UA | RU
22 квітня 2021, 16:02

Марцінків – Хомчаку: "Якби ми в 2014 році "думали", то цієї країни вже би не було"

Мер Франківська відповів на заклик начальника Генштабу не створювати добровольчих загонів
Мер Франківська відповів на заклик начальника Генштабу не створювати добровольчих загонів
Фото з відкритих джерел

Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків наголошує, що ініціатива створювати добровольчі загони на випадок повномасштабного вторгнення Росії не лише законна, а й необхідна.

Про це повідомив Руслан Марцінків в інтерв’ю RegioNews.

Міський голова Івано-Франківська розповів, що 29 чоловіків, які вже воювали на Сході, зараз працюють у муніципальній інспекції, а загалом у структурі міськради таких є близько трьох сотень. Вони готові йти на війну за потреби в перших лавах, тому потрібно забезпечити таку можливість.

Історія показує, що війна неминуча. Чи буде вона завтра, чи післязавтра – до неї треба бути готовими. Чому ми не готуємося, а сидимо в кущах? У мене в муніципальній інспекції є хлопці, які воювали, їх 29. По всій структурі – їх до трьох сотень. Більшість з них, зрозуміло, в разі ескалації підуть на війну. Тому що вони це пережили, їм сниться та війна, вони її відчувають. От зараз я їду на Схід, то серед них бажаючих поїхати багато. Тому вважаю, що воювати мають ті, хто вміють, - сказав Марцінків.

Він нагадав практику, яка існувала в Україні колись: що на війну батьки йшли за дітей і вважає, що держава повинна стимулювати бажання займатися воєнною справою в тих, хто це бажання має.

Навіщо призивати тих, хто не хоче воювати? А якраз ті, хто хочуть, мають бути на списку в першу чергу. Більше того: вони мають бути в одному загоні. Вони тоді будуть ефективними, коли відчуватимуть, що їм у спину ніхто не вистрелить. А при нашій кількості спецслужб, які працюють в міністерстві оборони та інших, треба бути готовим до всього. 2014-й рік показав, що якби не добровольці, то хтозна, де би ми вже ворога зупинили. Тому треба просто бути готовими, - вважає Марцінків.

Він додав, що це не є порушенням закону – мати список добровольців "в разі чого". Це означає, що вони зголосилися йти першими за потреби.

Ще давні римляни говорили: хочеш миру – готуйся до війни. Тому ми мали би зараз показувати, що ми максимально готові до війни. Щоб ворог не поліз – треба показати, що маємо зуби. На всіх рівнях. В кожному обласному центрі щоб була територіальна оборона, вчили стріляти з автоматів, кулеметів… Це не означає, що ми агресивні. Ми просто готові.

На запитання, як він відгукнеться на заклик керівника Генштабу не створювати добровольчі загони, мер відповів, що списки вже створені.

Ну Хомчак сказав. А в мене вже є список. І що? Це заборонено законом – мати список людей, які готові захищати свою країну? – сказав Марцінків.

Він назвав це демонстрацією готовності дати відсіч агресору і прикладом інформаційної війни.

Якби ми в 2014 році думали, як хто ставиться, то цієї країни вже би не було. Сьогодні треба показувати, що ми готові до відсічі. Це приклад інформаційної війни. Ворог буде бачити, що ми готуємося, задумається про свої великі втрати. А показувати слабкість, в переговорах – можна програти, не почавши бій. Ми не маємо ховати голову в кущі. Бо їм до лямпочки – Москві і її посіпакам, що ми заявляємо, що ми їх не будемо турбувати, - пояснив Руслан Марцінків.

Як повідомлялося 15 квітня, в Івано-Франківську створять загін добровольців через можливу агресію РФ. Його планують використати у випадку вторгнення в Україну військ Російської Федерації.

17 квітня у Генштабі закликали місцеву владу не створювати воєнізовані формування. Там відреагували на ініціативу мерів Західноукраїнських міст створити загони добровольців.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Тікав від поліції у комендантську годину: в Запоріжжі п'яний водій влаштував ДТП
26 квітня 2024, 04:00
На Львівщині стався вибух у пункті прийому металобрухту: є загиблі
26 квітня 2024, 03:00
Юрист пояснив, за яких умов заброньованому можуть вручити повістку "на відправку"
26 квітня 2024, 02:19
ЗСУ показали, як під Бахмутом знищили російські танки та БМП
26 квітня 2024, 02:00
Мешканець Тернополя відправив за кордон скам'янілості доісторичних істот віком понад 400 млн років
26 квітня 2024, 01:20
У Києві під виглядом масажних салонів працювали борделі
26 квітня 2024, 00:12
Ракетний удар по Балаклії: кількість поранених зросла до 11
25 квітня 2024, 22:07
Жительці Дніпра, яка намагалася продати дитину, суд обрав запобіжний захід
25 квітня 2024, 21:42
Черкащина потерпає від підтоплень: рятувальники зняли дроном масштаби стихії
25 квітня 2024, 21:07
Протягом доби відбулось майже 100 бойових зіткнень: вечірнє зведення Генштабу
25 квітня 2024, 20:38