UA | RU
19 травня 2020, 14:47 1912

Петров Олексій

Колишній голова Закарпатської обласної ради
Колишній голова Закарпатської обласної ради

Попередня посада: голова Закарпатської обласної державної адміністрації. Раніше український офіцер спецслужб, генерал-майор, начальник Управління СБУ в Кіровоградській області.

Олексій Петров у Facebook

Олексій Петров в Instagram

Олексій Петров у Telegram

Народився  29 травня 1976 року в м. Калуга (Росія). 

Кар’єра

Інтернет-джерела подають дані про Петрова виключно з 2017 року, коли він змінив Віталія Найду на посаді керівника Департаменту контррозвідки СБУ.

2017 р. – указом президента України Петров призначений керівником Департаменту контррозвідки Служби безпеки України.

2019 р. – звільнений з посади керівника Департаменту контррозвідки і призначений начальником Управління СБУ в Кіровоградській області.

У біографії Петрова заслуговує на увагу той факт, що у грудні 2017 року, будучи начальником контррозвідки СБУ, він провів операцію із затримання російського шпигуна у Кабміні, яким виявився заступник керівника протоколу прем’єр-міністра Володимира Гройсмана Станіслав Єжов.

Петров – заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, директор навчально-наукового інституту СБУ.

З 7 грудня 2020 до 15 листопада 2021 року — голова Закарпатської обласної ради.

Звання та нагороди

Має орден Богдана Хмельницького III ступеня..

2015 р. – нагороджений орденом Данила Галицького за участь у бойових діях.  

2018 р. – заслужений юрист України.

Родина

Дружина – Ірина Петрова - власниця двох товариств із обмеженою відповідальністю і торгової марки.

Олексій Петров з дружиною виховують п'ятеро дітей: трьох синів і двох доньок.

Декларація

Згідно з поданою декларацією за 2019 рік перед призначенням Петрова на посаду голови ОДА, у його власності перебуває квартира на 174 м. кв.

Петров має також шість земельних ділянок на 211, 188, 201, 161, 181, 158 квадратних метрів, чотири нежитлових приміщення, а також недобудований будинок.

Із автомобілів у родині вантажний Mercedes Vito, записаний на дружину.

В СБУ Олексій Петров заробив за рік майже 600 тисяч грн. Готівкою у нього 980 тисяч гривень, а у дружини - 1,25 млн грн.

Скандали

Голову Закарпатської ОДА Олексія Петрова пов`язують з колишнім кандидатом від партії "Слуга Народа” по ВО №69 Едгаром Токаром. На парламентських перегонах 2019 року молодий політик Едгар Токар поступився кількома сотнями голосів Віктору Балозі на виборчому окрузі з центром в Мукачеві. Правоохоронці довели масові фальсифікації на цьому окрузі на користь Балоги. Кримінальні справи відкриті проти організаторів махінацій завершилися гучними вироками, члени дільничих комісій визнали, що бюлетені видані особам, які в момент виборів були за кордоном обчислюються сотнями голосів.

Також у політичних колах Закарпат­тя стверджують, що кандидатуру Петрова в Офісі президента про­штовхували Віктор Медведчук та Юрій Бойко.

У червні 2019-го розслідувачі Bihus.info опублікували сюжет про те, як Петров перед президентськими виборами приватизував зазначену в декларації квартиру та про іншу елітну нерухомість родичів Петрова.

"Я маю 26 років вислуги, я маю 5 неповнолітніх дітей, я стою на черзі з 2005 року, на квартирній черзі. І, враховуючи, що ремонт цієї квартири достатньо коштовний для мене, я написав відповідну службову записку, рапорт з метою її приватизації… Постійно так проживати на квартирах, або в приміщеннях, в будинках, які належать моїм родичам, я думаю, що неможливо. По-перше, що я потім скажу своїм дітям – чиє це житло, чому ми тут проживаємо і на яких правах. По-друге, питання щодо придбання активів моїми близькими родичами – це питання їхнього бізнесу", – пояснював Олексій Петров.

Родичі Петрова є власниками численних квартир, будинків та земельних ділянок. Зокрема, його батько, колишній військовий, володіє будинком в котеджному містечку під Києвом та трьома будинками в курортному селищі Санжійка біля Одеси. Зараз батько Олексія Петрова – підприємець. Його компаніям належать готель, медична клініка та автосервіс у Борисполі.

Сестра Петрова, яка працює нотаріусом, володіє двома будинками під Києвом та двома невеликими квартирами в столиці. Також квартиру в Києві на 86 кв м має мати посадовця, ще одну – його теща на 51 кв м.

Молодший брат Олексія Петрова володіє двома квартирами в Києві (на 93 кв м та 40 кв м) та будинком у Санжійці Одеської області.

Дружина Олексія Петрова має у власності кілька нежитлових приміщень у Києві.

Сам Олексій Петров, окрім приватизованої службової квартири в столиці, володіє кількома ділянками неподалік від гірськолижного курорту Буковель.

Журналісти Bihus.Info неодноразово фіксували Петрова біля котеджу під Києвом, що записаний на його сестру.

Олексій Петров працював заступником генерала Валентина Шайтанова, якого недавно "взяла" СБУ

Через гучне затри­мання 14 квітня 2020 року його со­ратника — генерал-майора СБУ Ва­лентина Шайтанова призначення Петрова відклали на два тижні, повідомляють ЗМІ. Виявилося, що цей агент ФСБ Росії у 2016 році був керівником Олексія Петрова. А нинішній закарпатський губерна­тор працював у нього заступником у 6-му управлінні Центру спеціаль­них операцій СБУ "Альфа".

Чим же відзначився генерал Петров у органах СБУ? З резо­нансного варто згадати справу "Савченко-Рубана", згідно з фан­тастичною фабулою якої народна депутатка Надія Савченко мала з гранатомета розстріляти Верхо­вну Раду. А ще Петров розкрив за­мах на вбивство російського жур­наліста Аркадія Бабченка.

Засвітився Петров і у справі бізнесменів Лабутіна та Заярню­ка. Вони нібито готували держав­ний заколот і збройне повалення в Україні конституційного ладу. У результаті "рішучих дій" Департа­менту контррозвідки СБУ колиш­ній керівник "Укрспирту" Михайло Лабутін отримав політичний при­тулок у Румунії. Щоправда, зі слів самого Лабутіна, якого цитує сайт "Бастіон", контролювати спирто­ві потоки став сам Олексій Петров. У цьому ж виданні Петрову припи­сують і контроль за контрабандою цигарок із донецької фірми "Ха­мадей" у Європу через територію України.

ЗМІ озвучують версію про нібито причетність Олексія Петрова до обшуків в угорських благодійних фондах, що сталися наприкінці 2020. Нібито, обшуки проводилися з метою тиску на представників угорської партії КМКС – аби партія увійшла до коаліції в облраді.  Сам  Петров усі обвинувачення спростував.

У рейтингу RegioNews голів ОДА, призначених Зеленським від початку його президентської каденції, Олексій Петров отримав 12 балів з 25 можливих і зайняв 21 місце серед 47 учасників.


16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Смерть від рук вітчима: житель Миколаївщини забив 6-річного пасинка
20 квітня 2024, 01:24
В ДТП біля Львова загинув 12-річний велосипедист
20 квітня 2024, 00:32
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02
Буданов розповів подробиці знищення російського бомбардувальника Ту-22М3
19 квітня 2024, 21:19
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45
На Одещині працювала ППО: що вдалося збити військовим
19 квітня 2024, 19:33
На Дніпропетровщині посадовиця ДПС "звільнила" підприємця від податків на майже 55 млн грн
19 квітня 2024, 19:20
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Євлаш Ілля Олегович
Речник Повітряних сил ЗСУ
Самойленко Олександр Степанович
Голова Херсонської обласної ради
Всі досьє »