UA | RU
24 січня 2024, 12:00

Сирський Олександр Станіславович

Головнокомандувач Збройних сил України
Головнокомандувач Збройних сил України

Канал у Telegram

Сторінка Wikipedia

Олександр Сирський народився 26 липня 1965 року в селі Новинки Володимирської області (РРФСР). В Україні живе з кінця 80-х років минулого століття.

Освіта

Свою першу військову освіту Олександр Сирський здобув ще за радянських часів у Москві, де в 1986 році закінчив вище загальновійськове командне училище.

В Україні він служить із перших років її незалежності. Тут навчався в Академії ЗСУ (1996) та Національному університеті оборони (2005). Обидва виші закінчив із відзнакою. Захистив кандидатську дисертацію та став кандидатом військових наук.

Кар’єра

Олександр Сирський пройшов усі щаблі військової кар'єри командувача.

Так, у 1986 році почав службу командиром мотострілецького взводу. З 1993-го командував мотострілецьким батальйоном 6-ї дивізії Національної гвардії України у Чугуєві, згодом очолив полк цієї дивізії. На початку 2000-х років Сирський командував 72-ю механізованою дивізією у місті Біла Церква. Перші генеральські погони отримав у 2009 році, коли йому було надано звання генерал-майор.

У 2011-2013 роках обіймав посаду заступника начальника Головного командного центру ЗСУ та був залучений до співпраці з НАТО. Так, у листопаді того ж року Сирський від імені Міністерства оборони у штаб-квартирі НАТО обговорював зміни в українській армії відповідно до стандартів Альянсу.

Участь в АТО/ООС

Із початком війни на Донбасі Сирський увійшов у військове керівництво Антитерористичної операції (пізніше – Операції об'єднаних сил). Із 2014 року він очолював штаб АТО, а на початку 2015 року додатково став першим заступником керівника АТО.

І солдати, і офіцери відзначали хоробрість Сирського. У період АТО та ООС він регулярно перебував на передовій, особисто брав участь у найскладніших операціях. Так, у 2015 році він створив та очолив тактичну групу "Барс", яка утримувала коридор у Дебальцевому. Після втрати міста він зі своєю групою прикривав відхід частин та підрозділів ЗСУ. Також брав участь у боях за Вуглегірськ, Логвинове та Рідкодуб. У грудні 2016 року Сирський став генерал-лейтенантом.

У 2016 році Сирський очолював Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ, який координує оперативні дії різних українських силовиків на Донбасі. А вже за рік, у 2017-му, став командиром всієї Антитерористичної операції на сході України. З наступного року замість АТО ініціювали операцію об'єднаних сил (ООС), а у травні 2019 року Президент України Петро Порошенко призначив Сирського командувачем Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ.

Після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах та зміни влади у 2019 році Олександра Сирського було звільнено з попередньої посади і 5 серпня його призначено командувачем Сухопутних військ України. Через рік Зеленський надав Сирському звання генерал-полковника. На початку лютого 2024 року президент призначив Олександра Сирського головнокомандувачем ЗСУ.

Повномасштабна війна

В одному з інтерв'ю зізнавався, що не міг повірити, що росія розв'яже широкомасштабну війну. Однак як досвідчений військовий ігнорувати інформацію про прийдешній напад не став і наказав вивезти військову техніку з баз і сховати від можливих ударів авіації.

Після початку повномасштабної війни саме Сирський очолив оборону столиці. Він наказав підірвати греблю на річці Ірпінь, що паралізувало російський наступ, а також вдало розмістив лінії оборони, щоб ворожа артилерія не могла обстрілювати місто.

У своєму арсеналі генерал має ще одну успішну та відому операцію – звільнення значної частини Харківської області в липні 2022 року. Українські війська тоді повністю розчавили східний фланг ворога, противник у паніці втік, було звільнено десятки населених пунктів, окупованих у перші місяці російського вторгнення, зокрема Балаклія, Куп'янськ, Ізюм. Російську армію посунули від Харкова, тому ворожа артилерія більше не могла бити по місту.

2023 року генерал безпосередньо керував боями в районі Бахмута. Він переконував, що місто необхідно утримувати максимально довго, наскільки це можливо, щоб винищувати найбільш боєздатні частини противника. Щоправда, деякі американські видання зазначали, що оборона Бахмута мала більш політичні, аніж військові мотиви. В українському Міноборони такі твердження назвали російською ІПСО й заявили, що оборона Бахмута мала оперативно-тактичну доцільність.

Низка вітчизняних ЗМІ говорять, що під керівництвом Сирського в Сухопутних військах була запроваджена нова система управління, подібна до G-структури НАТО. Вона передбачає у своїй структурі три командування, а саме командування підготовки, командування матеріально-технічного забезпечення та командування територіальної оборони. Це кардинально відрізняється від того, що передбачала радянська система управління, якою керувалось українське військо раніше.

Критика

У грудні 2020 року за наказом генерала Сирського на території Командування Сухопутних військ у Києві спорудили пам'ятну стелу. На ній зобразили танкіста, який нагадував Володимира Зеленського, а вертолітник був схожий на самого Сирського. Після громадського обурення Сирський замінив обличчя на нейтральні.

Олександра Сирського часто називають фаворитом влади й улюбленим генералом Володимира Зеленського. З початку війни генерал Сирський отримав нагород від президента удвічі більше ніж тодішній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Спершу Зеленський нагородив його орденом Богдана Хмельницького II ступеня. У квітні генерал-полковник Сирський удостоївся найвищої держнагороди – звання Герой України із врученням ордену "Золота Зірка". Пресслужба президента наголосила: завдяки військовій майстерності Сирського та підпорядкованими йому військами було зупинено російську навалу.

Через два місяці після Залужного "Хрест бойових заслуг" отримав і Олександр Сирський. Що прикметно: публічне відзначення нагородженого відбулося у стінах парламенту, у День української Державності – на очах усього політичного бомонду країни. У грудні генерал Сирський став повним лицарем ордену Богдана Хмельницького. Зеленський присвоїв йому орден першого ступеня.

До слова, ексміністр оборони України Анатолій Гриценко обурився, що тодішнього головнокомандувача Залужного Банкова свого часу вдруге назвала після прізвищ його підлеглих у дописах на сторінках у соціальних мережах Володимира Зеленського. "Сирський, Тарнавський, Залужний, Буданов… Уже вдруге Банкова офіційно перелічує воєначальників саме в такому порядку, ставлячи прізвище Головнокомандувача ЗСУ третім, після прізвищ двох його підлеглих. Це – неправильно, і в суто військовому, і в етичному сенсах", – написав Гриценко.

Він порівняв це із тим, якби склад української делегації на переговорах подали таким чином: Резніков, Подоляк, Зеленський, Кубраков, тобто ставлячи президента держави після його підлеглих.

Водночас Сирський, як і Залужний, не реагують на різні запити журналістів, обстоюючи позицію, що армія поза політикою.

Родина

Олександр Сирський одружений зі співробітницею Державної фіскальної служби Тамарою Харченко. Дружина генерала працює головним інспектором. У подружжя є дорослий син – Олександр Олександрович Сирський. У 2018 році в них народилася ще одна дитина. Хлопчика назвали Антоном.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Поліція в Одесі "накрила" масштабний шахрайський call-центр
03 травня 2024, 13:43
Трьох депутатів Київради судитимуть за ухилення від військової служби
03 травня 2024, 13:18
У Києві чоловік проник в автомобіль та підпалив: легковик згорів вщент
03 травня 2024, 13:05
На Херсонщині збили російський розвідувальний дрон Supercam
03 травня 2024, 12:49
Двох професорів Харківського університету нагородили орденом "Зірка Італії"
03 травня 2024, 12:44
На сайті ОП відмовилися публікувати петицію про надання американської зброї для "Азову"
03 травня 2024, 12:21
У Києві псевдоофіцер СБУ видурював гроші у сімей українських полонених
03 травня 2024, 12:09
Ексначальнику Головного управління внутрішньої безпеки СБУ оголосили нову підозру
03 травня 2024, 12:01
На Львівщині в горах заблукала група туристів з Києва
03 травня 2024, 11:59
На Хмельниччині у квартирі стався вибух: є постраждалий
03 травня 2024, 11:54
 
Недопад Григорій Вікторович
Голова Волинської обласної ради
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »