UA | RU
05 квітня 2020, 12:02

Всі будівельні проєкти міністра Чернишова провалилися. Стали відомі деталі

Міністр Чернишов так і не реалізував жодного з своїх будівельних мега-проєктів
Міністр Чернишов так і не реалізував жодного з своїх будівельних мега-проєктів
Олексій Чернишов. Фото: КОДА

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на Українські новини.

Нинішній міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов активно просував кілька будівельних мегапроєктів, але жоден з них за 7 років так і не був реалізований.

Про це йдеться в статті "Як міністр Чернишов був забудовником, але нічого не побудував" видання Вести.

Журналісти відзначають, що в Харкові і Києві компанії Чернишова планували побудувати величезні торгові центри та технологічні парки, під що збирали гроші інвесторів, але всі ці проєкти залишилися на папері.

Зокрема, Чернишов планував побудувати великий трирівневий торгово-розважальний центр Levada Mall в самому центрі Харкова на проспекті Гагаріна, площею 85 000 м. кв. Його здача в експлуатацію запланована на кінець 2015 року. З тих пір, як не важко порахувати, пройшло майже п'ять років, але Levada Mall досі існує тільки на папері. Така ж доля недобудови спіткала і ще один харківський "прожект" Чернишова – ТРЦ Cosmo Mall, що планувався в районі ринку "Барабашово". Як повідомив Чернишов в 2016 році, реалізація цих проєктів "тимчасово припинена".

Наступне своє велике будівництво Чернишов задумав вже в столиці. В 2013 році, компанії Чернишова почали просувати мегапроєкт "Київська бізнес-гавань". На території столичної Троєщини в більш ніж 300 га планувалося спорудити ціле ділове "місто в місті" з 20 тисячами нових робочих місць.

"До 2013 року КМДА на чолі з Олександром Поповим навіть підписала з Чернишовим договір про наміри. Причому зроблено це було з особливою помпою, у присутності тодішнього прем'єр-міністра Миколи Азарова", - пише видання Вести.

Втім, ідея троєщинської "Бізнес гавані" все ще жива і отримала схвалення наступного мера Києва Віталія Кличка. У 2017 році прес-служба КМДА повідомляла, що ідея "Бізнес гавані" реанімована. А в 2019 році, коли Чернишов з простого бізнесмена перетворився в голову Київської облдержадміністрації, у підготовленому Кличком генеральному плані столиці виявилася і "Бізнес-гавань" разом з новими робочими місцями.

"Також Чернишов пропонував столичній владі трохи скромніший, але теж грандіозний план по будівництву Asia Trade & Technology Park. По суті, він повинен був би стати величезним базаром китайських товарів, під який нинішній міністр розраховував залучити китайських же інвесторів, однак за останні сім років ні Бізнес-гавань, ні Asia Trade не просунулися в реалізації", - зазначає видання Вести.

Враховуючи, що всі великі проєкти нинішнього міністра розвитку територій так і залишилися на папері, деякі експерти побоюються, що насправді компанії Чернишова нічого будувати не збираються, а всі ці проєкти потрібні лише для того, щоб отримати від держави пільги та преференції.

У свою чергу, ряд видань висловлюють обережне припущення, що подібні "Бізнес-гавані" будівельні мега-проєкти можуть взагалі бути економічної аферою, яка переслідує мету "отримати під ці прожекти землю і гроші – а потім кинути і інвесторів, і київську владу", про що, наприклад, пише "Антикор".

"Ні один проєкт Чернишова за сім років його активної діяльності забудовника, не дивлячись на весь їхній розмах і величезні амбіції, не просто не був реалізований, але навіть не стартував, має змусити замислитися, а чи відповідають реальні здібності Чернишова його амбіціям і, що найголовніше, амбіціям держави. Чи не вийде так, що вся його діяльність на посаді міністра розвитку громад і територій принесе такий же нульовий результат, як і його будівельні проєкти", - йдеться в статті.

Читайте також: Народному депутату від фракції ОПЗЖ Іллі Киві оголосили підозру у вчиненні злочину через напад на відвідувача ресторану в центрі Києва.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Смерть від рук вітчима: житель Миколаївщини забив 6-річного пасинка
20 квітня 2024, 01:24
В ДТП біля Львова загинув 12-річний велосипедист
20 квітня 2024, 00:32
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02
Буданов розповів подробиці знищення російського бомбардувальника Ту-22М3
19 квітня 2024, 21:19
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45
На Одещині працювала ППО: що вдалося збити військовим
19 квітня 2024, 19:33
На Дніпропетровщині посадовиця ДПС "звільнила" підприємця від податків на майже 55 млн грн
19 квітня 2024, 19:20