UA | RU
10 січня 2024, 16:33

Шуляк Олена Олексіївна

Голова партії «Слуга Народу», народна депутатка, одна з ініціаторів державної програми «єВідновлення»
Голова партії «Слуга Народу», народна депутатка, одна з ініціаторів державної програми «єВідновлення»

Профіль у Facebook

Канал у Telegram

Сторінка на порталі Верховної Ради України

Народилася 24 січня 1976 року в Києві.

Освіта

Український транспортний університет (зараз – Національний транспортний університет), спеціальність – Економіка і управління в будівництві (з відзнакою), 1997 рік; Міжнародний інститут менеджменту – магістр бізнес-адміністрування (МВА), 2005 рік; Київський національний університет імені Тараса Шевченка, спеціальність – Психологія, 2012 рік.

Стажувалася в одному з найкращих світових навчальних закладів Carnegie Mellon Tepper school of business (США).

Карʼєра

Підприємницьку діяльність розпочала після закінчення першого вишу в 1997 році. Із 1999 року – сертифікований аудитор.

1999-2000 роки та з 2018 року – власник і директор ТОВ "Аудиторська фірма "Стандарт".

2000-2006 роки – директорка департаменту аудиту й аналізу фінансово-господарської діяльності в компанії "Midland Group" в Україні, до складу якої зокрема входили ВАТ "Запоріжсталь", ЗАТ "Запорізький залізорудний комбінат", ТОВ "МД Груп", СК "Інтертрансполіс", ТОВ "Амстор".

2005-2007 роки – членкиня Наглядової ради ЗАТ "Експрес-банк".

2007–2014 роки – генеральна директорка компанії "Midland Development Ukraine". Основний напрямок діяльності – реалізація проєктів у сфері комерційної нерухомості в Києві.

2014-2015 роки – голова Наглядової ради "Української будівельної спільноти" (Ukrainian Building Community).

2017 рік – співзасновниця ТОВ "Кріейтор" (надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна в Києві).

Політична діяльність

Олена Шуляк активно займалася громадською діяльністю. Вона є ексчленкинею правління Офісу ефективного регулювання (BRDO), де керувала сектором "Будівництво", є співзасновницею Спілки українських підприємців (СУП) та віцепрезиденткою з фінансів української філії міжнародної організації Young Presidents’ Organization. Також вона координувала ініціативу "Кадровий резерв" і входила до правління суспільно-політичного руху "Люди важливі".

Перші кроки в українській політиці Олена Шуляк зробила у 2014 році, коли балотувалася до Київської міської ради від "Демократичного Альянсу" номером 5 у списку.

2019 року обрана народною депутаткою IX скликання Верховної Ради України від партії "Слуга Народу", номер 13 у списку як безпартійна. З листопада 2019-го до березня 2020 року була представницею Кабінету Міністрів у парламенті. Залишила цю посаду за власним бажанням.

Зараз є заступницею голови фракції "СН", головою Комітету ВР із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, а також членкинею Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги.

Входить до низки груп із міжпарламентських зв’язків зі США, Великобританією, Канадою, Данією, Швейцарією, Німеччиною, Японією, Нідерландами.

Згідно з аналітикою руху ЧЕСНО, за перший рік роботи парламенту Олена Шуляк ввійшла до нардепів, які мають найбільше ухвалених законопроєктів. Станом на січень 2024 року Шуляк долучилася до написання майже 290 законопроєктів та подала до 11 проєктів законів 194 поправки, переважна більшість яких була врахована.  

Зокрема Олена Шуляк є однією з ініціаторів "єВідновлення" – програми державної допомоги на відновлення житла, яке було пошкоджене або знищене внаслідок російської агресії. Українцям надають компенсації на ремонт пошкодженого житла, на купівлю нової квартири або будівництво нового будинку за повністю зруйноване житло, а також відшкодовують кошти за ремонти пошкодженого житла, зроблені громадянами власним коштом. 

Партію "Слуга Народу" Олена Шуляк очолює з 2021 року. На цій посаді вона замінила Олександра Корнієнка, який був обраний першим заступником голови Верховної Ради.

За її словами, наразі політична сила налічує 6,3 тис. місцевих депутатів, 219 голів громад, 976 старост. Серед них 355 місцевих депутатів перебувають на фронті у складі Сил оборони України, а 131 – працюють військовими медиками.

За два роки роботи створено 15 нових осередків: 9 районних і 6 міських. Загалом в Україні дії вже 56 партійних осередків "Слуги Народу".

Партійці "СН", як зазначає Шуляк, передали на потреби армії майже 3 тис. автомобілів, тонни палива, понад 70 тис. різних одиниць амуніції, 300 тис. патронів. 

Олена Шуляк додає, що за два роки війни "Слуга Народу" передала майже 260 млн грн партійного фінансування на потреби армії. Кошти зокрема отримала Національна гвардія України, щоб закупити ПТРК "Стугна-П". 

"Слуга народу" впродовж останніх двох років також активно працювала над формуванням інституту репутації. За ініціативи Шуляк в 2023 році була створена дисциплінарна комісія, яка реагує на порушення, інформація про які надійшла зі звернень, повідомлень та медіа. Комісія притягує до дисциплінарної відповідальності, рекомендує голові партії виключити людину з членів партії або ж встановлює відсутність порушення.

У цьому контексті Шуляк заявила, що протягом 2023 року активно застосовувалася процедура імперативного мандату. Уже 24 місцеві депутати відкликані, щодо 13 запущена відповідна процедура.

Також з ініціативи Шуляк за цей час із лав партії виключили низку народних депутатів, які потрапили в корупційні або інші публічні скандали, наприклад, відпочивали на закордонних курортах у розпал повномасштабної війни. Мова йде зокрема про Миколу Тищенка, Андрія Одарченка, Людмилу Марченко, Андрія Холодова та інших.

Родина

Олена Шуляк – одружена. Чоловік: Олександр Шуляк, власник ТОВ "Енжіайт Груп", яке займається купівлею та продажем власного нерухомого майна. Дочка: Дарʼя Шуляк, навчається на двох магістратурах в Україні та закордоном. 

Нагороди

Президент Володимир Зеленський 23 серпня 2021 року нагородив Олену Шуляк орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. Орден вручено з нагоди 30-ї річниці незалежності України, а також "за значний особистий внесок у державне будівництво, розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю".
 

 


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Міністр закордонних справ Британії приїхав до Львова та посадив дерево
03 травня 2024, 11:38
Росіяни завдали понад 270 ударів по Сумщині: фото наслідків
03 травня 2024, 11:27
Зеленський призначив голову Хмельницької ОДА
03 травня 2024, 11:19
У Луцьку через отруєння невідомою речовиною померла 2-річна дитина
03 травня 2024, 10:58
Російська армія фугасами обстріляла Курахове: є загиблі та поранені
03 травня 2024, 10:49
Росіяни за добу майже 350 разів обстріляли Запорізьку область
03 травня 2024, 10:38
Шпигував за позиціями ЗСУ під виглядом прогулянок з собакою: СБУ затримала харків'янина
03 травня 2024, 10:19
Втрата Часового Яру – це лише питання часу, – представник ГУР
03 травня 2024, 09:59
На Львівщині на трасі зіткнулися вантажівка та кросовер: троє постраждалих
03 травня 2024, 09:41
У Карпатах рятувальники допомогли травмованому туристу зійти з гори
03 травня 2024, 09:15
 
Недопад Григорій Вікторович
Голова Волинської обласної ради
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »