UA | RU
18 травня 2020, 18:21

Місцеві вибори: ЦВК дозволила голосувати не за місцем прописки

Рішення набуде чинності 1 липня 2020 року
Рішення набуде чинності 1 липня 2020 року
Фото: ЦВК

Центральна виборча комісія під час засідання 18 травня проголосувала за новий порядок зміни виборчої адреси, що дозволить голосувати на місцевих виборах за місцем фактичного проживання громадян.

За це рішення проголосували 16 членів комісії, воно набуде чинності 1 липня.

За словами заступника голови ЦВК Сергія Дубовика, цей документ пройшов велике обговорення серед фахівців та представників громадськості.

Цей документ відкриває можливості голосувати внутрішньо переміщеним особам, робить їх частиною територіальних громад, де вони фактично проживають. Ми врахували майже всі побажання, зробили все, щоб документ відповідав тим чаянням, які сьогодні є у громадян - брати участь у місцевих справах", - сказав він.

Змінити адресу голосування можна буде з моменту вступу цієї процедури в дію включно до п’ятого дня з початку виборчого процесу.

Як заявляють у Громадянської мережі ОПОРА, яка була одним із ініціаторів даного рішення, усі виборці, які хочуть змінити свою виборчу адресу, повинні планувати й бути готовими зробити це впродовж трохи більше, ніж двох місяців.

Змінити виборчу адресу можна буде з 1 липня до 9 вересня включно.

Нагадаємо, місцеві вибори мають відбутися у жовтні цього року. Верховна Рада планє до цього часу встигнути внести низку змін у виборчий кодекс.

Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що дійсно веде переговори про створення політичної сили з участю мерів інших міст.




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися