UA | RU
12 червня 2020, 13:09 742

Борзов Сергій Сергійович

Начальник Вінницької обласної військової адміністрації
Начальник Вінницької обласної військової адміністрації

Профіль у Facebook

Канал у Telegram

Народився 12 квітня 1980 року у Вінниці. 

Освіта

Закінчив історичний факультет Вінницького державного педагогічного університету ім. Коцюбинського, а також Національну академію державного управління при президентові України за спеціальністю Управління суспільним розвитком. Кваліфікація – магістр управління суспільним розвитком.

Кар’єра і бізнес

2006 - 2011рр. – директор команди Клубу веселих та кмітливих "Вінницькі перці".

2011 - 2012 рр. – директор команди КВК "Збірна України". Також працював у товаристві з обмеженою відповідальністю "Телевізійне творче об'єднання "Олександр Масляков і Компанія".

2014 р. – заступник керівника Державного управління справами (ДУС).

2015 - 2019 рр.  – тимчасово виконував обов'язки керівника ДУС.

2019 - 2020 рр. – керівник ДУС України.

З червня 2020 року – керівник Вінницької обласної державної адміністрації.

Політичний бекграунд

2006 р. – кандидат у депутати Вінницької міської ради 5-го скликання від партії "Ліберальна Україна".

2010 р. – кандидат у депутати Вінницької обласної ради 6-го скликання від партії "Фронт Змін".

2013 р. – разом з лідером гурту "ТіК" Віктором Бронюком через соцмережі закликали вінничан "приходити на Париж", аби показати, що звичайні люди прагнуть європейського розвитку і вимагають від влади підписати Угоду про Асоціацію з ЄС.

Громадська діяльність

Член Ради з питань розвитку Національного культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький арсенал".

Сім’я

Дружина – Ірина Борзова, народна депутатка 9 скликання від "Слуги народу". Голова Вінницького обласного осередку "Слуги народу" та відповідальна за проведення місцевих виборів-2020 на Вінниччині від цієї ж партії.

Діти: доньки Анна та Єлизавета, син – Матвій.

Тесть – Наум Баруля очолює компанію Drive Production, яка у співавторстві зі студією "Квартал 95 виробляє гумористичне шоу" Ліга сміху ". Володимир Зеленський був ведучим цього шоу до обрання на пост президента.

До того ж, Баруля і Зеленський були партнерами по вже згаданій Drive Production (через кіпрську компанію Зеленського ГРІН ФЕМІЛІ ЛТД), ТОВ "Продюсерський центр Ліга Сміху" і ГО "Молодіжний центр" Ліга сміху ". Серед інших співвласників в зазначених компаніях присутні недавні бізнес-партнери і соратники Зеленського, зокрема Тимур Міндіч, Борис і Сергій Шефіри.

Наприкінці 2023 року журналісти встановили, що Баруля досі має громадянство росії, від якого не відмовився за 10 років війни. До 2014 він працював у Москві.

Декларація

Начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов, згідно зі своєї декларацією, має три автомобілі. На початку 2022 року Борзов придбав автомобіль MERSEDES-BENZ VITO 114 (2016 року) за 550 тис. гривень. Також в нього є Toyota RAV 4 (2014 року випуску), BMW 520 (2016 року випуску) та ИЖ-271501-01 (1992 року випуску).

За 2022 рік Борзов заробив понад 920 тис. гривень, що більш ніж 75 тис. гривень на місяць. Дружина чиновника заробила у 2022 році понад 430 тис. гривень. У свою чергу Борзов декларує, що його донька за 2022 рік отримала понад 1,1 млн гривень прибутку від підприємницької діяльності.

Дружина чиновника в декларації за 2022 рік мала 70 тис. доларів готівки, а сам Сергій Борзов, згідно зі своєю декларацією, не мав ані готівки, ані рахунків у банках.

З нерухомості у Сергія Борзова є житловий будинок площею 91 кв. метр у Гніванській громаді на Вінниччині і там же дві земельні ділянки загальною площею 2 тис. кв. метрів. Також у родини чиновника є квартира площею 187 кв. метрів у Києві.

Скандали

У січні 2016 р. Сергій Борзов, який лише півроку очолював управління в якості в.о. отримав від ДУС квартиру в 190 кв.м. у столичній новобудові. Як повідомляє проект журналістських розслідувань Bihus.Info, комерційна вартість подібної нерухомості – $ 2-2,5 тисячі за 1 м. кв. В цілому – понад 10 млн грн. Житло було оформлене не як службовове, а одразу у власність.

В квартиру вписали не лише голову ДУС з дружиною, а й додали чотирьох родичів (двох дітей та матір з батьком Борзова), що дозволило збільшити площу отриманого житла, адже норма розрахунку: 13,65 м. кв. жилої площі на одну людину. Однак навіть для шести осіб квартира у 190 м. кв. загальної площі (110 – жилої) перевищує ці норми.

Перевищення метражу тоді сам Борзов пояснив тим, що інших квартир не було, а також необхідністю перевезти до Києва своїх батьків.

У липні 2016 року НАБУ порушило кримінальне провадження за фактом передачі квартири у центрі столиці службовими особами ДУС у приватну власність Борзову. Через півтора місяця після отримання квартири, дружина Борзова зареєструвала у власність нову BMW 520 (2016 року випуску), вказавши в декларації вартість автівки у понад 1 млн грн.

На початку повномасштабної війни керівник відомого благодійного фонду "Повернись живим" Тарас Чмут звинуватив Сергія Борзова в тому, що він вимагав відкати за надання листів щодо пропуску гуманітарної допомоги через кордон. Мовляв, "тариф" — або 10% від рахунку, або 100 автівок. Сам начальник обласної адміністрації каже, що нібито хтось із волонтерів збрехав Чмуту про те, що 10% вантажу має лишатись у Вінниці. За словами чиновника, в ситуації розібралися.


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
 
Соколовий Вячеслав Петрович
Голова Вінницької обласної ради
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Біленький Олександр Юрійович
Голова Полтавської обласної ради
Всі досьє »