UA | RU
14 листопада 2023, 16:00

Пригоди Буратіно: Чому нікого в Україні не здивувала підозра Дубінському у роботі на росію

Нардепу Олександру Дубінському не звикати до посиленої публічної уваги. Він досить часто потрапляв у різного роду скандали, ставав учасником резонансних подій і видавав досить контроверсійні заяви. А напередодні, схоже, досяг "вершини" своєї політичної та журналістської кар’єри, отримавши підозру в державній зраді
Нардепу Олександру Дубінському не звикати до посиленої публічної уваги. Він досить часто потрапляв у різного роду скандали, ставав учасником резонансних подій і видавав досить контроверсійні заяви. А напередодні, схоже, досяг "вершини" своєї політичної та журналістської кар’єри, отримавши підозру в державній зраді
Олександр Дубінський/Facebook

Вночі 14 листопада Олександра Дубінського арештували на 60 діб без можливості внести заставу та відправили в СІЗО до 12 січня 2024 року. Нардепа підозрюють у державній зраді та участі в злочинній організації.

У ДБР, СБУ та Офіс генпрокурора заявили, що політик під позивним "Буратіно" співпрацював з російською розвідкою. Більше того, він робив це не сам, а у складі цілої злочинної групи, яку сформувало Головне управління розвідки російського генштабу. Завданням цієї групи, як вважає слідство, було просувати в Україні російські пропагандистські наративи, розхитувати суспільно-політичну ситуацію та дискредитувало імідж держави на міжнародній арені.

До організації також належали колишній нардеп Андрій Деркач, який до початку великої війни втік із України, колишній військовий прокурор Костянтин Кулик під позивним "Пташка", а також помічник Деркача, співробітник ГРУ часів СРСР Ігор Колєсніков. Останнього вже засудили та ув’язнили. І саме на його свідченнях, відео якого СБУ надало в суді, й ґрунтується частина звинувачення.

За словами правоохоронців, Дубінський "поширював фейки про вище військово-політичне керівництво нашої держави". "Один з прикладів дезінформаційної роботи – розповсюдження фейків про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2019 році", – повідомили в СБУ.

Для "розгону" проросійських наративів Дубінський зокрема вступав на відповідних прес-конференціях разом із Деркачем. Тоді Деркач неодноразово оприлюднював інформацію про нібито корупційну діяльність в Україні сина президента США Джо Байдена – Хантера, який свого часу входив до ради директорів української енергетичної компанії Burisma Group Миколи Злочевського.

Власне, через намагання впливу на вибори в США, на початку 2021 року Дубінський потрапив під санкції США та зрештою вилетів з фракції "Слуги народу", від якої був обраний до Верховної Ради. Тоді також YouTube заблокував його канал, де журналіст розмірковував про "зовнішнє управління" України.

На думку правоохоронців, Дубінський співпрацював з росіянами за дуже великі гроші. Фінансування агентурної мережі, до якої входив нардеп, слідство оцінює в у суму більше ніж 10 млн. доларів.

Сам Олександр Дубінський, звісно, усі звинувачення на свою адресу категорично відкинув, заявивши, що в наведених аргументах немає жодного факту, який би свідчив про здійснення ним державної зради. Усі звинувачення, заявив нардеп, ґрунтуються на показах Ігора Колєснікова, який півтора року тому пішов на співпрацю зі слідством у справі Деркача та дав на нього всі свідчення. Нардеп запевняє, що всі свідчення сфальшовані або отримані під тиском, а кримінальні справи – це помста влади за його принципову позиційну позицію та викриття корупції.

"Усі ці матеріали, які ми заслуховуємо в суді… Єдиною їхньою метою є те, щоб я перестав створювати контент в YouTube, TikTok, Telegram, перестав критикувати владу і помістити мене кудись, де б я не міг цього робити", – сказав Дубінський.

Справу розглядав Печерський районний суд Києва, який на прохання обвинувачення пройшов у закритому режимі, оскільки в матеріалах міститься державна таємниця, а також факти, які можуть поставити під загрозу обороноздатність і національну безпеку України. Адвокати нардепа заперечили. За їхніми словами, в матеріалах клопотання немає жодних аргументів, які б вказували на державну таємницю.

Захист Дубінського заявляв також про відвід судді, адже не встиг ознайомитися з матеріалами справи та клопотав про перенести засідання на 14 листопада, однак суд відмовив і надав пів години для ознайомлення. Відводу судді також не відбулося. Тож, рішення, щодо поміщення Дубінського в СІЗО ухвалювалося вночі.

Прикметно, що підозра у державній зраді аж ніяк не єдина висунута Дубінському. Ще на початку листопада нардепу правоохоронці вручили підозру у незаконному виїзді за кордон під час дії воєнного стану та організації нелегального виїзду за кордон інших людей. За цими звинуваченнями Дубінський останнім часом перебував під домашнім арештом.

Зокрема, як стверджує ДБР, депутат перетинав кордон, вказавши у відповідних документах, що супроводжував батька на лікування. Однак насправді Дубінський поїхав на відпочинок до дівчини та двічі відвідав Італію, Хорватію та Іспанію. До того ж, депутат і батько виїхали за кордон окремо, а батько взагалі повернувся в Україну набагато раніше, ніж народний обранець

Окрім того, як запевняють у СБУ, нардеп також допоміг рідному брату своєї дівчини нелегально виїхати за кордон. Свою вину і по цих епізодах Дубінський категорично заперечував. Втім, відтепер усі справи про закордонні поїздки втратили хоч якийсь сенс, адже звинувачення у державній зраді легко перекривають будь-які порушення виїзду за кордон і по тяжкості злочину і по ймовірному покаранню.

Взагалі державна зрада в умовах воєнного стану за українським Кримінальним кодексом є одним з найтяжчих злочинів, за який передбачена вища міра покарання – пожиттєве ув'язнення. І звинувачення за такою статтею чинного народного депутата, який до того ж ще й обраний від провладної партії, мало б стати подією колосального масштабу. Але в Україні звинувачення Дубінському сприйняли доволі спокійно.

По-перше, він такий в Україні не перший. Просто зараз у СІЗО перебуває інший чинний нардеп Нестор Шуфрич. Останній, правда був обраний від ОПЗЖ, багато лідерів та нардепів від якої взагалі відкрито стали на бік ворога та втекли до росії. По-друге, Дубінський так довго і старанно цілком свідомо працював на знищення власної репутації, що тепер усі його апеляції до вибіркового правосуддя, хоч певною мірою і не позбавлені сенсу, адже нардеп досить жорстко і послідовно критикував чинну владу, все ж сприймаються як чергові екстравагантні і цинічні витівки відверто проросійського персонажа.

За свою журналістську та політичну кар'єру Дубінський встиг нажити слави вкрай одіозної персони, яка є вічним учасником політичних скандалів, найгучнішим з яких, окрім "справи Деркача" був "Гончарукгейт", де Дубінського підозрювали у нелегальному прослуховуванні розмов тодішнього прем'єра Олексія Гончарука.

До того ж Дубінський прославився своєю відвертою роботою в інтересах олігарха Ігоря Коломойського, який, до речі також зараз перебуває в СІЗО.

Окремої уваги варті і корупційні скандали, фігурантом яких був Дубінський, який за іронією долі зробив собі ім'я саме як викривач корупції. Втім, коли журналіст-антикорупціонер опинився в парламенті в нього самого журналісти знайшли статки, які погано кореспондуються зі способом життя недавнього журналіста. Але на питання щодо наявності у Дубінського неприродньо великого автопарку та майна на суму більше 2 млн доларів, той цинічно і зухвало відповів фразою, що одразу стала мемом: "Мама любит скорость".

Дубінського неодноразово та небезпідставно звинувачували також у медіакілерстві та й загалом в усіх можливих для українського політика та публічного діяча гріхах. І все це мало б мало стосунку до сьогоднішньої справи проти нього, якби його неприхована і послідовна проросійська позиція.

І якщо виявлені у 2020 році журналістами Bihus.info факти розповсюдження Дубінським антимайданівських фейків на замовлення людей з оточення Віктора Януковича під час Революції Гідності ще можна було б списати на чорнуху від політичних недоброзичливців, то постійні проросійські заяви самого Дубінського уже ніяк не проігноруєш.

Він неодноразово висловлювався цілком в канві російської пропаганди щодо "зовнішнього управління" Україною, публічно захищав УПЦ МП, заявляючи про гоніння на православну церкву, ніколи не соромився дружби зі зрадником Андрієм Портновим та головредом проросійських видань Ігорем Гужвою тощо.

Тож, нинішня справа про державну зраду, чим би вона в підсумку не завершилася і наскільки б переконливими чи непереконливими в суді виявилися б зібрані докази, зараз виглядає цілком логічним завершенням яскравої політичної кар'єри Олександра Дубінського.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Хотів поплавати: запоріжець ледь не потонув у Дніпрі
01 травня 2024, 03:30
У Тернополі чоловік сховався в туалеті піцерії та вночі пограбував касу
01 травня 2024, 03:06
Мешканців Харкова засудили до 3 років тюрми за ухилення від військової служби
01 травня 2024, 02:00
На ТОТ росіяни змушують дітей вчити імена та вигадані подвиги учасників Другої світової, – Федоров
01 травня 2024, 01:25
На Волині 19-річна мати заморила голодом немовля
01 травня 2024, 01:17
У Києві в бізнес-центрі виявили підпільне казино і шахрайський кол-центр
01 травня 2024, 00:20
У Запоріжжі затримали адвоката, який проніс у СІЗО наркотики
30 квітня 2024, 23:39
У Києві фура на шаленій швидкості злетіла з дороги і перекинулася — подробиці ДТП
30 квітня 2024, 21:38
Удари по позиціях ворога та важкі бої на Сході: актуальна інформація від Генштабу ЗСУ
30 квітня 2024, 20:41
Консульські послуги для чоловіків за кордоном: МЗС України випустило нове роз'яснення
30 квітня 2024, 20:11