UA | RU
09 липня 2020, 11:07 356

Федоров Михайло

Керівник Запорізької обласної організації партії “Слуга народу”
Керівник Запорізької обласної організації партії “Слуга народу”

Віце-прем'єр-міністр - міністр цифровий трансформації України. IT-підприємець, керівник digital-напрямку передвиборної кампанії Володимира Зеленського у 2019 році.

Народився 21 січня 1991 року в селі Васильківці Запорізької області.

Профіль у Facebook

Освіта

Закінчив факультет соціології Запорізького університету.

Навчався у Вищій політичній школі, а також закінчив освітню школу представників НАТО в Україні.

Кар’єра і бізнес

У травні 2013 року заснував digital-агентство "SMMSTUDIO”, яке займалося збільшенням продажів за допомогою реклами в соціальних мережах. Одним із клієнтів студії Федорова був "Квартал-Концерт”.

З вересня по грудень 2018 року обіймав посаду операційного директора проекту "Суперлюди”, займався організацією консалтингової діяльності компанії.

Громадська діяльність

Михайло Федоров був спікером "IT-Forum 2016”, "iForum 2019” і "LVIV SMM FORUM”.

Також він проводив курс "DIGITAL & SMM” на сайті "Вільна освітня Платформа”.

Був організатором найбільшого в Запоріжжі молодіжного громадського руху "Актив-Z".

2012 – 2013 рр. -  студентський мер Запоріжжя.

Співорганізатор соціально-благодійної акції "Я для тебе". Брав активну участь в конференціях з екологічних питань.

Разом з фондом USAID реалізував проект "Посилення IT-потенціалу Запоріжжя".

Політичний бекграунд

2014 р. – під час парламентських виборів балотувався до Верховної Ради від партії "5.10”, у списку політичної сили займав 166 місце.

2018 р. – приєднався до виборчого штабу кандидата в президенти Володимира Зеленського, був керівником відділу цифрового просування в його команді.

2019 р. – під час парламентських виборів № 6 у списку партії "Слуга народу”, обраний народним депутатом.

Із травня 2019 р. – позаштатний радник президента по digital-напрямку.

29 серпня 2019 року призначений віце-прем’єр-міністром, міністром цифрової трансформації в Уряді Олексія Гончарука. Цю ж посаду обійняв в Уряді Дениса Шмигаля.

Сім’я

Одружений. Дружина Анастасія Федорова також родом із Запоріжжя, закінчила факультет іноземної філології в Запорізькому національному університеті. Подружжя виховує дочку Марію.

Декларація

Згідно із даними декларації про доходи за 2019 рік Михайло Федоров задекларував частку будинку площею 44,8 м кв у Василівці Запорізької області, дата набуття права - грудень 2012 року. У червні 2018 року він придбав квартиру площею 75 м кв у Києві, вартість склала 2 млн 187 тис 193 грн.

Він також вказав, що у 2018 році орендував квартиру в Києві площею 36,6 м кв, однак ціну оренди не вказав. У серпні 2019 року Михайло Федоров придбав легковий автомобіль Аudi Q8 2019 року випуску за 2 млн 096 тис 700 грн.

Міністр цифровий трансформації задекларував корпоративні права у ТОВ "5 СЛУЖБА” (90 % від загального капіталу), ТОВ "СТАДІМІР” (33% від загального капіталу), а також 100 % корпоративних прав у ТОВ "СММСТУДІО”.

У 2014 році Федоров зареєстрував торгову марку "СММСТУДІО” та оцінив її вартість у 5 млн грн. В 2018 році він спільно із ще однією особою реєструє торгову марку "Некстедо”, яку оцінив у 10 тис грн.

В 2019 році у ТОВ "СММСТУДІО" заробітна плата Федорова склала 35 тис 185 грн. Він також задекларував соціальні виплати при народженні дитини у розмірі 11 тис грн. Того ж року дохід від зайняття підприємницькою діяльністю Федорова склав 4 млн 690 тис 194 грн.

Перебуваючи на посаді міністра, Федоров отримав зарплатню 222 тис 656 грн. Він також задекларував три гонорари від фізичних осіб на загальну суму 3800 грн. У 2019 році Федоров отримав позику від "Приватбанку” у розмірі 480 тис 202 грн. Він також вказав додаткове благо від партії "Слуга народу" в 31 тис 951 грн.

У 2019 році дохід дружини чиновника від зайняття підприємницькою діяльністю склав 60 тис грн.

Михайло Федоров вказав, що зберігає готівкою $280 тис. Готівкові кошти його дружини становлять 350 тис грн.

На рахунку у "Приватбанку” він вказав 354 тис 506 грн., і 50 тис 568 грн. на рахунку в "Універсал Банку". У"Приватбанку” дружина чиновника на рахунку зберігає 34 тис 366 грн.

Федоров задекларував членство у громадських організаціях ГО "ЦРМП "АКТИВ" та ГО "КОМАНДА ЗЕЛЕНСЬКОГО".

Скандали

Ще в часки, коли Федоров займався IT-підприємництвом, він познайомився із представниками студії "Квартал-95”. Упродовж тривалого часу він працював на фірму "Квартал-Концерт”, яка організовувала концерти артистів колективу майбутнього президента Зеленського і приватних артистів.

Михайло Федоров фігурує в розслідуванні програми "Наші гроші”. За даними журналістів, Федоров отримував кошти для підтримки інтернет-ресурсів ЗЕ-команди від Сергія Шефіра не через офіційні рахунки виборчого фонду Зеленського, а готівкою в офісі ЗеКоманди. При цьому бюджет на інтернет-рекламу тільки в другому турі склав майже $300 тисяч.

У вересні 2019 року Федоров був фігурантом скандалу, коли він та декілька інших народних депутатів вніс у проект закону №1083 "Про електронні комунікації” такі спірні норми, як паспортизація SIM-карт та обов'язкова реєстрація IMEI. Після скандалу документ відкликали та відправили на доопрацювання.

У кінці вересня 2019 року Михайло Федоров заявив, що планує легалізувати криптовалюту.

 

 


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »