UA | RU
22 квітня 2020, 10:44 695

Каспрук Олексій

Колишній міський голова Чернівців
Колишній міський голова Чернівців

Народився 6 грудня 1977 року в Чернівцях.

Сторінка у Facebook 

Освіта

1991-1996 рр. – навчався в Чернівецькому індустріальному технікумі.

1996-2002 рр. – навчався в Чернівецькому торговельно-економічному інституті КНТЕУ  за спеціальністю "Економіка підприємства", закінчив виш з відзнакою.

Вивчав інформаційний менеджмент в Ньюпортській бізнес-академії за програмою уряду Нідерландів.

Карра та бізнес

19962000 рр. – інженер, а згодом - економіст на Чернівецькому хімічному заводі.

З 1999 р. – активно бере участь в громадській діяльності, займаючись питаннями місцевого соціально-економічного розвитку.

2000-2001 рр.  – очолює науково-технічну компанію "Юніком".

20002005 рр. – очолює низку підприємств, що працюють у галузі високих технологій, займається викладацькою діяльністю.

З 2005 р. – був радником, консультантом Чернівецького міського голови Миколи Федорука  з економічних питань.

20062011 рр.  – очолює комунальне підприємство "Містобуд", яке стало лауреатом у номінації "Найкраще будівельне підприємство року в м. Чернівці".

У минулому Каспруку належало ТОВ "КМ Трейд" – компанія, що торгувала комп'ютерами. Сьогодні фірма належить Сергію Левенцю.

Також меру міста Чернівців належала фірма "Ай Ті Груп". Згодом він переписав свою частку на дружину Антоніну. Компанія займається комп'ютерним програмуванням.

Олексій Каспрук - співзасновник чернівецької обласної організації "Техноспорт" та ГО "Спільними зусиллями захистимо Чернівці".

Сім’я

Мати — Ольга Яківна Каспрук багато років викладала в Чернівецькому торговельно-економічному інституті, де навчався сам Каспрук, спеціаліст з економічної географії, міжнародної економіки. Померла 2008 року.

Батько — колишній мер Чернівців Каспрук Павло Михайлович. Обіймав посаду голови виконавчого комітету Чернівецької міської ради з 1985 по 1991 рр. Помер в 1991 році. Його досі з вдячністю згадують чернівчани, як справжнього господаря міста, чесну і принципову людину.

Дружина Антоніна Каспрук викладає в Чернівецькому торговельно-економічному інституті, виховують сина Богдана, якому 12 років.

Брат – Каспрук Олександр Павлович, за останніми даними проживав в Одесі та в Чернівцях.

Політичний бекграунд

2002-2006 рр. – Олексій Каспрук балотувався до Чернівецької міської ради від Партії промисловців і підприємців України, але обидві спроби були невдалими. Голова обласної організації Українського союзу промисловців і підприємців

2007-2012 рр. – помічник народного депутата, голови  УСПП  Анатолія Кінаха.

2010 р. – обраний депутатом Чернівецької міської ради. Голова фракції партії "Фронт змін". Помічник народного депутата Арсенія Яценюка.

До 2012 року був радником тодішнього голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва.

 2012  р. – обраний головою обласної організації партії "Фронт змін".

2014 р. – помічник на громадських засадах народного депутата України від Блока Юлії Тимошенко, екс-мера Чернівців Миколи Федорука.

З 28 травня 2014 р.  – міський голова Чернівців.

26 жовтня 2014 р. – обраний депутатом ВРУ від партії "Народний фронт", від мандата народного депутата відмовився.

2015 р. - переобраний Чернівецьким міським головою на другий термін.

2018 р. – Чернівецька міська рада на черговій сесії за результатами таємного голосування прийняла рішення про дострокове припинення повноважень мера Чернівців. Каспрук оскаржує рішення про свою відставку у суді.

2019 р. – Чернівецький окружний адміністративний суд відновив на посаді мера Чернівців Олексія Каспрука.

Належить до групи Яценюка-Бурбака в Чернівцях. Раніше це була персональна група  Яценюка, тобто люди, які разом із ним вчились у школі, потім в університеті, починали бізнес, робили кар’єру. Сам Каспрук позиціонує себе як незалежного політика.

2020 р. - на виборах міського голови навіть не пройшов у другий тур. 

Декларація

Як і більшість українських чиновників, Олексій Каспрук, за даними декларації, практично немає майна.

З майна, зазначеного в декларації є лише квартира площею 81 кв м, і та записана на дружину. Антоніні Каспрук належать також колективні права у КП "Ай ТІ Груп"  вартістю 20 тис грн і банківський вклад - 3 тис євро.

2020 р. – Каспрук отримав компенсацію середнього заробітку за рішенням суду в сумі майже 265 тис грн за вимушений період відсторонення від роботи.

За січень-березень 2020 року міський голова Чернівців Олексій Каспрук загалом отримав 479 тис грн. Сюди увійшла зарплата мера разом з преміями, надбавками та матеріальною допомогою, а також компенсація середньої заробітної плати згідно рішення суду. Про це стало відомо з відповіді на інформаційний запит журналістів "Чернівецького променю".

Міський голова за три місяці 2020 року отримав 214,5 тис грн зарплати, що в середньому становить 71,5 тис грн в місяць. Окрім окладу 42 тис грн, Олексій Каспрук отримав 80 тис грн премії, 50 тис грн матеріальної допомоги, 39 тис грн надбавки, а також 1 555 грн відпускних.

Скандали

За шість років мерства Олексій Каспрук був фігурантом чималої кількості різноманітних скандалів містечкового масштабу. Більшість з них були пов’язані з державними закупівлями, комунальними проблемами або війною інтересів кланів Бурбака-Яценюка та олігарха Дмитра Фірташа.

Через конфлікт між групами інтересів, який триває роками, нинішній склад міської ради на чолі з міським головою не приймав важливих рішень, що стосуються життєдіяльності міста.

2014 р. – один із найдавніших скандалів у чернівецькій мерії  - неякісні бронежилети, на купівлю яких міськрада під керівництвом мера Каспрука витратила 350 тис. грн. зі свого бюджету.

Ремонт вулиці Богдана Хмельницького (одна з великих вулиць в історичному центрі міста) у Чернівцях тривав кілька років і завершився у жовтні 2019-го року.

Фірма, що мала ремонтувати цю вулицю, звинувачувала мерію у вимаганні відкатів та корупції. Мер Каспрук з приводу ситуації заявив, що комунальники міста власноруч усуватимуть недоліки, а міськрада судитиметься з попереднім підрядником щодо відшкодування завданих збитків. У результаті, підрядники змінювалися кілька разів. 

2019 р. – Чернівці охопив сміттєвий колапс. Тоді з міста майже тиждень не вивозили відходи, бо комунальники не могли дістатися до сміттєзвалища, розташованого в селі Чорнівка під Чернівцями. Мешканці Чорнівки перегородили дорогу і не пропускали сміттєвози.

Причина колапсу – Чорнівку не захотіли приєднувати до Чернівецької громади. Зрештою крапку в історії поставила Чернівецька ОДА, укотре переглянувши перспективний план розвитку, а місто перед новим роком екстрено прибрали.

У сфері корупції та державних закупівель "найсвіжішим" є скандал із закупівлями неякісного масла для чернівецьких дитячих садочків.

2019 р. – СБУ надіслала лист Каспруку і Мартинюку про те, що була проведена експертиза, яка виявила, що "Івано-Франківський молокозавод" має певні проблеми з якістю продуктів, яку постачає в чернівецькі садочки, а їх продукція може зашкодити здоров’ю дітей.

Та незважаючи на застереження, Сергій Мартинюк підписує договір з Івано-Франківським виробником. Про додаткову перевірку тоді ніхто навіть і не згадав.

23 січня 2019 р. – на телеканалі 1+1 вийшов сюжет, в якому, посилаючись на іншу експертизу Держпродспоживслужби, з’ясувалось, що вершкове масло Івано-Франківського заводу не відповідає нормам ДСТУ.

24 січня 2019 р. – у зв’язку з постачанням у чернівецькі садочки неякісних молочних продуктів та підписання з недобросовісним виробником нового договору на 2020 рік, прокуратура порушує кримінальну справу за зловживання владою.

 


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Ракетний удар по Дніпропетровщині: в лікарні померла ще одна дитина
19 квітня 2024, 10:59
Перше знищення російського Ту-22М3: відео з місця падіння
19 квітня 2024, 10:51
У ГУР розповіли про збиття російського літака Ту-22М3: відео
19 квітня 2024, 10:28
Удар по Кривому Рогу: пошкоджений об'єкт інфраструктури
19 квітня 2024, 10:15
Вокзал у Дніпрі відновив роботу: є суттєві затримки потягів
19 квітня 2024, 10:06
Атака по Дніпропетровщині: кількість постраждалих зросла
19 квітня 2024, 09:46
Удар по Дніпру: призупинена робота залізничного вокзалу, є поранені працівники
19 квітня 2024, 09:27
У ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також 15 ракет та 14 дронів
19 квітня 2024, 09:20
Ракетна атака по Дніпропетровщині: у МВС розповіли про кількість загиблих та постраждалих
19 квітня 2024, 09:09
Ситуація на фронті та втрати росіян: інформація від Генштабу ЗСУ на 19 квітня
19 квітня 2024, 08:56
 
Соколовий Вячеслав Петрович
Голова Вінницької обласної ради
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Самойленко Олександр Степанович
Голова Херсонської обласної ради
Всі досьє »