UA | RU
13 січня 2021, 12:15 799

Федоренко Володимир Ілліч

Голова Житомирської обласної ради, військовослужбовець ЗСУ
Голова Житомирської обласної ради, військовослужбовець ЗСУ

Профіль у Facebook

Сторінка у Wikipedia

Народився 17 березня 1974 року у селі Рудня-Радовельська Олевського району Житомирської області.

Освіта

У 2014 році закінчив вищий навчальний заклад "Університет сучасних знань", отримавши спеціальність "правознавство" й кваліфікацію "юрист". У листопаді 2020 року пройшов навчання за спеціалізованим курсом підготовки фахівців з цивільного захисту в Інституті державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту.

Кар’єра

Серпень 2006 – вересень 2008 року — виконавчий директор ТОВ "Барса" в місті Києві. Примітно, що "Барсою" до 2008 року володіла компанія Turitella Corporation з Британських Віргінських островів, яка фігурувала в панамському офшорному розслідуванні.

Вересень 2008 — жовтень 2017 року — виконавчий директор ТОВ "Солонь" у місті Києві.

Жовтень 2017 — листопад 2019 року — фізична особа-підприємець.

Політичний бекграунд

Свого часу Володимир Федоренко був заступником голови "Аграрної партії України". До цього, із 2012 до 2014 року, був помічником народного депутата від партії "Удар" Валерія Карпунцова.

Листопад 2019 – листопад 2020 року — перший заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації.

У жовтні 2020 обраний депутатом Житомирської обласної ради від партії "Слуга народу", а з листопада очолив обласну раду. За інформацією регіональних ЗМІ, Володимир Федоренко є креатурою українського мультимільйонера, співвласника мережі супермаркетів АТБ Геннадія Буткевича.

Із весни 2022 року Федоренко мобілізований до ЗСУ, тому його обов'язки зараз виконує Володимир Ширма.

Місцеві ЗМІ свого часу подейкували, що чиновник служить у міському територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, а фактично перебуває вдома, що дає йому змогу зустрічатися з різними людьми у різних містах та проводити час із сім'єю.

Однак пізніше стало відомо, що голова облради є командиром стрілецького взводу та має звання молодший лейтенант. На початку 2023 року "за визначні заслуги в забезпеченні обороноздатності України, зміцненні національної безпеки, бездоганну військову службу" Федоренко отримав від Міністерства оборони нагородну вогнепальну зброю. Вже восени того ж року, до Дня захисників і захисниць України, його нагородили почесною відзнакою голови Житомирської ОДА "За заслуги". Тоді повідомлялося, що чиновник обіймає посаду заступника командира військової частини А4089.

А невдовзі, на початку 2024-го, очільник облради обзавівся ще однією відзнакою – почесною грамотою Верховної Ради, яку йому вручив спікер парламенту Руслан Стефанчук.

Сім’я

Федоренко має дружину Катерину Бабічева, яка є власницею зокрема мережі французьких салонів краси преміум-класу в Україні Dessange Ukraine. Про спільних дітей інформація у мережі відсутня.

Декларація

Усі декларації Володимира Федоренка наразі вилучені з реєстру Національного агентства з питань запобігання корупції, оскільки чиновник – мобілізований, тому він підпадає під порядок вилучення з відкритого доступу декларацій військовослужбовців.

Однак у місцевих ЗМІ можна знайти останню декларацію Федоренка, яка датується 2018-2019 роками, коли він зокрема працював першим замом у Житомирській ОДА. Тоді чиновник був кінцевим бенефіціарним власником п’яти фірм, дружина – шести, в більшості однаковий основний вид діяльності – надання послуг перукарнями та салонами краси. Дохід Федоренка в 2018 році від підприємництва становив майже мільйон грн, дружина підприємництвом тоді заробила трішки більше 2 млн грн. 

Готівкою перший заступник голови ОДА тоді задекларував $55 тис. та 35 тис. євро, у його дружини – $140 тис. У вересні 2020-го року Володимир Федоренко придбав легковий автомобіль Volvo XC90 за 1,75 млн грн.

Скандали

Володимир Федоренко, будучи ще першим заступником голови Житомирської ОДА, разом із дружиною в самий розпал війни з росією на Донбасі, займалися бізнесом на окупованій території півострова Крим, де мали зареєстроване ТОВ "Территория Совершенства". Основним видом діяльності цієї російської фірми було "предоставление услуг парикмахерскими и салонами красоты", тобто вид діяльності тотожний виду діяльності ФОП Федоренко та інших юросіб, до яких має стосунок подружжя. Вказана юридична особа була зареєстрована у 2015 році, тобто вже після анексії Криму. Наразі ТОВ "Территория совершенства" ліквідоване.

Видання "СтопКор" свого часу повідомляло, що Федоренко нібито лобіював інтереси видобувних компаній із російським корінням, які були зацікавлені в розробці копалин із багатими покладами берилу, цирконію та титанової руди, більша частина з яких розміщена на заповідних землях Олевщини в Житомирській області. Єдиним споживачем цінної сировини, добутої якраз із олевських земель, був завод "Кримський Титан", який зареєстрований і платив податки в росії.

За даними RegioNews, мультимільйонер Геннадій Буткевич перед місцевими виборами-2020 для просування свого протеже Федоренко вирішив поставити під повний особистий контроль житомирський обласний осередок партії "Слуга народу", який тоді очолював непідконтрольний йому нардеп Андрій Клочко – колишній керівник комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. 

На сайті відгуків про роботодавців у період із 2011 до 2020 років міститься безліч негативних коментарів щодо самого Федоренка та його дружини Катерини Бабічевої. Колишній співробітник ТОВ "Солонь", яким володіла Катерина Бабічева до 2019 року, скаржився на постійні затримки заробітною плати та відсутність ділової етики. 


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »