UA | RU
26 квітня 2021, 12:34

Влада Харкова проявила злочинну недбалість у боротьбі з COVID-19, - депутат

Захворюваність і смертність в місті одні з найвищих по країні
Захворюваність і смертність в місті одні з найвищих по країні
Фото: з відкритих джерел

Міська влада Харкова не підготувалися належним чином до епідемії COVID-19, в їх діях можна побачити ознаки злочинної недбалості.

Про це в інтерв'ю RegioNews заявив депутат Харківської міськради від "Блоку Світличної "Разом" Ігор Черняк, коментуючи доповідь "соціального" віцемера Світлани Горбунової-Рубан щодо ситуації у сфері охорони здоров'я.

За словами Черняка, єдине хороше, що було в доповіді Горбунової-Рубан – "це те, що вона була. Депутатам міськради і харків'янам в прямому ефірі, вперше за рік з початку епідемії, озвучили хоч якісь цифри, які дали розуміння того, що відбувається в міських лікарнях. Чесно - кошмар і жах".

Міська влада не підготувалася належним чином до епідемії. Я зараз дуже акуратно вибираю формулювання, тому що якщо говорити прямо, то можна говорити про злочинну недбалість, яка коштувала багатьом харків'янам життя і здоров'я", - вважає Черняк.

Він нагадав, що, згідно зі звітом віцемера, в Харкові було 550 обладнаних ліжко-місць, а зараз їх 900. Місто додатково розгорнуло ще 350. "Порівнюємо з іншими містами: у Львові понад 700 ліжко-місць розгорнули саме до третьої хвилі і загальна кількість ліжок в рази більша, ніж у Харкові", - сказав депутат.

Також він повідомив, що перед Горбуновою-Рубан "на сесії виступав доктор Комаровський, якого знають у всій країні, і він підтвердив, що нормальне лікарняне місце повинно мати потоковий кисень. У нас таких місць - менше половини. Решта - це концентратори, тривале використання яких може мати непоправні наслідки для здоров'я. Влада каже, що всі ліжка обладнані киснем, але на ділі виходить, що нормально підключені до кисню – так, як того вимагають протоколи лікування і МОЗ - менше половини. І ось цю брехню можна назвати вбивчою".

За його словами, чиновники, які відповідають за напрям охорони здоров'я, і повинні нести правову відповідальність. "Але політичну відповідальність повинні нести і депутати міськради, і керівництво міськради, і секретар, а також в.о. мера Ігор Терехов. Ті, хто в розпал епідемії продовжують виділяти сотні мільйонів на зоопарк, на однорічні квіточки, на незрозумілі реконструкції, на іміджеві проєкти і фінансують медицину за залишковим принципом", - підсумував Черняк.

Нагадаємо, у Харкові склалася катастрофічна ситуація з епідемією коронавірусу. У лікарнях міста критично не вистачає місць з киснем. Захворюваність і смертність в місті одні з найвищих по країні. За останню добу, за даними РНБО, у Харкові від COVID-19 померло 36 осіб.

Раніше повідомлялося, що Терехов створив у міськраді умови для земельної корупції та зловживань. Один з департаментів міськради став "самостійним монстром".

Читайте також: Депутат Харківської міськради Ігор Черняк: В окремих сферах міськрада Терехова стала гірше міськради Кернеса

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Придавив спиляний ясень: на Запоріжжі під час незаконної вирубки дерев загинув чоловік
27 квітня 2024, 03:42
На Полтавщині суд визнав ухилянтом сімейного лікаря: проігнорував "бойову” повістку
27 квітня 2024, 01:14
На Житомирщині потяг на смерть збив 33-річну жінку
27 квітня 2024, 00:11
Найбільший пакет військової допомоги від США на 6 млрд доларів: що отримають ЗСУ
26 квітня 2024, 22:24
СБУ відреагувала на заяву представників Білорусі про удари по лікарнях Києва
26 квітня 2024, 21:25
ДТП у Броварах: відео моменту збиття людей та коментар поліції
26 квітня 2024, 21:10
Голова Броварської РДА, який пʼяним збив людей на переході, буде звільнений, – ОВА
26 квітня 2024, 20:29
У Броварах п’яний голова РДА збив натовп людей
26 квітня 2024, 20:10
Росіяни активно штурмують на Новопавлівському та Авдіївському напрямках, – Генштаб
26 квітня 2024, 19:58
Окупанти здійснили майже 20 атак на Нікопольщину: наслідки
26 квітня 2024, 19:38