UA | RU
27 квітня 2023, 12:15

Депутат-хабарник Трубіцин спільно з головою Оболонської ДРА Фесиком "доять" приватний бізнес району?

Зараз ВАКС розглядає гучну справу депутата Київради Владислава Трубіцина, який звинувачується в отриманні майже 1,4 млн грн хабаря. За матеріалами слідства, гроші Трубіцин вимагав від київських підприємців, що хотіли взяти в оренду точки пересувної вуличної торгівлі. Про цю справу уже багато писали ЗМІ, але мало хто звернув увагу на одну цікаву деталь – 9 лютого 2022 року, коли Трубіцин був затриманий при отриманні частини хабаря, він переховувався в кабінеті голови Оболонської РДА Кирила Фесика і, власне, там його і знайшли детективи НАБУ
Зараз ВАКС розглядає гучну справу депутата Київради Владислава Трубіцина, який звинувачується в отриманні майже 1,4 млн грн хабаря. За матеріалами слідства, гроші Трубіцин вимагав від київських підприємців, що хотіли взяти в оренду точки пересувної вуличної торгівлі. Про цю справу уже багато писали ЗМІ, але мало хто звернув увагу на одну цікаву деталь – 9 лютого 2022 року, коли Трубіцин був затриманий при отриманні частини хабаря, він переховувався в кабінеті голови Оболонської РДА Кирила Фесика і, власне, там його і знайшли детективи НАБУ

Наскільки відомо, по "справі Трубіцина" до Фесика у правоохоронців жодних питань не виникло, але ми спробували придивитися до тісних стосунків цих двох чиновників та з'ясували, що Фесик, схоже, є дуже важливою фігурою в схемах, які вибудував в Оболонському районі Трубіцин. Все виглядає так, наче Трубіцин і Фесик спільно використовують свої повноваження, щоб отримувати так би мовити "додатковий прибуток" від місцевого бізнесу.

Власне, Трубіцин уже давно щільно співпрацює з Фесиком. Вони в рівних долях є співзасновниками Благодійного фонду "Рідна Оболонь" та часто проводять спільні піарні акції. І в цьому не було б нічого вартого догани, адже Трубіцин обраний до Київради від Оболоні, якби не деякі нюанси цієї співпраці, які мають усі ознаки злочинної змови.

Про деякі факти, що свідчать про не зовсім законний характер відносин Трубіцина і Фесика Regionews дізналася від київського освітянина Олега Попова, який на собі відчув стиль роботи цього тандему.

Олег Попов - директор та засновник освітньої території "MIDGARD" – приватної школи, освітні послуги якої є популярними серед мешканців столиці. Це дуже успішний проєкт, але зараз ця школа заповнена на 100% і потребує розширення приміщень.

За словами Попова, на балансі Оболонської ДРА є будівля на вул. Олександра Архипенка, 10, яка уже кілька років стоїть і не використовується і дуже добре підійшла б для його освітнього проєкту. В 2021 році Попов звернувся до РДА та запропонував орендувати приміщення, щоб вкласти туди гроші, побудувати необхідні приміщення для навчання, а також басейн та іншу спортивну інфраструктуру. За планами Попова, на цьому місці можна було б зробити цілий освітньо-спортивний комплекс. Від створення цього інфраструктурного комплексу, переконаний освітянин, Оболонь тільки виграла б, адже в районі є серйозна проблема зі школами, в яких не вистачає місць для усіх дітей району.

Проте в райдержадміністрації цю пропозицію розглядати не стали, а направили спілкуватися з таким собі Ігорем Сааковим, який формально не має до ДРА жодного відношення, але називає себе "представником депутата Київради Владислава Трубіцина", що власне, на думку Саакова дає йому повноваження вирішувати питання оренди власності, що є на балансі Оболонської РДА.

Судячи зі сторінки Саакова у "Фейсбук", він і справді є наближеною до Трубіцина персоною. На сторінці цього чоловіка, що представляється як Голова наглядової ради у ГО "Комітет по боротьбі з корупцією", багато репостів зі сторінки Трубіцина. Є навіть спільно фото, де Сааков, правда, грає роль звичайного оболонського активіста з собачкою, що підтримує піар-акції Трубіцина.

Як нам розповів Попов, на зустрічі Сааков заявив йому, що "все рішає Трубіцин" і без нього отримати в оренду приміщення в Оболонському районі буде неможливо і саме тому він, як представник депутата може допомогти взяти в оренду і навіть потім викупити цю будівлю.

Попов надав нам скріншоти своєї переписки з Сааковим, з якої зрозуміло, що "Влад" (як Сааков називає Трубіцина) та Оболонська РДА в особі Фесика вважають, що мають в бізнесі Попова "свої долі", але погоджуються, щоб Ігор "викупив їхні долі" оскільки їм не дуже цікаво займатися таким бізнесом.

Також в переписці Сааков стверджує, що "председатель Оболонской РДА – это квота Влада". Тобто, Фесик займає посаду в Оболонський РДА завдяки Трубіцину та зобов'язаний враховувати його інтереси в своїй роботі.

Також Сааков пояснював, що необхідно домовлятися про оренду будівлі саме з Трубіциним, оскільки "Влад закрывает вопросы по Оболонской администрации, комиссии Киевсовета, инвестиционного агентства… и может выбивать бюджетные деньги под строительство бассейна, залов и т.д.", натякаючи, що такі домовленості можливі у разі отримання чиновником "винагороди".

В результаті цих переговорів Сааков і Трубіцин організували Попову зустріч з керівником Оболонської РДА Кирилом Фесиком, на якій питання щодо оренди приміщення могло вирішитися.

Коли Фесик ознайомився з проєктом Попова він висловив певне зацікавлення, але сказав, що для остаточного вирішення питання необхідно створити якісь "спеціальні умови". Але згодомї Фесик поставив освітянину умову, за якої він може розраховувати на укладання договору про оренду. Як розповів нам Попов, його прямо запитали, "яку долю в цьому бізнесі" він готовий віддати.

Почувши таку пропозицію, Попов відповів, що коли хтось хоче мати долю в бізнесі, то може зайти в проєкт як один з інвесторів та вкласти власні кошти в реконструкцію об'єкту, що дасть можливість офіційно стати співвласником. Втім, такий варіант вочевидь Фесику аж ніяк не був цікавий. "Ну, тоді давай нам 100 тис. доларів за рішення про передачу в оренду, а потім ми хочемо отримувати 30% від прибутків цього бізнесу", - переповів Попов остаточну пропозицію Фесика.

"Я, звісна річ, платити 100 тис. доларів, щоб зробити щось гарне для освіти в районі був не готовий і звернувся до Валентина Мондриївського заступника голови КМДА. Він сказав, що не може впливати на Фесика, але може зістикувати з першим заступником Оболонської РДА. Я з ним також зустрівся, але в підсумку і заступник заявив, що ті умови, які мені озвучені, або я їх виконую, або до побачення", - розповів нам Попов.

"Я дуже шкодую, що не звернувся одразу до правоохоронних органів, але я був дещо приголомшений тим, наскільки нахабно від мене вимагали хабар та ще й претендували на "долю" у бізнесі, який я сам розпочинав з нуля. На моє зауваження, що мій освітній проєкт це більшою мірою соціальна ініціатива, ніж бізнес почув відповідь: "А чим ви відрізняєтеся від Макдональдса?" На мій погляд, таке ставлення до освіти та дітей – це уже за межами добра і зла", - зазначив Попов.

"Зараз, коли правоохоронці викрили Трубіцина на хабарі та ще й затримали в кабінеті Фесика, я просто дивуюся, чому ці люди досі займають свої посади та продовжують реалізовувати такі схеми. Я вважаю, що вони щонайменше мають бути відсторонені, а їхня діяльність розслідувана", - додав він у розмові з Regionews.

Таким чином, ми маємо ще одне свідчення, що корупційна діяльність Трубіцина значно ширша, ніж те, що міститься в кримінальних провадженнях НАБУ, по яким зараз триває суд. Більше того, в схемах Трубіцина активно задіяні й інші київськи чиновники, зокрема голова Оболонської РДА Фесик. Всі ці факти потребують, щонайменше, перевірки з боку правоохоронців.

З іншого боку, те що ми дізналися щодо співпраці Трубіцина з Фесиком лише підтверджує матеріали зібрані НАБУ в рамках "справи про МАФи". По цій справі НАБУ оприлюднило записи розмов Трубіцина з іншими фігурантами розслідування, на яких можна почути, як сам депутат та люди з його оточення хваляться, що Трубіцин вирішує будь-які питання в Києві завдяки зв'язкам з потрібними людьми.

За великим рахунком, в історії з вимаганням хабаря за оренду приміщення під приватний освітній центр ми бачимо, що Трубіцин та Фесик використовують в принципі ту саму не надто винахідливу схему, що і в кримінальній справі з хабарями за оренду МАФів. Користуючись своїми повноваженнями, вони просто вимагають від підприємців платити їм регулярні "відкати" понад офіційну орендну плату. В іншому випадку можна і не сподіватися на можливість орендувати необхідне приміщення. Враховуючи докази зібрані НАБУ та іншу отриману нами інформацію про діяльність Трубіцина та Фесика, не можна не дивуватися, чому ці двоє чиновників досі виконують свої обов'язки.

Не варто забувати і про те, що уже перебуваючи під слідством та вийшовши з СІЗО під заставу, Трубіцин став фігурантом ще одного гучного і абсолютно ганебного у воєнний час корупційного скандалу. Влітку минулого року депутат організував та провів чотири аукціони нібито для збору допомоги ЗСУ. Прикметно, що гроші нібито для ЗСУ збиралися за активної участі фонду "Рідна Оболонь", співзасновником якого є також і Кирило Фесик. На цих аукціонах Трубіцин зібрав більше 14 млн грн, але немає жодних підтверджень, що ці гроші потрапили до ЗСУ. І є серйозні підстави вважати, що Трубіцин просто привласнив їх собі.

Також варто враховувати вкрай сумнівне минуле Трубіцина, який в 2004 році був засуджений в Харкові за шахрайство. Крім того, є інформація, що Трубіцин у 2010 році оголошувався у розшук правоохоронцями Вірменії за звинуваченням у викраденні старовинних книг місцевої Національної бібліотеки. І це далеко не повний перелік усіх вкрай сумнівних історій, в яких встиг засвітитися Трубіцин.

За великим рахунком, все що стало відомо широкому загалу про Трубіцина та його спільників за останній рік, більш ніж вагома підстава щонайменше назавжди викинути його та йому подібних з органів влади. Те, що такі люди як Трубіцин і та Фесик досі займають високі посади – це справжня ганьба і помилка, яку необхідно терміново виправляти.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
ВРУ підтримала розмитнення авто в Дії: деталі
25 квітня 2024, 03:00
У спальному районі Запоріжжя перекинувся мікроавтобус
25 квітня 2024, 02:00
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, – міністр
25 квітня 2024, 01:14
На Вінниччині чоловіка, який ремонтував каналізацію, на смерть засипало ґрунтом
25 квітня 2024, 00:45
Здетонувала вибухівка: у Миколаєві постраждали п'ятеро рятувальників
25 квітня 2024, 00:05
ДТП на Черкащині: одна людина загинула, ще одна – в лікарні
24 квітня 2024, 22:41
США таємно передали Україні ракети ATACMS, а ЗСУ вже застосували їх
24 квітня 2024, 21:43
Росіяни розстріляли жінку на Херсонщині, а після намагалися спалити її будинок
24 квітня 2024, 21:26
Уряд заборонив пересилати за кордон паспорти чоловіків призовного віку
24 квітня 2024, 20:48
За добу відбулося понад 80 боєзіткнень: Генштаб про ситуацію на фронті
24 квітня 2024, 20:15