UA | RU
15 жовтня 2020, 13:00

Нардепи, губернатори та олігархи: стати депутатами Львівської облради захотіли знакові люди

Після торішніх і президентських, і парламентських виборів електоральні розклади у серці Галичини знову встигли сильно змінитися
Після торішніх і президентських, і парламентських виборів електоральні розклади у серці Галичини знову встигли сильно змінитися

Хто сьогодні може претендувати на створення власних фракцій у Львівській облраді розбирався RegioNews.

Півтора роки тому Львівщина стала єдиною областю в Україні, в якій Петро Порошенко у другому турі президентських виборів зумів набрати більше голосів (62,79%), ніж Володимир Зеленський.

Але вже на позачергових парламентських виборах у липні 2019 року "Європейська солідарність" не змогла повторити регіональний тріумф свого лідера. Партія п'ятого президента набрала менше голосів (19,87%), ніж отримавший перемогу в області "Голос" (23,09%) та посіла друге місце "Слуга народу" (22,03%). Але з того часу електоральні переваги галичан помітно змінилися.

"ЄС" - в статусі фаворита, але без більшості

Львівська обласна рада буде складатися з 84 депутатів, яких мають право обрати 1 млн 898 тис. виборців. Як показують практично всі соцопитування, шансів створити свою монобільшість в облраді сьогодні не має жодна партія. Але водночас існує і безумовний лідер електоральних симпатій жителів регіону — це "Європейська солідарність". За даними різних соцопитувань, партія Порошенка може зібрати на Львівщині від 25% до 32% голосів.

На фото: Ірина Гримак

Першим номером у списку "ЄС" йде Ірина Гримак, яка чотири роки працювала заступником колишнього голови Львівської ОДА Олега Синютки, якого партія висунула зараз на посаду мера Львова. Швидше за все, Гримак і буде претендувати на посаду голови облради. Однак це багато в чому буде залежати від того, чи вдасться "порошенківцям" створити і очолити у цьому представницькому органі свою коаліцію.

На фото: Григорій Козловський

Один з найбільш колоритних персонажів обласного списку "ЄС", що йде на скромному 39 місці, - депутат Львівської міськради Григорій Козловський. Цей бізнесмен - один з найбагатших людей Західної України, власник Львівської тютюнової фабрики, президент футбольного клубу "Рух", а також господар декількох готелів і ресторанів у центрі столиці Галичини. Також Козловський є одним з головних спонсорів передвиборчої кампанії "ЄС" в області. Не дивно, що в обласному списку "ЄС" також знайшлося місце і для бізнес-партнера Козловського - ресторатора Олега Іваша.

"Слуг" веде глава ОДА

На фото: Максим Козицький

Нинішній керівник Львівської області 39-річний Максим Козицький став першим номером у обласному списку президентської "Слуги народу". Він - син відомого в регіоні бізнесмена Григорія Козицького, який займається нафтогазовим та енергетичним бізнесом. Козицькому за вісім місяців свого головування в ОДА пощастило не вляпатися ні в один великий скандал. Що для нинішньої владної ЗеКоманди є рідкісним винятком із загального правила і по-своєму може вважатися досягненням.

Щоправда, цим перелік "успіхів" молодого чиновника, мабуть, і вичерпується. В цілому передвиборчий список "слуг" представляє класичний мікс з чиновників обласного та районного рівня, викладачів і, звичайно ж, лікарів. За різними опитуваннями, рейтинг партії Зеленського коливається в межах 8-10%. Що буде, як мінімум, удвічі менше результату, отриманого партією на парламентських виборах.

Дві колони Садового

На фото: Любомир Зубач

Також напевно буде мати свою фракцію в облраді і "Самопоміч". Партії мера Львова Андрія Садового прогнозують 7-8% голосів на виборах по області, її обласний список очолює віцемер Любомир Зубач, а в нього увійшли багато чинних депутатів облради від "Самопомочі" і цілий ряд міських чиновників, які вирішили вийти на обласний рівень.

Втім, у львівського бургомістра є шанси де-факто збільшити своє майбутнє представництво в обласній раді. Але це лише в тому випадку, якщо раптом подолає п'ятивідсоткову планку Українська Галицька партія, яку очолює депутат львівської міськради і колишній чиновник мерії Садового Тарас Чолій. Експерти називають УГП одним з альтернативних політичних проєктів чинного львівського градоначальника. Але соціологія показує, що політичний "бастард" Садового в особі УГП все ж навряд чи проб'ється в облраду.

Онімівший "Голос"

Рік тому партія "Голос" була лідером електоральних симпатій у регіоні, набравши на виборах у Верховну Раду рекордні 23,09% голосів. Однак після скандального дезертирства Святослава Вакарчука про повторення тогорічного успіху тепер вже партії Кіри Рудик не доводиться й мріяти.

На фото: Ростислав Добош

Втім, 7-8% в рідній для політсили області "Голос", напевно, візьме. Щоправда, найбільш яскраві лідери партії вирішили балотуватися на місцевих виборах до Львівської міськради. А першим номером "Голосу" в обласному списку став підприємець Ростислав Добош - засновник компанії "Компресорні Технології". Ну і, другим йде власник мережі ресторанів TikiThai у Львові та Івано-Франківську і син колишнього заступника міністра освіти Северин Хобзей.

"Батьківщина" на чолі з топчиновником часів Януковича

На фото: Михайло Цимбалюк

Немає сумнівів, що в майбутньому складі Львівської облради знайдеться місце і для фракції депутатів від "Батьківщини". І першим номером у обласному списку партії Юлії Тимошенко йде народний депутат і генерал-лейтенант міліції Михайло Цимбалюк. Злі язики запевняють, що в 1994 році кар'єра цього молодого інспектора ДАІ різко пішла в гору після того, як він попрацював кілька місяців особистим водієм у першого президента України Леоніда Кравчука.

Цимбалюк на зорі президентства Януковича встиг побувати головою і Тернопільської , і Львівської ОДА. У свій час політик був дуже високої думки про діяльність четвертого президента України і вважав, що Віктор Федорович практично непогрішний, як пророк. "Я людина президента, і вважаю, що все, що він зробив, це правильно", - стверджував Цимбалюк в 2011 році.

Пізніше Цимбалюк пішов з посади керівника Львівщини та практично всю каденцію президента-втікача був ректором Львівського державного університету внутрішніх справ.

Сімейний тандем "Свободи"

Також, за всіма соцопитуваннями, впевнено долає прохідний бар'єр у п'ять відсотків на виборах до обласної ради і партія "Свобода". Список націоналістів очолює колишній нардеп Олег Панкевич, який вже був головою Львівської облради у 2010-2012 роках.

В обласному списку "Свободи" також колишній парламентарій і ексголова Львівської ОДА Ірина Сех - рідна сестра Панкевича.

Відзначимо, що якщо все ж Цимбалюк і Сех разом опиняться в майбутньому складі облради, то їм буде що згадати на сесіях. Адже саме Ірина Сех керувала "облавою" на кабінет Михайла Цимбалюка, коли після зіткнень у Львові 9 травня 2011 року у присутності депутатів облради його змусили написати заяву на звільнення з посади голови ОДА.

Хто ще

Також, скоріше за все, проведе свою фракцію в облраді й партія "Громадянська позиція", львівський осередок якої очолює депутат Львівської міськради, юрист Володимир Гірняк.

А от партія "За майбутнє" Ігоря Палиці - вірного соратника Ігоря Коломойського - має мало шансів подолати бар'єр у 5%. Втім, не можна не відмітити, що в її складі балотується низка знакових для регіону персонажів. Першим номером від неї йде колишній "укропівець" нардеп Тарас Батенко. А в списку присутній ще один народний депутат - скандально відомий Ярослав Дубневич.

На фото: Ярослав Дубневич

Нагадаємо, що 31 жовтня 2019 року Верховна Рада проголосувала за зняття депутатської недоторканності, затримання та арешт Дубневича у кримінальній справі про привласнення грошей "Укрзалізниці". Він був заарештований з правом внесення застави в 90 млн грн, яка була внесена, і 8 листопада 2019 року нардеп щасливо вийшов із СІЗО. Хоча через пів року антикорупційна прокуратура завершила досудове розслідування у справі Дубневича і тендерів "Укрзалізниці", але з матеріалами кримінального провадження досі ознайомлюються фігуранти.

Що ж, Львівська область - стратегічно важлива для будь-якого політика загальноукраїнського рівня. Тому боротьба за створення панівної коаліції у новообраній облраді буде непростою. У "ЄС" не приховують, що для отримання більшості готові піти на альянс з такими партіями, як "Голос" та "Свобода". Однак і опоненти Порошенко напевно спробують знайти свої вагомі аргументи, щоб не створити небезпечного для нинішньої влади прецеденту. Адже створення такої опозиційної коаліції може стати першим кроком до змін і на загальнонаціональному рівні.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Жительці Дніпра, яка намагалася продати дитину, суд обрав запобіжний захід
25 квітня 2024, 21:42
Черкащина потерпає від підтоплень: рятувальники зняли дроном масштаби стихії
25 квітня 2024, 21:07
Протягом доби відбулось майже 100 бойових зіткнень: вечірнє зведення Генштабу
25 квітня 2024, 20:38
Укрзалізниця змінила графік руху низки поїздів через ракетні удари Росії
25 квітня 2024, 20:16
Удар по залізничному вокзалу у Балаклії: з'явилися фото з місця прильоту
25 квітня 2024, 19:53
Корупційна справа Гринкевичів: оприлюднено перелік арештованого майна
25 квітня 2024, 19:44
Росія вбиває цивільних на Донеччині: 5 людей загинули, ще 8 постраждали
25 квітня 2024, 19:21
Керівникам шахти на Львівщині оголосили про підозру у торгівлі людьми
25 квітня 2024, 19:16
По Балаклії окупанти вдарили ракетою, 7 постраждалих перебували у вагонах
25 квітня 2024, 18:44
Міністр агрополітики Сольський написав заяву про відставку
25 квітня 2024, 18:44