UA | RU
15 липня 2020, 17:13 768

Балога Андрій

Міський голова Мукачева
Міський голова Мукачева

Народився 19 квітня 1988 року.

Профіль у Facebook

Освіта

2003 – 2005 рр. – після закінчення 9-го класу Мукачівської гімназії навчався в середній школі міста Рола штат Північна Дакота, США.

2005 р. – здобув середню освіту у Мукачівській гімназії (екстерном).

2005–2011 рр. — студент Університету Північної Дакоти (США), який закінчив за спеціальністю "Бізнес. Економіка”.

Кар’єра 

2011 – 2015 рр. — директор ТОВ "Мукачівський інститут меблів”.

Політичний бекграунд

2013 р. — депутат Закарпатської облради, голова фракції "Єдиний центр". Нагадаємо, що партією "Єдиний центр" керує його батько Віктор Балога.

З листопада 2015 року — міський голова міста Мукачево в Закарпатській області.

2 липня 2020 року Міністерство юстиції офіційно зареєструвало партію "Команда Андрія Балоги" - так називається політична сила на чолі з мером Мукачева, яка, імовірно, претендуватиме на місця в органах місцевого самоврядування області на осінніх виборах.

2020 р. - переміг на місцевих на виборах Мукачівського міського голови з результатом 66,88% голосів.

Благодійність

2015 р. – з моменту обрання міським головою Мукачева Андрій Балога перераховує заробітну плату на рахунки благодійних організацій.

2019 р. – міський голова всю заробітну плату – 323 тис грн перевів громадській організації "Мукачівський соціальний центр "Альтернатива". Це зарплата, після сплачених податків та внесків включно з передбаченими преміями та іншими доплатами.

Сім’я

Батько — Балога Віктор Іванович, народний депутат України 4-го (2002—2005 рр.), 7-го, 8-го та 9-го скликань. Міністр МНС (2005—2006 рр. та 2010—2012 рр.). Глава Секретаріату Президента (2006—2009 рр.). Голова Закарпатської обласної державної адміністрації (1999—2001 рр., 2005 р.), міський голова Мукачева (1998—1999 рр.).

Мати — Балога Оксана Анатоліївна.

Дядько – Балога Іван Іванович, підприємець, депутат Мукачівської районної ради, депутат двох скликань та голова Закарпатської обласної ради з 2010 року.

Дядько – Балога Павло Іванович, народний депутат України 7-го скликання, до цього часу — генеральний директор ТОВ "Закарпатське обласне агентство із залучення інвестицій та господарського розвитку територій", депутат Закарпатської обласної ради.

Брат – Балога Павло Вікторович, за неофіційною інформацією, нині керує бізнес імперією Балог.

Сестра – Балога Софія Вікторівна. Про дівчину інформації мало, відомо лише, що вона – прийомна донька Віктора Балоги, її взяли із сиротинця. Нині дівчині 21 рік, вона офіційно є власницею одного з підприємств родини Балог.

Дружина Андрія Балоги – Едіта Володимирівна (у дівоцтві Едіта Гелетей, племінниця колишнього Міністра оборони України Валерія Гелетея).

Діти - сина Андрій та донька Софія.

Декларація

Андрій Балога задекларував 8 земельних ділянок, рибне господарство, цілісний майновий комплекс та житловий будинок з надвірними прибудовами та спорудами загальною прощею 470 м кв.  Деякі з цих ділянок перебувать у спільній власності з родичами Балоги, одна з них – в оренді.

Дачний будинок на 195 м кв та земельну ділянку у селі Дийда на Берегівщині задекларувала його дружина – Едіта Балога.

Подружжя задекларувало 3 легкові автомобілі та два причіпи.

Корпоративні права задекларувала лише дружина Андрія Балоги: зокрема, 50% ТОВ "Мукачівський інститут меблів", 10%ТОВ "ГРІНВЕР", 35% ТОВ "МАРКЕТ РІТЕЙЛ" та 50% ТОВ "КАРПАТЛЕНД" належать саме їй. Те ж саме стосується і юридичних осіб, кінцевим бенефіціарним власником яких є Едіта Балога. Крім уже згаданих вище "Мукачівського інституту меблів", "Маркет Рітейлу" та "Карпатленду", дружина Андрія Балоги задекларувала ТОВ "Закарпаття брухт".

Зарплата Балоги (та сама, яку він перераховує на благодійність) – 407,3 тис грн. Зарплата дружини у "мукачівському інституті меблів" - 76,1 тис грн, дохід від підприємницької діяльності – 4,7 млн грн.

Ще 540 тис грн від продажу рухомого майна (невідомо якого саме) Андрій Балога отримав від іноземного громадянина Доан Тхі Лоана.

На рахунках в банку подружжя має 30,2 тис грн, а готівкою – 622,5 тис євро та майже 17 млн грн.

Ще мільйон і 150 тис грн дружина Балоги позичила третім особам.

У розділі "Позики" зазначено, що на двох подружжя Балог позичило 40 млн грн, за користування якими сплачує відсотки.

Скандали

Нинішнього мера Мукачева суд двічі ув’язнював на 30 днів до виправного центру, а вищої освіти в США він так і не здобув. Про це голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль повідомив на своєму офіційному сайті.

"Теперішній міський голова Мукачевого Андрій Балога, син народного депутата України Віктора Балоги, – аферист і неук, який неодноразово притягався в США до відповідальності за вживання алкоголю і наркотиків, – заявляє Геннадій Москаль. – Це з’ясували закарпатські активісти на чолі з журналісткою Ларисою Ступак. Із вересня 2005 по травень 2011 року А. Балога вчився в університеті Північної Дакоти (м.Гренд Фокс, штат Північна Дакота, США). Це він сам пише в своїй автобіографії. Так ось, відкриті дані з офіційного сайту судових рішень штату Північна Дакота свідчать, що з жовтня 2006 по жовтень 2009 року Андрія Балогу чотири рази притягали до відповідальності, в тому числі кримінальної, за вживання алкоголю та наркотиків.

Перша справа "Штат Північна Дакота проти Андрія Балоги" була відкрита 10 жовтня 2006 р., коли підсудному було 18 років. Поліція звинуватила нинішнього мера Мукачева у зберіганні (вживанні) алкоголю особою віком менше 21 року. Як вказано в документі, А. Балога визнав себе винним і був визнаний винним постановою суду. За що сплатив штраф 225 доларів, із яких 125 доларів – за здійснення кримінального правосуддя і 100 доларів – за послуги захисту.

Друга справа – "Місто Гренд Форкс проти Андрія Балоги" – відкрита 14 квітня 2009 р. Із формулювання, яке можна перекласти, як "несуттєве зберігання/вживання" важко зрозуміти, в чому саме звинуватили А. Балогу, однак у справі є кримінальний вирок і постанова суду про штраф на суму 301 долар, який був сплачений 18.06.2009 р.

Третя справа – "Штат Північна Дакота проти Андрія Балоги" – відкрита 17 квітня 2009 р. за зберігання наркотиків (марихуани). У справі є кримінальний вирок, за яким А. Балога визнаний винним. А у рішенні про винесення покарання вказано – ув’язнення протягом 30 днів у виправному центрі округу Гренд Форкс. Крім того, 22.10.2009 р. А.Балога сплатив штраф 300 доларів.

Четверта справа – "Штат Північна Дакота проти Андрія Балоги" – відкрита 10 листопада 2009 р. також за зберігання марихуани. А. Балога і в цьому випадку визнаний винним за ст.43 кримінального вироку. Він відбув 30 днів ув’язнення у виправному центрі округу Гренд Форкс і сплатив штраф 300 доларів.

Дані про інші справи з офіційного сайту судових рішень штату Північна Дакота може відкрити будь-хто за посиланням.

Крім того, в ході виборчої кампанії 2015 р. найняті Балогою-старшим піарщики постійно наголошували на високій освіченості кандидата в мери Андрія Балоги, який отримав диплом у США. Сам Андрій Балога також вказує на цей факт у своїй автобіографії та обліковій картці депутата Закарпатської обласної ради в 2013 р.

Хоча насправді диплома про вищу освіту в нього немає. У відповіді на інформаційні запити журналістів із проханнями надати копію диплома про вищу освіту Мукачівська мерія пише всяку дурницю про те, що "документ про освіту не є публічною інформацією". А у відповідь на електронне звернення до університету Північної Дакоти прийшла відповідь, що Андрій Балога дійсно був студентом, однак диплома не отримав. Копії диплома немає ні в Закарпатській обласній раді, де Балога-молодший був депутатом із 2013 по 2015 рік, ні в обласній територіальній виборчій комісії, куди він здавав документи, як кандидат у обласні депутати", – йдеться в повідомлені на сайті Г. Москаля.

Мер Мукачева Балога піарився на подарунках для немовлят, придбаних за мільйон гривень з бюджету міста.

2017 р. – в пологовому відділенні Мукачівської ЦРЛ почали вручати придбані бюджетним коштом подарунки для немовлят.

Відповідне рішення щодо впровадження міської Програми "Подарунки для новонароджених на 2017-2019 роки" було затверджено рішенням 23 сесії Мукачівської міської ради 7-го скликання №515 від 09 лютого 2017 року. Згідно даного рішення на реалізацію програми з міського бюджету виділили суму в розмірі 1 млн гривень.

До комплекту, куди крім памперсів входили інші необхідні для малюків речі, вклали привітальні листівки. Втім, привітання у тексті листівки, яка вкладена до подарункових наборів, що були придбані коштом громади міста Мукачево, було складено одноосібно від імені міського голови.

У лютому 2020-го року міська рада Мукачева звернулася до президента Володимира Зеленського щодо криміногенної ситуації в місті. Влада міста вважає, що причиною регулярних кримінальних "розбірок", є "професійна слабкість і вкрай низька активність поліції". В той же час противники Балоги зробили висновок, що він просто не в змозі навести лад у місті.

 

 


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
 
Соколовий Вячеслав Петрович
Голова Вінницької обласної ради
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Біленький Олександр Юрійович
Голова Полтавської обласної ради
Всі досьє »