UA | RU
07 липня 2020, 10:58 696

Арахамія Давид Георгійович

Народний депутат України, голова фракції «Слуги Народу» в парламенті
Народний депутат України, голова фракції «Слуги Народу» в парламенті

Профіль у Facebook

Канал у Telegram

Сторінка на порталі Верховної Ради України

Сторінка Wikipedia

Народився 23 травня 1979 року в місті Сочі (РРФСР). Деякий час разом із батьками проживав у Гаграх (нині – місто в окупованому росією грузинському регіоні Абхазія). Через війну в Абхазії в 1992 році батьки разом із неповнолітнім Давидом емігрували в Україну й оселилися в Миколаєві.

Українське громадянство Арахамія отримав лиш у 2015 році. До того часу мав статус біженця. Багато років проживав у США, де для зручності користувався псевдонімом Давид Браун (David Braun). У коментарях вітчизняним ЗМІ він розповідав, що взяв цей псевдонім, оскільки у Штатах багатьом було важко вимовити його прізвище. Тому він підібрав прізвище "Braun", побачивши такий напис на своїй бритві.

Освіта

Навчався у Миколаївській загальноосвітній школі №36 (нині – гімназія). Вищу освіту здобув в Європейському університеті в місті Київ, де отримав диплом магістра з економіки. Пройшов магістерську програму "Professional Management" в Open University (Відкритий університет, Великобританія, Лондон).

Кар’єра

У 2002 році 23-річний Давид Арахамія став співзасновником IT-компанії TemplateMonster – маркетплейсу для продажу шаблонів вебсайтів та інших цифрових продуктів. Через понад 10 років, у 2013-му, Арахамія продає компанію, що приносить йому як мінімум 100 млн доларів прибутку.

Протягом 2012-2019 років мав відкритий ФОП з основним видом діяльності "Комп’ютерне програмування".

Брав участь у Революції Гідності в 2013-2014 роках. Після початку російської агресії у березні 2014 року разом зі знайомими створили ініціативу "Народний проект" (Peopleʼs Project) для збору коштів, які спрямовували на потреби військових.

У серпні 2014 року обійняв посаду радника голови Миколаївської ОДА Вадима Мерікова з питань волонтерської діяльності. Вже у вересні того ж року Арахамія став уповноваженим міністра оборони Валерія Гелетея з питань закупівель, а за місяць – його радником та головою Ради волонтерів при Міністерстві оборони України.

У листопаді 2014-го став співзасновником Асоціації народних волонтерів України та куратором "волонтерського десанту" – волонтерської спільноти, яка почала працювати при Міноборони.

З 2017 року – співзасновник ГО "Міжнародний центр стратегій безпеки та оборони". Також став співзасновником компаній ТОВ "МВА-Центр", ТОВ "Українське агентство експорту та інвестицій".

Із 2019 року до кінця 2023-го був членом Наглядової ради Державного концерну "Укроборонпром".

Політична діяльність

Завдяки волонтерській діяльності та роботі в державних органах у статусах радників, певною мірою можна стверджувати, що Давид Арахамія був дотичним до політики ще з 2014 року. Тоді він отримав від п’ятого президента України Петра Порошенка орден "За заслуги" III ступеня, а в 2019 році навіть дякував попередньому голові держави за всю його роботу.

Українське видання The Page наводить таку цитату Давида Арахамії, яку він озвучив у квітні 2019 року: "Я жив по сусідству та бачив, о котрій він (Петро Порошенко – ред.) повертався додому, я бачив його спочатку та бачив зараз – видно, що він дуже багато вклав своїх сил і енергії. За те, що утримав країну в найбільш вирішальний момент, зробив Україну суб'єктом міжнародної політики, за безвіз, за те, що завжди готовий був займатися армією, і вона реально сильно зміцніла".

Щоправда, вже незабаром кар’єра Давида Арахамії у великій політиці складеться якраз у команді суперника Порошенка на передвиборчих перегонах 2019 року, а зараз президента України Володимира Зеленського.

Із Зеленським, за словами Арахамії, він познайомився тільки після його перемоги на виборах. Зеленський "просто подзвонив" йому, шукав тоді людину на посаду міністра оборони.

Стати головою оборонного відомства Арахамії не судилося, та й сам він визнав, що не підходить для цієї посади, однак йому запропонували ввійти в список партії "Слуга Народу" на парламентських виборах 2019 року.

Після обрання народним депутатом і дотепер очолює фракцію партії "Слуга Народу" в парламенті. Наступного 2020-го року очолив Миколаївську обласну організацію "СН".

Давид Арахамія (станом на початок 2024 року) входить до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Політик очолює депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських звʼязків із США, а також є членом низки груп із міжпарламентських зв’язків із ОАЕ, Китаєм, Канадою, Швейцарією, Бельгією, Республікою Камерун.

Згідно з даними на сайті Верховної Ради, станом на початок 2024 року Давид Арахамія є співавтором понад 200 законопроєктів.

ЗМІ неодноразово називали Арахамію головним комунікатором монобільшості з Офісом президента. Саме він збирає голоси й веде перемовини з парламентськими групами під час доленосних голосувань у Раді.

Восени 2021 року журналісти фіксували кілька зустрічей Арахамії з непублічними політиками та бізнесменами: з тодішнім нардепом від забороненої ОПЗЖ і офіційним мільйонером Ігорем Абрамовичем, а також бізнесменом Веміром Давітяном, який, за даними "Української правди", був куратором Офісу президента по Запорізькій області. Також журналісти "УП" фіксували розмови Арахамії з олігархом Ігорем Коломойським на футбольному матчі Ліги чемпіонів. Джерела видання стверджували, що Арахамія домовлявся з Коломойським про голоси за відставку тодішнього спікера парламенту Дмитра Разумкова. І Коломойський, і Арахамія це спростовували.

Пізніше, на початку 2023 року, Арахамія намагався відбілював репутацію вищезгаданого Абрамовича, заявивши, що "Ігор зі своєю проукраїнською позицією ніколи не асоціювався в мене з ідеологією ОПЗЖ".

У жовтні 2021 року "Українська правда" повідомляла, що Арахамія двічі літав до Відня приватним літаком, що належить структурам підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа. Подорожі відбувалися під час закритого авіасполучення з Європою через пандемію COVID-19.

У грудні 2021-го ЗМІ писали, що Арахамія займається розробкою законопроєкту щодо легалізації грального бізнесу. За даними "Української правди", на процес впливали букмекерські компанії, а Арахамія, зокрема, лобіював інтереси букмекерської контори "Parimatch". Нардеп підтвердив зустріч з гендиректором "Parimatch" Сергієм Портновим. Арахамія також запросив до робочої групи з розробки законопроєкту бізнесмена з російськими зв'язками, власника "грального" офшору First National Lotteri Ltd Бориса Баума.

Скандали

Давид Арахамія в якості народного депутата вже залишив по собі шлейф публічних скандалів.

У 2019 році екс-нардеп Ігор Мосійчук повідомив про наявність у Давида Арахамії подвійного громадянства – українського й американського. У відповідь Арахамія це спростовував. Telegram-канал "Темный Рыцарь", який пов’язують із нардепом Олександром Дубінським та іншими депутатами з "СН", опублікував фото ксерокопії американського паспорта Арахамії, але згодом заявив, що це була підробка.

Наприкінці 2019 року нардепка Ганна Скороход заявила, що Арахамія причетний до затримання її цивільного чоловіка Олексія Алякіна. Цей інцидент нардепка пов’язувала з голосуванням всупереч деяким вказівкам Арахамії. У відповідь Арахамія заявив, що не має стосунку до затримання Алякіна й анонсував виключення Скороход із фракції "СН" через нібито спробу підкупу окремих нардепів із провладної партії.

У лютому 2020 року Давид Арахамія заявив, що пішов би на відновлення подачі води в анексований Крим в обмін на відведення військ на Донбасі. Водночас зазначив, що це його особиста думка, а не позиція голови фракції. У відповідь отримав критику з боку Меджліса кримськотатарського народу. Врешті нардеп сказав, що його слова вирвали з контексту та приніс вибачення.

Найбільший резонанс у суспільстві викликали висловлювання нардепа, а нині першого віце-спікера ВР Олександра Корнієнка в червні 2020 року. Тоді в мережі опублікували запис його розмови з Арахамією, у якому обговорювалася колега по фракції Ірина Аллахвердієва. "Така піддута. Звичайно, трохи. Трохи тюнінг, тон too much. Загалом вона баба робоча взагалі. Як корабельна сосна. Вона тут відх**рить триста зустрічей за чотири місяці. І виграє", – говорив Корнієнко. Сам Арахамія на записах майже не говорив, але кивав у відповідь колезі. Розгорівся сексистський скандал: ролик розкритикували в соцмережах, а також жінки-політики з різних парламентських фракцій.

У 2021 році Арахамію звинувачували в лобіюванні інтересів тютюнових компаній. Нардеп пропонував на 30% знизити акциз для електронних сигарет. Він вніс відповідну правку до законопроєкту №4278. ЗМІ також повідомляли, що Арахамія відпочивав на Мальдівах в один час з куратором тютюнового ринку Борисом Кауфманом. Також у грудні 2023 року журналісти Bihus.info з'ясували, що після початку повномасштабного вторгнення Арахамія неодноразово використовував для поїздок за кордон автівки Кауфмана.

У вересні 2023 року Арахамія  заявляв, що Україна може екстрадувати українців, які виїхали за кордон за підробленими довідками. Заяву Арахамії критикували як нереалістичну та популістську. Його однопартієць Федір Веніславський і колишній голова профільного Комітету ВР казав, що це неможливо, бо не існує такої юридичної процедури.

Наприкінці 2023 року Давид Арахамія, який на початку повномасштабного військового вторгнення рф очолював українську переговорну групу, в інтерв’ю Наталії Мосійчук розповів деталі тих перемовин. За його словами, росія нібито готова була припинити війну в обмін на нейтральний статус України. Ті події політик згадує так: "Коли ми повернулися зі Стамбула, приїхав Борис Джонсон до Києва і сказав, що ми взагалі нічого не підписуватимемо з ними, і давайте будемо просто воювати". Сам Джонсон назвав ці слова "нісенітницею". Опозиційні політики та деякі медіа розцінили заяву Арахамії як спробу перекласти відповідальність за продовження війни та зрив перемовин на міжнародних партнерів. У Стамбулі 29 березня очолювана Арахамією делегація пропонувала відмову України від вступу в НАТО та закріплення її без’ядерного і позаблокового статусу в обмін на гарантії безпеки від країн-членів Радбезу ООН.

На початку 2024 року Арахамія та його колега, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук піддалися критиці за блокування спроб проголосувати за звільнення Мар’яни Безуглої ("Слуга Народу") з посади заступниці голови Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони. Розглянути це питання вимагали кілька нардепів, але Арахамія виступив проти. У відповідь кілька парламентарів прийшли в президію ВР та заблокували трибуну. Зрештою Стефанчук узагалі закрив засідання.

Родина

Дружина ­– Вікторія Арахамія. Подружжя виховує шістьох дітей: двох синів і чотирьох дочок. У всіх імена починаються на букву "Д". Це Давид, Даніель, Дана, Дарика, Демі та Денис.

Декларація

У декларації за 2022 рік Давид Арахамія вказав, що має 2,7 млн грн, 9900 тис. дол. і 200 тис. євро готівкою, а також коштовні годинники, ювелірні вироби та автівки Mercedes-Benz V300D (2021) і Audi Q-4 E-TRON (2021), які орендує його дружина.

Арахамія задекларував чотири земельні ділянки у Віті-Поштовій в Київській області. Його родина також має значну кількість нерухомості: 6 квартир у Києві та Миколаєві, два будинки у Віті-Поштовій загальною площею 295,7 кв. м і Новопетрівському Миколаївської області площею 58,6 кв. м. Арахамія також власник нежитлових приміщень у Миколаєві площами 400,1 кв. м і 231,3 кв. м.

Лідер фракції "СН" має шість годинників марок Breguet, два Rolex, Breitling, Cartier і Ulisse Nardin.

У 2022 році подружжя отримало дохід на суму 4,61 млн грн, з яких лише 418 тисяч грн є зарплатою нардепа. На банківських рахунках Арахамії та дружини 41,8 тис. доларів і майже 1,54 млн грн.


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
На Полтавщині тривають пошуки 13-річного хлопчика, який зник під час риболовлі майже тиждень тому
20 квітня 2024, 03:45
Смерть від рук вітчима: житель Миколаївщини забив 6-річного пасинка
20 квітня 2024, 01:24
В ДТП біля Львова загинув 12-річний велосипедист
20 квітня 2024, 00:32
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02
Буданов розповів подробиці знищення російського бомбардувальника Ту-22М3
19 квітня 2024, 21:19
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45
На Одещині працювала ППО: що вдалося збити військовим
19 квітня 2024, 19:33
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Самойленко Олександр Степанович
Голова Херсонської обласної ради
Всі досьє »