UA | RU
20 липня 2020, 14:48 410

Вілкул Юрій Григорович

В.о. міського голови Кривого Рогу
В.о. міського голови Кривого Рогу

Народився 14 листопада 1949 року в Кривому Розі.

Освіта

1973 р. – закінчив Криворізький гірничорудний інститут, отримав диплом гірничого інженера.

1973-1983 рр. – молодший, згодом старший науковий співробітник, заступник голови профспілкового комітету Криворізького гірничорудного інституту.

Кар’єра

1965-1968 рр. – працював токарем на криворізькому заводі гірничошахтного обладнання "Комуніст".

1983-1987 рр. – обіймав посаду заступника начальника управління "Криворіжкомплектпостач".

1987-2003 рр. – старший викладач, доцент, начальник науково-дослідного комплексу, завідувач кафедри, проректор, перший проректор Криворізького технічного університету.

2003-2010 рр. – ректор Криворізького технічного університету.

Політичний бекграунд

2006-2010 рр. – депутат, згодом голова Дніпропетровської обласної ради 5-го скликання.

2010-2015 рр. – міський голова Кривого Рогу.

У 2016 році переобраний на цю посаду.

25 жовтня 2020 р. – на місцевих Вілкул у першому турі набрав 44,96 % голосів і вийшов у другий тур виборів з Дмитром Шевчиком від президентської партії "Слуга народу", що набрав 25,94 %. Вілкул зняв кандидатуру після першого туру, пояснивши це станом здоров'я.

25 серпня 2021 року Вілкула обрали виконуючим обов'язки мера Кривого Рогу і секретарем міськради. "За" призначення Вілкула проголосували 32 депутати міської ради. Участь у голосуванні взяли 33 особи. Того ж дня секретар міськради Кривого Рогу, представник "Слуги народу" Олександр Котляр подав у відставку.

Сім’я

Одружений. Дружина – Вілкул Валентина. Має дочку і сина. Його син – Олександр Вілкул, політик, колишный член "Партії Регіонів" та "Опозиційного блоку", колишній депутат Дніпропетровської облради і Верховної Ради 8 скликання, а нині – начальник військової адміністрації Кривого Рогу.

Декларація

Згідно з декларацією за 2023 рік, Юрій Вілкул має елінг та гараж у тимчасово окупованій Алушті. Дружина Вілкула володіє будинком на 255 кв. м та земельною ділянкою на 800 кв. м у селищі Східниця на Львівщині. Крім цього, подружжя Вілкулів має право користуватися житловим будинком площею 275 кв. м та земельною ділянкою на 2600 кв. м у селі Чкаловка, що неподалік Кривого Рогу, та квартирою площею 77 кв. м у цьому місті. Усім цим майном володіє громадянка іншої держави.

У дружини Юрія Вілкула є причіп, а також вона має право користуватися Mercedes-Benz ML-350 (2008 року).

Юрій Вілкул володіє цінними паперами на понад 500 тис. грн. Також він задекларував спільну сумісну власність на кілька винаходів серед яких – вибухова суміш та спосіб заряджання обводнених свердловин водонестійкими гранульованими вибуховими речовинами.

За 2023 рік Вілкул заробив на своїй посаді понад 1,5 млн грн, а також отримав пенсію на 250 тис. грн. Крім цього, йому надійшли проценти від банків на суму понад 1,3 млн грн. Дружина чиновника отримала пенсію у розмірі трохи більше 76 тис. грн і проценти від банків на понад 200 тис. грн. У банках чиновник зберігає понад 10 млн грн, а його дружина – понад 1,2 млн грн. У готівці Юрій Вілкул має 1,5 млн грн, 110 тис. євро та 110 тис. доларів.

Скандали

Юрій Вілкул був членом КПРС, "Партії Регіонів", "Опозиційного блоку". Його називають лідером так званого "клану Вілкулів", який контролює у Кривому Розі, Дніпрі та Запоріжжі підприємства будівельного, торгового, харчового і ювелірного напрямку, а також значний банк землі.

У листопаді 2015 року під час місцевих виборів у Кривому Розі став фігурантом політичного скандалу, пов'язаного із підкупом виборців та фальсифікаціями. Під час другого туру виборів у місті відбулися протести проти визнання переможцем Вілкула, який переміг лише в двох районах міста із 7. Силовики намагалися розігнати мітинг, оголошення переможцем Вілкула відклали. Під час повторних виборів мера міста на 27 березня 2016 року отримав 74% голосів. ЗМІ писали, що Вілкул роздавав "допомогу" у вигляді 500 гривень працівникам комунальних підприємств, багатодітним сім'ям та пенсіонерам.

У грудні 2015 року Юрій Вілкул обізвав бійців АТО, які воювали на передовій, "сепаратистами".

У квітні 2015 року Печерський районний суд Києва визнав протиправною бездіяльність прокуратури і розпорядився порушити стосовно Юрія Вілкула кримінальну справу за фактом привласнення коштів від реклами. У Кривому Розі не надійшло до міського бюджету близько 40 мільйонів гривень коштів за надання підприємцям в користування місць комунальної власності для розміщення реклами.

У квітні 2016 року суд зобов’язав поліцію завести ще одну кримінальну справу щодо чиновника через виконання Вілкулом обов'язків міського голови в період виборчого процесу, що підпадає під статтю 364 Кримінального кодексу.

У березні 2017 року в приміщенні міської ради Кривого Рогу проводилися обшуки у зв'язку з легалізацією 200 млн гривень бюджетних коштів і можливої причетності до цього міського голови Юрія Вілкула та його заступників.

23 травня 2019 року під час сесії Криворізької міськради матері онкохворих дітей вимагали від міського голови Вілкула не використовувати 4 мільйони гривень міського бюджету на святкування дня міста, натомість віддати їх на лікування дітей. Вони зареєстрували на сайті міської ради петицію, яка набрала необхідну кількість голосів.

У червні 2020 року повідомлялося, що Криворізька міська рада віддала майже 160 мільйонів гривень на будівництво 1,5 кілометра дороги компанії "Вестшляхбуд", яка, за словами журналістів, планує використовувати матеріали за значно завищеними цінами. Цю фірму пов’язують з оточенням мера Юрія Вілкула та його сина Олександра.

1 червня 2020 року стало відомо, що Міністр оборони України Андрій Таран нагородив мера Кривого Рогу Юрія Вілкула медаллю "За сприяння Збройним Силам України". Ця подія викликала скандал і значне обурення громадськості.

У листопаді 2021 року в Кривому Розі розгорівся скандал після того, як Державна аудиторська служба України завершила аудит Криворізької міської територіальної громади, що тривав майже пів року. Фахівці Держаудитслужби за підтримки Державної фіскальної служби України та разом із залученими представниками інших органів влади, зокрема Держпраці, Держекоінспекції, Фонду державного майна України, Держгеокадастру, Держпродспоживслужби перевірили витрати міського бюджету у період 1 січня 2018 року до 31 березня 2021 року. Тоді під перевірку потрапили більшість департаментів міської ради та різноманітних комунальних підприємств. Ревізія виявила недоліки та порушення на суму майже 27 млрд грн. За результатами перевірки стану виконання видаткової частини бюджету міста, окремих установ, підприємств та організацій  встановлено порушень, які призвели до втрат, на загальну суму понад 3,3 млрд грн. Порушення стосувалися здійснення видатків на будівництво чи капремонт за відсутності дозвільної документації та в порушення державних будівельних норм, що призвело втрат на 188,5 млн грн. Оплати будівельних та ремонтних робіт, виконання яких документально не підтверджено, що мало наслідком безпідставної оплати коштів на 678,6 млн грн, або ж незастосування і нестягнення з підрядних організацій штрафних санкцій у зв’язку з проведенням неякісних робіт та через несвоєчасне виконання договорів – 264,8 млн грн. За результатами перевірки стану виконання дохідної частини бюджету міста  встановлено порушень та недоліків, які призвели до недоотримання доходів, безповоротної втрати коштів, упущених вигод на суму 13 млрд грн.

Сам Вілкул на звинувачення Держаудитслужби заявив, що це – "маніпуляція та брехня, що розсиплеться у першому ж суді". Тоді ж в.о. мера додав, що заяви до суду вже подано.

Втім, місцеві журналісти підловили в.о. мера Вілкула на маніпуліцях, а деякі навіть звинуватили його у брехні. Справа в тому, що за підрахунками аудиторів, місцевий бюджет недоотримав близько 2 млрд грн через невиконання "АрселорМіттал Кривий Ріг" міської екологічної програми. Йдеться про грошові втрати для Кривого Рогу протягом трьох років. І, за логікою речей, міська влада мала б через суд стягнути ці кошти з промислового підприємства. Тоді Вілкул запевнив, що міська влада подала до суду на завод і навіть виграла справу у першій інстанції. Однак журналісти стверджували, що на момент цієї заяви ця справа, за даними відкритих реєстрів судових рішень, перебувала лише на стадії розгляду.


25 липня 2024
Київський тролей-убивця: як його власники розвинули цілу мережу атракціонів та неодноразово потрапляли у скандали
Після того, як 21 липня у Києві, над Дніпром, обірвався трос канатної переправи, що призвело до загибелі людини, правоохоронці провели вже низку слідчих дій. Власники атракціону обіцяють співпрацювати...
15 липня 2024
На ВЛК медичний огляд не проводять – уся інформація про хвороби має бути у "HELSI". Юрист Катерина Аніщенко – про те, як відбувається ВЛК
16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста ...
12 липня 2024
Чому влада звільнить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля
В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом
04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
У Запоріжжі правоохоронець вкрав у померлого чоловіка майже 800 тисяч гривень
27 липня 2024, 01:35
На Вінниччині 17-річний юнак вбив молоду жінку
27 липня 2024, 00:12
Відпочивав разом із друзями: на Закарпатті чоловік втопився в озері
26 липня 2024, 23:23
Росіяни атакували дроном житлові будинки в Запорізькому районі: поранені 3 цивільних
26 липня 2024, 22:06
У застосунку Резерв+ став доступним статус бронювання від мобілізації, — Міноборони
26 липня 2024, 21:44
За тиждень Сили оборони знищили майже 8000 ворожих БпЛА
26 липня 2024, 21:15
Злочинних наказів не виявили: у 59 ОМПБр завершили службову перевірку
26 липня 2024, 20:45
Я нічого не робив: підозрюваний у вбивстві Фаріон заперечив свою причетність
26 липня 2024, 20:15
Гауляйтер Пасічник отримав підозру за організацію примусової "мобілізації" на Луганщині
26 липня 2024, 19:42
Війська Росії вдарили по Нікопольщині: серйозні поранення отримав чоловік
26 липня 2024, 19:00
 
Парамонов Денис Юсупович
Український бізнесмен, меценат, член Української ради бізнесу, власник компанії SMK Group
Труханов Геннадій Леонідович
Міський голова Одеси
Боголюбов Геннадій Борисович
Український підприємець, співвласник групи "Приват"
Всі досьє »