UA | RU
07 квітня 2021, 11:22

Нацбанк очікує цього року два транші від МВФ, - голова НБУ

Обсяги наразі невідомі
Обсяги наразі невідомі

За прогнозами Національного банку, Україна цього року може розраховувати на два транші Міжнародного валютного фонду з огляду на більш тривалий процес переговорів. 

Про це сказав голова НБУ Кирило Шевченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", передає RegioNews.

Головним припущенням нашого макропрогнозу залишається продовження співпраці з МВФ. З огляду на більш тривалий перебіг переговорів, ми можемо орієнтуватися на два транші, - сказав Шевченко.

Він висловив сподівання, що Верховна Рада, повернувшись до звичайного режиму роботи, ухвалить всі необхідні для продовження співпраці з МВФ закони.

Наразі навіть у разі зниження обсягів (хоча я не готовий говорити про обсяги) немає нічого загрозливого. Ці кошти можуть бути заміщені розміщенням євробондів. Ми ж із вами знаємо, що МВФ - це насамперед не про гроші, а про довіру до країни. Це потужний сигнал інвесторам, - додав голова Нацбанку.

Він також наголосив, що НБУ не фінансуватиме дефіцит держбюджету в разі відсутності фінансування.

Уже був минулий рік, коли було дуже багато спекуляцій на цю тему. Я можу тільки знову процитувати улюблену статтю закону про НБУ №54: "Національний банк не фінансує дефіцит державного бюджету". Ні НБУ, ні я не плануємо відступати від цього пункту, - зазначив Шевченко.

Як повідомлялося, також і в Мінфіні сподіваються на продовження співпраці з МВФ. Міністр фінансів також запевнив, що дефолту в Україні не буде.

Наприкінці березня глава Мінфіну сказав про переговори з МВФ: "Ми в активній стадії". У перемовинах наразі формулюють майбутні зобов’язання.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики