майже 31 млн грн, яку згодом сплатили.

Труханова та його оточення називали причетними і до інших корупційних скандалів, якими займалися правоохоронці. Це й розтрата 800 млн грн при будівництві доріг, і незаконна приватизація 75% аеродрому в Одеському аеропорту, а також незаконна передача комунальної власності в приватні руки.

Те, що розслідування проти Труханового просувалося досить проблемно, пояснювали домовленостями з тодішнім головою Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницким.

Той факт, що 78-річна мати мера Одеси значно заможніше свого сина також неодноразово ставав предметом обговорення в ЗМІ. Втім, це не єдина "сімейна" плутанина в репутації політика. Колишня дружина і старша дочка Труханова пов'язані з придбанням елітного житла в Лондоні, який не фігурує в жодному з офіційних документів мера.

Крім того, правоохоронці вважають, що екс-дружина Труханового Тетяна Колтунова, з якою він, за власними ж словами, розлучився ще в 1997-м, все ще є його дружиною. Розлучення виявився фіктивним – його зробили, щоб приховати частину майна. Це підтвердили обшуки за місцем проживання жінки. НАБУ знайшло ряд доказів спільного проживання Труханова та Колтунової.

При цьому в декларації мера Одеси немає ні слова про спільне майно. А це – квартира, дача, нежитлові приміщення, паркомісця, автомобілі, частки в компаніях і рахунки в банках. Загальна вартість активів, які "забув" задекларувати Труханів, свого часуперевищила 32 млн грн. Справа про декларування недостовірної інформації довго лежала у Вищому антикорупційному суді. Через карантин слухання відкладали, але згодом все ж таки справу закрили.

У 2022 році, після початку російського вторгнення, позиція Труханова змінилася. Політик засудив російську агресію, але пізніше висловив необхідність компромісу з Росією в інтерв'ю італійському виданню. Також він висловлювався проти знесення пам'ятника Катерині II в Одесі, але більшість жителів проголосували за його демонтаж.

Також у 2024 році мер виступив проти демонтажу пам’ятників російському письменнику Олександру Пушкіну та генералу Михайлу Воронцову, бо вони потрібні місту, ці пам’ятники "встановили наші прапрапрадідусі та бабусі", а монумент Пушкіну встановили за кошти одеситів. Міський голова також підкреслив, що відмова від цих історичних постатей – це страусина позиція, і "не можна сховати голову в пісок і казати, що цього не було".


17 жовтня 2024
План перемоги Зеленського: як експерти оцінюють ініціативу президента
Напередодні президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді план перемоги над росією. Цей документ містить п’ять основних пунктів щодо того, як змусити рф припинити війну і за словами очіль...
10 жовтня 2024
Після війни в Україні залишаться не більше 25 млн людей – соціолог Володимир Паніотто
Скільки сьогодні громадян в Україні, чому підвищення народжуваності дасть економічний ефект лише за 20 років і чому без мігрантів з інших країни буде неможливо відновити Україну — про все це RegioNews...
04 жовтня 2024
Щоденні атаки "шахедів": нова тактика росіян чи економія ракет?
Протягом вересня росіяни щодоби запускали в бік України свої бойові дрони. Це своєрідний антирекорд для нашої країни, адже досі таких щоденних масштабних атак не було жодного місяця з початку повномас...
03 жовтня 2024
Як зміниться життя українців у жовтні: "листи щастя" від ТЦК, знижений тариф за світло та кешбек за вітчизняні товари
Жовтень принесе доволі багато змін у життя українців. Чому не слід забути подати документи на отримання субсидії для тих, хто її потребує, а також, хто може розраховувати на сплату за електроенергію м...
ЗСУ збили майже 60 російських дронів: ППО працювала у 12 областях
23 жовтня 2024, 09:18
Сумська податківиця позичила у 12-річного сина чималу суму та отримала дві квартири від матері-росіянки
23 жовтня 2024, 08:57
ЗСУ ліквідували ще майже 1,5 тисячі окупантів: дані про втрати ворога на 23 жовтня
23 жовтня 2024, 08:39
У поліції розповіли, у яких областях зафіксували найбільше підпалів військових авто
23 жовтня 2024, 08:33
На кордоні з Польщею в двох мікроавтобусах виявили заховані гаджети на 1,5 млн гривень
23 жовтня 2024, 08:30
На Прикарпатті суд виніс вирок багатодітній матері, яка адмініструвала Viber-групу про повістки
23 жовтня 2024, 08:17
ЗСУ показали, як німецькі танки Leopard знищують бронетехніку росіян
23 жовтня 2024, 08:03
Під Рівним трактор перекинувся у полі та на смерть причавив водія
23 жовтня 2024, 07:45
Українські бійці знищили вогневі позиції окупантів на Запорізькому напрямку
23 жовтня 2024, 07:20
Жительку Сваляви на Закарпатті судитимуть за колабораціонізм
23 жовтня 2024, 06:44
 
Барсук Марина Анатоліївна
Скандальна суддя Північного апеляційного господарського суду
Ахметов Рінат Леонідович
Український бізнесмен, політик, мільярдер
Верещук Ірина Андріївна
Заступниця керівника Офісу президента
Всі досьє »