UA | RU
09 лютого 2023, 12:00

Рік справи Трубіцина. Чому за корупцію в Київраді досі ніхто не покараний

Справа депутата Київради від "Слуги народу" Владислава Трубіцина, попри великий суспільний розголос та цілком достатню кількість зібраних правоохоронцями доказів, після року слідства не завершилася покаранням для жодного з її фігурантів
Справа депутата Київради від "Слуги народу" Владислава Трубіцина, попри великий суспільний розголос та цілком достатню кількість зібраних правоохоронцями доказів, після року слідства не завершилася покаранням для жодного з її фігурантів
фото з відкритих джерел

Останні тижні пройшли в Україні під знаком чергової потужної хвилі боротьби з корупцією. Відставка заступника очільника Міноборони після скандалу з закупівлею продуктів для ЗСУ, обшуки в податковій службі та на митниці, справа проти зловживань в "Укрнафті" та "Укртатнафті" та обшуки у Коломойського… Все це супроводжувалося гучними заявами високопосадовців про нетерпимість до корупції та анонсами чергових весняних "посадок". Втім, на жаль, в більшості випадків корупційні скандали в Україні зрештою обмежуються тільки галасом в ЗМІ та соцмережах. Так схоже відбувається і зі справою депутата Київради від "Слуги народу" Владислава Трубіцина, якій сьогодні виповнюється рівно рік.

Попри те, що часу у правоохоронців було більш ніж достатньо, ані сам Трубіцин, ані інші фігуранти цієї справи досі не покарані. Ба більше, Трубіцин зберіг не лише депутатський мандат, а й посаду голови Постійної комісії Київради з питань підприємництва, промисловості та міського благоустрою, що дозволяє йому й далі реалізовувати сумнівні схеми.

Рівно рік тому – 9 лютого 2022 року НАБУ викрило Трубіцина та п'ятьох його спільників на отриманні хабаря у розмірі 1,26 млн гривень. В той же день усі фігуранти справи були затримані. За матеріалами слідства, Трубіцин вимагав та отримав хабар від підприємця за сприяння у отриманні місць під розміщення у Києві об'єктів сезонної торгівлі.

Уся схема, за допомогою якої Трубіцин та його спільники, отримували незаконні доходи стала зрозумілою буквально за два дні по затриманні депутата – на суді, який обирав фігурантам справи запобіжні заходи. Хід цього судового засідання транслювався в прямому ефірі на YouTube, і цей відеозапис досі є у вільному доступі. Звісно, НАБУ на першому ж засіданні не оприлюднювала всі докази вини підозрюваних, які мала. Але й того, що було надано суду, більш ніж достатньо, аби переконатися в обґрунтованості звинувачень.

Відповідно до матеріалів НАБУ, Трубіцин реалізував вкрай просту і доволі типову схему отримання "відкатів". Підприємці, які планували встановити у Києві свої точки торгівлі мали виграти тендери, що можливо було виключно за умови домовленостей з Трубіциним. Перемогу в тендері мав забезпечувати затриманий разом з депутатом тодішній в.о. директора КП "Київський міський магазин" Аман Моламов. Щоб перемогти на тендері підприємці мали сплатити Трубіцину "відкат" за кожне місце під торгівлю, а потім окрім офіційної плати за оренду сплачувати додатково неофіційно близько 20 тис. грн за кожну точку щомісячно.

Слідство довело, Трубіцин в такий спосіб "реалізував" щонайменше 7 точок торгівлі, за що загалом і отримав 1,39 млн грн. Перша сума траншу була виплачена через ще одного підозрюваного по справі підприємця та неофіційного помічника Трубіцина Іллю Ліфа ще в 2021 році, а при передачі решти суми в 1,26 млн грн відбулося затримання.

Усі обставини справи відомі завдяки оперативним аудіо та відеозаписам, зробленим НАБУ під час негласних оперативних заходів. Ці записи були частково оприлюднені після затримання та зачитані в суді. На цих записах, як повідомляли в НАБУ, Трубіцин та інші фігуранти справи обговорюють реалізацію своєї схеми, в тому числі називаються суми "відкатів" та інші деталі. Отже, з самого початку ні в кого не було особливих сумнівів в правдивості, наданої НАБУ інформації.

Суд також визнав обґрунтованість звинувачення та визначив для Трубіцина запобіжний захід у вигляді арешту з правом внесення застави у розмірі 14,88 млн. грн. Сам депутат на суді довго обурювався, стверджуючи, що сума застави завищена, не відповідає його статкам і він ніяк не зможе її сплатити. Але уже за два дні заставу за нього було внесено і депутат вийшов на свободу.

З того часу минув рівно рік – цілком достатній термін аби завершити розслідування, розглянути справу в суді та винести вирок навіть, враховуючи повномасштабне російське вторгнення. Але попри те, що докази НАБУ є більш ніж переконливими, Трубіцин досі не поніс взагалі ніякого покарання, навіть дисциплінарного. Востаннє НАБУ публічно згадувало про справу Трубіцина чотири місяці тому – 11 жовтня 2022 року, повідомивши, що досудове розслідування у справі завершено і обвинувальний висновок скеровано до суду. З того часу нічого про судовий розгляд цієї справи майже нічого невідомо.

Єдине, що стало відомо громадськості – 19 грудня Вищий антикорупційний суд за клопотанням адвоката припинив розгляд стосовно одного з підозрюваних спільників Трубіцина – ексзаступника директора КП "Міський магазин" Олексія Непряхина через те, що Непряхін мобілізований до лав ЗСУ. Решта підозрюваних не мобілізовані і стосовно них справу суд начебто продовжує розглядати, але про жодні результати розгляду нікому нічого не відомо. Складається враження, що справу просто відклали кудись в довгу шухляду, сподіваючись, що в умовах війни усі про неї швидко забудуть.

Все це дуже схоже на намагання зам'яти справу, що цілком можливо, враховуючи, що в справі опосередковано фігурує одіозний заступник голови Офісу Президента Олег Татаров. Його ім'я декілька разів згадується на "плівках Трубіцина" в контексті того, що саме Татаров курує діяльність Трубіцина із ОП. А отже у київського "слуги народу" цілком може бути дуже впливовий покровитель, який аж ніяк не зацікавлений, щоб по цій справі був обвинувальний вирок.

Для самого же Трубіцина, здається, нічого в житті не змінилося. Єдине, що він втратив через обвинувачення в корупції – його членство в партії "Слуга народу" було призупинене на час розслідування. Але, здається цим депутат не надто переймається. І взагалі, складається враження, що Трубіцин почувається більш ніж впевнено і переконаний, що не понесе ніякого покарання. Адже, уже будучи під слідством, влітку та восени минулого року він активно і публічно займався діяльністю, що має доволі серйозні ознаки шахрайства.

З серпня по листопад 2022 року Трубіцин організував і провів чотири аукціони, на яких продавав антикваріат, старовинні книги, ікони та інші речі з метою зібрати гроші для допомоги ЗСУ. Усього на чотирьох аукціонах він зібрав більше 14 млн грн, але жодних підтверджень того, що ці кошти в повному обсязі, як це і обіцяв Трубіцин, пішли на допомогу військовим наразі немає.

Трубіцин так і не відзвітувався, куди витратив зібрані кошти. В той же час точно відомо, що на рахунки благодійних організацій від імені яких проводилися аукціони, ці гроші так і не потрапили.

Все це викликає серйозні підозри, що гроші Трубіцин просто привласнив. Варто додати, що і без корупційної справи репутація в Трубіцина аж ніяк не бездоганна. На початку 2000-х він уже притягався до відповідальності за шахрайство. Тоді суд визнав його винним, але звільнив від покарання через каяття та відсутність значних наслідків для суспільства.

Пізніше ЗМІ писали, що Трубіцин підозрюється у викраденні рідкісних старовинних книг з бібліотек, перепродажі викраденого антикваріату тощо. Є інформація, що нинішнього депутата Київради оголошували в розшук у Вірменії за співучасть у викраденні цінних книг. Враховуючи усе це, аукціони Трубіцина щонайменше потребують уваги правоохоронців. Але на це складно розраховувати, якщо справа про корупцію у Київраді, де все було більш ніж очевидно ще рік тому досі не отримала логічного юридичного завершення.

Якщо боротьба з корупцією і справді так важлива для воюючої України, то може суддям та правоохоронцям варто було б працювати дещо оперативніше та ефективніше, а не ховати подібні справи десь на дні своїх шухляд?

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Школярів на окупованих територіях змушують збирати для росіян дрони, — Федоров
24 квітня 2024, 03:32
Прикордонники знищили комплекс дальнього спостереження РФ
24 квітня 2024, 02:20
Під Луцьком чоловік намагався вкоротити собі віку, зістрибнувши з труби котельні
24 квітня 2024, 01:30
Скільки потрібно ракет ATACMS, щоб роздовбати російську ППО у Криму
24 квітня 2024, 01:00
Поклав тіло матері у валізу та залишив у парку: жителя Тернополя відправили під суд
24 квітня 2024, 00:18
Будинки, літаки та авто: суд конфіскував майно колаборанта Балицького та його родини
23 квітня 2024, 22:19
Як повернути після війни українців, які виїхали за кордон: основні фактори
23 квітня 2024, 21:41
Військовий на Волині розстріляв двох колег по службі: суд обрав йому покарання
23 квітня 2024, 21:11
Припинення видачі документів за кордоном: в МЗС виступили з роз'ясненнями
23 квітня 2024, 20:51
Ворог 17 разів намагався прорвати оборону на Новопавлівському напрямку: зведення Генштабу ЗСУ
23 квітня 2024, 20:24