UA | RU
22 квітня 2020, 10:44 1031

Кличко Віталій

Міський голова Києва
Міський голова Києва

Голава КМДА, екс-глава партії Блок Петра Порошенка Солідарність, Герой України, боксер, громадський діяч, меценат.

Особистий профіль Віталія Кличка у Facebook

Профіль мера Києва у Facebook

 Віталій Кличко у "Твіттер"

Офіційний сайт Братів Кличків

Особистий блог Віталія Кличка

Народився 19 липня 1971 року в селищі Біловодську в Киргизстані в родині військовослужбовця. Його прадід та інші родичі по лінії батька загинули під час Голодомору, а прадід і його родина по лінії батькової матері були розстріляні під час Голокосту в 1940-х роках.

1980-1985 рр. – мешкав у містечку Мімонь (ЧССР), де служив його батько. 

1985 р. - родина перебралася до України.

Освіта

У юності працював слюсарем-інструментальником другого розряду на Київському радіозаводі та екскурсоводом Бюро міжнародного молодіжного туризму "Спутник”.

1995 р. – закінчив Переяслав-Хмельницький педагогічний інститут та вступив до аспірантури Національного університету фізичного виховання і спорту України.

2000 р. – захистив кандидатську дисертацію "Бокс: теорія та методика спортивного відбору" (Національний університет фізичного виховання і спорту України).

2006 р. – почесний професор НПУ ім.М.Драгоманова.

2011 р. – закінчив Національну академію державного управління при Президентові України, отримав ступінь магістра за спеціальністю "Управління суспільним розвитком".

Спортивна кар'єра

В юності шість разів ставав чемпіоном світу з кікбоксингу (двічі серед аматорів і чотири рази серед професіоналів).

1996 р. – перейшов у бокс. Досягнути успіху у професійному боксі братам Кличкам допоміг колишній голова правління НАК "Нафтогаз України" та екс-голова Державного управління справами Ігор Бакай. Саме він знайшов їм європейського промоутера Клауса Пітера Коля.

1997 р. – боксери підписали угоду з Бакаєм, за якою 50% від доходів вони перераховували Бакаю, а той зобов’язувався забезпечувати їх усім необхідним для спортивного розвитку. Суми обчислювалися десятками мільйонів доларів. Дружбу з Бакаєм Клички не приховували. У 2002 році брати навіть приїжджали в Рівне, щоб підтримати "свого друга" на парламентських виборах.

Проте вибори Бакай програв, а у 2004-му його звинуватили в корупції та оголосили в розшук. Після цього Клички намагаються не згадувати про свого спонсора, який досі перебуває в міжнародному розшуку і за останніми відомостями переховується в Росії.

1999 р. – внесений до Книги рекордів Гіннесса як перший чемпіон світу в суперважкій ваговій категорії, який виграв 26 боїв нокаутом. Тим самим Кличко побив попередній рекорд, володарем якого був Майк Тайсон.

Загалом на професійному ринзі Віталій Кличко провів 47 боїв, здобув 45 перемог (41 перемога нокаутом, чотири бої виграв за очками) і зазнав двох поразок. Протягом кар'єри здобув перемогу в 15 боях за титул чемпіона світу у важкій вазі. Жодного разу не перебував у нокдауні чи нокауті.

Чемпіон світу з боксу у важкій ваговій категорії за версіями WBO (1999—2000 роки), WBC (2004—2005 роки та 2008—2014 роки), The Ring (2004—2005 роки).

2008 р.  - брати Клички встановили світовий рекорд — вперше в історії професійного боксу чемпіонами у важкій ваговій категорії за версіями найпрестижніших світових організацій IBF, WBC та WBO стали одночасно два рідні брати.

Єдиний боксер, якому вручили пояс "Вічного" чемпіона світу у важкій вазі за версією WBC.

2018 р. – першим з громадян України включений до Міжнародної зали боксерської слави.

Нагороди та відзнаки

1999 р. – Орден "За заслуги" III ст.

2004 р. – Герой України, вручено ордена Держави, Орден "За мужність" I ст.  та почесну грамоту Кабінету Міністрів України

2005 р.  Віталій і Володимир Клички одержали найпрестижнішу медіа-премію Німеччини —Bambi.

2007 р. – На честь братів Кличків названо астероїд — 212722 Кличко.

2008 р. – Орден "За заслуги" I ст.

2010 р. – Орден "За заслуги перед Федеративною Республікою Німеччина"

2013 р. – Президентський орден Сяйво

Віталій Кличко зайняв перше місце у рейтингу губернаторів України, опублікованому в журналі "Деловая столица" від 19 березня 2018 р.

Сім’я

Дружина Єгорова Наталія Валеріївна, в минулому спортсменка і фотомодель.

У 2011 році, в переддень 15-річчя свого весілля, за визнанням німецького журналу Gala Наталія та Віталій стали парою року.

Дружина Віталія Кличка є офіційним представником німецького благодійного фонду "Фіторятівники" з підтримки жіночого та дитячого здоров'я в Україні. Вона бере участь в кампанії з профілактики раку грудей у жінок.

Діти - Єгор 2000 р.н., Максим 2005 р.н. та Єлизавета-Вікторія 2002 р.н.

Всі спадкоємці мера Києва народилися в США і мають американське громадянство. Старший син переїхав жити в Майамі, молодший - здобуває освіту в Міжнародній школі Гамбурга. За інформацією ЗМІ,  дружина Наталія та дочка Єлизавета також постійно проживають в Гамбурзі. Крім того, донька Єлизавета у Facebook вказує, що теж навчалася в International School Hamburg.

Віталій з дружиною та братом

Брат – Володимир Кличко, олімпійський чемпіон з боксу (1996), чемпіон світу в суперважкій ваговій категорії за версіями WBO, IBF, IBO і WBA, володар світового рекорду по тривалості володіння чемпіонським поясом (протягом 12 років), 69 боїв, 64 перемоги, 54 нокаута.

Політичний бекграунд

2004 р. – Віталій  Кличко разом із братом Володимиром під час Помаранчевої революції активно підтримували кандидата в Президенти Віктора Ющенка. 12 грудня того ж року Віталій у Лас-Вегасі боксував проти Денні Вільямса з помаранчевою стрічкою на поясі, а перемогу, здобуту у 8 раунді, спортсмен присвятив демократії в Україні, після чого підняв над головою помаранчевий прапор, який зала зустріла аплодисментами.

2006 р. – Віталій Кличко одночасно балотувався до Верховної Ради та Київради як очільник Блоку "Пора — ПРП", а також змагався за посаду мера Києва. Переможними для Віталія стали вибори у Київраду, тоді як на виборах мера Віталій Кличко зайняв друге місце, поступившись Леоніду Черновецькому, а на парламентських виборах 2006 року Блок "Пора — ПРП" не подолав 3 % бар'єру.

2010 р. – очолив партію "УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка".

2012 р. – на парламентських виборах очолив список партії УДАР. Партія посіла третє місце і здобула 34 місця у Верховній Раді VII скликання за партійними списками та 6 місць у мажоритарних округах. Кличко склав присягу як народний депутат VII скликання та був обраний лідером фракції УДАР в Верховній Раді, яка налічувала 42 депутати. Був також членом Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

2013 р. - Віталій Кличко заявив, що буде йти в президенти України на виборах 2015 року. Того ж дня Верховна Рада прийняла дві поправки до податкового кодексу, які були запропоновані депутатом "Батьківщини" Ігорем Бриченком, спрямованими на те, щоб заборонити Кличку брати участь у президентських виборах. У новій редакції кодексу було зазначено, що особа, яка має право постійного проживання на території іноземної держави, вважається такою, що не проживає в Україні. Законопроект був підтриманий 239 депутатами, переважно від "Партії регіонів" та "Комуністичної партії". Бриченко потім заявив, що не має відношення до поправок Кличко звинуватив у всьому президента Віктора Януковича.

2014 р. – напередодні позачергових виборів президента України Віталій Кличко розглядався як один із фаворитів, однак вирішив не брати участі у президентських виборах, мотивуючи доцільністю висунення єдиного кандидата від демократичних сил - Петра Порошенка.

25 травня 2014 – обраний мером Києва. Верховна Рада України достроково припинила повноваження нардепа Віталія Кличка у зв'язку з обранням його Київським міським головою. Того ж року призначений Головою Київської міської державної адміністрації.

2015 р. - партія УДАР та Блок Порошенка домовились спільно йти на місцеві вибори, кандидатуру Кличка підтримали на виборах мера Києва.

28 серпня 2015 р. – Віталій Кличко вступив до партії "Блок Петра Порошенка Солідарність". Тоді ж партія Блок Петра Порошенка "Солідарність" обрала Кличка своїм головою.

2015 р. – Кличко переміг у другому турі Борислава Березу, набравши 65,5 % голосів.

2016 р. – Кличка обрали головою Асоціації міст і сіл України.

26 травня 2016 – повідомив про рішення скласти повноваження голови партії "Блок Порошенка" і написав заяву про складання повноважень.

2018 р. – організував збір підписів відомих спортсменів під листом із вимогою звільнити ув'язненого у Росії українського режисера Олега Сенцова.

2020 р. - переміг на місцевих на виборах Київського міського голови з результатом 50,51% голосів.

Декларація

У декларації Кличка за 2020 рік вказано квартири площею 251,8 кв. м, площею 43,6 кв. м і 72,7 кв. м у Києві. Крім цього, є будинок відпочинку площею 785,5 кв. м у селі Лютіж Вишгородського району Київської області, який записаний на його дружину - Наталію Єгорову. Також вказана земельна ділянка у цьому ж населеному пункті.

Також Кличко задекларував антикварний виріб (французький камінний годинник XIX ст), сім наручних годинників, рояль білий Yamaha. Його дружина володіє брендовими годинниками та чотирма ювелірними виробами марок Van Cleef & Arpels, Bvlgari, Tiffany та Piaget.

Родина Кличка має мотоцикл Fine Custom 2009 року випуску, причіп-платформу Ironhorse 2013 року випуску, а також автомобіль Land Rover Discovery, яким володіє Наталія Єгорова.

Мер столиці задекларував зарплату за основним місцем роботи - 517 579 грн і відчуження цінних паперів у розмірі 500 тис. грн у його дружини у якості основних доходів.

З активів у Кличка є боргові зобов'язання третіх осіб в сумі 7 340 654 євро, 277 844 доларів. На його рахунках знаходиться в українському банку 226 тис. грн, в німецькому Deutsche Bank AG - 214 тис. доларів і 677 тис. євро. Готівкою Кличко зберігає 23,8 тис. доларів і 25,2 тис. євро.

Крім того, за повідомленням програми "Схеми”, родині Кличка належить будинок в районі Бел-Ейр, в Лос-Анджелесі, якого в декларації мера немає. Про те, що Кличко був власником вілли в Лос-Анджелесі також повідомляло німецьке видання Bild.de. Проте зазначена нерухомість не відображена у Деклараціях Віталія Кличка.

Журналісти "Схем” також оприлюднили декілька фото із членами сім’ї Віталія Кличка на віллі в Лос-Анджелесі. 03 квітня 2016 року Наталія Єгорова на своїй сторінці у соціальний мережі Facebook оприлюднила фото, на якому вона знаходиться на подвір’ї будинку за вказаною адресою. За інформацією веб-сайту "Whitepages”, що має найбільшу базу контактної інформації щодо мешканців США, в будинку за вказаною адресою зареєстрована Наталія Єгорова, дружина Віталія Кличка. Інший веб-ресурс – "eVerify.com” також підтверджує цю інформацію.

Скандали

2013 р. - хакери зламали електронну пошту Кличка і виклали в Інтернет фотографії та історію його листування з коханками, політиками та діловими партнерами. Одна з дівчат писала, що чекає від боксера дитину.

На сторінці Кличка у Facebook з’явилося повідомлення: "Покидьки зламали мою пошту. Виправдовуватися не буду, принаймні – я не ГЕЙ! Дайте спокій дитині. Вона ні в чому не винна!". Також було посилання на фотоальбом. На фото Кличко позував в обнімку з різними дівчатами модельної зовнішності. Запис швидко зник, а прес-служба УДАРу заявила, що особиста сторінка їхнього лідера стала жертвою хакерської атаки і повідомлення залишили зловмисники.

Опозиція часто звинувачувала наближених до мера людей у нелегальних забудовах. Зокрема, лідер "Демальянсу" В. Гацько заявляв, що права на земельну ділянку біля метро Осокорки мала фірма "Скай-Буд ЛТД", власником якої є депутат Київради від фракції "УДАР-Солідарність" С. Котвицький. Після інциденту Кличко запропонував Котвицькому скласти мандат, але той відмовився.

2015 р. – біля забудови почалася бійка між 150-ма активістами та людьми у камуфляжній формі, яких було 50-60 осіб, після чого втрутились правоохоронні органи. Кличко на сесії Київради спробував скасувати рішення про відведення земельної ділянки на Осокорках, але 5 травня 2016 року стало відомо, що забудовник виграв суд у Київради про позбавлення землі.

2016 р. – ділянку над станцією київського метрополітену "Героїв Дніпра"  обгородили парканом й загнали будівельну техніку. Місцевим мешканцям повідомляли, що проводяться роботи з укріплення ґрунтів. Проте згодом оприлюднили проект нового ТРЦ "Оазис". Через кілька місяців на стелі та платформі станції з’явилися тріщини.

Кияни виступили проти будівництва "Оазису". Кличко відреагував і запевнив, що ТРЦ над "Героїв Дніпра" не будують, а виконують планові роботи з укріплення станції. Однак, будівництво "Оазису" продовжилося повним ходом.  У грудні мерія визнала його законним.

2016 р. – в будівельний скандал потрапив "Київміськбуд". Мешканці Святошинського району запевняли, що столична влада на пустирі обіцяла побудувати дитсадок. Натомість забудовник почав зводити житловий будинок. У "Київміськбуді" стверджували, що мають для цього всі дозвільні документи. Незадоволені жителі разом з представниками цивільного корпусу "Азов" взяли штурмом огороджену територію будівництва та розтрощили паркан. У результаті, охорона під прикриттям поліцейських покинула будмайданчик.

2017 р. – представники "Об’єднання "Сила Громад" повідомили про те, що їм вдалося зібрати 118 тисяч підписів киян за відгук Віталія Кличка з займаної ним посади мера. В ході акції активісти заявляли про тиск з боку влади.

2017 р. – НАЗК ініціювало перевірку даних, опублікованих у розслідуваннях програми "Схеми" про спільний політ із Неаполя Віталія Кличка та відомого київського забудовника Максима Микитася — керівника державної корпорації "Укрбуд" на приватному літаку. У коментарі "Схемам" Кличко повідомив, що за оренду чартера заплатив Микитась і зустрівся з ним випадково на вулиці в Неаполі й погодився придбати квиток на чартер, бо Микитась летів прямим рейсом. У свою чергу, забудовник прокоментував, що за весь чартер не платив, а лише придбав квиток і заплатив за нього. Коментуючи, як він опинився в одному літаку з Кличком пояснив, що це -"особисте питання".

2019 р.  – після приходу до влади президента Володимира Зеленського керівник Офісу президента Андрій Богдан почав вимагати від Кабміну звільнити Кличка із посади голови КМДА.  Богдан заявив про намір розділити у Києві посади міського голови та голови міськадміністрації.

Одним із головних кандидатів на посаду голови КМДА називали гендиректора "1+1 Медіа" Олександра Ткаченка. Кличко відповів, що у разі такого розподілу він наполягатиме на проведенні дочасних виборів у столиці.

26 липня Кличко розповів, що Богдан телефоном давав йому вказівки, з ким треба узгоджувати дії, а саме зТкаченком та Вавришем. За перші два місяці президентства Зеленського той двічі з ним зустрічався та обговорював реформи та боротьбу з корупцією.

14 серпня стало відомо, що Кабмін не розглядатиме погодження звільнення Кличка з посади голови КМДА .

4 вересня 2019 - Кабмін прийняв рішення про звільнення Кличка з посади голови Київської міської адміністрації

16 вересня депутат Олександр Ткаченко звернувся з запитом до прем'єра Олексія Гончарука з проханням провести повний аудит діяльності Кличка на посаді мера.

19 вересня Кличко звернувся до Верховної Ради з проханням розпустити Київську міськраду та призначити дострокові вибори.

30 вересня Кличко оскаржив рішення щодо звільнення його з посади мера Києва, він подав до суду на Гончарука та Богдана.

31 жовтня 2019 р. – НАБУ повідомило, що щодо Кличка відкрито кримінальне провадження та ведеться досудове слідство. Віталія підозрюють у зловживанні владою.

 

 

 

 

 


28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
На Полтавщині повітряна тривога тривала понад 11 годин — рф атакувала "шахедами"
29 березня 2024, 08:13
Росія вдарила по об'єктах енергетики: Укренерго ввели графіки аварійних відключень світла
29 березня 2024, 08:04
Над Дніпром знищили чотири ракети, ворог бив по енергетичних об'єктах
29 березня 2024, 07:51
Аеророзвідники показали, як знищили російську БМП на Харківщині
29 березня 2024, 06:07
Прикордонники знищили ворожу гармату "Рапіра” на Харківському напрямку: відео
29 березня 2024, 02:05
В Україну ввозили прекурсори під виглядом прального порошку
29 березня 2024, 01:20
У Вінниці судитимуть шахраїв, які за ​​50 тисяч доларів обіцяли посаду ректора одного з університетів
29 березня 2024, 00:36
На Житомирщині подружжя забило ножем приятеля до смерті
29 березня 2024, 00:04
Росія вперше за тиждень вивела у Чорне море ракетоносій з "Калібрами"
28 березня 2024, 22:24
В Одесі прогримів потужний вибух без оголошення тривоги — що трапилося
28 березня 2024, 22:11
 
Шарій Анатолій Анатолійович
Проросійський пропагандист; підозрюваний у державній зраді
Данілов Олексій Мячеславович
Екс-секретар Ради національної безпеки і оборони України
Кацуба Олександр Володимирович
Екс-заступник голови НАК "Нафтогаз" (2012-2014)
Всі досьє »