UA | RU
18 червня 2020, 11:29 550

Дубінський Олександр

Екс-керівник Київської обласної організації партії «Слуга Народу»
Екс-керівник Київської обласної організації партії «Слуга Народу»

Журналіст, політик, блогер, народний депутат України 9-го скликання від партії "Слуга народу". Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політик.

Народився 18 квітня 1981 року в Києві.

Профіль у Facebook

Профіль в Instagram

Олександр Дубінський у Теlegram

Youtube-канал Олександра Дубінського

Освіта

Закінчив Інститут харчових технологій за спеціальністю "облік і аудит", а також Київський політехнічний інститут як інженер-електрик.

Кар’єра і бізнес

2004-2009 рр. – працював у газеті "Экономические известия".

2009 – 2010 рр. – головний редактор журналу "Weekly.ua". Після звільнення працював на телеканалі "1+1”.

З 2009-го вів блоги на сайті "Української правди". З певного моменту редакція почала застерігати, що журналіст є необ'єктивним. "Обережно! Редакція підозрює, що цей автор виконує своїми постами певні завдання. Враховуйте це під час читання", — зазначали в підписі. Останній блог був опублікований у середині 2015 року.

2010 р. – креативний продюсер департаменту журналістських розслідувань "1+1”.

2012 р. – на каналі "1+1” почала виходити програма "Українські сенсації” під його керівництвом. За інформацією партії "Слуга народу", Дубінський – креативний продюсер програм "Українські сенсації" і "Секретні матеріали" на "1+1".

2014 р. – ведучий програми "Гроші”.

2017 р. - запустив персональний сайт Dubinsky.Pro і відеоблог на YouTube.

2019 р. – почав вести авторський блог #Дубинскийпроавто на своєму You-tube каналі, де показує відеоогляди про автомобілі.

Звання та нагороди

2007, 2008 і 2009 рр. – найкращий фінансово-економічний журналіст України за результатами конкурсу "Премія ділових кіл "PRESSZVANIE"", одним зі спонсорів якого є олігарх Вадим Новинський.

2008 р. -- найкращий банківським журналістом за версією НБУ.

Політичний бекграунд

Олександр Дубінський вважається представником неформальної групи впливу Ігоря Коломойського у ВР.

За оцінкою "Детектор медіа", Дубінський, ставши керівником департаменту журналістських розслідувань на "1+1", почав чітко та послідовно відстоювати інтереси власника каналу Ігоря Коломойського. Так, окремі випуски "Українських сенсацій" мають ознаки політзамовлення проти Петра Порошенка. Зокрема, йдеться про випуск від 23 березня 2019 року "50 відтінків Порошенка", де його звинуватили у створенні злочинної банди на території Молдови і причетності до вбивства свого брата Михайла.

При цьому у Дубінського перед президентськими виборами нарахували  лише один критичний матеріал про Юлію Тимошенко і жодного - про Володимира Зеленського.

2019 р. – на позачергових виборах до ВР балотувався від партії "Слуга народу" як мажоритарник по 94-му округу в Київській області (міста Васильків і Обухів, Васильківський і Обухівський райони). На виборах переміг Ігоря Кононенка – друга і соратника Петра Порошенка.

У ВР Дубінського обрали заступником голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Комітет делегував Дубінського до конкурсної комісії з відбору незалежних членів наглядових рад державних банків.

Сім'я

Дубінський був одружений з піар-менеджеркою Лесею Цибко. Однак, нещодавно стало відомо, що вони розлучилися. На 14 липня 2020 року призначене судове засідання з розподілу спільного майна подружжя. Дітей у Олександра Дубінського немає.

Декларація 

Як свідчить декларація нардепа за 2019 рік, він відчутно збіднів. Ймовірно, це пов`язано з майбутнім розподілом майна з колишньою дружиною.

За деякими джерелами, частину майна Дубінський переписав на свою матір Аллу Березовську. Причому у матері до 2016 року єдиним джерелом доходу була пенсія. Значна частина власності у Березовської з'явилася в рік виборів (2019). Це майже два десятки різних об`єктів столичної нерухомості. Нині вартість активів Алли Березовської - приблизно мільйон доларів.

Оприлюднити джерела статків матері нардеп відмовився, заявивши, що на момент придбання майна не був публічним чиновником, а значить не зобов'язаний пояснювати його походження, додавши, що він "талановитий журналіст".

Раніше ЗМІ також повідомляли, що на дружину Дубінського були записані 7 квартир. За 3 роки жінка вклала у нерухомість $300 тис.

Також розслідувачі раніше нарахували в "слуги" 4 квартири, 6 земельних ділянок і два будинки.

Наразі в декларації значиться лише одна квартира в Києві. Депутат відмітив, що припинив володіння або користування 3 квартирами та часткою в ще одній.

Також у декларації вказані 10 земельних ділянок, але деякі з них збігаються за адресою, площею або вартістю, тож, ймовірно, йдеться про поділені на частини ті самі 6 ділянок.

Дубінський володіє будинком на 79,6 м. кв. у Києві та будує дві дачі в області. Минулого року він також придбав гараж.

Значний розголос раніше отримав автопарк нардепа. Журналісти з’ясували, що за 5 років він купив 10 автомобілів. У матері за останні 5 років з’явилося 7 автівок. Пізніше вона "подарувала" синові  Land Cruiser і два автомобілі фірми Mercedes.

У свою чергу, Дубінський під кінець минулого року позбувся 4 машин. Як писали ЗМІ – теж переписав на маму. 

Наразі в нього є вже згадані "мамині" Toyota Land Cruiser і два Mercedes, а також Porsche Carrera.

Із інших цінностей – 10 годинників, 3 одиниці мисливської зброї, два карабіни і рушниця. Також він є власником 3 торгових марок. 

Дубінський також задекларував свою особисту охорону, яку найняв з початку вересня 2019 р. За свою безпеку депутат заплатив 360 тис. грн фірмі "Секьюрайті". Однією з власників цієї фірми є "Укрнафта", яка наполовину належить структурам, близьким до Коломойського.

Сукупний дохід парламентарія за рік, без урахування авто-"подарунків" від мами, склав 5,9 млн грн. Від телеканалу "1+1" він отримав 1,15 млн грн.

Також депутат заробив на продажі майна. Але найбільше, понад 4 млн грн, Дубінському заплатила "за відступлення права вимоги" фінансова компанія "Альфа Крос". Це компанія, якій передали свої частки в "1+1" кілька його колишніх працівників, в тому числі, Дубінський, після походу в політику.

У грошових накопиченнях народного обранця 2,7 млн грн, €105,7 тис. та $400 тис.

Скандали

29 січня 2019 року в Києві відбувся форум "Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом", на якому зібрались представники Блоку Петра Порошенка. Тоді п`ятий президент оголосив про рішення балотуватись на другий термін.

Після цього Дубінський зробив допис у Facebook: "Сьогоднішній форум Порошенка — був нашим шансом. Шансом пустити туди газ. Якраз всі були в зборі". Згодом допис він видалив. Але історія спричинила скандал. Так, 1 лютого під час прямого ефіру ток-шоу "Народ проти" на телеканалі "ZIK" 5 гостей вимагали від Дубінського покинути студію через цей допис, після чого самі пішли зі студії.

За інформацією ЗМІ, 2 і 3 травня 2019 року на сайті dubinsky.pro з'явилася інформація про запровадження плати за розміщення електронних записів на сайті МОЗ про проходження медогляду, а також про бюджетні кошти на підвищення кваліфікації медпрацівників, які начебто були спрямовані на проект, реалізований громадською організацією "Захист патріотів".

У МОЗ назвали ці повідомлення неправдивими, зазначивши, що Олександр Дубінський використав у своїх матеріалах фейковий документ.

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун подала до суду на Олександра Дубінського задля захисту честі, гідності та ділової репутаціїї. 8 листопада 2019 року Солом'янський райсуд міста Києва відмовив в задоволенні позову Супрун до Дубінського.

У червні 2019 року поширилось відео, у якому Дубінський називає гасло "Слава Україні!" нацистським, а легалізацію гасла в українській армії — "маразмом". А вже в серпні новообраний нардеп виправдовував вчинок дружини прем'єра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу - кидання на підлогу хліба в аеропорту "Бориспіль" - тим, що попередня українська влада нібито героїзовувала пособників нацистів.

У серпні 2019-го Дубінський підтримав новообраного нардепа Максима Бужанського, колегу від "Слуги народу", який назвав журналістку "Нового времени" "тупою вівцею".

Також він глузував із колеги, знявши відео про те, як журналіст Сергій Андрушко з "Радіо Свобода"відмовляється від кави та чекає на коментар на холоді. У Андрушка якраз був конфлікт з прессекретаркою президента Юлією Мендель. Тоді вона відштовхнула його від глави держави. Пізніше Дубінський назвав "Радіо Свобода" одіозним і пустопорожнім, а його журналістів "тупими і брехливими".

Дубінський назвав іноземного журналіста "бродячою твариною" через фото зустрічі прем'єра Олексія Гончарука та голови ОП Андрія Єрмака у одному зі столичних ресторанів. Він також висловив обурення роботою журналіста у пості на Facebook.

У жовтні 2019 в прямому ефірі телеканалу "1+1” Дубінський посварився з головою ГО "Центр протидії корупції” Віталієм Шабуніним.

Шабунін заявив, що комітет ВР, заступником голови якого є Дубінський, відмовився підтримати законопроект № 2047-д, щодо скасування корупційної схеми при оформленні угод з нерухомістю. На думку Шабуніна, цей прецедент не єдиний і демонструє, що "слуга народу” захищає свої інтереси.

Шабунін згадав ситуацію, пов’язану із ініційованим Володимиром Зеленським законопроектом № 1009, який спочатку мав дозволяти правоохоронцям проводити обшуки у нардепів без згоди Ради, однак у фінальній версії, прийнятій ВР, немає таких норм. За словами голови ЦПК, ситуація, що склалася, безпосередньо стосується Дубінського.

Зі свого боку Дубінський звинуватив Віталія Шабуніна в лобіюванні інтересів оцінювачів.

Дубінський проходив тест на поліграфі через ймовірні хабарі, які могли отримати члени фінансового комітету ВР.

Ці хабарі нардепи могли брати за голосування проти скасування корупційної схеми, закладеної у процедуру оцінки вартості нерухомості. Всього таких нардепів було 11.

Офіс Президента вимагав від цих нардепів пройти перевірку на поліграфі. 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура зареєструвала провадження за фактом можливого отримання неправомірної вигоди в розмірі $30 тисяч нардепами за голосування проти законопроекту № 2047-д про скасування корупційних схем.

Голова САП Назар Холодницький повідомив, що тестування на поліграфі не можна використати як докази в справі. Тому Дубінський заявив про свою готовність пройти допит в НАБУ, а також заявив, що прохоження ним поліграфу перебувало "у площині шоу”.

Олександр Дубінський написав у Facebook, що партія "Слуга народу” в ідеалі повинна називатися "Слуга МВФ”. Так він висловився про співпрацю України з МВФ. У відповідь Арахамія порадив нардепу продати "свій великий автопарк і надати державі позику замість МВФ, і все буде нормально”.

Джерело видання LIGA.net в керівництві "СН” повідомило, що є думки вигнати Дубінського через його скандальність. "Але якщо ми виключимо його, вийдуть ще п’ятеро, але мандат не втратять. Ми не хочемо показувати приклад іншим мажоритарникам”, – заявив один із керівників фракції.

Дубінський відповів на це: "Скажу прямо. Кишка тонка виключити мене або когось іншого. У моєму випадку для цього немає жодних підстав, ні понятійних, ні вигаданих. На злодіях і шапка горить. Ісключатєлі хр*нові”.

29 листопада 2019 року, після поданого керівництвом Нацбанку позову проти Дубінського про захист ділової репутації, нардеп через соцмережі грубо обматюкав керівництво НБУ та публічно звинуватив Гонтарєву,  Смолія та Рожкову в злодійстві.

В кінці 2019 року Дубінський, який за вказівкою Коломойського "приєднався до суспільної кампанії…, спрямованої на перекладання відповідальності за втручання у вибори в США 2016 року з Росії на Україну" зустрічався з Робертом Джуліані, який шукав компромат на Байдена.

Після спроби рейдерської атаки Коломойського на український лоукостер SkyUp за допомогою Баришівського суду, Дубінський зняв відео, в якому він назвав недорогі авіакомпанії "вагонами для худоби" і висловив підтримку рішенню проти SkyUp.

7 квітня 2020 року, Дубінський у Facebook поширив скріншот (імовірно підробний), де від імені мера Дніпра Бориса Філатова обіцялося розстрілювати домашніх тварин, з якими мешканці гуляють в парках під час карантину. Пізніше Дубінський написав, що Філатов видалив свій пост про собак і образив Філатова. В коментарях до посту Дубінського, Філатов грубо погрожував нардепу і повідомляв, що "Беніна (імовірно, Коломойського) охорона йому не допоможе". Окрім того, Філатов опублікував пост, де назвав (вірогідно) Дубінського "підручним Бородатої Бабусі".

Останній зі скандалів з Дубінським пов`язаний з тим, що грудні 2017 року він намагався отримати громадянство Румунії, для цього він подавав відповідні документи.

Судячи із відео журналістського розслідування, після того, як у Дубінського запитали про те, для чого йому румунське громадянство, той не став відповідати на запитання, чи подавав він документи на його отримання.

Він заявив, що в нього немає іноземного громадянства, а потім перейшов на особисті образи журналіста, а після запитання, чи є в нього румунські корені, кинув трубку.

Опісля нардеп попереднього скликання Сергій Лещенко повідомив, що Дубінський отримав румунське громадянство.

3 червня суд зобов'язав ДБР порушити справу через можливе румунське громадянство Дубінського.

Адвокат нардепа Тетяна Костіна заявила, що він "не мав, не має і не планує отримувати" громадянство іншої країни. На уточнення, чи намагався Дубінський отримати румунський паспорт ще до депутатства, адвокатка не відповіла. Костіна натякнула, що Дубінський досліджував питання отримання іноземного громадянства як журналіст.

 

 

 


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Ракетний удар по Дніпропетровщині: в ОВА уточнили дані про постраждалих та показали наслідки
23 квітня 2024, 19:56
Кличко розкритикував тимчасову спецкомісію по Києву та заявив про "спроби дискредитації"
23 квітня 2024, 19:36
Військовий зі Львівщини за 17 тисяч доларів відправляв ухилянтів за кордон
23 квітня 2024, 19:14
Чи підвищаться тарифи на газ для українців: у "Нафтогазі" ухвалили рішення
23 квітня 2024, 19:02
Кабмін виділив понад 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
23 квітня 2024, 18:38
Росіяни вдарили артилерією по Сумщині, є поранені
23 квітня 2024, 18:35
Повітряні сили показали, як вночі збивали російські дрони на Півдні
23 квітня 2024, 18:06
Суд виніс вирок нацгвардійцю, який вбив п'ятьох людей на заводі "Південмаш"
23 квітня 2024, 18:03
На Великдень у Харкові закриють вхід на міські кладовища
23 квітня 2024, 17:28
У Дніпрі ДБР викрило правоохоронця, який за два роки на посаді "заробив" 14 млн грн
23 квітня 2024, 17:22
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Самойленко Олександр Степанович
Голова Херсонської обласної ради
Всі досьє »