UA | RU
22 квітня 2020, 10:44 515

Райкович Андрій Павлович

Начальник Кіровоградської обласної військової адміністрації
Начальник Кіровоградської обласної військової адміністрації

Профіль на Facebook

Канал у Telegram

Сторінка в Instagram

Народився 7 квітня 1956 року в місті Таллін, Естонія. Однак пізніше родина переїхала на Кіровоградщину та осіла у містечку Долинська.

Після школи Райкович пішов шляхом типового представника радянської молоді. Почав працювати, потім служив в армії, а після завершив технічний виш – Кіровоградський інститут сільськогосподарського машинобудування (зараз – Центральноукраїнський технічний університет), де вивчав Облік і аудит, а також отримав фах інженера-електрика. Паралельно працював на Долинському птахокомбінаті.

Кар’єра

Свою кар'єру Андрій Райкович будував стандартним на той час способом – за допомогою Комуністичної партії (заборонена в Україні), в райкомі якої він певний час працював. Це дало йому змогу влитися до місцевих еліт і в 1986 році стати директором Долинського комбінату хлібопродуктів, а за два роки очолити потужне місцеве підприємство Долинський птахокомбінат.

Вже в 1990 році Андрій Райкович пішов на чергове підвищення й отримав посаду директора Кіровоградського птахокомбінату. Розвал Радянського Союзу й зміна епох відкрила перед Райковичем нові можливості. В 1992 році він вигідно приватизував підприємство та фактично опинився на вершині регіонального бізнесу як виробник дефіцитної на той час ковбаси. Втім, Райкович не зупинився на локальному успіху, а пішов далі масштабувати бізнес: взяв під контроль інші підприємства, створив розгалужену мережу постачання, збуту та дистрибуції, переобладнав виробництво. Продукція фабрик Райковича згодом об'єдналася під брендом "Ятрань", яку можна знайти ледь не в усіх супермаркетах.

Політичний бекграунд

Андрій Райкович – старожил української політики. Свою політичну карʼєру він почав наприкінці 90-х, коли увійшов до "Народної партії" впливового на той час Володимира Литвина. У лавах цієї політсили намагався потрапити і до великої політики, навіть чотири рази поспіль балотувався до Верховної Ради, однак усі невдало. Хоча в 2010 році від "Народної партії" зайшов у Кіровоградську обласну раду.

Вже в 2015 році Райкович приєднався до БПП. Тоді, за його словами, Петро Порошенко запропонував йому балотуватися на посаду мера Кіровограда (Кропивницького). І підтримка партії влади допомогла йому обійти головного конкурента.

Чи не перша скандальна історія з Райковичем, що потрапили під приціл ЗМІ, сталась якраз під час тодішніх виборів. Лише після декількох рішень суду та визнання недійсними результатів виборів на двох дільницях Райкович зміг отримати мінімальну перевагу в 378 голосів над своїм опонентом Андрієм Стрижаковим та, як наслідок, здобути крісло мера.

На наступних місцевих виборах Андрій Райкович знову очолює місто, але на цей раз він балотувався від нового політичного проєкту – партії мерів "Пропозиція".

Вже на початку повномасштабної війни, в березні 2022 року, президент Володимир Зеленський призначив Андрія Райковича начальником Кіровоградської обласної військової адміністрації.

Критика

На початку 2016 року на той момент голова ГО "Комітет по боротьбі з корупцією в органах державної влади та правоохоронних органах" Андрій Максюта вручив міському голові лопату як символ незадовільної роботи ради в частині організації прибирання вулиць від снігу та льоду.

У 2017-му році фірма "Білий ведміль", співвласником якої на той момент був Райкович, почала активно отримувати підряди на поставку пального комунальним підприємствам міста. При цьому фірма активно демпінгувала на торгах, піднімаючи вартість палива вже після підписання відповідного договору. Через декілька років "Білого ведмедя" на посту "улюбленця" місцевих комунальників замінила фірма бізнес-партнера міського голови "Титан-Кіровоград".

У тому ж таки 2017-му між міським головою та депутатом міськради Володимиром Смірновим сталась словесна перепалка та, як потім стверджував сам Андрій Райкович, спроба завдати тілесних ушкоджень. 

Через рік, у березні 2018-го, очільник міста під час апаратної наради обурився штрафом, який йому спробували виписати за паркування у недозволеному місці. При цьому наступного дня після проведення цієї апаратки знак "зупинка заборонена", під яким було "спіймано" мера, демонтували.

Липень 2018-го ознаменувався МАФовим скандалом. На одній з вулиць міста за ніч посеред клуби виріс каркас фірмового магазину підприємства "Ятрань", бенефіціаром якого є Райкович. Громада на чолі з активістами-атовцями спробували демонтувати споруду, однак досягти успіху не змогла – у підприємства на руках виявились усі необхідні дозвільні документи.

На початку 2019 року посадовець виявився втягнутим у міжконфесійний скандал. Тоді у своєму відеозверненні Райкович повідомив про намір передати храм Успіння Пресвятої Богородиці, розташованого в парку імені Крючкова, під юрисдикцію Православної Церкви України (ПЦУ). Свого часу він долучився до будівництва цього храму, вклавши чимало грошей у його спорудження. Крім того, споруда на той момент залишалась на балансі його громадської організації. У підсумку питання належності храму вирішили лише в 2023 році.

Взимку 2021 року Райкович піддався критиці за холод у дитячих садках міста. Одна з жительок висловила претензії меру через те, що її дворічна дитина отримала переохолодження в садку, звідки її забирали з посинілими губами та судомами. Тоді мер відреагував на звинувачення доволі жорство. Він заявив, що батьки мають слідкувати за здоров'ям своєї дитини, а "не привела, кинула і робіть з дитиною що хочете. А я ввечері прийду і заберу, або через тиждень".

Того ж року аналітичне видання "Слово і діло" підрахувало, що Райкович на посаді мера зміг виконати лише 11% своїх обіцянок, тобто 8 зобов’язань.

Доходи та статки

Андрій Райкович є чи не найбагатшим начальником ОВА в Україні. Чиновник у своїй декларації за 2022 рік вказав, що отримав 217 тис. гривень пенсії та понад 2 млн гривень дивідендів. Роялті принесли Райковичу понад 37 млн гривень за 2022 рік. На рахунках у банках очільник Кіровоградської ОВА мав близько 10 млн гривень та понад 300 тис. євро. У готівці він декларував 720 тис. євро та 340 тис. доларів, а ще понад 30 млн гривень.

На посаді начальника Кіровоградської ОВА Райкович за неповний 2022 рік заробив трохи більше 670 тис. гривень, відколи очолив область із березня 2022 року. За перші два місяці 2022 року на посаді мера Кропивницького Райкович отримав трохи менше 95 тис. гривень зарплатні й навіть отримав майже 40 тис. гривень соціальних виплат.

Загалом сума його задекларованих грошових активів виходить дуже-дуже суттєва – 140 млн грн за нинішнім курсом.

Протягом 2022 року Андрій Райкович не купував ані нерухомості, ані автомобілів. Проте в нього є автомобіль Range Rover, який він придбав 2019 року за 5,7 млн гривень.

Райкович володіє й переконливим переліком нерухомості. Є величезний будинок на 800 "квадратів" у селі Суботці на Кіровоградщині. Тут же він має ще два будинки на 46 кв. метрів та 45 кв. метрів, а також дачний будинок на 67 кв. метрів. У селі Суботці начальник Кіровоградської ОВА має і 11 земельних ділянок загальною площею понад 22 тис. кв. метрів, а також він орендує озеро в Суботцях площею понад 12 тис. кв. метрів.

Серед цікавинок у його декларації, наприклад, можна знайти духовку за 250 тис. гривень, а також холодильник за 306 тис. гривень. Крім цього, він задекларував зброю, а саме – карабін вартістю понад 300 тис. гривень.

Родина

Інформацію про сім’ю Андрій Райкович не розголошує. З різних джерел відомо, що він виховав двох дочок і вже має онуків.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У зоні бойових дій дедалі більше з'являється танків-ангарів
28 квітня 2024, 01:30
На Миколаївщині двоє молодиків підірвалися на касеті від "Урагану"
28 квітня 2024, 00:46
На Прикарпатті засудили жінку за спробу вбивства 12-річної дівчинки та викрадення двох дітей
27 квітня 2024, 23:17
ДТП у Броварах: президент ухвалив кадрове рішення
27 квітня 2024, 21:16
В СБУ розповіли, скільки російської техніки знищили за два тижні та показали відео
27 квітня 2024, 20:12
У Міноборони розповіли про альтернативу ТЦК після отримання повістки
27 квітня 2024, 18:01
Над Одещиною знищили два розвідувальні дрони росіян
27 квітня 2024, 17:28
Окупанти обстріляли Станіслав на Херсонщині: є постраждала
27 квітня 2024, 16:49
Україна не зверталася до Польщі щодо видачі чоловіків, – посол
27 квітня 2024, 16:27
Росіяни стали частіше використовувати ракети Х-59 та Х-69, – Повітряні сили
27 квітня 2024, 15:55
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »