UA | RU
01 квітня 2024, 15:32

Сарай Роман Дмитрович

Голова Закарпатської обласної ради
Голова Закарпатської обласної ради

Сторінка у Facebook

Народився 27 липня 1980 року в місті Ужгород. Сарай – досить непублічний політик. Про його дитинство невідомо нічого окрім того, що в одному з інтерв'ю він сам розповів, що все дитинство та шкільні роки прожив у селі на Закарпатті.

Навчався в місцевому Ужгородському національному університеті, де отримав два дипломи – юриста та міжнародника-економіста (2002 і 2009 роки). Кандидат юридичних наук.

Кар'єра та політика

Деталі своєї біографії чиновник тримає під сімома замками та говорить, що не любить виносити приватне життя на загал. Однак відомо, що Роман Сарай має серйозний бізнес.

Деякі ЗМІ називають Сарая співвласником мережі супермаркетів "Вопак", яка в 2020 році начебто закрилася через багатомільйонні борги та пізніше перетворилася на мережу "SPAR". Загалом, за інформацією YouControl, він є засновником семи компаній, які займаються орендою нерухомості та торгівлею.

До того, як у вересні 2023 року очолити Закарпатську обласну раду, він працював у рідному виші на кафедрі конституційного права та порівняльного правознавства, де викладав зокрема конституційне, римське та земельне право. В університеті він продовжує працювати за сумісництвом, але значно скоротив навантаження, щоб мати змогу повністю віддаватися основній роботі в облраді.

Свого часу Роман Сарай встиг дві каденції побути депутатом Ужгородської районної ради. Згодом, як сам чиновник розповідав ЗМІ, він переріс рівень району, тому вирішив балотуватися в 2020 році вже до крайового "парламенту" від партії "Слуга народу". Зараз Сарай входить до комісії обласної ради з питань регіонального розвитку, адміністративно-територіального устрою, комунального майна та приватизації, а також очолює фракцію "СН".

У 2023 році Сарай став віцепрезидентом Української асоціації районних і обласних рад.

Родина

Дружина – Алла Сарай, працює в Територіальному управлінні державної судової адміністрації України в Закарпатській області. Вона начебто є родичкою відомого закарпатського бізнесмена та нардепа Віктора Балоги. Сарай – донька кума Балоги, а також сестра директора мукачівського замку Михайла Белеканича.

Подружжя Сарай виховує двох синів.

Критика

Роман Сарай відзначився тим, що в грудні 2023 року призначив своїм радником такого собі Євгена Молнара, який на позаминулих місцевих виборах у 2015 році балотувався від партії "Опозиційний блок" та відомий участю в різних скандальних подіях та рейдерських забудовах. Так, охоронці приватної компанії, яку очолює Молнар, захищали скандальне будівництво незаконної багатоповерхівки на вулиці Баб'яка, 13В в Ужгороді та перешкоджали в силовий спосіб журналістській діяльності під час "підпільної" прес-конференції, як зазначають ЗМІ, ідеолога закарпатського сепаратизму Пола Роберта Магочі в готелі "Ужгород". Також Молнар начебто фігурує у рейдерській схемі щодо заволодіння частини прибудинкової території з котельнею по вулиці Володимирській, 65А, де замість обіцяного спортзалу планують звести нову багатоповерхівку.

Критикують чиновника й за "мовчання" довкола скандального будівництва на полонині Боржава. Близько 300 небайдужих українців, серед яких науковці, екологи, екскурсоводи, представники кількох відомих екологічних організацій та наукових установ, військові та волонтери, підписали звернення до Сарая з вимогою встановити тих, хто, на їхню думку, незаконно прокладає дорогу на гребені полонини, чим вже знищили частину трав'яного та ґрунтового покриву. Це, своєю чергою, призвело до поверхневих ерозійних процесів.

Місцеві ЗМІ також рясніють низкою скандальних публікацій про дружину чиновника Аллу Сарай.

Так, у 2014 році Алла Сарай, яка працювала суддею Ужгородського міськрайонного суду, своїм рішенням повернула на посаду мера Ужгорода "регіонала" Віктора Погорелова. Його депутати міськради звільнили з посади на хвилі Революції Гідності. Щоправда, це рішення суд визнав таким, яке ухвалили з порушеннями, оскільки депутати були вимушені розгортати й показувати активістам бюлетені для таємного голосування – у підсумку це й стало одним із основних аргументів у позові Погорелова до міської ради. Місцеві ЗМІ тоді назвали це рішення "останньою краплею в регіональному реванші".

Алла Сарай запам'яталася ще одним скандальним рішенням. В 2013 році, як пишуть медіа, вона ухвалила постанову, якою заборонила кільком активістам перешкоджати забудові та реконструкції Народної площі в Ужгороді (пам'ятка архітектури народного значення), що дало змогу працівники міліції затримувати, а згодом і засуджувати до штрафів захисників площі.

Критикували Аллу Сарай і в 2020 році за те, що вона нібито випустила під "смішну" заставу мукачівських наркоторговців. Прокуратура тоді просила в суду заставу в розмірі 1,6 млн грн, однак Сарай зменшила затриманим суму втричі.

Статки

У декларації за 2022 рік Роман Сарай вказав 117 тис. грн зарплати в Ужгородському національному університеті, 253 тис. грн заробітку в очолюваних ним компаніях "Карпаттрансбуд", "Максимум" та "Ужгород П.С.Ю" і понад 500 тис. грн доходу від підприємницької діяльності. У 2021 році Роман Сарай заробив в УжНу 81,4 тис. грн, в очолюваних ним компаніях – понад 138 тис. грн і отримав 1,2 млн грн доходу від підприємництва. Вдома він тримає 80 тисяч доларів, 20 тисяч євро і 50 тисяч гривень готівкою.

У власності голови Закарпатської обласної ради 7 земельних ділянок, квартира і два нежитлові приміщення загальною вартістю близько мільйона гривень. Їздить Роман Сарай на Volkswagen Beetle 2016 року випуску, вартістю 725 тис. грн. Ця інформація теж відображена у декларації політика за 2021 рік. Дружина голови облради Алла Сарай у 2022 році заробила у Територіальному управлінні державної судової адміністрації України в Закарпатській області понад 1,1 млн грн і тримає готівкою 60 тис. доларів і 10 тис. євро.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Транспортний колапс: у Чернігові на маршрути не вийшли автобуси
02 травня 2024, 09:58
Росіяни обстрілами пошкодили половину енергетичної системи України, – міністр
02 травня 2024, 09:39
Окупанти за добу обстріляли 22 населені пункти Херсонщини
02 травня 2024, 09:20
На Київщині сталася пожежа у п'ятиповерхівці: є постраждалі
02 травня 2024, 08:54
Росіяни за добу понад 350 разів атакували Запорізьку область
02 травня 2024, 08:31
Росіяни посилили атаки на Авдіївському напрямку: Генштаб про ситуацію на фронті та втрати окупантів
02 травня 2024, 08:12
Зеленський провів кадрові перестановки в обласних управліннях СБУ
02 травня 2024, 07:20
Кількість постраждалих від ракетної атаки по Одесі зросла до 14: фото та відео з місця влучання
02 травня 2024, 06:24
Працівника запорізького ТЦК судитимуть за незаконну мобілізацію автомобілів
02 травня 2024, 05:10
7000 доларів за місце другого водія: на Львівщині викрили схему виїзду ухилянтів за кордон
02 травня 2024, 04:30
 
Недопад Григорій Вікторович
Голова Волинської обласної ради
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »