UA | RU
04 червня 2021, 14:55

У Чернівцях працівники психлікарні пікетують облраду

Фото molbuk.ua

У Чернівцях біля приміщення облради і обласної державної адміністрації зібралися десяток людей з вимогою не закривати психіатричну лікарню

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на molbuk.ua.

За словами працівників психлікарні, багато людей залишаться без роботи, якщо її закриють.

Збираємо підписи і будемо боротися до останнього. Закривають... і куди люди підуть? У Вінницю хіба. Думаю, що нам допоможуть депутати. Закрити хочуть друге відділення, найперспективніше, - розповідає учасник протесту Олег.

Раніше стало відомо, що Чернівецька обласна психіатрична лікарня з 1 липня змушена скоротити два відділення та працівників. Все через проблеми із фінансуванням.

Про це повідомила генеральна директорка Чернівецької обласної психіатричної лікарні Анжела Левицька.

Ускладнилася ситуація у Чернівецькій обласній психіатричній лікарні ще з минулого року. Грошей на психіатричну допомогу виділялося мало. Наразі лікарня законтрактувалася на кілька послуг, але проблеми з фінансами залишаються – їх не вистачає навіть за зарплату медикам.

Генеральна директорка Чернівецької обласної психіатричної лікарні Анжела Левицька не приховує, що ситуація в медичному закладі критична. І наразі вирішити цю проблему не вдається. Тому, щоби зменшити витрати, взялися оптимізовувати лікарню і вже з першого липня ліквідують два відділення – чоловіче відділення №9 та жіноче відділення №2. Під скорочення потрапляють майже 60 осіб медичного персоналу.

Та в лікарні запевняють, що пацієнти без допомоги не залишаться, і на їхньому лікуванні це жодним чином не позначиться.

Ми неоднаразово зверталися до Національної служби здоров’я України (НСЗУ) щодо нестачі коштів. Нам рекомендували звертатися до обласної ради щодо дофінансування. Але і там не змогли допомогти. Рекомендували, якщо не вистачає грошей на зарплату, необхідно оптимізуватися, – пояснює Анжела Левицька.

Наразі у психлікарні дефіцит по заробітній платі становить шість мільйонів гривень.

Після контрактування з НСЗУ лікарні дали на 9 місяців 39 мільйонів гривень. А нам лише на зарплату потрібно 45 мільйонів гривень. За ці гроші ще маємо утримувати заклад. Тому наразі в психіатричній лікарні ситуація критична. Ми не просто без грошей, ми у боргах. Тому доводиться оптимізовувати лікарню – ліквідовувати відділення і скорочувати штат. Ці речі дуже неприємні для нас, але вибору немає, - каже генеральна директорка.

У психлікарні є два жіночі відділення, два чоловічі відділення та змішане відділення.

Жіноче відділення №2 хороше, у ньому минулого року пролікувалося 465 пацієнтів. Та ми вирішили скоротити друге відділення, бо це окреме приміщення. Споруда невелика, на два поверхи. Третину площі займає кафедра БДМУ. Закриємо відділення і будемо мати економію на енергоносіях. Така ж ситуація з чоловічим відділенням №9, приміщення якого теж знаходиться окремо, - пояснила Анжела Левицька.

За словами Анжели Левицької, у Чернівецькій області області налічується 24 тисячі людей із психіатричними розладами. Допомоги потребує чимало пацієнтів.

Як повідомлялося, у січні суд зупинив роботу одеської психлікарні, де через пожежу загинуло 7 осіб. Причина – порушення норм пожежної безпеки, які можуть призвести до нової трагедії.

Минулого року міністр охорони здоров'я обіцяв, що усі психлікарні з липня і до грудня дофінансують на рівні минулого року. Якщо цього не робити, то психлікарні доведеться закрити.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
На Донеччині 88-річний дідусь пішки вийшов з Очеретиного, щоб не отримувати російський паспорт
24 квітня 2024, 12:04
Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби: коли почнуть діяти зміни
24 квітня 2024, 11:56
В Одесі затримали російського агента, який наводив ракети на будівлю СБУ: хотів помститися
24 квітня 2024, 11:21
В Одесі РФ ударила по місцю зберігання несправної автотехніки
24 квітня 2024, 11:20
У Рівному чоловік випав з багатоповерхівки — перші подробиці від поліції
24 квітня 2024, 11:00
У мерії Запоріжжя заявили про тиск з боку голови ОВА та просять Зеленського втрутитись
24 квітня 2024, 10:54
Салтівський м'ясокомбінат представив свою продукцію на виставці делікатесів в Іспанії
24 квітня 2024, 10:47
В Одеській ОВА повідомили про наслідки ранкового удару росіян по місту
24 квітня 2024, 10:29
В Ужгороді поліція та військові масово вивели чоловіків з ресторану
24 квітня 2024, 10:05
Українці в Польщі влаштували бунт після заборони видачі документів
24 квітня 2024, 09:40