UA | RU
05 березня 2021, 16:40

Стерненка звільнили з-під варти в залі суду через подану ним апеляцію

Сьогодні суд розглядає іншу справу Стерненка - про перевищення меж самооборони
Сьогодні суд розглядає іншу справу Стерненка - про перевищення меж самооборони

Приморський райсуд Одеси під головуванням судді Сергія Кічмаренка розглядає справу екслідера Одеського осередку "Правого сектора" Сергія Стерненка, якому інкримінують заподіяння смерті одному з двох нападників на нього та його дівчину в травні 2018 року.

Про це повідомляє Укрінформ, передає RegioNews.

Стерненка доставив до суду конвой, але адвокати домоглися звільнення його з-під варти в залі суду. Будівлю суду, як і 23 лютого, пікетують прихильники Стерненка.

Підсудний Стерненко незаконно перебуває під конвоєм у приміщенні суду, його взято під варту безпідставно, оскільки вирок (суду від 23 лютого про арешт Стерненка в іншій кримінальній справі, - ред.) не набув чинності. Тому вносимо клопотання - без зволікання встановити законність затримання, - заявив адвокат Андрій Писаренко.

Головуючий суддя Кічмаренко назвав позицію представників захисту проявом "тиску на суд", але визнав їх правоту і розпорядився негайно звільнити підсудного з-під варти конвоїрів, які привезли Стерненка до суду.

Екслідера одеського "Правого сектора" Стерненка прокуратура звинувачує у перевищенні меж самооборони і заподіянні смерті одному з двох нападників на нього та його дівчину 24 травня 2018 року. Підсудному інкримінують вчинення злочинів при відбитті третього замовного нападу за ознаками ст. 115 ч. 1 (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині) та ст. 263 ч. 2 (носіння холодної зброї без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України.

Предметом сьогоднішнього слухання суду є дослідження наданих прокуратурою томів кримінального провадження у межах з'ясування обставин третього замовного нападу на Стерненка.

У Telegram-каналі Стерненка опубліковано його "апеляційну скаргу", яка не містить юридичного обґрунтування, а лише політичні заяви про незаконність вироку.

Там зазначається, що паралельно адвокати Стерненка працюють над своїми апеляційними скаргами.

Також вказується, що подання активістом апеляційної скарги призупиняє вступ вироку в силу, згідно зі ст. 400 КПК, тому Стерненко має бути звільнений.

Вирок проти мене є не тільки абсурдним та незаконним, а і є інструментом політичної розправи і тиском проти усіх громадян, які з 2014 року ведуть боротьбу проти російських окупантів та їхніх пособників, а також проти тих, хто сміливо не мовчить про порушення прав людини.

Коли Татаров за реально вкрадені 85 мільйонів сидить на посаді, а я за вигадані 300 грн сиджу у тюрмі, це несправедливо! Коли терорист і кат Стуса Медвечук сидить у парламенті, а я та інші політв‘язні у тюрмі, це несправедливо! Мені шкода, що російські окупанти винесли цей вирок іменем України, в той час як він спрямований проти самої ж України.

Суддя-комуніст Попревич не здійснив судовий розгляд повно, його висновки не відповідають фактичним обставинам справи, істотно порушив КПК, а також неправильно застосував норми ККУ, - йдеться в "апеляційній скарзі".

За законом, подання апеляційної скарги призупиняє дію вироку. У суді щодо іншої справи (справи самозахисту) 5 березня захист Стерненка, зокрема, апелював до того, що він уже подав скаргу. Посилаючись на це, адвокати вимагали звільнити чоловіка з-під варти, адже його арештували саме за вироком.

Як повідомлялося, 23 лютого в Одесі суд відправив активіста Стерненка у в’язницю на 7 років. Його визнали винним у тому, що він викрав людину.

Того ж дня під Офісом президента протести проти вироку Стерненка переросли в зіткнення.

27 лютого знову на Банковій проходив мітинг у підтримку активіста Стерненка. В акції взяли участь кілька тисяч осіб.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Тікав від поліції у комендантську годину: в Запоріжжі п'яний водій влаштував ДТП
26 квітня 2024, 04:00
На Львівщині стався вибух у пункті прийому металобрухту: є загиблі
26 квітня 2024, 03:00
Юрист пояснив, за яких умов заброньованому можуть вручити повістку "на відправку"
26 квітня 2024, 02:19
ЗСУ показали, як під Бахмутом знищили російські танки та БМП
26 квітня 2024, 02:00
Мешканець Тернополя відправив за кордон скам'янілості доісторичних істот віком понад 400 млн років
26 квітня 2024, 01:20
У Києві під виглядом масажних салонів працювали борделі
26 квітня 2024, 00:12
Ракетний удар по Балаклії: кількість поранених зросла до 11
25 квітня 2024, 22:07
Жительці Дніпра, яка намагалася продати дитину, суд обрав запобіжний захід
25 квітня 2024, 21:42
Черкащина потерпає від підтоплень: рятувальники зняли дроном масштаби стихії
25 квітня 2024, 21:07
Протягом доби відбулось майже 100 бойових зіткнень: вечірнє зведення Генштабу
25 квітня 2024, 20:38