UA | RU
23 січня 2024, 17:31

Буданов Кирило Олексійович

Начальник Головного управління розвідки МО України
Начальник Головного управління розвідки МО України

Кирило Олексійович Буданов народився 4 січня 1986 року в Києві. Про його дитинство та шкільні роки майже нічого не відомо. Немає інформації у відритих джерелах і про те, хто такі батьки Буданова та чим вони займаються. Сам Кирило Олексійович в одному з інтерв’ю розповідав, що планував пов’язати життя з розвідкою та військовою службою ще з раннього віку. В деяких медіа також зустрічається інформація, що майбутній очільник розвідки з дитинства захоплювався плаванням.  

Освіта

У 2007 році здобув профільну освіту в Одеському інституті сухопутних військ (зараз – Військова академія). Із жовтня 2023 року Буданов навчається в аспірантурі Острозької академії за спеціальністю Політологія на вечірній формі навчання.

Кар’єра

Кирила Буданова без перебільшень можна назвати визначною постаттю в історії України. Спецоперації, в яких безпосередньо брав участь шеф української розвідки та які загалом проводило ГУР, досі оповите легендами. Інформації та деталей про його військову карʼєру зі зрозумілих причин так само небагато.

Відомо, що службу в спецназі Головного управління розвідки лейтенант Кирило Буданов розпочав після закінчення вишу. Буданов – далеко не кабінетний військовий. В ГУР він працював, як то кажуть, "у полі" та згодом дослужився до капітана. Одразу від початку російсько-української війни восени 2014 року брав участь у боях на Донбасі. Тоді отримав кілька поранень, одне з них – важке. У 2016 році Буданову присвоєно звання майора.

Ще до початку повномасштабного вторгнення Буданов особисто брав участь у багатьох висадках на території тимчасово окупованого Криму. Звісно, деталей усіх операцій не розкривають, однак журналістам вдалося дізнатися подробиці одного з рейдів ГУРівців, у якому вони мали знищити ворожі вертольоти у Джанкої. Тоді українські спецпризначенці потрапили в засідку, зав’язався бій. Як розповідав сам Буданов, дві хвилини знадобилося їм для знищення ворожої спецгрупи "Вимпел".

Вже під час виходу розвідникам довелося повертатися вплав через затоку Сиваш. "[Пливли] довго. 8 км. Там по прямій 6,7 км, здається. Ми трошки дугою, як-то кажуть... Про що я міг думати? Що треба вибратися якось нам усім... Ми не досягли того успіху, якого хотіли. Але й не позаздриш тим, хто пішов проти нас", – так згадував ті події начальник ГУР.

Вже за два роки після кримських операцій отримує звання підполковника. І до 2020 року продовжує особисто виконувати різні секретні спеціальні завдання, про які невідомо широкому загалу.

На підвищення Кирило Буданов пішов у 2020 році, коли став заступником директора департаменту Служби зовнішньої розвідки України. А вже незабаром 5 серпня у віці 34 років обійняв посаду начальника ГУР Міністерства оборони України.

Вже на посаді керівника ГУР Кирило Буданов і його відомство відзначилося успішною операцією в Афганістані в 2021 році. Україна стала однією з небагатьох країн, які відправили місію для евакуації 700 людей у повністю контрольований талібами Афганістан. Операція, яка мала тривати пару годин, розтягнулась на кілька днів і неодноразово була на межі зриву через хаос, який тоді панував в Афганістані. Врешті-решт евакуація вдалася. Деталі тієї спецоперації української розвідки опублікувала газета The New York Times.

Буданов – один із небагатьох українських високопосадовців, хто відкрито попереджав про повномасштабний наступ росіян на територію України. У листопаді 2021 року в інтерв'ю американському військовому виданню "Military Times" детально описував можливу масштабну військову операцію рф, заплановану на січень-лютий 2022 року.

Вже на початку повномасштабної війни, у квітні 2022 року, Буданову присвоїли звання генерала-майор.

Планував і керував різними спецопераціями (деякі з них тривають дотепер) під час повномасштабної російсько-української війни. Зокрема серед тих, про які стало відомо, є такі:

2022 рік

  • 16 вертольотів за 8 рейсів доставили на оточену "Азовсталь" багато тонн допомоги і врятували десятки поранених
  • Битва за острів Зміїний. Деокупація стратегічно важливого для безпеки у Чорному морі українського острова. Висадка та штурм бійців ГУР.

  • На Херсонщині сили спецпідрозділу ГУР МО звільнили п'ятьох українців, які перебували в російському полоні.
  • Спільна операція ГУР МО та НАБУ. З окупації вивели українського військового.
  • Бійці Головного управління розвідки тричі намагалися висадитися на лівий берег Дніпра, щоб створити умови для визволення окупованого Енергодару та Запорізької АЕС. Спецназ перетнув Каховське водосховище на човнах і мав створити на лівому березі плацдарм для подальшого наступу, але закріпитися там не вдалося.

2023 рік

  • Розвідники провели у Судані спецоперацію з евакуації українців під назвою "Троянський верблюд". До групи спецназу увійшло менше 10 людей. Розвідка залучила до спецоперацій місцевих та використала оголошене перемир’я, щоб евакуювувати громадян України, переважно працівників авіаційної галузі.
  • Гелікоптер Мі-8 Збройних сил Росії разом із пілотом та екіпажом перейшов на бік України внаслідок тривалої спецоперації ГУР.

  • В окупованому Криму вночі 24 серпня пройшла спільна спецоперація українських розвідників за підтримки Військово-морські сили ЗСУ. Спецпідрозділи висадились на берег півострова в районі населених пунктів Оленівка і Маяк.
  • Силами підрозділів ГУР Україна повернула під свій контроль "вишки Бойка" – бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля узбережжя Криму в Чорному морі, які були під окупацією з 2014 року та які Росія використовувала у військових цілях з початку широкомасштабного вторгнення.
  • ВМС ЗСУ спільно з ГУР провели успішну спецоперацію з евакуації двох бійців Десантно-штурмових військ ЗСУ із тимчасово захоплених ворогом територій.
  • Спецоперація "Бариня": ГУР вдалося завербувати російського офіцера, який переконав і добровільно перевів 11 військовослужбовців у полон.
  • Cпецпризначенці "Стугни" та "Братства" у складі спецпідрозділу "Тимура" ГУР вдруге десантувались на територію Криму. Відбувся бій із російськими окупантами, внаслідок чого було багато загиблих та поранених з особового складу загарбників.

Кирило Буданов також відомий своїми прогнозами щодо розвитку воєнної ситуації (сам називає це аналітичною роботою, яка здійснюється на основі отриманої інформації). Передрікав початок повномасштабного вторгнення рф взимку 2022, "переломний момент у війні з росією" в другій половині серпня 2022, який можна трактувати як Харківську операцію; звільнення Херсона до кінця листопада 2022; невдалі спроби ворога знищити українську енергосистему та інші.

Однак деякі з прогнозів Буданова посунулися в термінах: начальник розвідки заявляв, що українська армія буде в Криму уже до кінця весни 2023 року, проте через півроку визнавав, що Україна "вибилася з графіку". Позаяк очільник ГУР переконує, що Україна продовжує ефективно протистояти ворогу й вдало виконувати різні операції, а щодо Криму – 24 серпня 2023 року українські спецпризначенні провели успішну спецоперацію на окупованому півострові та підняли державний прапор. У вересні 2023 в інтерв'ю "The Economist" відзначив, що Україна не завершить війну парадом перемоги у Москві, однак росія ніколи не зможе провести його у Києві.

Кирило Буданов також неодноразово висловлював впевненість у тому, що російська федерація у майбутньому розпадеться на кілька державних утворень.

На життя Кирила Буданова неодноразово скоювали замахи. Тільки в 2019 році, за даними ЗМІ, було мінімум 10 спроб ліквідувати майбутнього очільника розвідки.

Остання з відомих спроб ліквідувати очільника ГУР – ракетний удар в червні 2023 року по Києву. Росіяни поширювали дезінформацію, що начебто Буданов загинув. Разом із тим ворог заявляв про вбивство Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Обидва військові спростували цю інформацію. Самі ж росіяни за кілька місяців після цього оголосили Буданова "терористом" за атаки беспілотниками по рф.

Після повномасштабного вторгнення рф замах на життя було скоєно і на дружину Буданова, яка безпосередньо проживала з очільником української розвідки в будівлі ГУР. Так, 28 листопада 2023 стало відомо про отруєння Маріанни Буданової та ще кількох співробітників ГУР МО. Дружину госпіталізували, їй надали всю необхідну медичну допомогу. Її намагалися отруїти ртуттю та миш'яком.

Як очільник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими бере безпосередню участь в обмінах.

Критика

Наприкінці 2021 року журналісти "Слідство.Інфо" повідомляли про те, що очільник ГУР може проживати в одному маєтку з колишнім заступником міністра внутрішніх справ Олександром Гогілашвілі та його дружиною, помічницею президента Марією Левченко. Власники цього будинку В'ячеслав та Діана Стрєлковські, за повідомленням "Цензор.нет", з липня 2015 року мали паспорти громадян рф, які отримали в тимчасово окупованому Криму. Також, за даними різних ЗМІ, В’ячеслав Стрєлковський станом на кінець 2021 року мав відношення до діяльності так званих "конвертаційних центрів" та був співвласником електронної платіжної системи GlobalMoney, яку правоохоронці підозрювали в шахрайстві та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. Олександр Гогіашвілі також, за повідомленнями ЗМІ та екс-нардепа Борислава Берези, мав російській паспорт з 12 листопада 2003 року. 14 червня 2012 року він отримав новий паспорт громадянина росії.

Кирило Буданов підтверджував інформацію про те, що жив у Гогілашвілі. Пояснював це тим, що в його помешканні на той час тривав ремонт.

Нагороди

Повний кавалер ордена "За мужність", має нагороди "Хрест бойових заслуг", "Учасник АТО", "За військову звитягу", "Захиснику Вітчизни" та інші.

Сім’я

Вдруге одружений з 2013 року. Маріанна Буданова за освітою психолог. Балотувалася до Київської міської ради. Була радницею Віталія Кличка з питань виявлення та запобігання корупції у сфері молодіжної політики та спорту.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
 
Недопад Григорій Вікторович
Голова Волинської обласної ради
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »