UA | RU
12 вересня 2024, 12:14

Стефанішина Ольга Віталіївна

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністр юстиції України
Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністр юстиції України

Народилася Ольга Стефанішина 29 жовтня 1985 року в Одесі.

Освіта

У 2008 році закінчила Київський національний університет імені Тараса Шевченка, отримала кваліфікацію юриста-міжнародника, перекладача з англійської мови. Але навчання Стефанішина продовжила й надалі, і тому вступила в Одеський національний економічний університет. Виш вона закінчила в 2016 році, отримавши спеціальність Фінанси і кредит. Після цього Стефанішина навчалась у дипломатичній академії у Відні (Австрія) і Таллінні (Естонія).

Кар'єра

Свою кар'єру Стефанішина розпочала із приватної юридичної практики. Вона займалася нею з 2006 до 2007 року.

Наприкінці 2007-го Стефанішина стала співробітницею Міністерства юстиції України. Працювала в департаменті з питань адаптації законодавства до 2010 року.

Із 2010 до 2015 року – заступник директора, а потім директорка у Департаменті міжнародного права (Департамент європейської інтеграції) у Міністерстві юстиції України.

Із березня до грудня 2017 року Ольга Стефанішина обіймала посаду директора Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів. Із грудня 2017-го до вересня 2019 року Стефанішина працювала вже генеральним директором цього Урядового офісу.

На позачергових парламентських виборах 2019 року Ольга Стефанішина балотувалася до Верховної Ради за списком політичної партії "Українська стратегія Гройсмана". Проте партія колишнього прем’єр-міністра України до парламенту не пройшла.

Із січня до червня 2020 року Ольга Стефанішина знову займається приватною юридичною практикою. Вона працює юридичним радником у фірмі "Ілляшев та партнери".

4 червня 2020 року Ольга Стефанішина призначена на посаду віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України в уряді Дениса Шмигаля. А вже за 4 роки, у вересні 2024-го, стала міністром юстиції – віцепрем'єром із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Скандали

У 2019 році Стефанішина працювала в юридичній фірмі "Ілляшев та Партнери", яка, окрім України, мала офіси у РФ (були закриті після 24 лютого 2022 року).

У 2022 році прізвище Стефанішиної фігурувало у справі Максима Микитася про спробу підкупу мера Дніпра Бориса Філатова. У ній Стефанішина згадується в контексті повернення активів компанії "УкрБуд". Микитась висловив упевненість, що вона має підтримати запропоновану ним схему. У цій справі також фігурує юрфірма "Ілляшев і партнери", де раніше працювала Стефанішина.

3 липня 2024 року в мережі поширилося відео з одеської ветеринарної клініки, на якому відвідувач із собакою нецензурно вилаяв лікаря на протезах. Відвідувачем виявився Вадим Шевеленко, власник компанії "Одесаспеценерго", яка згадується у журналістських розслідуваннях розпилу державних коштів на тендерах Миколаївської ОДА. Крім того, Вадим Шевеленко виявився позаштатним радником віцепрем'єра Ольги Стефанішиної. Він часто брав участь у нарадах та офіційних заходах та супроводжував віцепрем'єра у поїздках. Того ж дня Ольга Стефанішина заявила, що звільнила Шевеленка.

Сім'я

Ольга Стефанішина розлучена з 2017 року, її колишній чоловік – Михайло Васильович Стефанішин, юрист і чиновник. Жінка сама виховує дочку Анастасію та сина Данила.

Статки

Згідно з декларацією про доходи та майно, за 2023 рік Ольга Стефанішина за основним місцем роботи отримала 978,7 тис. гривень. Ще 250 тис. грн вона отримала як аліменти на дітей від колишнього чоловіка.

У віцепрем'єрки були у звітному періоді невеликі заощадження на банківському рахунку та готівкою.

Згідно з даними декларації, Ольга Стефанішина має в особистій власності квартиру в Одесі, а також дві квартири в Одесі у спільній власності з мамою Надією Кравець. Задекларувала віцепрем'єрка квартиру в Києві, яка перебуває у спільній власності з дочкою, сином та мамою. Стефанішина має також земельну ділянку в Одеській області. Внесено до декларації і автомобіль Toyota RAV4 (2009 року випуску).

Звання та нагороди

Має 5-й ранг державного службовця. Нагороджена Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.


16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
У Софіївській Борщагівці під Києвом сталася бійка зі стріляниною — подробиці від поліції
17 вересня 2024, 21:51
На Одещині двом юним хлопцям загрожує десять років в'язниці за підпал поліцейського авто
17 вересня 2024, 21:13
У одній з київських шкіл зафіксували спалах кишкової інфекції
17 вересня 2024, 20:38
Масштабні пожежі на Полтавщині: у п'яти селах провели евакуацію
17 вересня 2024, 20:10
У Черкасах проведуть навчання з цивільного захисту: голова ОВА просить жителів міста не панікувати
17 вересня 2024, 19:42
З окупації на Херсонщині вдалося вивезти ще 10 дітей
17 вересня 2024, 19:15
Суд у Києві виніс вирок російському агенту, який шпигував за оборонним заводом
17 вересня 2024, 18:56
В укритті одного з львівських коледжів вибухнув вогнегасник, постраждали діти
17 вересня 2024, 18:34
В Києві перевищено концентрацію діоксиду азоту у повітрі
17 вересня 2024, 18:05
Стерненко оприлюднив документи про російське громадянство Труханова: мер Одеси прокоментував
17 вересня 2024, 17:43
 
Білецький Мирослав Золтанович
Т.в.о. голови Закарпатської ОВА
Стефанішина Ольга Віталіївна
Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністр юстиції України
Калмикова Наталія Фернандівна
Міністерка у справах ветеранів України, ексзаступниця міністра оборони
Всі досьє »