UA | RU
05 серпня 2020, 14:06

КВУ застеріг владу від використання адмінресурсу на місцевих виборах

Наразі Комітет визначив п`ять заяв влади із ознаками використання адмінресурсу
Наразі Комітет визначив п`ять заяв влади із ознаками використання адмінресурсу
Фото: КВУ

Комітет виборців України застеріг владу від використання адміністративного ресурсу на місцевих виборах.

Про це йдеться у заяві Комітету, передає RegioNews.

За даними КВУ впродовж останнього часу представники влади неодноразово озвучували заяви та наміри, які можуть мати ознаки адмінресурсу, тобто передбачають використання владних повноважень в політичних цілях.

Зокрема, стверджують у КВУ, під час виступу на зборах фракції "Слуга Народу" щодо організації праймеріз на посаду київського міського голови, які відбувалися за участі президента України, нардеп Олександр Дубінський заявив, що він обговорював з главою держави кримінальні справи щодо Віталія Кличка:

А якщо ще й будуть підніматися кримінальні справи, про які ми з Володимиром Олександровичем говорили, я думаю, він (Кличко, - ред.) не доживе до виборів, він просто втече". - заявляв Дубінський.

У Комітеті також зазначають, що президент Зеленський 16 липня на брифінгу заявив, що усіх кандидатів від "Слуги народу" перед виборами перевіритьСБУ:

У нас є один принцип – ми не можемо, дійсно прослідкувати за всією країною, але в нас є такий принцип, що всі кандидатури будуть проходити безпекові речі. І від Служби безпеки ми будемо просити допомогу, і від інших правоохоронних органів, щоб потім не було сюрпризів".

У заяві КВУ також йдеться про те, що голова Закарпатської ОДА Олексій Петров, відповідаючи на запитання щодо майбутніх місцевих виборів, заявив, що він може координувати роботу з Офісом президента щодо перевірки кандидатів від партії "Слуга Народу":

... я буду дотичний до штабу, проводитиму такий собі "шифтинг” людей, які можуть бути токсичними, мати якийсь негативний бекґраунд, що завадив би формуванню нормального рейтингу партії. Я, до речі, маю всі можливості, щоб таку інформацію отримувати і передаватиму її в Офіс президента...".

Там також додають, що перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко в одному з інтерв’ю зазначив, що до відбору кандидатів у міські голови від партії "Слуга Народу" залучено Офіс президента та Міністерство цифрової трансформації:

Є команда Михайла Федорова та Сергія Трофімова, яка займається інтеграцією всього, що стосується регіонального розвитку в одну систему. Вони намагаються поєднати щось від Мінрегіону, щось від ОП, щось із депутатської лінії. У них є цікава ідея, суть якої в тому, що вони багато-багато людей знайшли за певними параметрами, і ми дивимося на цих людей, з кимось із них ведемо бесіди".

Крім того, повідомляють у Комітеті, посилаючись на дані ЗМІ, голоси під час праймеріз "Слуги Народу" в Києві мали підраховувати працівники Офісу президента, про що заявив народний депутат Олександр Качура.

На думку КВУ усі ці заяви можна розцінювати як підготовку до використання адміністративного ресурсу на місцевих виборах, наголосили у Комітеті виборців України.

Нагадаємо, партія Громадянський рух "Хвиля" йде на місцеві вибори.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
У Німеччині відповіли, чи позбавлятимуть чоловіків з України статусу біженців
25 квітня 2024, 08:54
Українській бійці знищили ЗРК "Бук-М1", який готувався до пуску ракет
25 квітня 2024, 08:42
Окупанти обстріляли з артилерії громаду на Миколаївщині: наслідки
25 квітня 2024, 08:30
Росіяни атакували Черкащину: пошкоджений об'єкт інфраструктури, є постраждалі
25 квітня 2024, 08:22
За добу – 104 боєзіткнення: дані Генштабу про ситуацію на фронті та втрати окупантів
25 квітня 2024, 08:09
У СБУ показали, як "відключають" російські комплекси спостереження та засоби РЕБ
25 квітня 2024, 06:10
В полі на Харківщині знешкодили близько 250 протипіхотних мін
25 квітня 2024, 03:54
ВРУ підтримала розмитнення авто в Дії: деталі
25 квітня 2024, 03:00
У спальному районі Запоріжжя перекинувся мікроавтобус
25 квітня 2024, 02:00
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, – міністр
25 квітня 2024, 01:14