UA | RU
08 квітня 2021, 10:16 197

Усов Костянтин

Заступник голови Київської міської державної адміністрації
Заступник голови Київської міської державної адміністрації

Народився 9 липня 1988 року у місті Кривий Ріг Дніпропетровської області.

Профіль у Facebook.

Освіта

У 2005 році Усов закінчив Центрально-Міську гімназію у Кривому Розі, а через п’ять років отримав диплом журналіста Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка.

У 2013 році отримав диплом юриста КНУ.

У грудні 2019 року одержав Executive education в Гарвардській школі державного управління ім. Дж. Ф. Кеннеді.

Кар’єра та бізнес

У 2006 р. - стажувався в українській редакції BBC World Service у Лондоні. Також працював на сайті "Телекритика", на "Новому каналі", СТБ, "Фокусі" та "Дзеркалі тижня". 

З 2007 року працював у газеті "Коммерсантъ Украина", а у 2009 влаштувався журналістом-розслідувачем на телеканал ТВі.

З вересня 2018 року - директор з розвитку бізнесу і правових питань в адвокатському об'єднанні "Еверлігал".

Політичний бекграунд

У 2012 році Костянтин Усов безрезультатно балотувався до ВР 7-го скликання від ВО "Батьківщина" по 134 мажоритарному округу в Одесі. Набрав лише 18% голосів і посів третє місце. Вибори на окрузі виграв Сергій Гриневецький (фракція "Партії регіонів).

У квітні 2014 року - радник голови Одеської обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького з питань внутрішньої політики та діяльності апарату ОДА.

У 2014 році став депутатам Верховної Ради від Кривого Рогу і водночас наймолодшим мажоритарником парламенту 8-го скликання. У Верховній Раді працював на посадах заступника голови Комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв'язку та секретаря Спеціальної контрольної комісії парламенту з питань приватизації. Був заступником члена Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи.

У січні 2018 Усов увійшов до складу комітету з правових питань та прав людини ПАРЄ, який займається формуванням складу Європейського суду.

На президентських виборах 2019 року Усов очолював міський штаб кандидата в президенти Петра Порошенка в Кривому Розі і був його офіційним спостерігачем на виборчому окрузі №33, на якому раніше сам обирався в нардепи.

2020 р. – на місцевих виборах балотувався у депутати Київської міської ради. Постановою Київської міської територіальної виборчої комісії №17 від 25 жовтня 2020 року Костянтин Усов був включений під №3 (після лідера - Марини Порошенко і Володимира Прокопіва) у загальноміській список і під №2 - в територіальний список округу №3 (частина Деснянського району) партії "Європейська Солідарність".

З 1 грудня 2020 року - депутат Київської міської ради 9-го скликання. На окрузі конкретно за нього проголосували 619 виборців (з тих, хто голосував за загальний список, в результаті - по округу не пройшов). Обраний по загальноміському списку.

9 лютого 2021 року Кличко призначив Усова заступником голови КМДА. Як заступник мера Києва Усов спрямовує та контролює діяльність Центру надання адміністративних послуг, Департамент з питань реєстрації, а також транспортної інфраструктури.

Сім’я

Костянтин Усов одружений.  Дружина - Усова (Романчук) Алена, займається підприємницькою діяльністю (ФОП) в сфері бухгалтерського обліку та аудиту, а також консультування з питань оподаткування.

Подружжя виховує двох синів – Лева та Теодора.

Декларація

У декларації за 2020 рік посадовець вказав квартиру у Києві площею 51 кв.м, яку у спільній власності має його дружина Альона разом зі ще двома громадянами України, які зареєстровані в ній.

Дружина Усова має також власну квартиру у столиці площею 95,9 кв.м. Сам посадовець разом з дітьми має право проживання на цій житловій площі. Його дружина – має у власності паркомісце в столиці.

Заступник Кличка володіє земельною ділянкою під Києвом (с. Новосілки) –площею 3252 кв.м.

Пересувається Усов на автомобілі Toyota Sequoia 2011 року випуску, а його дружина – на Mazda CX-5 2013 року. Крім цього, посадовець задекларував мотоцикл Yamaha Drag Star.

Що стосується доходів, то Усов вказав, що заробив у адвокатському об'єднанні "Еверлігал" (обіймає посаду комерційного директора з розвитку бізнесу та правових питань) 480 075 гривень, отримав відсотки у "ОТП БАНК" у розмірі 446 855 гривень та дохід від відчуження цінних паперів та корпоративних прав – 76 500 гривень й 9 337 720 гривень.

Інформацію про доходи дружини Альони Костянтин не вказав, хоча у декларації вказується, що вона займається підприємницькою діяльністю та мала подарунок у негрошовій формі від Тетяни Романчук.

Готівкою Усов зберігає 175 тисяч гривень та $112 тиc. готівкою. На банківських рахунках у посадовця 9 399 872 гривні. Інформація про заощадження дружини посадовця відсутня.

Скандали

Згідно з інформацією на сайті ЧЕСНО, Усов є прогульником засідань парламенту 8-го скликання. Також він є фігурантом антикорупційних розслідувань. Зокрема, у декларації за 2013 рік, яку Усов показав перед виборами, нулі у графі "Сума одержаного доходу декларанта", що, ймовірно, не відповідали дійсності. 

За інформацією журналіста програми "Схеми" Михайла Ткача, Усов мав отримувати офіційну зарплату, про яку сам зазначав, тому що працював на телеканал ТВі. На своїй сторінці у Facebook Усов обгрунтував свою позицію щодо доходів у його декларації. З його слів з'ясувалося, що: "Він працював завжди, в тому числі коли офіційно вважався безробітним".

У 2018 році НАБУ почало розслідування діяльності народного депутата Костянтина Усова, якого підозрювали у привласненні частини коштів, виділених на ремонт будинку культури "Карачун" (первісна вартість 25 млн грн) і реконструкцію Гданцівського парку в Кривому Розі (41 млн грн), а також на ремонт та реконструкція шкіл і дитячих садів Центрально-Міського, Металургійного і Інгулецького районів Кривого Рогу (15 млн грн).

У березні 2020 року у ЗМІ з’явилася інформація, що Костянтин Усов заважав проведенню зборів ОСББ ЖК "Квартет" в центрі Києва, де власне, він і проживає, а по його завершенню завдав кілька ударів адвокату Ярославу Пісковому.

Згідно з інформацією, отриманою від мешканців будинку, екс-депутат, користуючись владними зв'язками, курирує роботу ОСББ їх елітної багатоповерхівки. Причому, окремі жителі відзначають, що обсяги отриманої вигоди досягають близько півмільйона гривень на місяць.

За фактом нападу зареєстровано кримінальне провадження, однак, з огляду на статус нападника і його можливі контакти в органах прокуратури, справа не набула розголосу і гальмується. Окремі мешканці будинку нібито стали отримувати погрози за можливі свідчення у цій справі.


24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Ракетний удар по Балаклії: кількість поранених зросла до 11
25 квітня 2024, 22:07
Жительці Дніпра, яка намагалася продати дитину, суд обрав запобіжний захід
25 квітня 2024, 21:42
Черкащина потерпає від підтоплень: рятувальники зняли дроном масштаби стихії
25 квітня 2024, 21:07
Протягом доби відбулось майже 100 бойових зіткнень: вечірнє зведення Генштабу
25 квітня 2024, 20:38
Укрзалізниця змінила графік руху низки поїздів через ракетні удари Росії
25 квітня 2024, 20:16
Удар по залізничному вокзалу у Балаклії: з'явилися фото з місця прильоту
25 квітня 2024, 19:53
Корупційна справа Гринкевичів: оприлюднено перелік арештованого майна
25 квітня 2024, 19:44
Росія вбиває цивільних на Донеччині: 5 людей загинули, ще 8 постраждали
25 квітня 2024, 19:21
Керівникам шахти на Львівщині оголосили про підозру у торгівлі людьми
25 квітня 2024, 19:16
По Балаклії окупанти вдарили ракетою, 7 постраждалих перебували у вагонах
25 квітня 2024, 18:44
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »