UA | RU
03 листопада 2020, 20:28

Умова для безвізу: ЄС закликав Україну відновити антикорупційну структуру

В Євросоюзі заявили, що розуміють складність ситуації, в якій опинилася Україна
В Євросоюзі заявили, що розуміють складність ситуації, в якій опинилася Україна
Фото: flickr

У Європейському союзі закликали українську владу негайно відновити антикорупційну структуру, яка сильно постраждала після рішення Конституційного суду.

Із офіційною заявою виступив речника Євросоюзу із питань зовнішньої політики та політики безпеки Петер Стано, передає RegioNews.

За його словами, боротьба з корупцією в Україні є умовою для безвізового режиму та макрофінансової допомоги.

Рішення КСУ має далекосяжні наслідки для всієї антикорупційної інфраструктури в Україні, створеної після Революції Гідності 2014 року. Рішення також ставить під сумнів низку міжнародних зобов'язань, які Україна взяла на себе стосовно своїх міжнародних партнерів, включаючи ЄС", - заявив Стано.

Він наголосив, що в Євросоюзі розуміють усю складність ситуації, в якій опинилася Україна, і цінують терміновість, з якою президент та уряд намагаються вирішити її.

Також Петер Стано від імені ЄС закликав українську владу швидко відновити законодавство про електронне декларування активів та відповідні завдання НАЗК, а також стабілізувати правовий статус НАБУ.

Ми закликаємо президента, уряд та Верховну раду працювати разом задля всебічного та стійкого рішення. ЄС готовий підтримати наших українських партнерів у цій справі", - підсумував представник ЄС.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд України визнав такою, що суперечить Конституції статтю 366-1 Кримінального кодексу про покарання за недостовірне декларування. Згодом у Зеленського відреагували на рішення КСУ по деклараціях.

28 жовтня Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.

Представник президента у Конституційному Суді Федір Веніславський вважає юридично слабко вмотивованим рішення КС про визнання неконституційною статті 366-1 Кримінального кодексу щодо покарання за недостовірне декларування.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності