UA | RU
20 лютого 2020, 21:16

Побажання смерті та пригніченість: що відчувають українці, яких врятували з міста, охопленого смертельним вірусом

Українці, яких врятували з китайського міста Ухань, діляться почуттями і острахом через реакцію співвітчизників. Їх думки зібрав RegioNews.
Українці, яких врятували з китайського міста Ухань, діляться почуттями і острахом через реакцію співвітчизників. Їх думки зібрав RegioNews.
Фото: infofakt

Процес повернення українських громадян із охопленого смертельним вірусом Китаю несподівано для всіх обернувся суспільним незадоволенням, напруженістю та акціями протесту. Налякані місцеві жителі що в Західноукраїнських областях, що на Полтавщині не бажали розміщувати в себе евакуйованих співвітчизників.

Це супроводжувалося панікою, ненавистю, блокуванням доріг, встановленням блокпостів і навіть зіткненнями з правоохоронцями, як це було в Нових Санжарах.

Сьогодні, 20 лютого літак з китайського Уханя приземлився в Харкові, і всі пасажири та екіпаж прибули на Батьківщину. Однак події, які супроводжували їхнє повернення, не викликають в них позитивних емоцій, а навіть навпаки, викликають страх і тривогу.

Як розповів голова Харківської ОДА Олексій Кучер, "тепла зустріч” з боку співвітчизників, про яку евакуйовані українці дізналися із засобів масової інформації, викликала в них лише пригнічений стан.

"Люди пригнічені, в першу чергу вони отримують інформацію, як їх тут приймають, а приймають не дуже добре. Це бентежить зараз всіх", - заявив він.

Мало того, евакуйовані українці зазнали відвертого цькування. Мати однієї з раніше евакуйованих з Ухані дівчат розповіла, що її доньці погрожували через те, що вона в числі багатьох українців повертається з Китаю на батьківщину. "Їй писали, щоб ви здохли, щоб не їхали сюди”, - говорить вона.

Жінка додала, що реакція співвітчизників на тих, що повернулися з Китаю українців і ситуацію з карантином в цілому просто вражає.

"В мене не те що злість, це велика образа на людей. Ну як так? Говорив хтось там, щоб в Чорнобиль їх відвезли. Хіба це люди?”, - додає вона.

Ще одна українка з Китаю, Христина Раду, що живе в місті Ічан, через страх перед цькуванням в Україні вирішила залишитися в Китаї і не повертатися додому.

"Я знала: навіть якщо я поїду до себе додому в Одесу - я буду єдиною, хто приїхав з Китаю. Тут більше немає людей з Одеси. І вдома буде теж саме - просто цькування.

"Ти - хвора, тому що звідти приїхала". Люди не вміють мислити. Просто не розуміють", — сказала дівчина журналістам.

Вона стверджує, що в Китаї почуває себе в більшій безпеці, і що реакція співгромадян на події та евакуацію, її м'яко кажучи, дивує.

Від масового спалаху ненависті та фізичних протестів шокований і екіпаж рятувальної місії. Про це розповів український журналіст Олександр Махов, який супроводжував евакуацію з китайського міста Ухань.

Він розповів про настрої на борту з евакуйованими українцями і назвав ганебними протести проти розселення евакуйованих.

"Тут весь екіпаж рятувальної місії в шоці через протести. Бортпровідники, пілоти та медики - всі добровольці, які полетіли забирати своїх. Бо Україна своїх не кидає. Позорище. Всі в нормі, до слова", - повідомив він.

Нагадаємо, у четвер, 20 лютого, борт із евакуйованими українцями з Уханя, після дозаправки в аеропорту Бориспіль, приземлився в Харкові на спеціально підготовлену стоянку. Евакуйованих українців та іноземців автобусами відвезли до медичного центру Національної гвардії "Нові Санжари" на Полтавщині.

Пізніше правоохоронці пообіцяли реагувати на правопорушення згідно з законом. У Нових Санжарах досі триває мітинг через прибуття евакуйованих з Китаю. Пізніше президент Володимир Зеленський розповів, куди поселять евакуйованих українців і засудив спроби перекрити траси і "не пустити громадян України в Україну".

Зранку у Нових Санжарах Полтавської області люди перекрили дорогу і протестують проти того, щоб туди привезли евакуйованих з китайського Уханю українців. Пізніше там почали готуватись до штурму РДА.

Губернатор Полтавської області Олег Синєгубов приїхав до мітингувальників у Нові Санжари і прокоментував інформацію про можливе поселенні українців, які прибудуть з Китаю в санаторій.

Евакуйовані з Китаю українці повністю здорові, проте для унеможливлення потенційних загроз ніхто з місцевих жителів з ними перетинатися не буде, пообіцяв міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Також з робочим візитом у Полтавську область вирушив Прем'єр-міністр Олексій Гончарук, щоб проконтролювати розміщення українців, евакуйованих з Китаю.

З епіцентру епідемії літак доставив в Україну 48 громадян і 29 іноземців (громадяни Ізраїлю, Норвегії, Чорногорії, Аргентини, Панами, Коста-Ріки, Домінікани, Еквадору та Іспанії).

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
За добу відбулося понад 80 боєзіткнень: Генштаб про ситуацію на фронті
24 квітня 2024, 20:15
Росіяни запустили по Нікопольщині 6 дронів, били артилерією
24 квітня 2024, 19:52
Мешканець Дніпра намагався доплисти до Молдови на надувному матраці
24 квітня 2024, 19:26
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на 1 млрд доларів
24 квітня 2024, 19:07
У Раді зареєстрували постанову про звільнення міністра агрополітики Сольського
24 квітня 2024, 18:37
Зарізали та сховали тіло в підвалі: харків’янка за кілька тис. грн замовила вбивство співмешканця
24 квітня 2024, 18:35
У Львові військовий за хабар в 3000 доларів обіцяв влаштувати мобілізованого у тилову частину
24 квітня 2024, 18:20
На Полтавщині біля річки помер 13-річний хлопець – поліція з’ясовує обставини
24 квітня 2024, 17:54
По передмістю Сум завдали ракетного удару
24 квітня 2024, 17:36
Мешканець Дніпра продавав наркотики в іграшках
24 квітня 2024, 17:31