UA | RU
21 січня 2024, 18:40

Малюк Василь Васильович

Голова Служби безпеки України
Голова Служби безпеки України

Василь Малюк народився 28 лютого 1983 року в місті Коростишів Житомирської області.

Освіта

В одному з інтерв'ю Василь Малюк розповів, що мріяв стати спецслужбістом ще з дитинства, тому готував себе до цього – активно займався спортом і юриспруденцією.

Вищу освіту здобував у Національній академії СБУ (2005 рік). Дисертацію захистив у Харківському національному університеті внутрішніх справ (2021 рік). Має ступінь кандидата юридичних наук.

Кар’єра

Уся кар’єра Василя Малюка пов'язана із силовими структурами. Він – професійний службіст із бойовим досвідом.

У випадку СБУ навчання у виші зараховується до трудового стажу, тож фактично Малюк перебуває на службі в органах безпеки з 18 років. Після випуску з академії почав працювати в регіональних управліннях СБУ, де обіймав посади від оперуповноваженого до заступника начальника управління – начальника відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. Відомо, що в цей час Малюк брав участь в Антитерористичній операції на Донбасі, є учасником бойових дій.

На підвищення в столицю Василь Малюк пішов у 2020 році, коли став першим заступником голови СБУ та керівником Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління, більше відомого як главк "К" СБУ. У липні наступного року звільнений з посади.

У лютому 2022-го нетривалий час пробув заступником міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського (загинув в авіакатастрофі в Броварах у січні 2023 року). Вже в березні Малюк знову повернувся до СБУ на свою посаду першого заступника голови. Тоді ж отримав звання бригадного генерала.

Влітку 2022 року, після відставки Івана Баканова, Василь Малюк став виконувачем обов'язків голови СБУ, згодом Володимир Зеленський надав йому звання генерал-майора. Вже на початку лютого 2023 року Верховна Рада затвердила Малюка на посаді керівника СБУ.

До повномасштабного російського вторгнення в Україну мало хто міг би сказати багато про Василя Малюка. Однак зараз його впізнає вже переважна більшість країни. За час роботи на чолі СБУ Малюк проявив себе доволі активно, а саме відомство встигло запам’ятатися низкою своїх успішних операцій.

Звісно, насамперед мова йде про дві атаки на Кримський міст – у жовтні 2022 року та в липні 2023-го. І в одному, і в іншому випадках міст отримав значні ушкодження – тоді у воду обвалилися секції автомобільної частини мосту. Історії з вибухом на Кримському мості довгий час були оповиті легендами, аж допоки влітку минулого року Малюк не підтвердив, що це були спецоперації СБУ.

Ще одним гучним кейсом стала робота СБУ проти УПЦ (московського патріархату). Відомство провело низку обшуків у храмах і монастирях, де знаходили російську атрибутику та літературу. У результаті, Служба відкрила кілька десятків справ і стільки ж вручила підозр як проти рядових кліриків, так і проти високопоставлених єпископів церкви. Ба більше, саме з подачі СБУ держава запровадила санкції проти низки керівників УПЦ (мп), а також одного з її спонсорів Вадима Новинського.

Загалом співрозмовники українських ЗМІ в СБУ вказують, що саме зміна Баканова на Малюка активізувала роботу з російським впливом у церкві. Мовляв, Малюк зумів донести до президента важливість цього напрямку роботи.

На рахунку Малюка також гучне затримання кума російського президента путіна та політика Віктора Медведчука, а також колишнього народного депутата, голови підприємства "Мотор січ" В’ячеслава Богуслаєва. За даними СБУ, Богуслаєв намагався продати у рф двигуни для військових гелікоптерів, а на оприлюднених записах телефонних розмов Богуслаєв виправдовував російську агресію проти України.

Критика

Василь Малюк довгий час був доволі непублічною персоною. Активно давати інтерв’ю та з’являтися на сторінках медіа він почав лише на посаді керівника СБУ. Більшість своєї кар’єри ж перебував у тіні, щоправда, встиг потрапити в кілька неприємних епізодів.

Насамперед мова йде про главк "К", яке свого часу очолював Малюк. Низка громадських експертів звинувачувала управління у "кришуванні" бізнесу та корупції. Власне, з цим і пов’язане звільнення Малюка з посади керівника в липні 2021 року. Тоді в Офісі президента заявили, що незадоволені результатами боротьби з контрабандою.

Вже у вересні 2021 року Василя Малюка помітили на святкуванні дня народження заступника голови Офісу президента Олега Татарова, який курує правоохоронну сферу, а за часів Януковича працював у головному слідчому управлінні МВС.

Згодом видання  "Українська правда" назве Малюка близькою людиною до  Татарова. Сам Малюк подібні звинувачення не коментував, а пізніше очільник ОП Андрій Єрмак запевняв, що можливі "дружні стосунки" між Татаровим і Малюком ніяк не впливали на рішення президента поставити останнього на чолі СБУ.

Нагороди та відзнаки

За час служби в органах безпеки Василь Малюк удостоївся низки нагород і відзнак. В своєму арсеналі має державну нагороду – орден "За мужність" ІІІ ступеня, дві відзнаки Президента України: "За участь в Антитерористичній операції" та "Хрест бойових заслуг".

Також має низку відомчих відзнак і заохочень. Нагороджений нагрудними знаками СБУ "За відвагу", "За доблесть", "Відзнака Служби безпеки України", а також отримав нагородну вогнепальну зброю від СБУ.

Декларація

Найсвіжіша декларація Василя Малюка, яку можна знайти у відкритих джерелах, датується 2020 роком. Так, Малюк має житловий будинок площею 228 кв. м із земельними ділянками в Коростишеві Житомирської області. Також його родина безкоштовно користується відомчою квартирою у Києві площею майже 123 кв. м та житловим будинком, що належить СБУ.

Василь Малюк володіє кількома автомобілями – Lexus LX470 (2004 року випуску) та Nissan Rogue (2014 року). У 2020 році родина отримала дохід у 2,2 млн грн і зберігала 90 тис. дол. готівкою.

Сім’я

Інформації про родину Василя Малюка у відкритих джерелах немає.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Російська армія фугасами обстріляла Курахове: є загиблі та поранені
03 травня 2024, 10:49
Росіяни за добу майже 350 разів обстріляли Запорізьку область
03 травня 2024, 10:38
Шпигував за позиціями ЗСУ під виглядом прогулянок з собакою: СБУ затримала харків'янина
03 травня 2024, 10:19
Втрата Часового Яру – це лише питання часу, – представник ГУР
03 травня 2024, 09:59
На Львівщині на трасі зіткнулися вантажівка та кросовер: троє постраждалих
03 травня 2024, 09:41
У Карпатах рятувальники допомогли травмованому туристу зійти з гори
03 травня 2024, 09:15
Російські війська завдали ракетного удару по Дніпропетровщині
03 травня 2024, 08:55
Росіяни вдарили ракетою по Миколаївському району
03 травня 2024, 08:29
За добу – понад 130 боєзіткненнь: Генштаб про ситуацію на фронті та втрати ворога
03 травня 2024, 08:07
єВідновлення: як отримати компенсацію за житло у разі втрати документів на право власності
03 травня 2024, 06:52
 
Недопад Григорій Вікторович
Голова Волинської обласної ради
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »