UA | RU
26 лютого 2024, 14:38

Павлущик Віктор Володимирович

Голова НАЗК
Голова НАЗК

Віктор Павлущик родом із Вінниці. Закінчив місцевий ліцей №7 у 2003 році.

Освіта

Вищу освіту поїхав здобувати до Києва. Має два дипломи: юриста, який отримав у Національній академії Служби безпеки України (2008), а також вивчився на економіста-міжнародника в КНУ імені Тараса Шевченка (2014).

Окрім української, вільно володіє англійською мовою. На розмовному рівні знає іспанську та німецьку.

Кар'єра
Свою кар'єру розпочав у СБУ з оперуповноваженого. У відомство прийшов одразу після випуску з академії в 2008 році. Служив на різних оперативних посадах аж до 2015 року, отримав військове звання майор.

У тому ж році подався на перший набір до новоствореного Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), пройшов і вже за два роки став старшим детективом – керівником відділу детективів. Вони займалися виявленням та розслідуванням корупції в судах і прокуратурі. Цю посаду він обіймав аж до 2024 року. Має спеціальне звання підполковник НАБУ.

Про свою роботу в НАБУ Віктор Павлущик розповідав так: "Дуже часто нашій команді доводилось як розслідувати справи, пов’язані з декларуванням недостовірних відомостей у деклараціях, так і опрацьовувати величезні масиви інформації щодо кандидатів на посади в органи прокуратури та судах, а також брати участь в обробці інформації в ході реалізації реформи органів прокуратури та кваліфікаційного оцінювання суддів".

У 2023 році Павлущик боровся за крісло директора НАБУ, однак тоді він зміг пройти лиш до етапу співбесід. Однак свою участь у тому конкурсі вважає доказом своїх професійних знань і доброчесності. Того ж року намагався стати також і членом Вищої ради правосуддя. Кандидатів, серед яких був і Павлущик, направили на розгляд Етичної ради, втім, станом на кінець лютого 2024 року співбесіди із кандидатами ще не проходили.

Вже в лютому 2024 року йому вдалося піти на підвищення. Павлущика призначили головою НАЗК. У мотиваційному листі чиновник наголошував, що його метою буде відновлення спецперевірок декларацій, які були призупинені певний час протягом повномасштабної війни.

Відзнаки

В офіційній автобіографії Павлущик вказував, що протягом березня-квітня 2022 року перебував у складі Зведеного оперативно-бойового загону НАБУ та "брав участь у заходах щодо протистояння збройній агресії російських окупаційних військ на території Києва та Київської області", за що був нагороджений Почесною грамотою Національного антикорупційного бюро України.

Родина

Розлучений. Колишня дружина працює в СБУ. Мають двох синів 2012 та 2018 років народження. Діти зараз проживають у Румунії в межах програми тимчасового захисту. Наразі Віктор живе разом із цивільною дружиною Тетяною Водопʼяновою, яка до січня 2023 року була його колегою – старшим детективом НАБУ, а зараз працює в Представництві Всесвітньої продовольчої програми ООН. Брат Віктор також до 2018 року працював у НАБУ, а потім перейшов у приватний сектор.

Критика

У гучні публічні скандали Віктор Павлущик не потрапляв. Водночас у відкритих джерелах можна знайти деталі його співбесіди з членами конкурсної комісії в 2023 році, коли той ішов на посаду директора НАБУ.

Зазначалося, що від початку повномасштабної війни Павлущик тричі виїжджав за кордон. Сам службовець підтвердив, що їздив до Румунії, але не для відпочинку. Там зараз живуть його діти, і він мав "забезпечити можливості перебування дітей за кордоном", оскільки колишня дружина не може залишати країну, бо вона є військовослужбовцем.

Були запитання у членів комісії й щодо нерухомості його батьків. Так, у 2005 році батько Павлущика купив квартиру в Києві, і комісія зацікавилася такою угодою, оскільки помешкання придбане за ціною вчетверо нижчою за ринкову. На що Віктор тоді зазначив, що батьки переконали його в реальній вартості, а він не мав можливості оцінити цю нерухомість, оскільки тобі був ще курсантом академії СБУ.

Декларація

У своїй найсвіжішій декларації Павлущик вказав, що проживає у будинку на 70 "квадратів" у селі Святопетрівське неподалік Києва. Це житло належить Тетяні Водоп’яновій, вона також володіє часткою квартири в Запоріжжі.

Сини чиновника володіють разом із матір'ю та екс-дружиною Павлущика квартирою в Києві на майже 60 "квадратів". Сам Віктор вказав у декларації ще одну квартиру у столиці, яка йому офіційно не належить, але він там прописаний.

Має у власності Toyota Camry (2016 року), а його цивільна дружина – Citroen Grand C4 Picasso (2010 року) та Nissan Leaf (2019 року), які вона придбала під час повномасштабної війни. Також жінка володіє КАМАЗом 5410 (1991 року випуску).

Віктор Павлущик на своїй колишній роботі в НАБУ за 2023 рік та початок 2024-го отримав 1,7 млн грн зарплатні, тобто в межах 130 тис. грн на місяць. Цивільна дружина на роботі в ООН за 2023 рік заробила понад 1,1 млн грн, а в 2022-му в НАБУ отримала 1,2 млн грн зарплати, тобто близько 100 тис. грн на місяць.

Зберігає готівкою чиновник 8,5 тис. доларів, а Тетяна Водоп’янова – 7,4 тис. доларів і 82 тис. грн на рахунках у банках, а також 3 тис. доларів готівкою.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
7000 доларів за місце другого водія: на Львівщині викрили схему виїзду ухилянтів за кордон
02 травня 2024, 04:30
Зарубав сокирою та хотів спалити: на Житомирщині чоловік жорстоко вбив матір
02 травня 2024, 03:45
На Херсонщині пілоти дронів знищили вантажівки, станцію РЕБ та польовий склад росіян
02 травня 2024, 03:00
Втеча 8 чоловіків за кордон за 2,5 млн грн: на Буковині затримали "бізнесмена"
02 травня 2024, 02:18
На Дніпропетровщині жінка посварилася з цивільним чоловіком і вдарила його ножем
02 травня 2024, 01:53
Через ворожі міни в Україні загинули майже 300 людей
02 травня 2024, 01:27
У Сухопутних військах назвали втрати РФ за квітень
02 травня 2024, 00:45
Житель Києва викликав поліцію, бо забув, де припаркував машину
01 травня 2024, 23:45
У Новій пошті прокоментували ракетний удар по сортувальному депо в Одесі
01 травня 2024, 23:37
Зеленський звільнив очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
01 травня 2024, 23:23
 
Недопад Григорій Вікторович
Голова Волинської обласної ради
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »