UA | RU
20 березня 2023, 21:01

Рада відправила у відставку трьох міністрів: що відомо про претендентів на посади

Верховна Рада на засіданні 20 березня відправила у відставку міністра з питань освіти і науки Сергія Шкарлета, міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Павла Рябікіна та віцепрем'єр-міністра України - міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова
Верховна Рада на засіданні 20 березня відправила у відставку міністра з питань освіти і науки Сергія Шкарлета, міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Павла Рябікіна та віцепрем'єр-міністра України - міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова
Фото: із відкритих джерел

Про відставку Сергія Шкарлета, Павла Рябікіна та Михайла Федорова з посад міністрів України, пише RegioNews.

Сергій Шкарлет

Рада підтримала відставку Сергія Шкарлета з посади міністра освіти і науки. 20 березня за звільнення Шкарлета проголосували 295 парламентарів:

  • 189 "Слуг народу",
  • 21 із "Європейської солідарності",
  • 12 із "Батьківщини",
  • 16 із "Платформи за життя і мир",
  • вісім із "За майбутнє",
  • 17 із "Голосу",
  • 15 "Довіри",
  • сім із "Відновлення України"

Відомо, що Сергій Шкарлет раніше обіймав посаду ректора Чернігівського національного технологічного університету. У 2010 році він намагався потрапити до Чернігівської обласної ради від "Партії регіонів", а у 2015 - балотувався від "Блоку Петра Порошенка". Раніше Шкарлета звинувачували у плагіаті в його наукових роботах, сам міністр звинувачення відкидав. Виконувати обов'язки міністра освіти та науки Шкарлет почав з кінця червня 2020 року.

Громадськість неодноразово вимагала відставки Сергія Шкарлета з посади міністра освіти й науки. На протести виходили і активісти, й освітяни, й студенти. Акції відбувалися і у 2020 році, і перед вторгненням Росії у 2022 році. У Верховній Раді також збирали підписи за відставку Шкарлета. Однак він лишався на посаді.

Так, у вересні 2020 Комітет з питань етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти виявив плагіат у роботах Шкарлета. В грудні 2020 профільний комітет знову не погодив призначення Шкарлета, але вже на наступний день Верховна Рада призначила Сергія Шкарлета міністром освіти.

А вже 21 грудня під Офісом Зеленського мітингували за відставку Шкарлета. Акція проходила під гаслом "Стоп Шкарлет – не дамо вбити освіту”.

18 лютого 2021 року Генпрокурор повідомила, що справа за заявами про порушення під час голосування за призначення Шкарлета міністром розслідується. Кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відомо, що на посаду очільника МОН розглядають директора Малої академії наук і добровольця 95-ї бригади Десантно-штурмових військ Оксена Лісового.

Павло Рябікін

Депутати 20 березня проголосували за звільнення Павла Рябікіна з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості. "За" проголосували 303 народних депутатів.

Павло Рябікін 18 березня 2023 року написав заяву про звільнення з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості.

На посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості Рябікін був призначений 4 листопада 2021 року. До цього призначення працював главою Державної митної служби. Під час вступу на посаду міністра одним зі своїх пріоритетів він назвав розвиток та підтримку внутрішнього виробника конкурентоспроможної продукції з акцентом на створенні замкнених циклів розробки та виробництві готових зразків озброєння та військової техніки.

Як повідомив народний депутат Олексій Гончаренко, кандидатура Павла Рябікіна розглядається на посаду посла України в Китаї. Міністром стратегічних галузей промисловості замість Рябікіна раніше планували призначити Олександра Камишіна - колишнього очільника правління АТ "Укрзалізниця".

Михайло Федоров

Парламент підтримав відставку віце-прем'єр-міністра України – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова. "За" відставку Федорова проголосували 298 нардепів.

Заяву про відставку міністр цифрової трансформації написав ще 18 березня.

Як повідомив прем’єр Денис Шмигаль, Федорова знову призначать міністром, і він буде опікуватися ще низкою напрямків, окрім діджиталізації. Його майбутня посада – віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України.

Довідка: у грудні 2018 Михайло Федоров приєднався до виборчого штабу кандидата в президенти Володимира Зеленського. Він очолив digital-напрямок ЗеКоманди.

На позачергових виборах до Верховної Ради в 2019 обраний народним депутатом від партії Слуга народу, №6 у виборчому списку.

З 21 травня 2019 - радник президента (поза штатом) за digital-напрямку.

29 серпня 2019 року Верховна Рада затвердила новий склад Кабінету міністрів, Федоров призначений віце-прем'єр-міністром, міністром цифровий трансформації.

Рада припинила депутатські повноваження Забродського

Верховна Рада України достроково припинила повноваження народного депутата з фракції "Європейська солідарність" Михайла Забродського у зв’язку з його особистою заявою.

За це рішення проголосували 307 нардепів. Генерал-лейтенант ЗСУ вирішив повернутися на військову службу - його планують призначити заступником головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Наразі в парламенті залишилися 404 народних депутатів.

Довідка: Михайло Забродський – український військовий, генерал-лейтенант Збройних сил України, народний депутат України, перший заступник голови комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, екскомандувач Високомобільних десантних військ (2015–2019 роки). У 2019 році був обраний народним депутатом до ВР від партії "Європейська солідарність".

Шмигаль про кадрові перестановки

Голова Кабінету міністрів України Денис Шмигаль анонсував кадрові зміни складу уряду. Міністром освіти планується призначити Оксена Лісового, а міністром стратегічних галузей промисловості – Олександра Камишіна.

Так, прем'єр-міністр запропонував Раді призначити:

  • Михайла Федорова на посаду віце-прем'єр-міністра України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністра цифрової трансформації України;
  • Оксена Лісового на посаду міністра освіти та науки України;
  • Олександра Камишіна на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості.

Шмигаль анонсував розширення сфери повноважень для чинного віце-прем'єра - міністра Михайла Федорова - тепер в його компетенції буде ще кілька напрямків, крім діджиталізації.

Комітети Ради підтримали кандидатури двох нових міністрів

Так, комітет ВР з питань економічного розвитку на засіданні рекомендував парламенту призначити Олександра Камишіна на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості.

При цьому, комітет ВР з питань цифрової трансформації рекомендував парламенту призначити Михайла Федорова віце-прем'єр-міністром України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністром цифрової трансформації України.

Оксен Лісовий та Олександр Камишін - основні факти

Оксен Лісовий народився у 1972 році у Київській області. Він є кандидатом філософських наук за спеціальностями антропологія та філософія культури. У 2012 році він став лауреатом державної премії України у галузі освіти, а у 2015 році став доцентом. З 2010 року Лісовий обіймає посаду директора Національного центру Мала академія наук України (МАН).

Від початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну Лісовий служить на фронті у складі 95-ої штурмової бригади ЗСУ. Працювати у МАН Лісовому вдається дистанційно.

Олександр Камишін народився в 1984 році. За освітою є фінансистом та управлінцем: у 2005 році він закінчив Міжнародний фінансовий університет, а у 2007 році здобув другу освіту в Київському політехнічному інституті імені Ігоря Сікорського.

Він очолив "Укрзалізницю" у серпні 2021 року - тоді його було призначено виконувачем обов'язків голови правління замість тодішнього керівника Івана Юрика. Вже 1 квітня 2022 року Камишіна було призначено головою правління на чотири роки. До цього він був керуючим партнером інвестиційної компанії Fortior Capital.

27 лютого 2023 року він подав у відставку. Вже 3 березня Камишін став позаштатним радником президента Володимира Зеленського.

Нагадаємо, 27 лютого голова правління "Укрзалізниці" Олександр Камишін оголосив про свою відставку. За його словами, він очолить офіс з євроінтеграції "Укрзалізниці" в Європі.




18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
Міноборони запроваджує нову систему отримання офіцерського звання та навчання для медиків
19 березня 2024, 05:41
В Україні зростає кількість пацієнтів зі ПТСР. Що треба знати про посттравматичний стресовий розлад
19 березня 2024, 04:27
Піротехніки показали, як розміновують Херсонщину
19 березня 2024, 03:12
У Полтаві поліція розслідує замах на вбивство 34-річного місцевого чоловіка
19 березня 2024, 02:04
Немовля померло у лікарні на Хмельниччині: акушер-гінекологу повідомили про підозру
19 березня 2024, 01:56
Одружись за $10 тис для виїзду за кордон: мешканка Львівської області організувала "весільний" бізнес
19 березня 2024, 00:29
У селі на Бериславщині загинули три особи, які розбирали FPV-дрон
18 березня 2024, 22:17
П'ять схем для ухилянтів: СБУ викрила нових організаторів "втечі" від мобілізації
18 березня 2024, 21:56
У Києві лише 25% переходів відповідають стандартам інклюзивності, — дослідження
18 березня 2024, 21:19
Ворог сім разів разом з авіацією атакував ЗСУ на Донеччині та Запоріжжі, — Генштаб
18 березня 2024, 20:43