UA | RU
21 вересня 2020, 12:00

Битва за Бердянськ. Кому дістанеться азовська "столиця" після виборів

У передвиборчих боях за славетне місто Бердянськ зійдуться два місцевих мастодонти. В одного - величезний рейтинг і колосальний досвід у політичних ігрищах, у другого – те ж саме плюс шалені гроші
У передвиборчих боях за славетне місто Бердянськ зійдуться два місцевих мастодонти. В одного - величезний рейтинг і колосальний досвід у політичних ігрищах, у другого – те ж саме плюс шалені гроші

"Перлина Азову", як називають курортне місто Бердянськ Запорізької області, відоме далеко за межами України не лише своїми прекрасними пляжами, неадекватно захмарними цінами у розпал сезону та кмітливими місцевими підприємцями, які можуть навіть тінь під совдепівськими грибками в спеку продавати.

Це – унікальне місто. Зі своїм колоритом, цікавими політиками, традиціями і рекордами. Теж, до речі, політичними. Для прикладу: на місцевих виборах-2015 Бердянськ встановив своєрідний рекорд Запорізької області – тут за крісло мера боролися аж 27 кандидатів. Тоді як в обласному центрі бажаючих зайняти головне крісло Запоріжжя, в якому кількість виборців в рази більше, було 26.

Ще однією своєрідною "фішкою" міста є наявність в ньому свого "господаря" - власника "заводів-газет-параходів", різноманітних бізнесів (подейкують, що навіть в Росії) та депутатського мандата. Люди кажуть, що цей пан так звик "господарювати", що без розбору скуповує різні політичні сили, місцевих чиновників і депутатів. Не гребує навіть міськими головами, які, перебуваючи в нього "на зарплаті", фактично передають керування курортним містом до рук менеджерів "господаря".

Мова йде про бердянського бізнесмена та нардепа кількох скликань Олександра Пономарьова.

Куди і як "господар" розкладає яйця

На фото: Олександр Пономарьов

У цього пана вже більш ніж десятиріччя вибудована своя вертикаль влади на рівні Бердянськ-область-Київ. Ще за часів Партії регіонів, до якої Пономарьов був дуже близьким, він контролював не лише Бердянську міськраду, а й фактично весь виборчий округ, за яким неодноразово обирався до Верховної Ради. Тобто, застосовуючи свій фінансовий ресурс, безперешкодно отримував адміністративний. Це дозволяло йому не лише "протягувати" правильні рішення через місцеві ради, а й лобіювати окремі інтереси власного бізнесу.

Але наразі ми не про це. Пан Пономарьов як людина практична не звик ризикувати і робити ставку лише на одну людину або політичну силу. Так було завжди, не стали виключенням і місцеві вибори-2020.

"Якщо говорити про Олександра Пономарьова, то місцеві вибори для нього – серйозний виклик. Він не має права програти. Тому традиційно пан Пономарьов "розкладає яйця до різних корзин". Чи спрацює це в сьогоднішніх реаліях, велике питання", - розповіли RegioNews авторитетні джерела серед запорізького політикуму.

Якщо вірити знаючим людям, то наразі під контролем Пономарьова знаходяться бердянські осередки чотирьох політичних партій: ОПЗЖ, офіційним представником якої він є, "Наш край", партія "Єднання Володимира Буряка", а також… "Європейська солідарність". Окрім того, якщо вірити джерелам, пан Пономарьов також приймає активну участь у фінансуванні районного осередку "Батьківщини". Звісно ж, без участі Олександра Пономарьова не обійшлось і формування списку основних кандидатів на посаду мера запорізької Рив’єри. Тож, почнемо.

Хто претендує на Бердянськ

Наразі можна говорити про п’ятірку політиків, які будуть реально боротися за головне крісло курортного міста. Хтось – завдяки власному імені, хтось буде намагатись "виїхати" на партійному брендові. За версією RegioNews, ТОП-5 цих кандидатів виглядає наступним чином.

На фото:Олександр Свідло

Олександр Свідло. 15 вересня на партійному з’їзді Запорізького обласного осередку партії "Опозиційна платформа "За життя" його було офіційно висунуто кандидатом на посаду міського голови Бердянська. Він - нині діючий депутат тамошньої міськради, молодий, активний та перспективний політик. Абсолютно і повністю – людина Олександра Пономарьова.

"Якщо говорити про Свідло, то він – досить порядна людина. Думаю, він візьме друге місце на виборах", - поділився своєю думкою з RegioNews місцевий політичний експерт.

При цьому він не виключає, що саме ОПЗЖ (зіграє свою роль бренд) візьме більшість у Бердянській міськраді. За таких обставин Свідло може обійняти посаду секретаря міськради, а меру – кого б не обрали – з такою опозицією буде дуже несолодко.

На фото: Володимир Чепурний

Володимир Чепурний. Діючий міський голова Бердянська, представник "Нашого краю", фактично підконтрольний тому ж Пономарьову. За даними останніх соціологічних опитувань, його рейтинг складає 12%. Як для діючого мера, це дуже і дуже поганий показник. Проте самі бердянці не дивуються і кажуть, що такого невдалого керівника місто не пам’ятає вже давно.

На фото: Микола Ільїн

Микола Ільїн. Колишній керівник Бердянського морського торгового порту, представник "Батьківщини". Підтримку отримує від нардепа Сергія Соболєва (заступник голови парламентської фракції "Батьківщини"), одного з регіональних і скандально відомих представників цієї ж політсили Владислава Куценко та, знову ж таки, вищезгаданого Пономарьова (принаймні, так стверджують наші джерела).

Про те, що Ільїн буде балотуватись на головне крісло в Бердянську, він заявив у серпні в залі суду, коли йому виголосили вирок. Ільїна спочатку звинувачували у зловживанні владою та службовим становищем та в умисних діях на користь державного підприємства, але згодом прокуратура перекваліфікувала справу і звинуватила його за статтею 279 Кримінального кодексу України – "блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства".

Суд тривав с 2017 року і в серпні було винесено рішення: екскерівника морського порту визнати винним у скоєнні кримінального правопорушення і призначити штраф у розмірі 850 гривень. Проте від штрафу майбутнього кандидата звільнили у зв’язку з тим, що минув термін давності. За даними соцопитувань, його рейтинг складає 12%, тобто як і у чинного мера Чепурного.

На фото: Вікторія Галіцина

Вікторія Галіцина. Молода, гарна жінка з активною життєвою позицією і невеликим бізнесом в Бердянську. Обіймає сьоме місце у списку ЗеКоманди до Запорізької облради та очолює міську організацію "Слуги народу". Рейтинг як кандидата – 3%. Тут, певно, можна обійтись без коментарів.

На фото: Валерій Баранов

Валерій Баранов. Це своєрідна "ягідка на солодкому десертові". Вся Запорізька область думала-гадала, піде він в мери чи ні. Пан Баранов десять років очолював Бердянськ. Саме він запам’ятався будівництвом крутезних пам’ятників – як-то азовському бичку, сантехніку, граблям та жабі, які просто обожнюють як рядові бердянці, так і туристи. Був нардепом, заступником голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, потім очолював бюджетний комітет. Вже "мільйон років" є активним членом Асоціації міст України. З початком війни на Донбасі очолив прифронтову Запорізьку область. Тобто такий собі "матьорий" політик та управлінець.

Після звільнення з посади голови Запорізької ОДА заявив, що в політику більше не повернеться, тож RegioNews навіть не розглядав пана Баранова в якості реального кандидата на посаду міського голови Бердянська. Проте ми вирішили все ж уточнити в нього і були дуже здивовані, коли почули відповідь: "Так, я прийняв рішення – я буду балотуватись на виборах мера Бердянська. Ви поки що перші, хто про це знає".

А причиною тому стала все та ж соціологія – 39%. За словами Баранова, він сам не очікував таких показників, тож вирішив вчергове спробувати очолити курортне місто. "Я майже впевнений, що Баранов виграє. Свого часу він багато зробив для міста, він повернувся до Бердянська з Києва, він цим живе. Проте, якщо більшість до міськради візьме ОПЗЖ, йому буде дуже непросто", - резюмує наш політичний експерт.

До речі, балотуватиметься Валерій Баранов від партії "За майбутнє", яка фактично належить відомому олігарху Ігорю Коломойському. Також можна говорити і про те, що Баранов отримає підтримку з боку діючого голови Запорізької ОДА Віталія Боговіна. Який, до речі, є першим номером у списку "Слуги народу" до облради. По-перше, між Барановим та Боговіним є дружні та теплі стосунки, а по-друге, рік тому Боговін, балотуючись до ВР, програв по мажоритарному округу саме тому ж бердянському "господарю" Олександру Пономарьову. Подейкують, що після того програшу Боговін присягнув, що наступним мером "перлини Азову" буде його людина. Не можна виключати, що саме через це, ЗеКоманда виставила на вибори майже нікому не знайому пані Галіцину.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
На Херсонщині окупанти били по цивільній інфраструктурі: 2 людини загинуло, 6 поранені
23 квітня 2024, 11:21
Рада планує звільнити відразу сімох членів Рахункової палати, – нардеп
23 квітня 2024, 11:19
Вбивство поліцейського на Вінниччині: нападники перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів
23 квітня 2024, 10:58
Хотів навести авіабомби на базу спецпризначенців ГУР: у Харкові затримали ворожого коригувальника
23 квітня 2024, 10:31
На Полтавщині у ставку виявили тіло чоловіка
23 квітня 2024, 10:17
Смертельна ДТП на Львівщині: один загиблий та троє постраждалих
23 квітня 2024, 09:57
Удар на висоті 140 метрів: Синєгубов про влучання по телевежі в Харкові
23 квітня 2024, 09:38
Українського міністра викрили на заволодінні державною землею на сотні мільйонів гривень
23 квітня 2024, 09:21
На Миколаївщині через уламки ворожого дрона загорівся торгівельний павільйон
23 квітня 2024, 09:05
В Одесі через нічну атаку "Шахедів" пошкоджені будинки: 9 поранених
23 квітня 2024, 08:44