UA | RU
03 травня 2020, 11:40 3403

Бондаренко Анатолій Васильович

Міський голова Черкас
Міський голова Черкас

Особистий профіль у Facebook

Публічна сторінка у Facebook

Анатолій Бондаренко народився 8 серпня 1974 року в селищі Лисянка Черкаської області.

Освіта

2005 р. – закінчив факультет економіки та управління Черкаського державного технологічного університету.

2012 р. – закінчив факультет економіки та підприємництва Уманського національного університету садівництва.

Кар’єра і бізнес

1992-1994 рр. – служив у Збройних Сили України, розвідувальна рота спецпризначення.

1994-1996 рр. – Лисянська будівельно-торгівельна база "Будматеріали", товарознавець.

1996-1998 рр. – Лисянський районний будинок культури.

2001-2002 рр. – Всеукраїнська громадська організація "Ліга української молоді", заступник голови.

2002-2005 рр. – Голова Лисянської селищної ради.

2005-2006 рр. – Голова Лисянської районної державної адміністрації.

2007-2010 рр. – ТОВ СП "Нібулон", заступник генерального директора.

2010-2013 рр. – ФОП.

2014-2015 рр. – помічник-консультант народного депутата України.

З листопада 2015 року – міський голова м. Черкаси.

Сім'я

Дружина Бондаренко Валерія Олександрівна є співвласницею і керівником ТОВ "Преміум-якість" (Черкаси), яке займається переробкою молока, виробництвом масла та сиру.

Виховують двох доньок Елизавету та Віолетту й сина Макара.

Брат Бондаренко Микола Васильович – підприємець.

Політичний бекграунд

Тричі був обраний депутатом Черкаської обласної ради.

2010 р. – очолив Черкаську обласну організацію партії ВО "Батьківщина".

2014 р. – з початком революційних подій на Майдані – один із перших організаторів протестного руху на Черкащині. Очолював Черкаську Народну раду і Рух Опору.

2020 р. – у другому турі переміг на місцевих виборах Черкаського міського голови

Декларація

Згідно з декларацією за 2023 рік, загальний дохід міського голови склав майже вісім мільйонів гривень — більшу частину якого він отримав від відчуження нерухомого майна. Його дружина Валерія задекларувала девʼять мільйонів гривень, з них 5,5 мільйона гривень отримала від підприємництва. Також вона отримала подарунки на 2,5 мільйона гривень — як грошима, так і ні.

Анатолій Бондаренко у 2023 році придбав німецький карабін Blaser R8 Professional iC за 167 544 гривень.

Пані Бондаренко у 2023 році набула право власності на житловий будинок у Черкасах площею понад 270 квадратних метрів із ділянкою за 756 803 гривень, а також придбала дві земельних ділянки в селі Сокирна Черкаського району загальною площею майже двадцять соток за понад 45 тисяч гривень. Загалом дружина Бондаренка володіє 13 земельними ділянками, а також декілька орендує.

Анатолій Бондаренко має у власності дві земельні ділянки, два будинки та нежитлову будівлю в Лисянці, а також дві квартири в Черкасах, однією з яких володіє спільно з дружиною. У декларації зазначено, що члени родини безоплатно користуються з 2022 року квартирою в Іспанії, якою володіє іноземний громадянин.

Також міський голова має у власності два гаражі та ВАЗ. На його дружину зареєстровані Mercedes-Benz S 350 CDI 2015 року та Lexus LX 570 2021 року, сумарна вартість яких становить майже три мільйони гривень.

У банку міський голова тримає 70 тисяч гривень та готівкою 100 тисяч євро. Пані Бондаренко має готівки на 50 тисяч доларів, а на рахунках: 417 тисяч гривень, 30 тисяч євро, 53 тисячі доларів, зокрема в іспанському банку 53 тисячі євро.

Скандали

Чиновника підозрювали в декларуванні недостовірної інформації. У 2018 році управління захисту економіки в Черкаській області виявило, що Бондаренко користувався Lexus LX 570 (2012 року випуску), який записаний на його матір Олену Бондаренко і відсутній в е-деклараціях посадовця. За інформацією правоохоронців, Бондаренко їздив на маминому "Лексусі" з липня 2016 року та як мінімум протягом кількох років. Проте в е-декларації міського голови за 2016 і 2017 роки цей транспортний засіб не було внесено.

Щодо матері Бондаренка, то, за відомостями місцевих ЗМІ, Олена Куприянівна у 2016 році також придбала дві квартири в черкаському житловому комплексі "Сімейний", який належить однопартійцю мера Михайлу Мушієку. Орієнтовна вартість житла становить 2 млн грн. Жінка, за словами її сина, тримає таксомоторний бізнес, який раніше належав самому Анатолію Бондаренку.

У 2016 році Анатолій Бондаренко також не відобразив в електронній декларації швейцарський годинник Zenith, який йому подарували місцеві депутати та які склались коштами в сумі $1 тис. кожний.

Вже 2019 року родинний "Мерседес" Анатолія Бондаренка продали підряднику в 9 разів дорожче, ніж купували. 2 жовтня 2019 року підприємець Македон Рустамян із Лисянки придбав у брата міського голови Черкас Миколи Бондаренка авто MERCEDES-BENZ S500 за 1,4 млн грн. Цей автомобіль фактично перебував у користуванні мера Черкас. 

"Покупець" автомобіля Македон Рустамян є одним із підрядників, з яким співпрацювала Черкаська міська рада. Зокрема, відповідно до системи "Прозорро" та порталу Spending.gov.ua, за 2017-2018 роки підрядник отримав із місцевого бюджету близько 6 млн грн за ремонт вулиць міста. Усі відповідні договори були укладені з ним без застосування тендерних процедур. Рустамян зареєструвався підприємцем всього за кілька днів до того, як отримати перший підряд від Черкаської міської ради в 2017 році.

Відповідно до декларації Миколи Бондаренка, у 2018 році автівка була придбана  всього за 151 тис. грн, що у 9 разів менше ціни продажу. 

Наступний скандал за участю Бондаренка розгорівся 30 квітня 2020 року. Виконавчий комітет Черкаської міської ради з 1 травня 2020 року прийняв рішення про пом'якшення карантину шляхом надання дозволу на відновлення торгівлі дрібних продуктових і промислових магазинів. Тодішній міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пригрозив, що проти мера буде відкрито кримінальне провадження та почате кримінальне переслідування.

Журналіст Євгеній Куксін у своєму Telegram-каналі висловив думку, що скандалом із послабленням карантину Анатолій Бондаренко хоче відвернути увагу суспільства від кримінального провадження щодо нього за фактом декларування недостовірної інформації, про що писалося вище.

Навесні 2021 року Бондаренко потрапив до чергового скандалу, коли ледь не побився з активістом під час засідання міської ради Черкас. За даними місцевих ЗМІ, активіст звинуватив мера у корупції та невиконанні обіцянок перед виборцями. Сам Бондаренко не захотів дискутувати на цю тему, а одразу почав ображати активіста та навіть погрожувати йому фізичною розправою, називаючи "салагою".

У жовтні 2023 року черкаські пабліки буквально рясніли інформацією про те, що мер Бондаренко отримав звання почесного професора Черкаського державного технологічного університету. У 2005 році чинний мер закінчив цей вуз за спеціальністю Економіка підприємства. Деякі дописувачі навіть порівнювали Бондаренка з президентом-втікачем Віктором Януковичем, адже він теж мав звання професора. Сам Бондаренко тоді підтвердив, що отримав професорське звання, але запевняв, що це було для нього несподіванкою. Більше того, він порадив тим, хто намагається насміхатися над ним, ходити на похорони полеглих Героїв, мовляв, сам він щоранку це робить.

На початку лютого 2024 року Бондаренко потрапив до чергового скандалу, коли під час сесії міської ради депутати проголосували за те, щоб преміювати очільника міста у розмірі 400% від окладу. Причому така премія буде виписуватися Бондаренку до кінця його каденції. Перед голосуванням за це рішення секретар міськради зазначив, що у січні 2024 року Анатолій Бондаренко отримав зарплату у розмірі трохи більше 17 тис. грн, натякаючи, що це досить мало як для мера. Мовляв, після прийняття рішення про преміювання, мер Черкас щомісяця буде отримувати вже трохи більше 80 тис. грн. Хоча місцеві журналісти писали, що, окрім зарплатні, мер Черкас також отримав 105 тис. грн матеріальної допомоги на оздоровлення та ще 105 тис. грн на покращення соціально-побутових умов. Крім цього, йому нараховують майже 150 тис. грн відпускних, 14 тис. грн надбавки за секретність і майже 190 тис. грн доплати за високі досягнення у праці. Сам Бондаренко, коментуючи скандал з призначенням йому шаленої премії, заявив, що віддасть її на потреби ЗСУ.  


25 липня 2024
Київський тролей-убивця: як його власники розвинули цілу мережу атракціонів та неодноразово потрапляли у скандали
Після того, як 21 липня у Києві, над Дніпром, обірвався трос канатної переправи, що призвело до загибелі людини, правоохоронці провели вже низку слідчих дій. Власники атракціону обіцяють співпрацювати...
15 липня 2024
На ВЛК медичний огляд не проводять – уся інформація про хвороби має бути у "HELSI". Юрист Катерина Аніщенко – про те, як відбувається ВЛК
16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста ...
12 липня 2024
Чому влада звільнить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля
В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом
04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
У Запоріжжі правоохоронець вкрав у померлого чоловіка майже 800 тисяч гривень
27 липня 2024, 01:35
На Вінниччині 17-річний юнак вбив молоду жінку
27 липня 2024, 00:12
Відпочивав разом із друзями: на Закарпатті чоловік втопився в озері
26 липня 2024, 23:23
Росіяни атакували дроном житлові будинки в Запорізькому районі: поранені 3 цивільних
26 липня 2024, 22:06
У застосунку Резерв+ став доступним статус бронювання від мобілізації, — Міноборони
26 липня 2024, 21:44
За тиждень Сили оборони знищили майже 8000 ворожих БпЛА
26 липня 2024, 21:15
Злочинних наказів не виявили: у 59 ОМПБр завершили службову перевірку
26 липня 2024, 20:45
Я нічого не робив: підозрюваний у вбивстві Фаріон заперечив свою причетність
26 липня 2024, 20:15
Гауляйтер Пасічник отримав підозру за організацію примусової "мобілізації" на Луганщині
26 липня 2024, 19:42
Війська Росії вдарили по Нікопольщині: серйозні поранення отримав чоловік
26 липня 2024, 19:00
 
Парамонов Денис Юсупович
Український бізнесмен, меценат, член Української ради бізнесу, власник компанії SMK Group
Труханов Геннадій Леонідович
Міський голова Одеси
Боголюбов Геннадій Борисович
Український підприємець, співвласник групи "Приват"
Всі досьє »