UA | RU
30 березня 2020, 12:15

Хто і чим допомагає Чернівцям у боротьбі з коронавірусом

Чернівці разом із Києвом утримують сумне лідерство за кількістю випадків коронавірусу. Благодійники продовжують допомагати лікарям у боротьбі з епідемією. Без меценатів, які оперативно оплачують потреби медзакладів, необхідних реагентів для лабораторії, обладнання та засобів захисту довелося би чекати місяцями
Чернівці разом із Києвом утримують сумне лідерство за кількістю випадків коронавірусу. Благодійники продовжують допомагати лікарям у боротьбі з епідемією. Без меценатів, які оперативно оплачують потреби медзакладів, необхідних реагентів для лабораторії, обладнання та засобів захисту довелося би чекати місяцями
Фото: Юрій Лисюк

Про добрі вчинки відомих чернівчан на своїй сторінці у Facebook регулярно інформує мер Чернівців, Олексій Каспрук, пише RegioNews.

У Чернівцях, як і в інших містах, найперше не вистачає засобів захисту лікарів. Щоби закупити їх за бюджетні гроші, доводиться чекати майже місяць:

"Закупівлі за бюджетні кошти, на жаль, хоч і спрощена, але трохи повільна процедура. Вона займає не менше 4-5 днів тільки для оплати, потім кілька тижнів треба чекати замовлення. А захищати медиків потрібно тут і зараз. Тому без підтримки людей, які можуть оперативно вирішувати фінансові питання, нам було б набагато важче", - пише Олексій Каспрук.

Аби вирішити цю проблему благодійники напряму закупають і дарують халати, маски і респіратори.

Тисячу стерильних захисних халатів для медиків міста придбав Олег Охотський, ще дві тисячі таких же халатів – Борис Тойбман і будівельна компанія "Сузір’я".

215 спецкомбінезонів, три тисячі респіраторів та масок, 13 тисяч рукавичок отримано від екснардепа Максима Бурбака та Арсенія Яценюка.

Дві тисячі комбінезонів для захисту чернівецьких лікарів на суму 1 мільйон гривень оплатила "Нова пошта"

Апарат штучної вентиляції легень передали місту Людмила та Андрій Пишні.

Підприємство "Ната Люкс" перепрофілювалося з пошиття спідньої білизни на пошиття масок. Про це пише видання "Молодий буковинець". Вже пошило кілька тисяч масок. Тисячу масок роздали лікарям міської лікарні №1 і далі планують це робити.

Олександр Побережний каже, що, часто до нього звертаються підприємці, які замовляють маски, щоби просто роздати. Тож їхні маски вже відвезли підприємці у Вижницький та Заставнівський райони.

"Збільшити кількість пошиття масок немає можливості, - пояснює Олександр Іванович. - У мене половина працівників - люди пенсійного віку. І їх вирішили на роботу не виводити, щоби не ризикувати їхнім здоров'ям. Маска коштує 10 гривень. Працюємо практично з нульовою рентабельністю, бо не збираємося на біді заробляти. Хочемо лише допомогти тим, хто бореться за наше життя та здоров’я".

Власник готелю "Мрія" Руслан Цаплюк запропонував віддати свій готель для самоізоляції тих, хто повертається з-за кордону.

"Я колись працював лікарем і розумію, що таке інфекція, - каже пан Руслан. - Призупинив роботу готелю до Великодня. Тож доки він пустує, там могли би жити люди, які приїхали з-за кордону. В готелі є 30 номерів. І всі їх готовий віддати, щоби люди були на карантині. Адже зараз дуже багато людей повернулися з Польщі, Італії, Німеччини".

"Мені вже телефонували люди і питали, чи можна поселитися у готелі на карантин. Розповідали, що повернулися з-за кордону, хотіли би бути на самоізоляції, але вдома такої можливості немає, - продовжує Руслан Цаплюк. - Свідомі люди готові піти на самоізоляцію, але не мають де. Я не можу сам цих людей прийняти. Хотів, щоби вони були під контролем СЕС, щоби контролюючі органи знали, кількість людей, які приїхали, але з цих органів ніхто не звертався".

Бізнесмен Володимир Жаровський допоміг Буковині закупити важливі матеріали для лабораторного центру. Це дозволить провести близько тисячі потрібних аналізів.

"Зв’язався з нашим головним санітарним лікарем Наталією Гопко. Вона сказала, що конче необхідно купити матеріали для лабораторії. Їх критично не вистачало, - розповідає Володимир Жаровський. - Розповіла, що у них є договір з однією компанією на доставку матеріалів, але якщо вчасно не проплатити коштів, то їх не буде. Ми прийняли рішення негайно відреагувати на цю ситуацію і допомогти.
Ми також спілкувалися з компаніями у Китаї з приводу апаратів ШВЛ. Дізнавалися, де можна купити медичні халати. Все це плануємо придбати. Люди повинні допомагати і я знаю, що багато бізнесменів готові це зробити, щоби впоратися з проблемою, яка нас зараз спіткала".

Клуб підприємців Буковини складається з 28 найуспішніших підприємств краю. Тут теж вирішили допомагати боротися з коронавірусом.

"Спілкуємося з адміністрацією міської лікарні №1, що найнеобхідніше, те і купуємо, - розповіла виконавчий директор клубу підприємців Буковини Оксана Лелюк. - Купуємо щось кожного дня. Хоч немає якихось суттєвих покупок, але це різні речі і їх багато, без яких у лікарні складно працювати, особливо у період поширення інфекції. Наприклад, придбали дозатори для рідини, яка дезінфікує, бочки для дезінфекції халатів тощо. Найближчим часом отримаємо медодяг і роздамо його лікарям. Та й надалі будемо допомагати оплачувати поточні потреби медзакладів."

Також читайте: У Чернівцях оголосили благодійний збір коштів на боротьбу з коронавірусом

Власник чернівецької фірми "Квіти-Центр" подарував обладнання обласній дитячій лікарні

Чернівецький бізнесмен, колишній депутат міської ради Олег Охотський виділив один мільйон гривень на закупівлю засобів індивідуального захисту для медиків і поліцейських на Буковині.

Приватбанк передав обладнання до чернівецьких лікарень

Дніпро відправив авто швидкої допомоги у Чернівці для боротьби з COVID-19

"Чернівцігаз" передала допомогу чернівецьким медикам на мільйон гривень

Читайте також: Коронавірус в Україні: хроніка (оновлюється)

Читайте також: Як протистоять коронавирусу в регіонах: хроніка (оновлюється)

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
В полі на Харківщині знешкодили близько 250 протипіхотних мін
25 квітня 2024, 03:54
ВРУ підтримала розмитнення авто в Дії: деталі
25 квітня 2024, 03:00
У спальному районі Запоріжжя перекинувся мікроавтобус
25 квітня 2024, 02:00
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, – міністр
25 квітня 2024, 01:14
На Вінниччині чоловіка, який ремонтував каналізацію, на смерть засипало ґрунтом
25 квітня 2024, 00:45
Здетонувала вибухівка: у Миколаєві постраждали п'ятеро рятувальників
25 квітня 2024, 00:05
ДТП на Черкащині: одна людина загинула, ще одна – в лікарні
24 квітня 2024, 22:41
США таємно передали Україні ракети ATACMS, а ЗСУ вже застосували їх
24 квітня 2024, 21:43
Росіяни розстріляли жінку на Херсонщині, а після намагалися спалити її будинок
24 квітня 2024, 21:26
Уряд заборонив пересилати за кордон паспорти чоловіків призовного віку
24 квітня 2024, 20:48