UA | RU
22 квітня 2020, 10:44 1262

Труханов Геннадій

Міський голова Одеси
Міський голова Одеси

Народився 17 січня 1965 року в Одесі.

Профіль у Facebook

Освіта

1986 р. - закінчив Одеське вище артилерійське командне училище за спеціальністю "інженер по ремонту та експлуатації автомобільної техніки".

2006 р. - закінчив Київський національний університет внутрішніх справ, отримав кваліфікацію юриста.

2013 р. - закінчив Одеський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при президентові України.

Кар'єра і бізнес

1986 - 1992 рр. - Північно-Кавказький військовий округ, лейтенант, капітан.

1993 - 1996 рр. - охоронна фірма "Капітан", засновник і директор.

З 1995 р. - Українська національна федерація тайського боксу, президент.

2000 - 2004 рр. - представництво компанії "Лукойл" в Україні, помічник представника президента компанії з питань безпеки.

2004 - 2007 рр. - апарат Верховної Ради України.

2008 - 2010 рр. - державний комітет України у справах ветеранів в Одеській області

З травня 2014 р. - міський голова Одеси.

Сім'я

Колишня дружина Тетяна Анатоліївна Колтунова є співзасновницею телерадіокомпанії "Одеса Плюс". Раніше входила в число співзасновників ТОВ "Новий кабельний" (Донецьк), а також ТОВ "Прайм-Тайм", ТОВ "Квітковий пасаж" та МП ТОВ "Рубител" (Одеса). Ці компанії вже закрилися. Тетяна Колтунова має статус ФОП.

Труханов має двох дочок: Катерину (1986 р.) і Алісу (2000 р. н.).

Політичний бекграунд

2005 р. -Труханов був вперше обраний депутатом Одеської міськради за списком "Народної партії". Згодом кілька разів переобирався.

У 2010-му році Труханов очолив фракцію Партії Регіонів у міськраді.

2012 р. - став народним депутатом VII скликання, пройшовши у Верховну Раду по мажоритарці від Партії Регіонів.

2014 р. - обраний мером Одеси.

2019 р. - разом з Геннадієм Кернесом заснував партію "Довіряй справах", куди увійшло чимало колишніх представників Партії Регіонів.

2020 р. - переміг на місцевих на виборах Одеського міського голови з результатом 54,28% голосів.

Декларація:

 

В декларації Геннадія Труханова за 2020 рік зазначені:

Квартира в Одесі, 131,8 кв. м, ще одна квартира в Одесі, якою він володіє спільно з матір'ю Марією Дмитрівною (149 кв. м.), житловий будинок в Одесі площею 252,4 кв. м., а також дві земельні ділянки в Одесі (0,07 га) і в Піщанці (2,7 га).

Також значиться ще одна квартира в Одесі (296 кв. метр) зі спільним правом власності з колишньою цивільною дружиною Тетяною Колтуновою і дочкою Алісою.

У декларації Труханова - всього лише один автомобіль – RANGE ROVER LAND ROVER 2012 року випуску. Вартість машини не вписана в декларацію.

У декларації мера Одеси вказана також його колекція годинників та ювелірні прикраси матері. Серед елітних годинників: Rolex, Ulysse Nardin, Patek Philippe, Breguet, A. Lange & Sohne.

Труханов є акціонером Одеського нафтопереробного заводу, а його мати - має акції "Коммуненерготранса" та облігацій внутрішньої держпозики.

За 2020 рік на посаді мера Одеси Труханов отримав 267 тисяч гривень зарплати. Значну частину доходу Труханов з матір'ю отримують від здачі майна в оренду. Тільки 300 тисяч грн він отримав від здачі майна в оренду швейцарській фірмі.

Також мер зазначив "подарунок у негрошовій формі” від старшої дочки Катерини, вартістю 600 тис грн.

Готівкою мер Одеси зберігає 5 тисяч доларів. На його рахунках в банку - майже 400 тис грн, а також 2,5 тис доларів та 17749 євро. При цьому, мати Труханова зберігає готівкою 1 млн 300 тисяч грн та 233 тисячі доларів, а також гроші на рахунках.

 

Скандали

У Геннадія Труханова є досить сумнівні епізоди в біографії. Його ім'я навіть фігурувало у міжнародному офшорному скандалі з паперами Paradise Papers. Документи з викриттям у 2017 році опублікувала Süddeutsche Zeitung. Згідно з ним, політик володіє частками чотирьох компаній в "податкових гаванях".

Згідно з публікаціями в зарубіжних ЗМІ, на початку 90-х Труханов входив у склад банди, яка контролювала морський транзит нафти через Одесу. Крім цього, групуванню приписували торгівлю наркотиками та зброєю, а також вимагання грошей та відмивання доходів. Дружба з кримінальним світом, як стверджують, все ще триває. Крім того, політичні опоненти заявляли, що в очолюваної нинішнім мером федерації тайського боксу молодих спортсменів використовують для розбірок.

Сумнівна біографія мера Одеси стала причиною того, що в 2016 році в місті зібрався "антитруханівский майдан". Втім, протестувальників швидко розігнали. До речі, часті випадки нападу на активістів в Одесі теж назвали справою рук Труханова.

Політику приписували зв'язок з російськими спецслужбами. Співпраця з ГРУ нібито почалося в період служби в армії. ЗМІ також з'ясували, що у нього було або ж все ще є російське громадянство. Свідчення цього зустрічаються у все тих же паперах Paradise Papers.

Геннадій Труханов виявився центральною фігурою гучної кримінальної справи про розтрату державних коштів. У 2016 році Одеська міськрада придбав у приватної фірми будівля завод "Краян". При цьому компанія-продавець купила завод за 11,5 млн грн, а от мерії продала вже за 185 мільйонів. Гроші змогли заблокувати, коли продавець збирався перерахувати їх на рахунки фіктивної структури. Розслідуванням махінації займалося Національне антикорупційне бюро. Справа Труханового передали в суд у 2018-му році, а вже через рік Малиновський райсуд Одеси виправдав і мера, і інших чиновників, які фігурували у справі.

Труханова та його оточення називали причетними і до інших корупційних скандалів, якими займалися правоохоронці. Це і розтрата 800 млн грн при будівництві доріг, і незаконна приватизація 75% аеродрому в Одеському аеропорту, а також незаконна передача комунальної власності в приватні руки.

Те, що розслідування проти Труханового просувалося досить проблемно, пояснювали домовленостями з головою Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницким.

Той факт, що 78-річна мати мера Одеси значно заможніше свого сина також неодноразово ставав предметом обговорення в ЗМІ. Втім, це не єдина "сімейна" плутанина в репутації політика. Колишня дружина і старша дочка Труханового пов'язані з придбанням елітного житла Лондоні, який не фігурує в жодному з офіційних документів мера.

Крім того, правоохоронці вважають, що дружина Труханового Тетяна Колтунова, з якою він, за власними ж словами, розлучився ще в 1997-м, все ще є його дружиною. Розлучення виявився фіктивним - його зробили, щоб приховати частину майна. Це підтвердили обшуки за місцем проживання жінки. НАБУ знайшло ряд доказів спільного проживання Труханова та Колтуновою.

При цьому в декларації мера Одеси немає ні слова про спільне майно. А це - квартира, дача, нежитлові приміщення, паркомісця, автомобілі, частки в компаніях і рахунки в банках. Загальна вартість активів, які "забув" задекларувати Труханів, перевищила 32 млн грн. Зараз справа про декларування недостовірної інформації лежить у Вищому антикорупційному суді. Через карантин слухання відклали.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Полтавщині суд визнав ухилянтом сімейного лікаря: проігнорував "бойову” повістку
27 квітня 2024, 01:14
На Житомирщині потяг на смерть збив 33-річну жінку
27 квітня 2024, 00:11
Найбільший пакет військової допомоги від США на 6 млрд доларів: що отримають ЗСУ
26 квітня 2024, 22:24
СБУ відреагувала на заяву представників Білорусі про удари по лікарнях Києва
26 квітня 2024, 21:25
ДТП у Броварах: відео моменту збиття людей та коментар поліції
26 квітня 2024, 21:10
Голова Броварської РДА, який пʼяним збив людей на переході, буде звільнений, – ОВА
26 квітня 2024, 20:29
У Броварах п’яний голова РДА збив натовп людей
26 квітня 2024, 20:10
Росіяни активно штурмують на Новопавлівському та Авдіївському напрямках, – Генштаб
26 квітня 2024, 19:58
Окупанти здійснили майже 20 атак на Нікопольщину: наслідки
26 квітня 2024, 19:38
Кличко показав евакуацію лікарень у Києві
26 квітня 2024, 19:16
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »