UA | RU
12 травня 2020, 13:14 798

Марцінків Руслан

Міський голова Івано-Франківська
Міський голова Івано-Франківська

Народився 22 листопада 1979 у місті Бобровиця Чернігівської області.

Профіль на Wikipedia

Профіль на Facebook

Власний сайт

Освіта

2001 р. – випускник Івано-Франківського державного технічного університету нафти і газу за спеціальностями "Економіка підприємства".  

2005 р. - закінчив Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, спеціальність "Державна служба", магістр державного управління.

2018 р. – закінчив Івано-Франківський університет права імені короля Данила Галицького, магістр права.

Кар’єра

2001 – 2003 рр. – економіст.

2003 - 2005 рр. - директор пластового центру Івано-Франківська.

2005 р. - помічник заступника міського голови.

2006-2010 рр. - депутат Івано-Франківської обласної ради, голова постійної комісії з питань молодіжної політики, розвитку фізкультури і спорту.

2010-2012 рр.  - депутат Івано-Франківської міської ради.

2012-2014 рр. - народний депутат України.

2015 р. - міський голова Івано-Франківська.

Нагороди та відзнаки

2009 р. - Лауреат Премії Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України.

Сім’я

Разом з дружиною Оксаною виховують сина Святослава (2002 р.н.) та доньку Соломію (2019 р.н.).

Політичний бекграунд

2006 р. – став депутатом Івано-Франківської обласної ради V демократичного скликання, був головою постійної комісії з питань молодіжної політики, розвитку фізкультури та спорту.

2010 р. – обраний керівником секретаріату Івано-Франківської міської організації ВО "Свобода".

2010 – 2012 рр. – був депутатом та секретарем Івано-Франківської міської ради.

2012 р. – по багатомандатному виборчому округу за списками Всеукраїнського об'єднання "Свобода" (№ 20) став народним депутатом України VII скликання. Член Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики.

2015 р. – на місцевих виборах балотувався від ВО "Свобода" на посаду міського голови і разом з Ігорем Насаликом від БПП "Солідарність" вийшов у другий тур. 

5 листопада 2015 р. – обраний міським головою Івано-Франківська.

Руслана Марцінківа пов’язують з багатьма членами ВО "Свобода". Неодноразово свою публічну підтримку меру висловлював лідер партії Олег Тягнибок. Нардеп, а до цього секретар міськради Оксана Савчук багато років працювала пліч-о-пліч з головою, була його другом та соратником.

До списку контактів варто додати голову бюджетної комісії Івано-Франківської міської ради, голову фракції ВО "Свобода" Романа Онуфріїва та члена міськвиконкому Вадима Войтика.

Крім того, міського голову Тернополя Сергія Надала. І колишнього голову Тернопільської обласної ради Олексія Кайду, якого іменували ставлеником спонсора "Свободи" Ігоря Кривецького і "наглядачем" за Івано-Франківськом.

Кілька років тому мер назвав "Батьківщину" "природнім союзником" і наголошував, що Юлія Тимошенко особисто підтримувала його на виборах.

2020 р. - переміг на місцевих на виборах Івано-Франківського міського голови з результатом 84,78% голосів.

Декларація

Руслан Марцінків, відповідно до щорічної декларації за 2020 рік, як і раніше, володіє квартирою площею 102,3 кв. м в  Івано-Франківську і автомобілем SKODA  OCTAVIA 2016 року випуску.

За минулий рік він отримав 545 439 грн заробітної плати за основним місцем роботи, його дружина отримала 10 320 грн щомісячної одноразової допомоги при народженні дитини, син – 15 600 грн стипендії.

У готівці мер зберігає 6 тис. доларів, ще одну тисячу доларів має його дружина. На рахунку в "Укрсиббанку" Руслан Романовича має 274 679 грн.

.

Скандали

У березні 2016-го під час "Маршу за життя та сімейні цінності" мер заявив, що геї не можуть бути патріотами. На його думку, патріотом може бути тільки християнин, справжній патріот – той, хто вірить в Бога. Голова запевнив, що не допустить проведення ЛГБТ-маршів в місті.

1 січня 2020 року Руслан Марцінків запропонував меру Конотопа Артему Семеніхину встановити під Московським кордоном найсхідніший в Україні пам'ятник Степану Бандері у Конотопі. Пообіцяв подарувати скульптуру.

6 квітня цього ж року мер публічно заявив, що кількість хворих на COVID-19 в Україні в рази занижена, не налагоджене ПРЛ-тестування, а в Івано-Франківській області величезна черга з людей, які очікують результатів. А обмежувальні заходи уряду назвав необхідними, але запізнілими. 

21 квітня 2020 р. – під час оперативної наради міський голова різко висловився про людей ромської національності, запропонував "запакувати" їх в автобус і вивезти на Закарпаття. На це зреагувала Коаліція ромських неурядових громадських організацій України, посольство США та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Водночас на підтримку мера у соціальних мережах розпочався флешмоб. На свій захист Марцінків пояснив, що намагався допомогти ромам потрапити додому, на Закарпаття. Висловлювання на нараді назвав емоційними та вибачився за них.

Щодо Руслана Марцінківа розпочали кримінальне провадження за ст. 161 ККУ за фактом заклику до примусового переміщення людей в Івано-Франківську. Ще одну кримінальну справу відкрили щодо "дозволу" мера для роботи ринків перед Великодніми святами. Мер побував на допиті та назвав безглуздими обидва провадження. А також наголосив, що не прогинав голову перед жодним режимом.

На початку травня цього року, коли мер Черкас Анатолій Бондаренко вирішив достроково послабити карантинні обмеження у місті, на його адресу пролунала критика і відкрили кримінальне провадження, Руслан Марцінків публічно став на його підтримку. Він висловив думку, що в Україні хочуть знищити місцеве самоврядування. 


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Найбільший пакет військової допомоги від США на 6 млрд доларів: що отримають ЗСУ
26 квітня 2024, 22:24
СБУ відреагувала на заяву представників Білорусі про удари по лікарнях Києва
26 квітня 2024, 21:25
ДТП у Броварах: відео моменту збиття людей та коментар поліції
26 квітня 2024, 21:10
Голова Броварської РДА, який пʼяним збив людей на переході, буде звільнений, – ОВА
26 квітня 2024, 20:29
У Броварах п’яний голова РДА збив натовп людей
26 квітня 2024, 20:10
Росіяни активно штурмують на Новопавлівському та Авдіївському напрямках, – Генштаб
26 квітня 2024, 19:58
Окупанти здійснили майже 20 атак на Нікопольщину: наслідки
26 квітня 2024, 19:38
Кличко показав евакуацію лікарень у Києві
26 квітня 2024, 19:16
БМП, БТР та 9 окупантів: ССО показали, як знищують росіян на Донеччині
26 квітня 2024, 19:00
У Луцьку 14-річного хлопця уразило струмом на даху вагона: він помер у лікарні
26 квітня 2024, 18:54
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »