UA | RU
29 січня 2024, 16:16

Поклад Олександр Валентинович

Заступник голови Служби Безпеки України
Заступник голови Служби Безпеки України

Зазвичай про працівників спецслужб мало даних у відкритих джерелах, і Олександр Поклад не є виключенням. Ба більше, на офіційному сайті СБУ на цей час він єдиний серед заступників чинного голови СБУ Василя Малюка, у кого взагалі відсутні хоч якісь відомості та фото. Інформації щодо дитинства, навчання, трудової діяльності Олександра Поклада у відкритих джерелах практично немає. Переважно зустрічаються критичні публікації, які публікуються анонімно, що не дає змогу їх підтвердити чи спростувати. Сам Олександр Поклад журналістам коментарі не давав.

Освіта

Олександр Поклад закінчив Харківський юридичний університет (зараз – Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого).

У 2018 році захистив дисертацію у Запорізькому національному університеті на тему "Громадський контроль за діяльністю поліції" і здобув науковий ступень кандидата юридичних наук.

Кар’єра в правоохоронних органах та спеціальних службах

Працював у правоохоронних органах Полтавської області.

Очолював П'яте управління департаменту контррозвідки СБУ (підрозділ займається особливими завданнями як на підконтрольній Україні території, так і за її межами). За даними журналіста, головреда порталу "Цензор.нет" Юрія Бутусова, саме П'яте управління ДКР у жовтні 2016 року здійснило спецоперацію зі знищення бойовика Арсена Павлова ("Мотороли") в Донецькій області. До того ж, саме це управління звинувачували бойовики на Донбасі в спецоперації по ліквідації їхнього ватажка Олександра Захарченка, яка відбулася в 2018 році. Офіційно українська влада не підвереджувала свою причетність до цього.

За інформацією українських ЗМІ, Олександр Поклад  в 2020 році керував спецоперацією із затримання генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, а за рік –  спецоперацією із затримання співробітника управління "К" СБУ Юрія Расюка. Шайтанову інкримінували співпрацю з російськими спецслужбами, і в 2023 році засудили на 12 років за держзраду та спробу здійснення терористичного акта в інтересах рф. А з Юрієм Расюком відбулось наступним чином: спочатку він співпрацював зі слідством і визнав провину у справі про замах на вбивство тодішнього начальника Управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова (якого на момент підготовці цього тексту підозрюють у держзраді), за що отримав умовний строк. Згодом стало відомо, що вже після оголошення вироку Державне бюро розслідувань зареєструвало справу за заявою Расюка: екс-спецслужбіст стверджував, що під час затримання та проведення слідчих дій співробітники СБУ його катували. Станом на початок 2024 року в публічному доступі відсутня офіційна інформація про те, чи були підтверджені звинувачення Расюка в бік відомства.

Наприкінці 2021 року Президент України Володимир Зеленський призначив Олександра Поклада начальником Департаменту контррозвідки Служби безпеки України.

Невдовзі "Дзеркало тижня", посилаючись на ряд чинних (станом на кінець 2021 року) та відставних офіцерів СБУ дало характеристику цьому призначенню. На думку співрозмовників видання, Олександр Поклад мав "дуже віддалене відношення до класичної контррозвідки". Джерела характеризували Поклада як вмілого та висококласний фахівця з "активних заходів", подібних до операцій ГУР МО. Співрозмовники зазначали, що залишити Поклада на тодішній посаді в структурі відомства Зеленському рекомендували перший заступник голови СБУ Руслан Баранецький (обіймав посаду з червня 2019-го до липеня 2021-го) та екс-голова парламентського бюджетного комітету Юрій Арістов. Призначення Поклада саме очільником контррозвідки нібито рекомендував уже керівник ОП Андрій Єрмак. Один із високопоставлених офіцерів тоді підсумовував, що рішення президента, з огляду на досвід і спеціалізацію Поклада, може свідчити про підготовку до "великої разової операції".

На початку 2023 року американське видання "The Wall Street Journal" повідомило, що банкір, учасник української переговорної делегації в Білорусі Денис Кірєєв у ніч перед черговою поїздкою на переговори та, як виявиться, своєю загибеллю мав розмову з офісом начальника контррозвідки Олександра Поклада щодо особистої зустрічі. Сам Поклад, який тоді був відповідальний за затримання офіцерів розвідки та безпеки, підозрюваних у роботі на росію, відмовився давати коментарі, як і речник СБУ, посилаючись на закон про державну таємницю. Врешті, як повідомлялося в ЗМІ, Кірєєв разом зі своєю особистою охороною та агентами військової розвідки вирушили на київський вокзал для поїздки до Білорусі. Група доїхала до центру столиці й зупинилася біля Софійського собору. Кілька мікроавтобусів із співробітниками СБУ під’їхали й наказали військовим розвідникам та охороні Кірєєва здати зброю. Самого Кірєєва направили до мікроавтобуса. Через 90 хвилин військових розвідників викликали на місце, де вони знайшли тіло Кірєєва. Тоді в Офісі президента України заявили, що причиною вбивства Кірєєва стала погана координація між СБУ та Головним управлінням розвідки. Видання зазначає, що Володимир Зеленський посмертно нагородив Кірєєва медаллю за "винятковий внесок у захист державного суверенітету та державної безпеки".

17 квітня 2022 року президент України Володимир Зеленський присвоїв Олександру Покладу звання бригадного генерала.

28 серпня 2023 року Володимир Зеленський призначив Олександра Поклада заступником голови Служби безпеки України.

6 січня 2024 року президент підвищив Олександра Поклада у званні з бригадного генерала до генерал-майора.

Приватна діяльність

Видання "Радіо Свобода" посилаючись на сервіс перевірки контрагентів "YouControl" повідомляло, що Олександр Поклад у 1999 році заснував компанію "Олтекс" (основний вид діяльності – надання в оренду й експлуатацію нерухомого майна), а через три роки вийшов зі складу засновників.

У 2006 році Олександр Поклад отримав від Полтавської обласної КДКА свідоцтво адвоката, дія якого була зупинена у березні 2015 року на підставі заяви самого Олександра.

За інформацією журналістів програми "Схеми", які посилаються також на відкриту базу даних помічників народних депутатів Верховної ради України "Посіпаки" (не доступна для перегляду з початку повномасштабного вторгнення рф), Олександр Поклад був помічником екс-нардепа ВРУ VI скликання Равіля Сафіулліна з "Партії регіонів", а потім помічником на громадських засадах колишнього парламентаря Івана Мирного, який обирався до ВРУ VII та VIII скликань від "Партії регіонів" та "Опозиційного блоку". Іван Мирний відомий тим, що свого часу працював начальником охорони олігарха Дмитра Фірташа.

Зв’язки

У 2011 році однією із власниць ТОВ "Олтекс", яке зареєстровано у Кременчуці Полтавської області, стала Зоя Поклад – за твердженням журналістів, вона є матір’ю Олександра Поклада. Станом на 2021 рік її внесок до статутного капіталу компанії становив 6,6 млн гривень. Друга власниця – Лідія Шаповалова. Згідно з даними системи "YouControl", вона є матір’ю народного депутата кількох скликань, кременчуківця Юрія Шаповалова та, відповідно, бабусею нардепа-мажоритарника від 150 округу  Олексія Мовчана ("Слуга народу"). Згідно з декларацією Юрія Шаповалова за 2021 рік, його дружина орендує в "Олтекс" нежитлове приміщення та частину стаціонарної тимчасової забудови в Кременчуці.

Нагороди

Олександр Поклад відзначений трьома державними орденами: Орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (2016); "За мужність" III ступеня (2017); "За мужність" II ступеня (2020).


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Внаслідок ракетного удару по Одесі пошкоджена пожежна частина
02 травня 2024, 12:07
Смертельна ДТП на Київщині: двоє загиблих та троє постраждалих
02 травня 2024, 11:44
На Великдень на Запоріжжі посилять заходи безпеки: що потрібно знати
02 травня 2024, 11:41
У Харкові пролунали вибухи: росіяни атакують область КАБами
02 травня 2024, 11:24
Обстріли Донеччини: росіяни вбили 4 та поранили 8 мирних мешканців
02 травня 2024, 11:16
На Харківщині трактор підірвався на міні, в інший – влетів дрон
02 травня 2024, 10:57
На Миколаївщині уламки збитої ракети Х-59 пошкодили транспортну інфраструктуру
02 травня 2024, 10:26
Транспортний колапс: у Чернігові на маршрути не вийшли автобуси
02 травня 2024, 09:58
Росіяни обстрілами пошкодили половину енергетичної системи України, – міністр
02 травня 2024, 09:39
Окупанти за добу обстріляли 22 населені пункти Херсонщини
02 травня 2024, 09:20
 
Недопад Григорій Вікторович
Голова Волинської обласної ради
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »