UA | RU
22 квітня 2020, 10:44 334

Балонь Андрій

Ексголова Кіровоградської обласної державної адміністрації
Ексголова Кіровоградської обласної державної адміністрації

Попередні посади: заступник голови Херсонської ОДА, доцент кафедри державного управління і права Полтавського Національного технічного університету ім. Юрія Кондратюка, тривалий час працював у МВС.

Народився 6 листопада 1982 року у місті Стебник Львівської області.

Вивчав правознавство у Національному університеті внутрішніх справ України. У 2003 році здобув вищу освіту та кваліфікацію юриста. Другий диплом отримав за фахом "Фінанси і кредит" в Інституті післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка у 2017 році. Працював доцентом Херсонського державного університету, викладачем в Одеському державному університеті внутрішніх справ.

Профіль на Facebook

Профіль у Wikipedia

Кар’єра

З липня 2003 по лютий 2004 року працював слідчим Старосамбірського районного відділу управління МВС України Львівської області.

З лютого 2004 року по квітень 2010 року був старшим слідчим Дрогобицького міського відділу.

З квітня 2010 року по червень 2011 року обіймав посаду заступника начальника Самбірського міського відділу Головного управління МВС України.

З червня по вересень 2011 року працював заступником начальника Франківського районного відділу Львівського міського управління МВС України.

З жовтня 2012 по жовтень 2013 року був заступником начальника слідчого управління Управління МВС України в Житомирській області.

З жовтня 2013 року по січень 2014 року працював старшим слідчим з особливо важливих справ криміналістом відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя і здоров'я людини у Полтаві.

З січня по червень 2014 року обіймав посаду начальника відділу розслідування особливо важливих справ та злочинів у місті Полтава.

З червня 2014 року по серпень 2015 року був першим заступником начальника Управління МВС України в Полтавській області - начальник слідчого управління Полтави.

З вересня 2015 року по травень 2017 року він був доцентом кафедри державного управління і права Полтавського Національного технічного університету ім. Юрія Кондратюка.

У травні 2017 року його призначили заступником голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрія Гордєєва, а після його звільнення з посади у квітні 2019 року теж залишив свій пост.

З 11 листопада 2019 року - Президент України Володимир Зеленський Указом №836/2019 призначив головою Кіровоградської обласної державної адміністрації.

Політичний бекграунд

05.2017-11.2019 — заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації з гуманітарних питань, фінансів та взаємодії з правоохоронними органами (в цей час головами Херсонської ОДА були Гордєєв Андрій Анатолійович — 28.04.2016-12.04.2019; Бутрій Дмитро Стефанович — 12.04-11.07.2019р. в.о., Гусєв Юрій Веніамінович — з 11.07.2019 р.)

Під час парламентської кампанії 2019 Балонь начебто курував місцевий штаб "Української стратегії Гройсмана". // ТСН

Родина

Дружина – Балонь Ілона Сергіївна.

Син – Балонь Матвій Андрійович. 

Декларація

У декларації за 01 січня 2019 - 29 серпня 2019  Балонь вказав, що його дружина володіє двома квартирами: одна площею у 83,6 кв.м. – у Дрогобичі на Львівщині, а друга площею у 96,3 кв.м. – у Києві. Також родина Балонів орендує квартиру площею у 130 квадратних метрів у Херсоні. Щодо машини, то його дружина орендує Jaguar XF 2015 року випуску вартістю у майже 770 тисяч гривень у юридичної особи ТОВ "СМ-ЛУБРІКАНТС". 

Крім того, Ілона Балонь задекларувала 33% корпоративних прав на компанію "Медіапівдень" – їхня вартість становить 3 мільйони гривень. За основним місцем роботи, у Херсонській ОДА, з 1 січня по 29 серпня 2019 року Андрій Балонь отримав близько 388 тисяч гривень, а за сумісництвом, у Херсонському державному університеті (він є доцентом кафедри галузевого права), – майже 17 тисяч гривень і у Одеському державному університеті внутрішніх справ (Херсонський факультет) – майже 13 тисяч гривень. Також Андрій Балонь отримав понад 70 тисяч гривень як проценти, а його дружина – майже 41 тисячу гривень. Водночас дохід Андрія Балоня від відчуження рухомого майна становить майже 745 тисяч гривень.

Щодо коштів, якими володіє родина Балонів, то на банківських рахунках у Андрія Балоня розміщено 602,5 тисяч гривень ("Приватбанк"), 48,2 тисячі гривень ("Укргазбанк"), 7,4 тисячі євро ("Укргазбанк") і 64,6 тисяч доларів ("Укргазбанк"). Ілона Балонь, зі свого боку, має 53,3 тисячі доларів на рахунку в "Укргазбанку". Крім того, вона має право власності на рахунки у трохи більше ніж 235 тисяч гривень в "Укргазбанку" та у 39 тисяч гривень у "Приватбанку": в обох випадках гроші зареєстрував Андрій Балонь. Готівкою Андрій Балонь зберігає 153 тисячі гривень, а його дружина – 18,1 тисяч доларів.

*Цікаво, що у декларації не зазначено, що Ілона Балонь є власником 50% ТОВ "Інфініті Еліт". //Opendatabot

Зв’язки

За інформацією ЗМІ, під час парламентської кампанії Балонь курував місцевий штаб "Української стратегії Гройсмана".//ТСН

Скандальні факти

Ілоні Балонь належить частка (33%) рекламної агенції ТОВ "Медіапівдень" у Херсоні, вартість фірми — 3 млн грн. Через зв'язок з цією фірмою Андрій Балонь опинився у центрі скандалу, про який писали місцеві херсонські ЗМІ. Але далі припущень журналістів справа не пішла: "У нашому випадку - топ чиновник, заступник голови Херсонської ОДА Андрій Балонь і топ СБУшник, заступник начальника управління СБУ в Херсонській області Юрій Мотрук створили рекламну компанію ТОВ "Медіапівдень", яка напередодні президентських виборів наставила на території Херсонської області близько 100 незаконних рекламних конструкцій і активно агітувала за чинного на той момент президента Петра Порошенка. Але не минуло й двох місяців з моменту зміни влади в країні, як колишні адепти Порошенко дружно "кинули" свого патрона і "перевзувшись в повітрі" зайнялися агітацією у зовсім іншій площині"", – писало влітку видання. //Херсон-онлайн ТСН

Активісти ГО "Ми - херсонці" звернулись до територіального управління ДБР у Мелітополі із заявою щодо протиправних дій чиновників. Посадовці агітували за Петра Порошенка із використанням адмінресурсу. Чиновники створили рекламну фірму ТОВ "Медіапівдень", яка юридично належить дружинам держслужбовців та незаконно розмістили на території області сотню білбордів, передає інформаційний портал Гречка.

У справі про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк в ролі замовника фігурує ім’я прямого начальника Балоня, голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрія Гордєєва. Гандзюк звинувачувала в корупції херсонську поліцію, а Андрій Балонь в обласній адміністрації відповідав саме за співпрацю з правоохоронними органами.

Щодо посади заступника начальника міліції Полтавщини з Андрієм Балоньом пов'язаний інший скандал. Нагадаємо, Андрій Балонь був першим заступником начальника міліції Полтавщини Івана Корсуна. Коли відповідно до Закону "Про очищення влади" Івана Корсуна звільнили, Андрій Балонь деякий час тимчасово виконував обов’язки начальника міліції Полтавщини. Потім головою УМВС в Полтавськії області призначили Олега Беха.  Хоча в нього й з’вилися нові заступники, Андрій Балонь продовжував займати посаду першого заступника начальника міліції Полтавщини. А після звільнення намагався через суд поновитися на посаді, стверджуючи, що його звільнили на підставі сфабрикованих матеріалів службового розслідування.//  24 канал

Голландець Роланд Піпер, давній бізнес-партнер ексміністра- утікача часів Януковича Едуарда Ставицького, збирається будувати біоетанолового завод в Кіровоградській області. Меморандум про співпрацю в лютому підписали голова Кіровоградської ОДА Андрій Балонь і керівник Black Swan Holding LTD Роланд Піпер. // Сайт ОДА

У Кропивницькому на вулиці Чорновола перегородили одну з двох полос дороги бетонними вазонами навпроти заїзду до будівлі обласної ради та адміністрації, що є порушенням правил дорожнього руху та благоустрою. // Без купюр

Пізніше вазони прибрали, як і пост Андрія Максюти, в якому він звинувачував поміж іншим і губернатора. // mandarin-news, facebook

25 червня  2020 року Андрія Балоня, який на той час перебував на посаді очільника ОДА та його спільника – посадовця тієї ж ОДА затримали детективи НАБУ. За даними правоохоронців вони мали отримати від регіонального осередку одного з органів державної влади в області загалом 1,8 млн грн неправомірної вигоди. Перший транш у 100 тис. грн посадовці ОДА отримали в червні 2020 року, що зафіксовано в матеріалах слідства. Під час передачі другого – у 250 тис. грн — їх викрито "на гарячому".

27 червня 2020 року суд взяв під варту колишнього голову Кіровоградської ОДА Балоня та його спільника на 60 днів з правом внесення застави.

3 липня за ексголову Кіровоградської ОДА Балоня внесли заставу. Також було внесено заставу за його підлеглого Сергія Шевченка. У той же день обидва підозрюваних вийшли із СІЗО, отримавши особисті зобов'язання.

Заяви та обіцянки

Пообіцяв створити економічну раду при ОДА, яка стане майданчиком для дискусій і обміну ідеями між підприємцями.//Facebook

Пообіцяв створити робочу групу з залученням громадськості, яка буде моніторити ситуацію в області та створювати інструменти, щоб державна мова стала трендом.//Facebook

У 2020 році для відділення невідкладної хірургії обласної лікарні обіцяв закупити наркозно-дихальне обладнання та ренгентне устаткування за 5,5 млн. грн обласних коштів.//Facebook

Балонь взяв під свою відповідальність ремонт доріг у області, на який передбачено виділити понад 715 мільйонів гривень з Державного дорожнього фонду. // Сайт ОДА

У рейтингу RegioNews голів ОДА, призначених Зеленським від початку його президентської каденції, Андрій Балонь отримав 0 балів з 25 можливих і зайняв останнє 47 місце серед 47 учасників.


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
На Полтавщині тривають пошуки 13-річного хлопчика, який зник під час риболовлі майже тиждень тому
20 квітня 2024, 03:45
Смерть від рук вітчима: житель Миколаївщини забив 6-річного пасинка
20 квітня 2024, 01:24
В ДТП біля Львова загинув 12-річний велосипедист
20 квітня 2024, 00:32
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02
Буданов розповів подробиці знищення російського бомбардувальника Ту-22М3
19 квітня 2024, 21:19
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45
На Одещині працювала ППО: що вдалося збити військовим
19 квітня 2024, 19:33
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Самойленко Олександр Степанович
Голова Херсонської обласної ради
Всі досьє »