UA | RU
02 червня 2023, 16:06

В ССО засудили втечу депутата-хабарника Трубіцина за кордон

У Силах спецоперацій підтвердили, що дійсно клопотали про виїзд за кордон депутата Київради Владислава Трубіцина, якого звинувачують у корупції, в січні 2023 року. Водночас у відомстві заявили, що вкрай негативно ставляться до того факту, що депутат-хабарник скористався листом від Головного управління розвідки, щоб втекти за кордон та уникнути правосуддя

Про це сказав речник ССО Олександр Кіндратенко у коментарі "Схемам".

Кіндратенко розповів, що у січні 2023 року ССО справді просили начальника ГУР Кирила Буданова сприяти виїзду Трубіцина та ще 4 особам як волонтерам для забезпечення ССО "спеціальним обладнанням".

В ССО додали, що "вкрай негативно" ставляться до того, що Трубіцин "скористався таким приводом під час війни у своїх особистих цілях і не повернулась в Україну задля виконання процесуальних обов'язків у суді".

"Вищезгадане звернення дійсно було ініційоване командуванням Сил спеціальних операцій в січні 2023 року. Мета цього звернення – виїзд за кордон Владислава Трубіцина як представника благодійного фонду "Рідна Оболонь" та ще чотирьох осіб, теж від цього фонду. Виїзд потребував виконання ним та групою осіб спеціального завдання щодо забезпечення ССО спеціальним обладнанням. На жаль, характер завдання не може бути розкритим, так як містить дані, що становлять службову таємницю", - зазначив Кіндратенко.

У листі, датованому 20 січня 2023 року, який "Схеми" дістали у власних джерел, командувач ССО ЗСУ Віктор Хоренко звертається на ім’я Буданова з проханням про сприяння виїзду п’ятьох осіб, "які є волонтерами", серед них – Владислав Трубіцин. Вказується період виїзду – з 28 січня до 25 травня 2023 року.

Речник ССО також пояснив, чому виїзд був дозволений на такий тривалий період – на чотири місяці.

"Чому так? Тому що там було, крім Трубіцина, ще чотири особи. Кожна з цих осіб виїжджала, скажімо так, у різні проміжки часу, тому нас попросили, щоб ми зробили один загальний документ на всіх", – пояснив він.

Представник відомства також наголосив, що під час звернення ССО до ГУР Владислав Трубіцин був попереджений про правила перетину державного кордону, повернення та відповідальність у разі вчинення ним неправомірних дій та додали, що на момент звернення, коли командування ССО зверталося до ГУР за сприянням, жодних обмежень щодо перетину кордону Владиславом Трубіциним не було.

У ССО прокоментували той факт, що, виїхавши за ініційованим ними дозволом, обвинувачений у хабарництві депутат зрештою не повернувся в Україну та перестав виходити на зв’язок.

"Ми сприяли виїзду за кордон задля благих цілей, а саме забезпечення підрозділів ССО всім необхідним для боротьби з ворогом. Ми вкрай негативно ставимось до того, що ця особа скористалась таким приводом під час війни у своїх особистих цілях і не повернулась в Україну задля виконання процесуальних обовʼязків у суді", - сказав Кіндратенко.

Зазначимо, раніше "Схеми" повідомили, що депутат Київської міської ради Владислав Трубіцин, якого звинувачують у хабарництві, виїхав за кордон у напрямку Польщі за дозволом голови Державної прикордонної служби на підставі листа від глави Головного управління розвідки Кирила Буданова. Співрозмовники журналістів із доступом до даних про перетин кордону розповіли, що депутат виїхав із України через пункт пропуску Рава-Руська ввечері 13 травня на власній автівці Mercedes S 600.

За даними джерел "Схем", обізнаних з обставинами виїзду Трубіцина, щоб перетнути кордон, він скористався листом на бланку Головного управління розвідки Міноборони за підписом Буданова. Він датований 27 січня 2023 року.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України підтвердили інформацію про те, що депутат Київради Владислав Трубіцин, який є фігурантом справи про хабарництво і вже двічі не з’являвся на засідання Вищого антикорупційного суду, зміг виїхати за кордон завдяки листу за підписом керівника ГУР Кирила Буданова. Водночас у відомстві стверджують, що надали Трубіцину такий лист "на прохання іншої структури".

Згодом у ЗМІ з'явилася інформація, що про виїзд Трубіцина за кордон клопотали Сили спецоперацій ЗСУ.

Журналісти повідомляють, що Владислав Трубіцин протягом 2022-2023 років, вже маючи статус підозрюваного у кримінальному правопорушенні, неодноразово виїжджав за кордон на підставі клопотань від Головного управління розвідки Міноборони – зокрема, 13 листопада 2022 року та 22 січня 2023 року. Це відображено у базі про перетин державного кордону України, повідомляють джерела "Схем" із доступом до цієї бази.

Нагадаємо, раніше з'явилася інформація, що САП ініціює оголошення у міжнародний розшук депутата Київради від партії "Слуга народу" Владислава Трубіцина.

30 травня Трубіцин вдруге не прибув на судове засідання у ВАКС, хоча був попереджений належним чином. САП вимагатиме стягнення в державний бюджет застави, яку сплатив Трубіцин, щоб вийти із СІЗО. Варто зазначити, що застава у справі депутата-хабарника складає майже 10 млн грн.

Також раніше стало відомо, що підозрюваний у хабарництві депутат Київради Владислав Трубіцин 25 травня був виключений з фракції "Слуга народу". Також голова партії "Слуга народу", народна депутатка Олена Шуляк ініціювала проведення зборів Київської міської організації партії з метою відкликання Владислава Трубіцина з посади депутата Київради.

Нещодавно розгорівся скандал після оприлюднення інформації, що Трубіцин спільно з начальником Оболонської районної державної адміністрації Кирилом Фесиком вимагали у київського освітянина Олега Попова 100 тис. доларів за можливість взяти в оренду приміщення в Оболонському районі під свій освітній проєкт. Окрім хабаря Трубіцин і Фесик, за словами Попова, вимагали в нього долю у бізнесі.

Як відомо, 17 травня депутат Трубіцин проігнорував засідання суду по справі, у якій він звинувачується в отриманні більше 1 млн хабаря за право розміщувати МАФи в Києві.

18 травня політичний експерт Олексій Голобуцький розповів, що Трубіцин не з’явився до ВАКС, тому що виїхав з України.

19 травня голова фракції "Слуга народу" в Київраді Андрій Вітренко заявив, що не знає, чи в Україні Трубіцин.

Також нагадаємо, 9 лютого 2022 року НАБУ викрило Владислава Трубіцина на отриманні більше 1 млн грн хабаря. Того ж дня САП повідомила депутату про підозру за статтю "прийняття пропозиції, обіцянки чи отримання неправомірної вигоди посадовцем".

За версією слідства, депутат у змові зі своїм помічником, директором комунального підприємства, заступниками директорів двох КП і наближеною до депутата особою організували незаконну схему для забезпечення перемоги в електронних торгах на право розміщення точок сезонної пересувної торгівлі. 16 лютого 2023 року Вищий антикорупційний суд розпочав розгляд справи Трубіцина по суті.

Варто зазначити, раніше головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов повідомив, що Трубіцин, імовірно, вже був судимий. Журналіст опублікував фото рішення Ізюмського міськрайонного суду Харківської області, в якому йдеться, що Трубіцин підробив посвідчення інспектора з енергонагляду і вирушив з "документом" проводити перевірки на ринках Харкова.

Також нагадаємо, раніше з'явилася інформація, що депутат Київради Владислав Трубіцин за період із серпня по листопад 2022 року організував чотири благодійні аукціони, метою яких було оголошено збір коштів на допомогу ЗСУ та загонам територіальної оборони. На кожному з таких аукціонів збиралося близько 3-4 млн гривень, що за підсумками чотирьох заходів становило 14,5 млн гривень. При цьому ці аукціони мають ознаки шахрайства – депутат не відзвітував про отримані на аукціонах кошти, також відомо, що в аукціонах брали участь підставні особи.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29
Окупанти атакували Дніпропетровщину дронами, загорівся приватний будинок
28 квітня 2024, 14:55
Серйозна ДТП біля Львова: легковик влетів у вантажівку
28 квітня 2024, 14:35
У Запоріжжі прогриміли кілька вибухів: видно стовп диму
28 квітня 2024, 13:49