UA | RU
12 травня 2020, 13:14 798

Марцінків Руслан Романович

Міський голова Івано-Франківська
Міський голова Івано-Франківська

Профіль на Facebook

Профіль на Instagram

Народився 22 листопада 1979 у місті Бобровиця Чернігівської області.

Освіта

2001 р. – випускник Івано-Франківського державного технічного університету нафти і газу за спеціальностями Економіка підприємства.  

2005 р. – закінчив Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, спеціальність – Державна служба, магістр державного управління.

2018 р. – закінчив Івано-Франківський університет права імені короля Данила Галицького, магістр права.

Кар’єра

2001-2003 рр. – економіст.

2003-2005 рр. – директор пластового центру Івано-Франківська.

2005 р. – помічник заступника міського голови.

2006-2010 рр. – депутат Івано-Франківської обласної ради, голова постійної комісії з питань молодіжної політики, розвитку фізкультури і спорту.

2010-2012 рр. – депутат і секретар Івано-Франківської міської ради.

2012-2014 рр. – народний депутат України від ВО "Свобода".

Із 2015 р. – міський голова Івано-Франківська від ВО "Свобода".

Руслана Марцінківа пов’язують з багатьма членами ВО "Свобода". Неодноразово свою публічну підтримку меру висловлював лідер партії Олег Тягнибок. До списку контактів варто додати міського голову Тернополя Сергія Надала. І колишнього голову Тернопільської обласної ради Олексія Кайду, якого іменували ставлеником спонсора "Свободи" Ігоря Кривецького і "наглядачем" за Івано-Франківськом.

Свого часу Марцінків називав партію "Батьківщина" "природнім союзником" і наголошував, що Юлія Тимошенко особисто підтримувала його на виборах.

2020 р. – вдруге переміг на місцевих на виборах Івано-Франківського міського голови з результатом 84,78% голосів.

Нагороди та відзнаки

2009 р. – Лауреат Премії Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України.

Сім’я

Разом з дружиною Оксаною виховують сина Святослава (2002 р.н.) та доньку Соломію (2019 р.н.).

Декларація

Згідно з декларацією мера за 2023 рік, він має квартиру площею понад 100 кв. м у Івано-Франківську. Також він має автомобіль Skoda Octavia (2016 року).

За минулий рік на своїй посаді Марцінків заробив 596 тис. грн, а його дружина, працюючи в одному з комунальних підприємств Івано-Франківська, отримала трохи більше 255 тис. грн. У готівці Руслан Марцінків має 9 тис. доларів та 90 тис. грн, а у банку тримає трохи більше 88 тис. грн. Дружина мера має у готівці 1 тис. доларів.

Скандали

У березні 2016-го під час "Маршу за життя та сімейні цінності" мер заявив, що геї не можуть бути патріотами. На його думку, патріотом може бути тільки християнин, справжній патріот – той, хто вірить в Бога. Голова запевнив, що не допустить проведення ЛГБТ-маршів в місті.

1 січня 2020 р. Руслан Марцінків запропонував меру Конотопа Артему Семеніхину встановити під Московським кордоном найсхідніший в Україні пам'ятник Степану Бандері в Конотопі. Пообіцяв подарувати скульптуру.

6 квітня цього ж року мер публічно заявив, що кількість хворих на COVID-19 в Україні в рази занижена, не налагоджене ПРЛ-тестування, а в Івано-Франківській області величезна черга з людей, які очікують результатів. А обмежувальні заходи уряду назвав необхідними, але запізнілими. 

21 квітня 2020 р. – під час оперативної наради міський голова різко висловився про людей ромської національності, запропонував "запакувати" їх в автобус і вивезти на Закарпаття. На це зреагувала Коаліція ромських неурядових громадських організацій України, посольство США та тодішній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Водночас на підтримку мера у соціальних мережах розпочався флешмоб. На свій захист Марцінків пояснив, що намагався допомогти ромам потрапити додому, на Закарпаття. Висловлювання на нараді назвав емоційними та вибачився за них.

Щодо Руслана Марцінківа розпочали кримінальне провадження за ст. 161 ККУ за фактом заклику до примусового переміщення людей в Івано-Франківську. Ще одну кримінальну справу відкрили щодо "дозволу" мера для роботи ринків перед Великодніми святами. Мер побував на допиті та назвав безглуздими обидва провадження. А також наголосив, що не прогинав голову перед жодним режимом.

На початку травня того ж року, коли мер Черкас Анатолій Бондаренко вирішив достроково послабити карантинні обмеження у місті, на його адресу пролунала критика і відкрили кримінальне провадження, Руслан Марцінків публічно став на його підтримку. Він висловив думку, що в Україні хочуть знищити місцеве самоврядування. 

Навесні 2022 року Руслан Марцінків потрапив у дуже неприємний скандал. В одному з інтерв’ю очільник Івано-Франківська вчергове заявив, що якщо чоловік є геєм, то він не може бути патріотом. Тодішня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова одразу розкритикувала Марцінківа, заявивши, що гомофобні висловлювання є забороненими антидискримінаційним законодавством України і в мирний час. Також вона навіть відправила мерові листа з вимогою вибачитися за гомофобні висловлювання.

Влітку 2022 року Руслану Марцінківу знову довелося виправдовуватися перед громадою. Цього разу в містян виникло питання до клумби, що розташована в одному з районів міста. На клумбі тоді з’явились квіти у формі герба Збройних сил України. Вже за деякий час стало відомо, що місто має заплатити 125 тис. грн за цю інсталяцію. Це викликало неабияку критику з боку містян. Мовляв, волонтери збирають щодня гроші на допомогу військовим, а місто за 125 тис. грн висаджує квіти. Згодом Марцінків заявив, що за цю клумбу місто сплачувати не буде, адже її Івано-Франківську подарує якийсь бізнесмен. Причому очільник міста заявив на своїй сторінці у соцмережі, що сам дізнався про цю дорогу клумбу з Інтернету. Але журналісти зауважили, що тиждень до того, як клумба стала предметом скандалу, її фото було розміщено на сторінці мера у соцмережі.


25 липня 2024
Київський тролей-убивця: як його власники розвинули цілу мережу атракціонів та неодноразово потрапляли у скандали
Після того, як 21 липня у Києві, над Дніпром, обірвався трос канатної переправи, що призвело до загибелі людини, правоохоронці провели вже низку слідчих дій. Власники атракціону обіцяють співпрацювати...
15 липня 2024
На ВЛК медичний огляд не проводять – уся інформація про хвороби має бути у "HELSI". Юрист Катерина Аніщенко – про те, як відбувається ВЛК
16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста ...
12 липня 2024
Чому влада звільнить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля
В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом
04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
ДТП на Вінниччині: в авто, де розбилися двоє дорослих, було ще й немовля
27 липня 2024, 04:11
У Запоріжжі правоохоронець вкрав у померлого чоловіка майже 800 тисяч гривень
27 липня 2024, 01:35
На Вінниччині 17-річний юнак вбив молоду жінку
27 липня 2024, 00:12
Відпочивав разом із друзями: на Закарпатті чоловік втопився в озері
26 липня 2024, 23:23
Росіяни атакували дроном житлові будинки в Запорізькому районі: поранені 3 цивільних
26 липня 2024, 22:06
У застосунку Резерв+ став доступним статус бронювання від мобілізації, — Міноборони
26 липня 2024, 21:44
За тиждень Сили оборони знищили майже 8000 ворожих БпЛА
26 липня 2024, 21:15
Злочинних наказів не виявили: у 59 ОМПБр завершили службову перевірку
26 липня 2024, 20:45
Я нічого не робив: підозрюваний у вбивстві Фаріон заперечив свою причетність
26 липня 2024, 20:15
Гауляйтер Пасічник отримав підозру за організацію примусової "мобілізації" на Луганщині
26 липня 2024, 19:42
 
Парамонов Денис Юсупович
Український бізнесмен, меценат, член Української ради бізнесу, власник компанії SMK Group
Труханов Геннадій Леонідович
Міський голова Одеси
Боголюбов Геннадій Борисович
Український підприємець, співвласник групи "Приват"
Всі досьє »