UA | RU
17 лютого 2021, 11:41

Залізничники під Кабміном вимагають підвищення зарплат

Також вони протестують проти скорочення штату
Також вони протестують проти скорочення штату
Фото PavlovskyNews

Під будівлею Кабінету Міністрів у Києві розпочалася акція протесту ради профспілки залізничників і транспортних будівельників України.

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на Укрінформ.

Наразі під Кабміном мітингують близько півтисячі людей. Вони тримають плакати з написами: "За добробут людини праці!", "Стоп політиці дешевої роботи", "Не дозволимо ігнорувати права профспілки!", "Стоп наступу на трудові права", "Ні - скороченню 120 тисяч залізничників!", "Кабмін, переглянь фінплан Укрзалізниці". Акція проходить мирно та не заважає руху автотранспорту.

Учасники заходу пояснюють, що вони протестують проти скорочення штату в АТ "Укрзалізниця", вимагають підвищення зарплат та гідних умов праці.

Від розширених коментарів учасники мітингу відмовляються до закінчення акції.

Натомість напередодні голова профспілки залізничників і транспортних будівельників України Вадим Бубняк на пресконференції повідомив, що працівники філій та структурних підрозділів Укрзалізниці постійно підпадають під скорочення та отримують низьку зарплату. Тож під час акції протесту члени профспілки вимагатимуть від уряду зобов’язати правління АТ "Укрзалізниця" ухвалити рішення щодо: підвищення зарплати (крім вищого керівництва) з 1 березня 2021 року не менше ніж на 25%; виплати у першому півріччі 2021 року винагороди за підсумками роботи за 2019 рік у розмірі не менше 50% місячної тарифної ставки, посадового окладу; не зменшувати чисельність працівників упродовж 2021 року; прискорити роботу над проєктом колективного договору між Укрзалізницею та спільним представницьким органом профспілок; забезпечити достовірний облік робочого часу, в тому числі часу роботи надурочно та у вихідні дні у всіх регіональних філіях та підпорядкованих підрозділах.

Також залізничники вимагають від уряду: встановити мінімальний рівень податку на землю для Укрзалізниці; забезпечити 100% компенсацію витрат Укрзалізниці на перевезення пільгових категорій пасажирів; компенсувати з Дорожнього фонду 2021 року акцизний податок, сплачений при закупівлі дизельного палива; ввести до складу наглядової ради представника профспілки на громадських засадах, а також внести на розгляд Верховної Ради України законопроєкт, який розширить можливості участі трудового колективу в ухваленні управлінських рішень.

Бубняк також повідомив, що профспілки звернулися до Європейської федерації транспортників (ЄТФ), Міжнародної конфедерації профспілок залізничників і транспортних будівельників (МКПЗ), Міжнародної організації праці (МОП).

Як повідомлялося, у січні "Укрзалізниця" сказала, які області мають найбільші борги за приміські перевезення. "Укрзалізниця" у 2020 році надала послуг з перевезення пасажирів пільгових категорій у приміському сполученні на суму 285,3 млн грн.

Раніше голова "Укрзалізниці" розповів, що його заробітна плата у 625 тисяч гривень "нижче ринкового рівня". Такі гроші голова підприємства "отримував ще 25 років тому".




18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
На Харківщині діють графіки аварійних відключень електроенергії: пояснення від "Укренерго"
28 березня 2024, 11:19
В Україні планують запустити держпрограму стимулювання виробництва будматеріалів з відходів від руйнувань
28 березня 2024, 10:51
У Дніпрі затримали російського агента: готував удар по ТЕС та військовому шпиталю
28 березня 2024, 10:51
На Херсонщині через обстріли загинули дві людини, ще четверо дістали поранення
28 березня 2024, 10:19
Поліція розшукує винуватця смертельної ДТП на Львівщині
28 березня 2024, 09:58
Росіяни вранці атакували Одещину ракетою: її знищили над морем
28 березня 2024, 09:42
У Харкові ворожі дрони пошкодили ресторан, магазин та будинки
28 березня 2024, 09:22
Кількість постраждалих через ракетний удар по Миколаєву зросла до 12 людей
28 березня 2024, 08:59
Росіяни вночі атакували Запоріжжя: фото наслідків
28 березня 2024, 08:47
Сили ППО вночі знищили 26 з 28 ворожих "шахедів”
28 березня 2024, 08:28